|
| Enes Kisevic | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Enes Kisevic 24.05.10 17:18 | |
| First topic message reminder : Enes Kišević je rodjen 01.05.1947 god. u Bosanskoj Krupi. Trece je dijete, od sestoro, majke Hadzere r. Semanic i oca Alije. Ima dva sina. Osnovnu skolu i gimnaziju zavrsio u Kljucu. Glumačku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banja Luci, odakle odlazi u Zagreb, gdje je 1971. godine diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti. U svojoj glumačkoj karijeri igrao je u predstavama najpoznatijih režisera, najviše na Dubrovačkim ljetnjim igrama i u zagrebačkom teatru ITD. Clan je DKH-e i UDUH-e. Igrao je u vise kazalisnih, filmskih i televizijskih drama. Pjesme su mu prevedene na engleski, arapski, njemacki, slovenski, talijanski, turski, madjarski. Urednik u casopisu BEHAR i clan glavnog odbora Kulturnog Drustva Bosnjaka Hrvatske, Preporod od 1995. Profesionalni je glumac i knjizevnik. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
scorpio57 Totalno relaxiran
Broj postova : 2012 Godine : 67 Lokacija : sb Datum registracije : 18.05.2010
| Naslov: Re: Enes Kisevic 24.05.10 18:09 | |
| ne mogu sve čitat pa da nešta od njega postam ali je legenda | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Enes Kisevic 03.07.10 9:48 | |
| Brzo se sakrij u mene
Brzo se sakrij u mene. Ja ću se u tebe skriti, Da neznam tko sam ja, Da ne znaš tko si ti. Sva se u mene zavuci, Vani se zima sprema, To smrt nas naša traži, I vidi da nas nema. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Gradski akvarel Stari park sjene zmijulje Iz oka žarulje kaplje mrak Usahlo jezero u riblje škrge Nad gradom kašlje zrak. Drveće tako teško diše Iz pluća lišća sapinje dah Uz hrast se breza savija stišće Kroz struk joj struji samrtan strah. U krošnjama oblaci hriplju Krvavi mjesec niz granje plače sipljiva zora u gnijezdu neona Ulicom zeleni ispljuvak skače.
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Između dva krika
Čovjek sam, i ništa ne znam. Možda bih ti više mogao reći Da sam svjetlo što se gnijezdi U očima tvojim Jer da sam i jelen, i jasen u planini Zbog tebe bih sišao među ljude Zbog tebe bih poželio imati ovo tijelo Koje sve manje nosim kao teret Dobro je što nisam niknuo U nekom poljupcu prije, Ili poslije tvoga daha. Dobro je što sam se zadesio U istom svijetu sa tobom. Ovaj kratki izlet na zemlji U meni već prerasta U jedno sveopće viđenje s tobom Ma gdje bila na svijetu Dobro je znati da jesi. Krikom me moja roditeljka K tebi donijela, I krikom ću nebo prepoloviti Kad se budem otkidao od očiju tvojih _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Jabuka Jabuka jedna neobrana još se drži na grani. Tako je zrela, tako je sočna, da oči naprosto mami. Nitko ne gleda opalo voće, nogama gaze po njemu. I svi se upinju, svi imat hoće tu sladost osamljenu. Palo je lišće, pale su kiše i snijeg već po njoj pada. A ona blista u goloj krošnji k'o sunce iznad grada. O što li misli u svojoj ljepoti, ta zavisti crvena meta? Možda se njena nebeska rumen doziva utrobe cvijeta? Penju se djeca, klipaju starci, vjetru se rose zubi. Još nitko ne prođe a da se na nju, kamenom ne baci grubim. I svijet se kupi, rukave suče, "Tresite!"-naređuju vlasti. A ona stoji, žarom boji, niti ne misli pasti. Padoše sjekire, padoše riječi, uz krik se stropošta deblo. I gle, sve oči padoše k zemlji, a jabuka padne u Nebo _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Enes Kisevic 03.07.10 9:49 | |
| Jutarnja molitva Blagosiljam Te što si me i ovo jutro probudio. Znam da to mnogima, koji sinoć usnuše sa mnom, jutros već nije dano. Samo da gledam u Tvoju svjetlost, u izvor očiju mojih, meni je najveći dar koji se pružiti može. Ono što vidim prevelika je radost za mene. Prevelika da samo u meni ostane. Sve što si mi darovao primio sam od srca. Primio sam ovo tijelo ko što se prima cvijet; jer na koga bi pala, koga obasjala Tvoja svjetlost da nisi stvorio svijet. Naviko si me na noći. Naviko na dane. Naviko na zemlju. Na nebesa sviko. S vatrom sam u rodu, sa zrakom sam u rodu; ko da sam iz vode, iz svjetlosti niko. A sve i bez mene bit će ko i prije Ni sjena se na me naviknula nije. Blagosiljam Te što si mi sina moja dva darovao Snagu si moju i zdravlje ponos i uzdanje kroz njih mi vratio. Život si moj do vrha radošću ispunio. Dužnost sam roditelja među oči stavio i nosit ću je dok i Ti mene nosiš. Pod krilima ću svojim gnijezdo saviti da sina moja dva do Dobrote Tvoje dovinem. Da mi obraz pred Tobom osvjetlaju i onda kada me ne bude ovdje. Sina moja dva: dva blizanca Sunca. Aureola dva oko moga srca. Sve što je sebe u Tebi našlo zanijemilo je pred Tobom. drveće nema riječi: u plodovima Te opijeva. Voda nema riječi: u bilju Te zeleni. Zemlja nema riječi: u cvijetu Ti se smiješi. I usta moja, te rane otvorene, već polako svjetlost Tvoja zarasta. Kao da je munja sinula kroz Sunce, razmaknuvši sljepilo sjaja, ukazala mi se Tvoja providnost; Tvoj put do tebe u meni. Sad znam, kao što voda zna, da sam samo Tvoja suza izvirila iz sna koja se ponovo vraća očima svojim. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Enes Kisevic 03.07.10 9:49 | |
