|
| Laza Kostic | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Laza Kostic 08.05.10 18:22 | |
| Dr LAZAR-LAZA KOSTIĆ (Kovilj, 12. februar 1841 – Beč, 9. decembar 1909), književnik, publicista, filozof, političar. Pravne nauke svršio je na Univerzitetu u Pešti 1864, gde je dve godine docnije doktorirao. Istaknuti pripadnik Ujedinjene omladine srpske i član Miletićeve Srpske narodne slobodoumne stranke, ulazi rano u politički život vojvođanskih Srba. Poslanik je na Narodno-crkvenom i u Ugarskom saboru (1873). Na Berlinskom kongresu 1878. privatni je sekretar Jovana Ristića, a 1880. sekretar srpskog poslanstva u Petrovgradu. Od 1880. do 1891. državljanin je dve srpske zemlje, Srbije i Crne Gore. Ženidbom sa bogatašicom Julijanom-Julčom Palanački u septembru 1895. postao je građanin Sombora i u njemu će provesti ostatak života. U Somboru je nastao njegov halucinantni noćnik, Dnevnik snova, i ispevana slavna pesma srpske književnosti, pokajanka Santa Maria della Salute. Najizrazitiji pesnik visokog srpskog romantizma, Kostić je za života objavio tri knjige pesama : Pesme, 1873,1874. i 1909. Traged i komediograf, napisao je dve istorijske drame, Maksima Crnojevića (1866) i Peru Segedinca (1882), i dve komedije, Gordanu (1889) i Okupaciju (napisana na nemačkom 1878/79, objavljena je prvi put 1977). Svoje filozofske i estetičke ideje izložio je u raspravama : Osnova lepome u svemu s osobitim obzirom na srpske narodne pesme (1880) i Osnovno načelo (1884). U knjizi O Jovanu Jovanoviću Zmaju (Zmajovi), njegovu pevanju, mišljenju i pisanju, i njegovu dobu (1902), sem lucidne analize Zmajeva pevanja, dao je živu sliku romantičarske epohe i razvio ranije postavke o ukrštaju poezije i filozofije u osobenu teoriju umetničke inspiracije. Znalac klasičnih i modernih jezika, prevodio je Homera, Šekspira, Bulvera, Hajnea, Kiša i Dernburga. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Laza Kostic 13.05.10 18:31 | |
| Santa Maria della Salute Oprosti, majko sveta, oprosti, što naših gora požalih bor, na kom se, ustuk svakoj zlosti, blaženoj tebi podiže dvor; prezri, nebesnice, vrelo milosti, što ti zemaljski sagreši stvor: Kajan ti ljubim prečiste skute, Santa Maria della Salute.
Zar nije lepše nosit lepotu, svodova tvojih postati stub, nego grejući svetsku grehotu u pepo spalit srce i lub; tonut o brodu, trunut u plotu, đavolu jelu a vragu dub? Zar nije lepše vekovat u te, Santa Maria della Salute?
Oprosti, majko, mnogo sam strado, mnoge sam grehe pokajo ja; sve što je srce snivalo mlado, sve je to jave slomio ma', za čim sam čezno, čemu se nado, sve je to davno pepo i pra', na ugod živu pakosti žute, Santa Maria della Salute.
Trovalo me je podmuklo, gnjilo, al' ipak neću nikoga klet; što god je muke na mene bilo, da nikog za to ne krivi svet: Jer, što je duši lomilo krilo, te joj u jeku dušilo let, sve je to s ove glave sa lude, Santa Maria della Salute!
Tad moja vila preda me granu, lepše je ovaj ne vide vid; iz crnog mraka divna mi svanu, ko pesma slavlja u zorin svit, svaku mi mahom zaleči ranu, al' težoj rani nastade brid: Što ću od milja, od muke ljute, Santa Maria della Salute.
Ona me glednu. U dušu svesnu nikad jos takav ne sinu gled; tim bi, što iz tog pogleda kresnu, svih vasiona stopila led, sve mi to nudi za čim god čeznu, jade pa slade, čemer pa med, svu svoju dusu, sve svoje žude, -svu večnost za te, divni trenute!- Santa Maria della Salute.
