|
| Desanka Maksimovic | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Desanka Maksimovic 03.05.10 21:08 | |
| First topic message reminder :
Desanka Maksimovic je rodjena u selu Rabrovici kod valjeva 1898.godine.Gimnaziju je zavrsila u Valjevu, a Filozofski fakultet u Beogradu.Svijet je dozivljavala na poseban i topao nacin.Desankinu ljubav prema zivotu prati eticki stav i filozofija morala.Znacajne zbirke pjesama su:"Vrt detinjstva", "Zeleni vitez", "Gozba na livadi", "Nove pesme", "Pesnik i zavicaj" i "Zarobljenik snova".Vrhunac njenog pjesnickog stvaralastva je zbirka "Trazim pomilovanje". Pjesma "Krvava bajka",u kojoj je opevana tragedija djaka kragujevacke gimnazije,spada u jedno od najpotresnijih svjedocenja o okupatorskim zlocinima nad nasim narodom u Drugom svjetskom ratu.Proza i pjesme za djecu napisane su toplo i iskreno,neposredno i osjecajno. Omiljene zbirke pjesama najmladjih citalaca su:"Zlatni leptir", "Reka pomocnica", "Vetrova uspavanka", "Prolecni sastanak", "Cudo u polju", "Suncevi podanici", "Pisma iz sume", "Patuljkova tajna" i "Ako je verovati mojoj baki". Desanka Maksimovic je bila i vrstan prevodilac pjesnika koji su po izboru motiva, pjesnickog senzibiliteta i lirske melodicnosti bili bliski njoj.O prevodjenju je govorila na ovaj nacin:"Ja sam zaljubljena u jezik,u rec.U rec i nepovezanu,onu iz recnika.A covek nikad dublje ne ulazi u to blago nego prevodeci i nikad dublje ne udje u sustinu neke pjesme nego kad mora da je prevede". Godine 1983.vratila se u rodnu Brankovinu ali ovoga puta zauvijek.Sahranjena je kraj svoga supruga Sergeja Slastikova Kaluzanina. Ono sta je najbolje moze opisati je upravo slikovitost izraza i visok zamah maste Bila je pjesnikinja koja se mogla smatrati drugom majkom po ucescu u odgoju djece.Njene pjesme su sastavni dio svacijeg djetinjstva. |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 16.02.11 16:15 | |
| NEKO SE SEĆA DETINJSTVA Kaska šivaća mašina preko debeloga platna za košulje vojnika. Poznajem dobro taj kas zadihan kao kašalj plućnih bolesnika. Sećam se detinjstva našeg kad je mati sva umorna i žuta vazdan šila: po osam haljina, osam kaputa, osam kratkih košuljica, sve dok bi svetlost s brda kroz prozor lila.
Nad mašinom večno nagnuta bila su joj pleća i glava: krpila je po šesnaest nogavica, po šesnaest rukava; povazdan željni smo bili njenog osmeha i lica. Zemlja bi se opasati mogla nizom dugih poruba što ih je ispod igle izvukla njena ruka, okorela od rada gruba. Ućutkala se mašina, digla se umorna švalja da svetlost upali; brdo vojničkih košulja oko skuta joj se valja. Pa opet kaska igla potrči, potrči pa stane. Sećam se detinjstva našeg, tog vremena i svetlog i tužnog, iz kog od igle majčine još nosim oštre rane. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Blizanka Administratorica
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 16.02.11 16:16 | |
| MESEČINA Luta nam mesec oko sobe, kraj strehe plovi naše, srebrom nam napunio čaše i staklene boce obe. Mesečinom sam se opila često, zbog sreće, zbog jada Pijmo, prijatelju, i sada, prozorska otvori krila. Videćeš, manje je slatka časa tvog starog vina nego kupa ova s visina. Pijmo je. Noć je kratka. Pijmo, prijatelju i sad skupa ovo ponoćno piće, sve moje znaćeš biće kad zadnja se isprazni kupa. Biće ti sasvim prozirna moja duša i oko; gledaćeš u srce duboko, do samog dna mu nemirna. Reči će poteći same obraz stati da se žari; a mesec, krčmar stari, iz šumske smejaće se tame. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 16.02.11 16:17 | |
| SLOVO O LJUBAVI Ako se volite ljubavlju koja buja u samoći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtaćete od miline, mognete li se još ikada sresti. Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja. Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sećanja na nju nikada se nećeš spasiti. Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge. Ako je želiš bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama raña, svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa. Ako veruješ, sedeći uz nju, da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir može da strese, ako voliš u njoj san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete. Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo,
čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća, u snu, pisali pismo. Oni koji se kao reka ne mogu sliti, meñu kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele. Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući, kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on, setiće te se i umirući. Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge – i osetimo se nesrećni i krivi. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 03.08.11 19:54 | |
| OZILJAK
I u dusi mojoj oziljak koji samo u snu boli. Danju se smejem i ne osecam ga, nocu nejasno tisti hladnocom uspomene na neku smrt. i ne znam od koga bola je ostao, i da li je to bilo jutro ili suton kad se urezao u moju dusu. i cesto se bojim: mozda on nije trag proslosti, mozda je tamna slutnja na nesto bolno sto dusu ocekuje.
