|
| Šta radi naš mozak kada se zaljubimo | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 12.10.09 19:44 | |
| Obrazi su vam ozareni, oči vam svjetlucaju. Ono što ljudi iz vaše okoline ne mogu da vide je i da vaš mozak doživljava "romansu". Seks i ljubav nas ne čine samo srećnijim, već i zdravijim. Sada, istraživači kažu da je efekat romanse još veći: Ljubav "uključuje" određene dijelove ljudskog mozga.
Da bi saznali šta se sa našim mozgom dešava kada smo zaljubljeni, grupa naučnika je radila MRI skeniranje mozga. Ogled je vršen na 17 osoba koje su prije toga radile psihološke testove kojima su dokazali da su zaista zaljubljeni. I dok su ovi "zamorčići" gledali u slike svojih voljenih, postavljeno im je pitanje: "Šta osjećate?"
Naučnici su primetili da se neke oblasti mozga "Pale" tj. postaju aktivne. Dok je izvestan broj oblasti samo povećao aktivnost, četiri posebne regije su se "uključile" kod 11 subjekata ženskog pola i 6 subjekata muškog pola. Da li je ovo naučni metod pomoću koga ćemo moći da razlikujemo pravu ljubav od požude? Doktor Bartels kaže da je ovo "zajednički pokazatelj romantične ljubavi".
"Ja mislim da postoji složena zamršenost oko ljubavi, požude, seksa i intimnosti", kaže Dr. Seth Prosterman, klinički seksolog. "Prava intimnost nije samo bliskost, već kako se osjećate iznutra. Vaš puls se ubrzava zbog misli koje imate, naročito ako imate ljubavne, tople misli i seksualne misli o toj osobi", dodaje.
Istraživači su došli i do još jednog zanimljivog otkrića: Gledanje u voljenu osobu deluje umirujuće.
Postoji mnogo skala koje služe za mjerenje ljutnje i straha, ali ljubav još uvijek ne možemo da izmjerimo. Postoji mnogo studija koje se bave negativnim emocijama - strahom, tugom, ljutnjom, gađenjem, ali je malo onih koje govore o ljubavi. Izgleda da je došlo vrijeme da se, bar kada su istraživanja u pitanju, okrenemo pozitivnim emocijama. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 13.10.09 13:33 | |
| Moj mozak divlja... |
| | | Niky VIP član
Broj postova : 13469 Godine : 40 Datum registracije : 07.07.2009
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 16.10.09 20:10 | |
| moj mozak je na godišnjem tada ...baš mu lijepo.... | |
| | | Niky VIP član
Broj postova : 13469 Godine : 40 Datum registracije : 07.07.2009
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 22.11.09 18:49 | |
| još uvijek na godišnjem...možda da odem na sunce da se malo otopim | |
| | | D_DoLL Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 356 Godine : 35 Datum registracije : 18.11.2008
| | | | Gost Gost
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 09.05.10 20:12 | |
| Hm......mislim da mi se opet zaledio taj dio mozga |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 15.05.10 10:07 | |
| Kad si zaljubljen mozak je daleko od nas jer da nije hm |
| | | Rokerka Ljubitelj foruma
Broj postova : 4199 Godine : 28 Lokacija : Nedođija ^^ Datum registracije : 31.12.2009
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 15.09.10 16:22 | |
| | |
| | | bodomiere Ljubitelj foruma
Broj postova : 3910 Godine : 33 Lokacija : Kaštel Sućurac Datum registracije : 30.05.2010
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 15.09.10 16:26 | |
| šta radi...?ne radi mi ništa u tome i jest problem | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo 27.11.11 17:50 | |
| ..bravo Bodo baš sam to htjela napisati | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Šta radi naš mozak kada se zaljubimo | |
| |
| | | | Šta radi naš mozak kada se zaljubimo | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 458 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 458 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|