|
| Desanka Maksimovic | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Desanka Maksimovic 03.05.10 21:08 | |
| Desanka Maksimovic je rodjena u selu Rabrovici kod valjeva 1898.godine.Gimnaziju je zavrsila u Valjevu, a Filozofski fakultet u Beogradu.Svijet je dozivljavala na poseban i topao nacin.Desankinu ljubav prema zivotu prati eticki stav i filozofija morala.Znacajne zbirke pjesama su:"Vrt detinjstva", "Zeleni vitez", "Gozba na livadi", "Nove pesme", "Pesnik i zavicaj" i "Zarobljenik snova".Vrhunac njenog pjesnickog stvaralastva je zbirka "Trazim pomilovanje". Pjesma "Krvava bajka",u kojoj je opevana tragedija djaka kragujevacke gimnazije,spada u jedno od najpotresnijih svjedocenja o okupatorskim zlocinima nad nasim narodom u Drugom svjetskom ratu.Proza i pjesme za djecu napisane su toplo i iskreno,neposredno i osjecajno. Omiljene zbirke pjesama najmladjih citalaca su:"Zlatni leptir", "Reka pomocnica", "Vetrova uspavanka", "Prolecni sastanak", "Cudo u polju", "Suncevi podanici", "Pisma iz sume", "Patuljkova tajna" i "Ako je verovati mojoj baki". Desanka Maksimovic je bila i vrstan prevodilac pjesnika koji su po izboru motiva, pjesnickog senzibiliteta i lirske melodicnosti bili bliski njoj.O prevodjenju je govorila na ovaj nacin:"Ja sam zaljubljena u jezik,u rec.U rec i nepovezanu,onu iz recnika.A covek nikad dublje ne ulazi u to blago nego prevodeci i nikad dublje ne udje u sustinu neke pjesme nego kad mora da je prevede". Godine 1983.vratila se u rodnu Brankovinu ali ovoga puta zauvijek.Sahranjena je kraj svoga supruga Sergeja Slastikova Kaluzanina. Ono sta je najbolje moze opisati je upravo slikovitost izraza i visok zamah maste Bila je pjesnikinja koja se mogla smatrati drugom majkom po ucescu u odgoju djece.Njene pjesme su sastavni dio svacijeg djetinjstva. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:49 | |
| Po rastanku Reci mi sad, kada već prošlo je sve: časi bolni i dani dragi, lepi; kad novi bol se starom bolu smeje; od reči tvojih kad duša ne strepi, - reci, da l' te je moja tuga bolela nekad, kad sam te mnogo, mnogo volela?
Reci mi sad, kada me ne voliš više; kad ti se prošloj ruga nova sreća; i kad se dani koji nekad biše duša ti samo, kad me vidiš, seća - reci, da l' te je moja radost bolela jednom, kad nisam više tebe volela? II Nekad sam bila dobra i mlada i poverljiva i puna nada, nekada pre, ti si mi tada reći mog'o beskrajno mnogo, o kako mnogo sa reč i dve.
Spokojni bili su dani moji, a ti si srcu mi prvi koji beše drag, pa iza svega što si mi rek'o katkad surovo, katkad meko, ostao je trag.
Sad srce moje bije tiše: već manje volim, a znam više nego pre; već sad mi ne bi reći mog'o onako dosta, onako mnogo sa reč i dve.
I kad bi danas prišao meni i hteo reći davno receni' buditi draž, u srcu mome šaptao bi neko: da sve što si mi ikada rek'o, bila je laž.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:50 | |
| SVAKA TVOJA REC
Svaka tvoja reč, u meni je do pesme porasla svaka tvoja reč. Svaki tvoj dodir, u meni je do zagrljaja porastao svaki tvoj dodir. Naš slučajni susret, u meni je do života porastao naš slučajni susret. Sve što mi se zbog tebe dogodilo, kao očarano živi u meni i čini se neće proći sve što mi se zbog tebe dogodilo. I volela bih da tek sada volim prvi put.Volela bih da ne verujem da će me srce za tobom proći - kada budeš jednom otišao. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:50 | |
| Strepnja Ne, nemoj mi prici! Hocu izdaleka da volim i zelim tvoja oka dva. Jer sreca je lepa samo dok se ceka, dok od sebe samo nagovestaj da.