Zar meni jadnom sva ta divota? Zar meni blago toliko sve? Zar meni starom, na dnu života, ta zlatna voćka sto sad tek zre? Oh, slatka voćko, tantalskog roda, što nisi meni sazrela pre? Oprosti moje grešne zalute, Santa Maria della Salute.
Dve se u meni pobiše sile, mozak i srce, pamet i slast. Dugo su bojak strahovit bile, ko besni oluj i stari hrast: Napokon sile sustaše mile, vijugav mozak održa vlast, razlog i zapon pameti hude, Santa Maria della Salute.
Pamet me stegnu, ja srce stisnu', utekoh mudro od sreće, lud, utekoh od nje - a ona svisnu. Pomrča sunce, večita stud, gasnuše zvezde, raj u plač briznu, smak sveta nasta i strašni sud. - O, svetski slome, o strašni sude, Santa Maria della Salute.
U srcu slomljen, zbunjen u glavi, spomen je njezim sveti mi hram. Tad mi se ona od onud javi, ko da se Bog mi pojavi sam: U duši bola led mi se kravi, kroz nju sad vidim, od nje sve znam, zašto se mudrački mozgovi mute, Santa Maria della Salute.
Dođe mi u snu. Ne kad je zove silnih mi želja navreli roj, ona mi dođe kad njojzi gove, tajne su sile sluškinje njoj. Navek su sa njom pojave nove, zemnih milina nebeski kroj. Tako mi do nje prostire pute, Santa Maria della Salute.
U nas je sve ko u muža i žene, samo što nije briga i rad, sve su miline, al' nežežene, strast nam se blaži u rajski hlad; starija ona sad je od mene, tamo ću biti dosta joj mlad, gde svih vremena razlike ćute, Santa Maria della Salute.
A naša deca pesme su moje, tih sastanaka večiti trag; to se ne piše, to se ne poje, samo što dušom probije zrak. To razumemo samo nas dvoje, to je i raju prinovak drag, to tek u zanosu proroci slute, Santa Maria della Salute.
A kad mi dođe da prsne glava o mog života hridovit kraj, najlepši san mi postaće java, moj ropac njeno: "Evo me, naj!" Iz ništavila u slavu slava, iz beznjenice u raj, u raj! U raj, u raj, u njezin zagrljaj!
Sve će se želje tu da probude, dušine žice sve da progude, zadivićemo svetske kolute, bogove silne, kamoli ljude, zvezdama ćemo pomerit pute, suncima zasut seljanske stude, da u sve kute zore zarude, da od miline dusi polude, Santa Maria della Salute. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Laza Kostic 13.05.10 18:34 | |
| Ej, pusto more
Ej, pusto more! Ej, pusti vali! Ponosni beljci, srčani ždrali! Vi mi svu moju radost preneste, I opet zato umorni neste! Koji je od vas blaženi đoga Što j' odn'o morem dragana moga? Il' nije jedan toliko sretan? Pena vas bela sve poduzela, Svi ste ga valjda trkom preneli; Zato ste besni, konjici beli! Al' da vas pustim na pleća gojna Tugu kad draga izgubi vojna, Taj teret ne bi preneti pregli, Svi bi k'o janjci morem polegli, Tuga bi moja u more pala - Al' bi i mene sobom odzvala! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Laza Kostic 13.05.10 18:36 | |
| Među javom i međ snom
Srce moje samohrano, ko te dozva u moj dom? neumorna pletisanko, što pletivo pleteš tanko među javom i međ snom. Srce moje, srce ludo, šta ti misliš s pletivom? k'o pletilja ona stara, dan što plete, noć opara, među javom i međ snom. Srce moje, srce kivno, ubio te živi grom! što se ne daš meni živu razabrati u pletivu među javom i međ snom! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Laza Kostic 13.05.10 18:37 | |
| Među zvezdama
Iza sna se teško prenu. Mrak je. Gde sam? - al' na tremu muklim tutnjom odgovara šetalica gluhog doba, navila je kivna zloba, te se nikad ne odmara: Koračanje mog stražara. Al' me ljuto boli glava- posle onih svetlih snova, onih divnih vitezova, onih slika, onih slava- ova java! Nemojte me pitat' sade, da vam pričam stare jade, stare jade, nove nade, što ih naša zvezda znade; već pođite do javora, pobratima onog bora, što ga stuži i sasuši neiskazom veljih muka Kosovkina bela ruka, te je njemu ruka mala grdne jade zaveštala; a kad guslar po njim gudi, iz javora jade budi, iz tamnice jadi lete da se braća jada sete, da se sete, da ih svete!- Ja vam ne znam reći više, da što knjiga ova piše, dok ne prođe ova java, što mi sada dodijava, te se mojih snova setim, il' dok opet ne poletim.
