|
| Trotoar proizvodi struju za svetiljke | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Trotoar proizvodi struju za svetiljke 29.04.10 15:48 | |
| TULUZ -
U francuskom gradu Tuluzu postavljen je "inteligentni trotoar" koji proizvodi struju kada se po njemu hoda.Čim neko pređe preko njega, ovaj segment trotoara proizvodi oko 30 vati struje, što je dovoljno za funkcionisanje nekoliko uličnih svetiljki. Projekat, pokrenut u okviru politike trajnog razvoja koju promovišu gradske vlasti, zasad je samo u fazi eksperimenta. Reč je o nekoliko kamenih ploča opremljenih mikrokolektorima za prikupljanje energije šetača koje su postavljene u jednoj ulici u centru grada. Ploče su povezane sa baterijom koja akumulira kinetičku energiju prolaznika. "Zasad je to samo na nivou eksperimenta, ali nam ovaj jedinstveni sistem u svetu, izum holandske firme 'Jaap Van der Braak', pruža priliku da sagledamo načine njegove primene u gradu", izjavio je pomoćnik gradonačelnika Tuluza Aleksandr Marsjel. Izvor |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Trotoar proizvodi struju za svetiljke 29.04.10 15:54 | |
| koja super stvar ...kako dobra ideja ...tako bi trebalo u sve gradove i nikad ne bi bilo straha od nestankla struje ...kod nas ako malo bude suse ..evo ti odmah nas plase da stedimo ..... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Trotoar proizvodi struju za svetiljke 29.04.10 15:57 | |
| jeste super stvar i ja kažem, samo ne znam šta bi rekli oni sa ugrađenim pacemakerom na srcu.. |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Trotoar proizvodi struju za svetiljke 29.04.10 16:00 | |
| pa nista za to ..samo se naprave dvije trake ...i sredeno ...ja kakva sam ja bih isla na onu pogresnu bez sale vidis to mi nije ni palo na pamet ..e onda mi se ne dopada ova ideja _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Trotoar proizvodi struju za svetiljke | |
| |
| | | | Trotoar proizvodi struju za svetiljke | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 434 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 434 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|