Ne, nemoj mi prici! Ima vise drazi ova slatka strepnja, cekanje i stra'. Sve je mnogo lepse donde dok se trazi, o cemu se samo tek po slutnji zna.
Ne, nemoj mi prici! Nasta to i cemu? Izdaleka samo sve ko zvezda sja; izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek mi ne pridju oka tvoja dva! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:51 | |
| Dušu mi pokloni
Dušu mi pokloni. Mene rastužuju ti krvi požari što iza sebe ostavljaju pepelište, te oluje što nište ženina snevanja blaga.
Dušu mi pokloni, u ljubavi ja bih htela do u večna vremena da sve ostavlja traga
Dušu mi pokloni. Meni je malo taj trenutak zaborava, to nestrpljivo krvi htenje.
Dušu mi, dušu pokloni, od iskoni u meni spava čežnja plamena za večnim, za ljubavi trajanjem i uznesenjem.
Ja sam žena i ne čeznem samo za vrelim ljubavničkim bdenjem posle kojeg duša pada; htela bih u zagrljaju da doživim svetle snove i pijanstvo onog mutnog sklada što ljubav se zove.
Htela bih da se ne izgubi nijedan naš trenutak da svaka naša milošta se stvori u kakav život, pa ma malen bio kao grumen večitog zlata, da mi duša blista posle zagrljaja kao julska nebesa zvezdama krcata.
Dušu mi pokloni. Pričaj mi svoje snove u tami, pričaj mi detinjstva sećanja. Želi i ti da budeš uza me do poslednjeg dana.
Dušu mi pokloni i zadnju joj česticu svaku i najlakši dašak svaki njenog bezdana.
O daj mi svojih suza, noćnih nejasnih muka, pričaj šta srce ti najčešće sanja. Drhti od iznenadnog zvuka moga koraka i glasa. Želi i ti u mom zagrljaju da i posle smrti časa ostanu ti na mene sećanja. |
| | | Gost Gost
| Zla noc
O, ma ko da si, ostani nocas kraj moga skuta, nikuda ne polazi. Za onim cega nema dusa mi gori i luta, i boli, jer sve prolazi. I cini mi se, negde ljudi sad prolaznost imaju na umu, pa ce doci nocas na nas breg da spokojno svega se odreku. Vecno nihaju jasike na drumu dusu nemirnu. cute blago plaveti neba i teku.
Nocas me samo pogladi nezno i blago po kosama i kazi rec mi sto greje. Srce je moje pusto, dusu mi mori osama, i boli, jer prazno sve je. I cini mi se, negde u blizini rodjeno srce da nekome smeta, pa ce doci nocas na nas breg da nasmeje se svemu sto biva. Oblak u suton iznad sume sleta i vrh livada brodi. Putuju jutrom magle ponad njiva.
O, ma ko da si, zagrljaj nocas mi vreo podari. Srce je moje umorno, dusa je moja strana gomili ljudi i stvari, i cuti u meni sumorno. I cini mi se, nedaleko negde od tuga teskih ljudi boluju, pa ce doci nocas na nas breg da radosno svi poumiru. Grlice tihe brdom nasim stoluju i jecaju meko. Putevi beli u nebesa uviru. |
| | | Gost Gost
| Opomena
Čuj, reći ću ti svoju tajnu: ne ostavljaj me nikad samu kad neko svira.
Mogu mi se učiniti duboke i meke oči neke sasvim obične.
Može mi se učiniti da tonem u zvuke pa ću ruke svakom pružiti.
Može mi se učiniti lepo i lako voleti kratko za jedan dan.
I mogu kom reći u tome času čudesnu tajnu koliko te volim.
O, ne ostavljaj me nikad samu kad neko svira.
Učiniće mi se negde u šumi.... Ponovo sve moje suze teku kroz samonikle neke česme.