|
| | | Besna_glista Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 496 Godine : 60 Datum registracije : 17.02.2013
| Naslov: Re: Laza Kostic 08.03.13 20:09 | |
| Snove snivam
Snove snivam, snujem snove, snujem snove biserove, u snu živim, u snu dišem, al' ne mogu sitne snove, ne mogu ih da napišem. Snove snivam, snove snujem, u slike bih da ih kujem, al' su sanci poletanci, ne mogu ih da prikujem srcu mome laganome. Al' nasloni na te snove tvoje grudi biserove, dve ledene biser kapi: ta bi studen smrzla snove, sve te slike sledila bi. | |
| Naslov: Re: Laza Kostic 08.03.13 20:10 | |
| Objesen
Ostarelo leto bolno, opada mu kosa gusta, drvlje suho i nevoljno, i što osta lišća pusta - sve je velo, neveselo.
Al' moje je srce sveže, proleća se njemu smeše, pa kada bi lišće velo, pa kada bi samo htelo po mom srcu da poleže, svaki listak što bi pao ko cvetak bi ponikao.
Al' umesto lišća vela jedna se je ruža svela, pa je pala, pa se rascvetala posred srca moga vrela; al' od te će ruže mene vrelo srce da uvene. | |
| Lala
Koliko volim, koliko ljubim tvog srca divotan klik, kol'ko te ljubim, toliko slutim da si mi zlokobnik.
Mirisi moji tvoje su pesme, uzdasi tvoji svi, sve što si rek'o, sve što si da'n'o u grudma mojim spi.
Zato ih čuvam; niko ih ne zna, ne znaš ih ni sam ti, al' nemoj zato da si mi tužan, nemoj mi zameriti.
Kako te lala žestoko ljubi, kad bi otvorila lis', svu ujedanput svu milinu bi, sav bi ti dala miris.
I ne bi bilo mirisa više, uveo bi ost'o lis', da ga raznesu vetri i kiše, večiti plač i briz. | |
| Sve što mi je rekla..
Sve što mi je rekla u zvezde sam slivo, od tih zvezdica sliku sam joj skivo - ta tako su valjda nekad i skovana po tom božijem ruvu ta puceta sjajna - sve sam slici kazo što mi srce taji, nakitio sam je moji' uzdisaji', al' za taj su teret zvezde bile male, sve su bliže, bliže zapadu se dale. Nakitio sam je željom srca moga, pustom, teškom željom srca žeđanoga, al' za taj su teret zvezde sve su bliže, bliže zapadu se dale. nakitio sam je slašću od usana, blagoslovom rajskim grešnog milovanja, al' i za taj teret zvezde behu male sve su bliže, bliže zapadu se dale. Nakitio sam je kletvama ljubavnim, kitama žeženim, plamenom krvavim, nek osete zvezde kako kletve tište, nek nebu procvile, nek Bogu propište, kako pate ljudi neka mu se tuže, što veruju Boga, te ljubavi služe: ej! al' za taj teret zvezde behu male, sve su bliže, bliže zapadu se dale. Sve je mirno, mirna su mu stada, samo jedna zvezda preko neba pada, a ja mislim, bolan, iz oka je pala, što je pri rastanku slika zaplakala. | |
| Naslov: Re: Laza Kostic 08.03.13 20:11 | |
| Oprosti mi.... Oprosti mi! Pritegnu me teret tuge, nad tobom sam mor`o da se nagnem, rukom da se taknem tvoje ruke; al` ti se svetiš, svete moj, pretrnu mi ruka u tvojoj, i da kaje svoje grehe u tvojojzi nestade je, nikad više vitim perom da zapiše, da se maši za mač britak- nikad- nikad! Oprosti mi! Oprosti mi oku mome, oku mome željanome, što ti upi sunce, tvoje lice; al` to lice, osvetniče, sazeglo mi oba oka, da ne vidim ništa od neba visoka do pusta zemljišta- ništa- ništa! Oprosti mi!Oh, oprosti! Oprosti mi reči u milosti, što te moli` da mi vratiš što me boli, da mi vratiš moju ruku, da mi moje vratiš oči, pored sunca da nisam u noći, pod melemom da ne trpim muku; moje krvi ust`ma mi se pope oh, skini ga, nemoj da se tope u poljupci`, u slasti golemoj,- nemoj- nemoj! Što me gledaš? Hoj, ta sto me štediš? Pritisni me na grudi ozorene, odjedanput da izgori sve od mene, da sašuši- sat ostane štogod- da te svetu tuži! Bar toliko, da te čuti može,- mili bože! Tek iz tvojih usta pokajku da primi: oprosti mi! | |
| Naslov: Re: Laza Kostic 08.03.13 20:11 | |
| SNIO SAM TE...