| Korijen s krilima
Dugo sam letio u prazno. Treba na zemlju stati. Uspravno iz nje rasti. Uspravno umirati. Ptice su šumi krila, a šuma pticama korijen. List ne leti od sebe, on biva olujom gonjen. Pod zemljom i u zraku u isti mah drvece živi. Drvo je most što diše izmedju mrtvih i živih. I kada ogole grane, cvrkut ih zazeleni. Ja ništa rekao nisam: to jasen šumi u meni. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Enes Kisevic 03.07.10 9:54 | |
| Noćno kupanje
Dišu dva otoka Potopljena U svili haljine njene. Dvije lune od pjene Pod morem. Dvije polulune Na valu. Jedna je luna nebeska. Na stijeni mokre sjene. Nečije grimizne šake Od slanih suza kristala. I kaplje med od smole U mlijeko raspukle smokve - I vino u tijelima pjeva: Zbog nas je more slano. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Enes Kisevic 03.07.10 11:44 | |
| Sunce vjetar i ti
Napisat ću ti pjesmu U kojoj će biti Sunce, vjetar i ti. Vrijeme će mirisati pred kišu. Žito će snivati Van Gogha. Poljem će svirati rijeka Iz roga zelenoga. Odjenut ću te u haljine tanke Tek tijelo da ti se sluti. U jednom će stihu lipa Svu pjesmu zapuhnuti. Hodit ćeš sva izvan sebe Od uzvišenosti neke slobode, Nedjeljiva od svega što vidiš: od zraka, od zemlje,od vode. Jablani dizat će glave. Ružama dah će stati. Za vitkom pojavom tvojom Svi će se okretati. I šume, i brda, i ljudi, I suncokreti daleki žuti. Učinit ću da cijeli se svijet Oko tvoga lika zavrti. I u tome, svemira verglu, Gdje prste u prostor boje, Ti očima šibat ćeš pejzaž Svjesna ljepote svoje. Vjetar odoljet neće, Za kosu će te ščepat. Ti ovlaš ćeš ustrgnut klas I kosu u rep ćeš vezat. "MOJA SI", siktat će vjetar Za vratom studeni zubi. Dobacivat ću ti maramu kradom Da vrat zaštitiš dugi. "NE BJEŽI", bjesnut će vjetar, "NEĆEŠ SE OTETI LAKO" I zaskočit ćete pod suknju - Put bijela bljesnut će zrakom. Ti zgrabit ćeš vjetar za gušu I koljenima ga stiskati glatkim Sve dok trzaji vjetra Ne postanu posve mlaki. A zatim ću,tiho,u pjesmi, Otškrinuti oblake lake, I ti ćeš prosuti kose U zlatne sunčane zrake. Tisuće svjetlosnih strijela Kroz srce će ti sinut. Od nožnog palca do čela Nevidljiva vatra će liznut. Osjetit ćeš u svakoj pori Svjetla svilene lasi, Vrh tvojih stidljivih grudi Dvije maline divlje će rasti. Osjetit ćeš pod caskom pupka Sve ukrug slatku toplinu, I kao kad dijete kamenčić Baci u vodu mirnu; Krug za krugom topline krv će širiti se vrela - Sve dok ne dodirneš sebe Izvan granica tijela. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Smrtne ruže
Bokori ruža mirisom žubore Oko tvoga čela blijeda, zamišljena. Kroz zatvoren prozor zore svijećom gore. Na krevetu ležiš od sna ispijena. Pijana od ruža. U smrt zaljubljena. Vani trešnja miri prvim pahuljama Moje misli k tebi pčelama se roje. Ti smiješiš se mrtva u bijelim haljinama, Dok pred kućom svati smrznuti - Propeti konji ukopani stoje. Spavaš poput cvijeta u knjizi, Pritješnjena između smrti i života. I kao da nisi žena. Sva si u snu ljepota. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Samome sebi
Sve što niže padam sve više svijet se veseli u padu se masovno dopadam svatko me gazit poželi. Slobodno gazite onako svojski bez milosti bez dobrote ja padam madam za vašu sreću za kulisu vaše ljepote. Samo bez nježnosti molim ne snježite gazite jače stvarno me ništa ne boli probajte čizmom dapače. Bez bojazni krzneni zimzeleni divljač je na banketu zdušnije zdušnije ingeniozni do guše mi zarijte petu. Nešto premeko gazite krhki u padu vrlo smo bliski učeni blistavim primjerom mojim i sami bivate skliski. Ne libite se gazite jače koliko srce vam voli u ime čiste duše što plače ja pozdravljam sve ljudske boli. Zdravo gradski čistači jave ne lopatom sam ću se dići već oblak bijelom gestom zove bez traga ću smrtnog otići. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Enes Kisevic | |
| |
| | | | Enes Kisevic | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 135 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 135 gostiju. :: 3 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|