Učiniće mi se crn leptir jedan po teškoj vodi krilom šara što nekad neko reći mi ne sme
Učiniće mi se negde kroz tamu neko peva i gorkim cvetom u neprebolnu ranu, ranu srca dira
O, ne ostavljaj me nikad samu, nikad samu, kad neko svira... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:52 | |
| Čežnja
Sanjam da ćeš doći: Jer mirišu noći, a drveće lista, I novo se cveće svakog jutra rodi; Jer osmesi ljupki igraju po vodi, I proletnjim nebom što od sreće blista;
Jer pupe topole, i kao da hoće K nebu, pune tople, nabujale žudi; Jer u duši bilja ljubav se već budi, I mirisnim snegom osulo se voće;
Jer zbog tebe čežnje u vazduhu plove; Svu prirodu Gospod za tvoj doček kiti. Cveće, vode, magle, jablanovi viti, Sve okolo mene čeka te i zove.
Dođi! Snovi moji u gustome roju Tebi lete. Dođi, bez tebe se pati! Dođi! Sve kraj mene osmeh će ti dati I u svemu čežnju opazićeš moju. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:52 | |
| Na buri
Svu vecer na pustom bregu neko stoji. Pusti me, majko, da vidim da li je covek ili bor. Pusti me da vidim ko to svu vecer gleda u nas beli, skromni dvor. Pusti me, majko, nece me umoriti hod, breg je blizu naseg doma. O, ja osecam da mi je rod taj covek ili bor sto svu vecer blizu groma stoji i gleda u nas dvor. Vidis li oblak crn, ogroman, zlokoban brod nad njim plovi i smrt nosi? O, majko, idi, ti ga bar zovi neka se skloni u nas dom taj covek ili bor sto svu vecer stoji i gleda u nas beli skromni dvor.
Na pustom bregu on je sam kao dete kad ruke skrsti nad bolom nekim prvi put. Pusti me da tanki moji prsti meta budu burama zlim. Pusti me, pusti, dobra majko, tako je potmuo i zao oblak sto vitla nad njim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:53 | |
| NAPUSTENA DEVOJKA
Onaj pod cijim sam htela da zivim krovom, kome sam htela svakog dana svojom rukom hleb i so da nudim, drugu je devojku preveo preko svog praga, sa drugom devojkom deli zalogaje, i novom svetloscu, meni nepoznatom, oci mu sjaje.
Onaj s kojim sam zelela decu da rodim, da docekam ona bela jutra stara, sa drugom devojkom zagrljen hodi i ruke mu gore od novog, meni nepoznatog zara.
Svuda su oko mene njihove stope gde god koraknem, one se preda mnom crne, pun ih je svaki kut pod nebom tih, pune su ih ulice sumne, sva zemlja crni se i ne vidi od njih.
U istom casu cujem ih sa svih strana, smeju se i govore svuda oko mene, ispod svih u drvoredu tamnih grana, u senkama svake ulice skrivene.
Htela bih da pobegnem od ovih muka. Ima li svoda gde njihov smeh ne zvoni, gde necu vise cuti toga zvuka? Ima li staza kojima ne prolaze oni?
Mogu li u kakav kraj nepoznat zaci gde oni srecni nisu bivali i sami, pa neka je u zemlje jezivoj tami, samo da njih necu tamo naci.
Gde su ta vrata kroz koja bih mogla od njihovih zagrljenih senki uteci? Ima li noci u kojoj ne sapucu oni, da bih mirno mogla u nju leci?
Eno u poljani ispod grada otvaraju se zemlje bezbrojne dveri, nema dna odajama u koje vode, crne su kao vrata pecina u koje ulaze da umru ranjene zveri.
Kroz njih cu uteci. Vec slutim prestace senka njih dvoje da me ganja kad se polako uputim ispod toga blagog crnog granja sto me ceka.