Snio sam te u gradini, de o smilju ruza drema, da smo sami,duso moja, a macije tvoje nema.
Gledalo nas tiho vece de se tiho milujemo, cvece vene pa nas gledi de se venuc` rastajemo.
Cvece vene,kanda znade, ispod suza setno gledi: stislo mu se srce malo, lekovito bilje cedi.
Pod tu rosu lekovitu iz srdasca ruzinoga podmeto sam bonu dusu iz srdasca bolanoga.
Kapalo je na to srce, kapalo je na tu dusu, kapalo je da razgali tu paklenu,zednu susu.
Iz tvog oka kapalo je u tu zednu,kobnu casu, a ja sam ti napio je u ljubavnu srecu nasu.
U ljubavnu srecu nasu ti si casu zaiskala, kako si je zedna bila, i casu si progutala. | |
| Naslov: Re: Laza Kostic 08.03.13 20:12 | |
| Pogreb
Razbolela se ljubav u tvome draganu, razbolela se chaskom i chaskom izda'nu.
Da vide kako mi je u tuzi velikoj, poveshcu sjajan pogreb umrloj jedinoj.
U ljubavna cu pisma obaviti je svu, da chuva tajna tajnu i kletva zakletvu.
Polozzicu joj telo na chudna nosila, od pokidanih zzica i starih gusala.
Za nosili' ce ici rodbina njena sva: Lepota, mati njena, i Vera, sestrica.
A kraj nje ce da idu sve sitna sirochad, skorashnjih poljubaca ljubavni porod mlad.
Pred nosili' ce ici po redu popovi, u odezzdama crnim sa sveti krstovi.
Ti popovi su stari, sve vechni bolovi, sve uzdisaji crni, ti crni popovi.
Pred popovi' ce biti djachica koji red, da poju "svjati bozze!" da bude pogreb svet.
Ti djachici su pesme shto za njom uzdishu, shto teshe dushu njenu i bogu uzdizzu.
Stihari im se svetle na mladih rameni, a barjaci se viju s chiraci' plameni'.
Nad grobom su joj dali opelo popovi, "So svjatimi" se ori nad mladi grobovi.
"So svjatimi" se ori k'o pripev iz raja, naposletku josh djaci otpoju "Vjechnaja".
Poskakala je za njom rodbina njena sva; i njojzi moji djaci otpoju "Vjechnaja".
Josh i sad k'o da chujem to sveto "Vjechnaja", a k'o da cu ga slushat zzivotu do kraja.
I sinoc bash ga chujem, vec dockan pred zoru, a neko k'o da kucnu na tamnom prozoru.
Zablista mesechina sa bleda pokrova: - ljubavni vampir to je i pratnja njegova. | |
| Naslov: Re: Laza Kostic 12.03.13 17:13 | |
| МЕЂУ ЈАВОМ И МЕД СНОМ Срце моје самохрано,
Ко те дозва у мој дом? Неуморна плетисанко, Што плетиво плетеш танко Међу јавом и мед сном.
Срце моје, срце лудо, Шта ти мислиш с плетивом? Ко плетиља она стара, Дан што плете, ноћ опара, Међу јавом и мед сном.
Срце моје, срце кивно, Убио те живи гром! Што се не даш мени живу Разабрати у плетиву Међу јавом и мед сном!
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Laza Kostic | |
| |
| | | | Laza Kostic | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 461 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 461 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|