Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Trotoar proizvodi struju za svetiljke

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
Gost

Trotoar proizvodi struju za svetiljke Empty
PostajNaslov: Trotoar proizvodi struju za svetiljke   Trotoar proizvodi struju za svetiljke I_icon_minitime29.04.10 15:48

Trotoar proizvodi struju za svetiljke Struja_bandera_130x55

TULUZ -

U francuskom gradu Tuluzu postavljen je "inteligentni trotoar" koji proizvodi struju kada se po njemu hoda.

Čim neko pređe preko njega, ovaj segment trotoara proizvodi oko 30 vati struje, što je dovoljno za funkcionisanje nekoliko uličnih svetiljki.

Projekat, pokrenut u okviru politike trajnog razvoja koju promovišu gradske vlasti, zasad je samo u fazi eksperimenta.

Reč je o nekoliko kamenih ploča opremljenih mikrokolektorima za prikupljanje energije šetača koje su postavljene u jednoj ulici u centru grada.

Ploče su povezane sa baterijom koja akumulira kinetičku energiju prolaznika.

"Zasad je to samo na nivou eksperimenta, ali nam ovaj jedinstveni sistem u svetu, izum holandske firme 'Jaap Van der Braak', pruža priliku da sagledamo načine njegove primene u gradu", izjavio je pomoćnik gradonačelnika Tuluza Aleksandr Marsjel.

Izvor
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Trotoar proizvodi struju za svetiljke   Trotoar proizvodi struju za svetiljke I_icon_minitime29.04.10 15:54

koja super stvar ...kako dobra ideja ...tako bi trebalo u sve gradove i nikad ne bi bilo straha od nestankla struje ...kod nas ako malo bude suse ..evo ti odmah nas plase da stedimo .....

Trotoar proizvodi struju za svetiljke Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Trotoar proizvodi struju za svetiljke   Trotoar proizvodi struju za svetiljke I_icon_minitime29.04.10 15:57

jeste super stvar i ja kažem, samo ne znam šta bi rekli oni sa ugrađenim pacemakerom na srcu.. neznam
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Trotoar proizvodi struju za svetiljke   Trotoar proizvodi struju za svetiljke I_icon_minitime29.04.10 16:00

pa nista za to ..samo se naprave dvije trake ...i sredeno ...ja kakva sam ja bih isla na onu pogresnu Laughing bez sale vidis to mi nije ni palo na pamet ..e onda mi se ne dopada ova ideja Smile

Trotoar proizvodi struju za svetiljke Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Trotoar proizvodi struju za svetiljke   Trotoar proizvodi struju za svetiljke I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Trotoar proizvodi struju za svetiljke
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Postavila 20 metara ograde na trotoar
» Brodovi će ići na struju
» Jedu struju, prde bioplin
» Veći julski računi za struju
» Više od 1.000 Lozničana na sudu zbog dugovanja za struju