Nicije posle ruke nece otvoriti ta vrata sto cu ih zalupiti za sobom, iza kojih cu se od svega odmoriti i koja ce njih dvoje smrcu zvati i grobom. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:54 | |
| San iz detinjstva
Prostrana zelena livada kraj skole, njome trci crno pseto koje sam ja, veselo sto je livada prostrana, veselo sto da leptiri, vilini konjici vole.
Opija da miris zemlje, trave, smole, optrcava oko gusta zbuna dva, gnjura u travu, goni strsljena, budi krtice, njuska puzeve gole.
Kuce sam, a znam dobro da sam dete, ne bih se odazvala da me pozovete, od svega mi draza ta trka uokrug.
Ovaj san se cas proredi, cas ucesta, dok jedanput zauvek ne presta. Secam ga se sav svoj zivot dug. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:56 | |
| SLOVO O LJUBAVI
Ako se volite ljubavlju koja buja u samoći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtaćete od miline, mognete li se još ikada sresti.
Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja.
Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sećanja na nju nikad se nećes spasti.
Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge.
Ako je želiš bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama rađa, svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa.
Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir moze da strese, ako voliš u njoj san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete.
Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo, čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća, u snu, pisali pismo.
Oni koji se kao reke ne mogu sliti, među kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele.
Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući, kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on, setiće te se i umirući.
Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge - i osetimo se nesrećni i krivi. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:57 | |
| PREDOSECANJE
Poznala sam te kad sneg se topi topi,i duva vetar mlak blizina proleca dusu mi opi, opi, pa zudno udisah zrak.
S neznoscu gledah stopa ti trag, trag po snegu belom, i znadoh da ces biti mi drag drag u zivotu celom. Poznala sam te u zvonak dan dan pijan,svez i mek. cinja mi se vec davno znan, znan kad te poznadoh tek
S neznoscu gledah stopa ti trag trag na snegu belom i znadoh da ces biti mi drag drag u zivotu celom
Poznala sam te kad kopni led led,dok se budi proletnji dah kad dan je cas rumen,cas setan, bled, kad sretno se i tuzno u isti mah.
S neznoscu gledah stopa ti trag, trag po snegu belom i znadoh da ces biti mi drag, drag u zivotu celom. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:58 | |
| VERUJEM
Moj zemlja propasti neće. Iz smrti za slobodu sloboda uvek niče, kao što iz cvetnog semena mora nići cveće, i kao sto se iz gnezda uvek izleže ptiče. Moja zemlja je naučila da pati, mučenica je od uvek bila, oduvek komadana; ona zna:jednog dana opet će postojati, već je razmaknula krila.
Naše zemlje nestati neće. O bratstvu ona je uvek snivala, odricala se zbog njega i ispaštala. Moja je zemlja oduvek davala, i u ima bratstva praštala, praštala.
Moja zemlja propasti neće. Uvek je proročica bila; sred neprijateljskih tamnica i šiba, sva vremena crna, kad narodi po magli blude, pasii iz naših kolibaa, kako kukolj od zrna, odgvajali su od istina misli lude. |
| | | Gost Gost
| Dušu mi pokloni
Dušu mi pokloni. Mene rastužuju ti krvi požari što iza sebe ostavljaju pepelište, te oluje što nište ženina snevanja blaga.
Dušu mi pokloni, u ljubavi ja bih htela do u večna vremena da sve ostavlja traga
Dušu mi pokloni. Meni je malo taj trenutak zaborava, to nestrpljivo krvi htenje.
Dušu mi, dušu pokloni, od iskoni u meni spava čežnja plamena za večnim, za ljubavi trajanjem i uznesenjem.
Ja sam žena i ne čeznem samo za vrelim ljubavničkim bdenjem posle kojeg duša pada; htela bih u zagrljaju da doživim svetle snove i pijanstvo onog mutnog sklada što ljubav se zove.
Htela bih da se ne izgubi nijedan naš trenutak da svaka naša milošta se stvori u kakav život, pa ma malen bio kao grumen večitog zlata, da mi duša blista posle zagrljaja kao julska nebesa zvezdama krcata.