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 03.08.11 19:54 | |
| POEZIJA
Samo poezije bogu ljubimica sam bila.
Sve moje tuge on je pretvorio u zrake, teskoce i terete sve u proleca oblake.
Sve moje bolove on je u radosti preobrazio, drugi kad su me vredjali, on me je mazio.
Grehove sve najgore vrlinama pozlatio, gubitke darovima najdrazim uvek uzvratio.
Postupke sve moje on je jedini razumeo, Svi kad su pd mene otisli, ostati on je umeo.
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 03.08.11 19:55 | |
| PESNIKOVO VIDJENJE
Ko sunce voli senka ga ne napusta nijednog trena
Ko boje voli na zenice mu padne mrak
Ko zivi u sebi napada ga sve izvana.
Ko ne zna da vredja umire od zadanih rana.
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 03.08.11 19:55 | |
| Vernost
Gajim cvet da te zakitim kad se vratis. Nicije oci ne smeju na njega pasti, nicije oci do tvog povratka. Niko sem tebe osetiti ne sme kako mu je dusa mirisna i slatka.
Pred ljudima spustam zemlji oci, cuvam ih za tebe kad se vratis, neka budu pune kao jutarnji zdenci, kad pridjes u njima radost da zahvatis.
Ucim za tebe u potaji pesme, niko od ljudi njime tople zvuke pre tvog povratka nikad cuti ne sme. Zapevacu ih tek kad izdaleka spazim da ti si mi ispruzio ruke.
Smiri napacenu dusu, smiri, cuvam srce do tvog povratka. Sva patnja, ma kako duga bila, tad cinice mi se da je bila kratka. Zagrljaj nas bice dug kao cekanje, bice dug beskrajno. Uzecu te u suton na svoje grudi i pustiti tek u jutro sjajno.
Gajim cvet da te zakitim kad se vratis. Preda te s cvecem uvek ja pozurih. O, bice opet hiljadu dana srece posle hiljadu suznih i tmurnih. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 03.08.11 19:56 | |
| Čežnja
Sanjam da ćeš doći: jer mirišu noći, a drveće lista, i novo se cveće svakog jutra rodi; jer osmesi ljupki igraju po vodi i proletnjim nebom što od sreće blista;
jer pupe topole, i kao da hoće k nebu, pune tople, nabujale žudi; jer u duši bilja ljubav već se budi i mirisnim snegom osulo se voće;
jer zbog tebe čežnje u vazduhu plove; svu prirodu gospod za tvoj doček kiti. Cveće, vode, magle, jablanovi viti, sve okolo mene čeka te i zove.
Dođi! Snovi moji u gustome roju tebi lete. Dođi, bez tebe se pati! Dođi! Sve kraj mene osmeh će ti dati i u svemu čežnju opazićeš moju. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 27.09.11 17:09 | |
| Slovo o ljubavi - Desanka Maksimovic
Ako se volite ljubavlju koja buja u samći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtćete od miline, mognete li se još ikada sresti. Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja. Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sćanja na nju nikad se nećes spasti. Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge. Ako je želis bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama rađa, svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa. Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir može da strese, ako voliš u njoj san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete. Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo, čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća, u snu, pisali pismo. Oni koji se kao reke ne mogu sliti, među kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele. Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući, kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on, setiće te se i umirući. Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge - i osetimo se nesrećni i krivi. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | kala Ljubitelj foruma
Broj postova : 6757 Godine : 45 Datum registracije : 18.10.2010
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 07.10.11 13:04 | |
| PREDOSEĆANJE
Poznala sam te kad sneg se topi, topi, i duva vetar mlak. Blizina proleća dušu mi opi, opi, pa žudno udisah zrak. S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom; i znadoh da ćeš biti mi drag, drag u životu celom. Poznala sam te u zvonak dan, dan pijan, svež i mek. Činjaše mi se već davno znan, znan kad te poznadoh tek. S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom; i znadoh da ćeš biti mi drag, drag u životu celom. Poznala sam te kad kopni led, led, dok se budi proletnji dah; kad dan je čas rumen, čas setan, bled, kad sretno se i tužno u isti mah. S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom; i znadoh da ćeš biti mi drag, drag u životu celom.
| |
| | | LuckyM5 Ljubitelj foruma
Broj postova : 3859 Godine : 45 Datum registracije : 25.10.2011
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 10.11.11 21:33 | |
| Ni jednoj livadi nije toplota sunca bila toliko slatka koliko meni tada tvoja ljubav. I dan i noć i nedelja činila mi se kratka kad sam s tobom. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic | |
| |
| | | | Desanka Maksimovic | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 132 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 132 gostiju. :: 3 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|