|
| Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
californiamen Totalno relaxiran
Broj postova : 2464 Godine : 124 Datum registracije : 17.11.2009
| Naslov: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? 30.04.10 19:26 | |
| First topic message reminder :http://www.index.hr/vijesti/clanak/belgija-zabranila-burke-na-javnim-mjestima/488815.aspx DONJI DOM belgijskoga parlamenta je izglasao zakon koji zabranjuje nošenje muslimanskih odjevnim predmeta koji skrivaju ženski identitet u javnosti. Belgija će tako postati prva europska zemlja u kojoj će biti zabranjeno javno nošenje burki. Zakon zabranjuje nošenje bilo kakvih odjevnih predmeta na ulici i u parkovima koji skrivaju identitet osobe. Prijedlog je izglasan bez glasova protiv te s dva suzdržana zastupnika. Prijedlog sada mora potvrditi belgijski senat, koji će to najvjerojatnije učiniti do lipnja. Iznimke će biti omogućene samo u slučajevima određenih blagdana i uz odobrenje lokalnih vlasti. Kršenje zakona previđa kaznu od 15 do 25 eura ili sedmodnevnu kaznu zatvora. Belgijski zakonodavci tvrde kako je njihov osnovni motiv za zabranu burki i nikaba bio sigurnosne, ali i moralne prirode, tvrdeći kako sve osobe na javnim mjestima moraju pokazati svoje lice te da zapadno društvo treba obraniti svoje moralne vrijednosti koje se odnose na slobodu i dostojanstvo žene. ( itd...) ________________ Top- tema iz sociologije kulture i političke stvarnosti. Dakle: smatrate li da treba zabraniti burke ili ne ( i naravno - zašto)? | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Dita von Teese Ljubitelj foruma
Broj postova : 3308 Godine : 114 Datum registracije : 12.02.2010
| Naslov: Re: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? 02.05.10 1:04 | |
| Dita sve vidi i zna.. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? 12.05.10 9:46 | |
| Komisija za kulturu, nauku i obrazovanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) saopštila je danas da je protiv opšte zabrane nošenja burke i nikaba, tradicionalne odeće kojom se prekrivaju muslimanke. Komisija PS SE smatra da bi zabranom nošenja burki ženama bilo oduzeto pravo na slobodu izražavanja, a bile bi ugrožene i njihove verske slobode, javile su agencije. U Francuskoj i Belgiji upravo je u toku razmatranje uvođenje takve zabrane. Ova komisija je apelovala i na Švajcarsku da što pre ukine zabranu izgradnje minareta u toj zemlji. Savet Evrope će razmatrati pitanje burki na plenarnoj sednici sledećeg meseca |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? 12.05.10 9:51 | |
| 12.05.2010
Danas je Parlament Francuske izglasao rezoluciju kojom se zalaže za zabranu nošenja burke. Rezolucija tek etapa pred skupštinsku debatu u julu, kada će poslanici izjašnjavati o nacrtu zakona kojim se reguliše to pitanje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? 12.05.10 11:54 | |
| glupost,zbog cega,nek nosi ko sta hoce i voli.gde mi to zivimo?! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? 12.05.10 16:21 | |
| - @cinderella je napisao/la:
- glupost,zbog cega,nek nosi ko sta hoce i voli.gde mi to zivimo?!
u 21. stoljecu1! Pa sunce mu i oni iz kamenog doba su bili savremeniji |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? 08.07.10 14:07 | |
| Ja stavrno ne zna što bih mislila o tome. S jedne strane ima žena koje ih ne žela a moraju nositi to sigurno..a sigurno postoje i žene kojima ne smeta burka. Naučile su i saživjela su sa njom. I kako nametati nekome nešto da mora i ne mora. A onda druga starna je..ako se mi moramo ponašati u tuđim zemaljam s drugačijim uređenjima od naši doma.. po njihovim zakonima..pa u redu je i da oni one poštuju naše tj njihove. Jer ako mi žene ne smijemo u.. gdje ono ..Iranu biti otkrivene glave bez onog vela šala..tako i one neka se pridržavaju njihovih tj zakona u zemlji u kojoj borave i nema tu više filozofije. A na pitanje dali ih treba zabraniti pa u zemljama koje misle da treba neka zabrane. Nas još nitko nije pitao i još ne znam što bi rekla kada bi ih kod nas zabranili. Vjerovatno bi rekla da im zabrane. | |
| | | Firefly Totalno relaxiran
Broj postova : 1149 Godine : 35 Lokacija : Među oblacima Datum registracije : 06.07.2010
| Naslov: Re: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? 08.07.10 17:20 | |
| Problem je što je to kod njih i zakon i tradicija, a i vjera mentalitet je drugačiji, kod njih je to pod moram, pod svetinja, pod poštovanjem. Ja im ne bi zabranila jer poštujem takva odabir života, ponajviše jer mi je daraga prijateljica se sad preobratila Napravila bi kompromis Tko je rekako da burke moraju tako izgledati? nek naprave nešto da mogu ih lakše maknut na brzinu s lica samo da se utvrdi indentitet time se sačuva njihova tradicija koja im je jako važna, a mogu funkcionirati u liberalnijim zemljama mene samo muče one koje ne žele ih nositi a prisiljene su.. ima svega zatvoriti ženu jer nosi hlače? grozno... na žalost to je takav narod, a zna se da se protiv naroda ne ide.... bar ne u takvom mentalitetu | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? | |
| |
| | | | Treba li zabraniti burke na javnim mjestima? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 106 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 106 gostiju. :: 3 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|