Dušu mi pokloni. Pričaj mi svoje snove u tami, pričaj mi detinjstva sećanja. Želi i ti da budeš uza me do poslednjeg dana.
Dušu mi pokloni i zadnju joj česticu svaku i najlakši dašak svaki njenog bezdana.
O daj mi svojih suza, noćnih nejasnih muka, pričaj šta srce ti najčešće sanja. Drhti od iznenadnog zvuka moga koraka i glasa. Želi i ti u mom zagrljaju da i posle smrti časa ostanu ti na mene sećanja. |
| | | Gost Gost
| Potrebno mi je...
Potrebno mi je mnogo sunca, i to nocu, jedno da me susrece, jedno da za mnom svetlost baca, u ponoru jednom dubokom, jedno da nosim u ruci kad od jada ne vidim prst pred sobom.
Potrebno mi je mnogo neznosti, i to svakog dana, i mnogo od miloste reci, potrebno mi je primirje izmedu srca i secanja izmedu neba i bola koji pred njim kleci.
Potrebna su mi dobrodoslicom ozarena lica mnoga, i to svakog trena, potreban mi je prijatelj i to sto veci, potrebni su mi mostovi viseci preko mrznje, preko nesporazuma nepremostivoga. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:59 | |
| Ne cini li ti se da najsladji snovi u suze teku pretvoreni mnoge? Ne cini li ti se, negde kao plima necija neznost prema tebi raste, i prosipa se tu pred tvoje noge? Ne cini li ti se, neko tiho zove: dodji k meni, dodji, dodji.
Ne cini li ti se da govore kapi da odjekuju svi prostori suri: pozuri k meni, pozuri, pozuri. Ne cini li ti se, bezbroj nekih grla necijim mekim glasom umiljatim da ti govori: patim, patim, patim.
Ne cini li ti se, u naletu jacem neko, ko dugo je suze uzdrzavo da sad ih lije i bolje mu biva? Ne cini li ti se, odasvud se sliva, odasvud roni: placem, placem, placem... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 21:59 | |
| Radosti
Kao svetiljka karaj obale recne sto se drhtavo produzi u vodi, u dusi nasoj svaki mucan dan bolno i drhtavo se nastavi. A radosti iscezavaju brzo kao kruzni talasi na vodi, kao beli oblaci na nebu, kao proleca radosti iscezavaju brzo.
Slicno ponornicama u dubine zemljine tople i tamne sto rone bezeci od pogleda, bola kap trazi duboke kutove srca. A radosti su nase krilate, kao mirisi proletnji, kao nove ljubavi radosti su nase krilate.
Zudno, kao skoljka zrno peska sto prigrli i obvije biserom dusa nasa hvata se za bol i najdrazim ga blagom ogrce. A radosti se opaze tek kad prodju, kao iluzije 'tica sarena, kao mladost kao zivot radosti se opaze tek kad prodju. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 22:00 | |
| Nasa tajna
O tebi necu govoriti ljudima Necu im reci da li si mi samo Poznanik bio ili prijatelj drag; Ni kakav je, ni da li je U nasim snovima i zivotima Dana ovih ostao trag.
Necu im reci da li iz osame Zedji ili umora, ni da li je ikada Ma koje od nas drugo volelo, Niti srce nase Da li je radi nas Ili radi drugih Kadgod bolelo
Necu im reci kakav je sklad Oci nase cesto spajao U sazvezdje zedno; Ni da li sam ja ili si ti bio rad Da tako bude Ili nam je bilo svejedno.
Necu im reci da li je zivot Ili od smrti strah Spajao nase reke, Ni da li zvuke Smeha voleli smo vise Od suma suza.
Necu im reci ni jedan slog jedini Sta je moglo ni da li je moglo nesto da uplete i sjedini Duse nase kroz citav vek; Ni da li je otrov ili lek Ovo sto je doslo Onom sto je bilo.
Nikome necu reci kakva se Zbog tebe pesma dogadja U meni vecito Da li opija toplo Kao sume nase s proleca Ili tiha i tuzna cuti u meni recito. O, nikome necu reci Da si se radosna ili boleca Pesma dogadja u meni.
Ja vise volim da precutane odemo ona i ja, Tamo gde istom svetloscu sja I zora i noc i dan, Tamo gde su podjednako tople i sreca i bol ziva, Tamo gde je od istog vecnog tkiva I covek i njegov san. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 22:01 | |
| Prolecna pesma Osećam večeras,dok posmatram laste I pupoljke rane, Kako srce moje polagano raste, Ko vidik u lepe nasmejane dane;
Kako s mladim biljem postaje sve veće I lako ko krilo, I kako mu celo jedno nebo sreće I pakao bola ne bi dosta bilo; Kako čezne za svim što bi život mogo Lepog da mu dade, I da mu ničega ne bi bilo mnogo: Tako su velike čežnje mu i nade.
Osećam da dosad sve je bilo šala Moga srca vrela, Da još nikom nisam svoju ljubav dala Koliku bih mogla i koliku htela;
Da u meni cela nežna plima Reči nerečeni; Da bih srce mogla poklanjati svima, I da opet mnogo ostane ga meni. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 22:02 | |
| SRECA
Ne merim vise vreme na sate, ni po suncevom vrelom hodu; dan mi je kad njegove se oci vrate i noc kad ponovo od mene odu.
Ne merim srecu smehom, ni time da li je ceznja moja od njegove jaca; sreca je meni kad bolno cutim s njime i kad nam srca biju ritmom placa.
Nije mi zao sto ce zivota vode odneti moje grane zelene; sad neka mladost i sve neka ode: on je zadivljen stao kraj mene. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 22:02 | |
| ZALJUBLJENOST
Od mene do njega moze se samo mostom duge. Od mene do njega moze se samo jezerom mesecine. Od mene do njega moze se samo srebrnom i strmom Mostovi, reke i staze kojima ljudi hode oko njega stazom ptice. Obilaze. On je kao suncevo plameno ostrvo odvojen sjajem od svega sveta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 09.05.10 22:03 | |
| OZILJAK
U dusi mojoj oziljak koji samo u snu boli. Danju se smejem i ne osecam ga, nocu nejasno tisti hladnocom uspomene na neku smrt. i ne znam od koga bola je ostao, i da li je to bilo jutro ili suton kad se urezao u moju dusu. i cesto se bojim: mozda on nije trag proslosti, mozda je tamna slutnja na nesto bolno sto dusu ocekuje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 24.05.10 17:02 | |
| Ja i Ja O kad bih mogla samo jednom ja nekuda iza bregova pobeći od sebe. Sasvim sama i vedra projurila bih kroz šume, razgrnula livadi nedra. U život bih se zagnjurila, svakom bih ruku pružala. Sa strašću bih se požurila: da vidim u životu kako je, duša nečija ako je za radost stvorena.
Jer od rođenja sa mnom, ma kud se makla, idem ja večno sumorna.
A meni se uvek dopadalo: kad su tice kroz noć letele, kad je lišće tiho opadalo; kad su senke u sen sletale, kad me ljudi nisu voleli, kad su stvari duši smetale. Oduvek je jedna ja slutila kobi, suze i bolove, i radosti moje sve pomutila.
Oduvek me slatko zlostavljala: ni u šumi, ni u ljubavi, ni u radu ni časka me nije ostavljala. Znam, umreću i ostariću; a nju uvek mladu, uvek žednu bolova na zemlji ostaviću. |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 16.02.11 16:15 | |
| MIRNO MOJE SRCE SPAVA Snegovi, snegovi po svemu Mirno moje srce spava Sad mrtva ruka zaborava blago je pala po njemu Bilo je tužnog svega ispod svoda neba plava Mirno moje srce spava Ne budite sada njega I radost i bol je prošao I laž i ljubav prava Mirno moje srce spava San je tihim korakom došao Ni za čim nemam žeñi ni gladi U grudima mi sad san otkucava
Mirno moje srce spava _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Desanka Maksimovic | |
| |
| | | | Desanka Maksimovic | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 114 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 114 gostiju. :: 3 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|