Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Obožavanje svetaca, kipova i slika

Go down 
3 posters
Autor/icaPoruka
Gost
Gost

Obožavanje svetaca, kipova i slika Empty
PostajNaslov: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime05.05.09 8:25

Evo jedne zanimljive teme za sve vjerske konfesije kakvo je vaše mišljenje o tome. cerekalo:
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime05.05.09 15:54

Kipove i slike svetaca smatram lijepima i korisnima, a neki sveci nam doista mogu biti životni uzori.

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime05.05.09 16:36

Da,sveci nam neki zaista mogu biti uzor,više o tome kad razmišljam na slike i kipove gledam sa poštovanjem.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime05.05.09 17:03

da neke osobe koje su proglašene svecima mogu biti uzor to stoji, slike i kipove gledanje kao na umjetnost nekih ličnosti iz vjerskog života isto stoji, no mislim na samo obožavane, klanjanje upučivanje molitvi prema svecima, kipovima i slikama na to mislim kako gledate
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime05.05.09 17:16

Neće ti ni Bog, ni molitve svecima pomoči, ako si sam ne pomogneš. Smatram beskorisnim moliti svece za nešto, ako sam ne djeluješ u pravcu ostvarenja svojih želja. Svi smo jednaki, tako da klanjanje i obožavanje nekog za mene ne dolazi u obzir, kao što rekoh, sveci mi mogu biti samo poticaj i uzor. Ne vjerujem da sveci imaju specijalne moći, jedino što vjerujem da su neki prisutni među nama kao anđeli.

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime05.05.09 21:11

Ni ja ne vjerujem da se molitvom svecima, klanjanju kipovima, slikama i drugim relikvijama... osim toga nije u skladu sa Biblijom.
Ali ovo da Bog ni molitve neće ti pomoći ako si sam ne pomogneš s tim se ne slažem.
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime08.05.09 13:04

Teo je napisao/la:

Ali ovo da Bog ni molitve neće ti pomoći ako si sam ne pomogneš s tim se ne slažem.
Bog nije neki čarobnjak na nebu koji maše štapićem i ispunjava nam želje kad ga nešto zamolimo,
on je duhovno biće koje nam je dalo alate za ostvarenje svih realnih želja u ruke, jedino što je potrebno je djelovati i biti na istoj valnoj duljini s Bogom, tj. spoznati ga u sebi u pravom obliku.

[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime08.05.09 21:27

Prema mojim iskustvima imam dosta odgovora na moje molitve u kojima si sam nisam mogao pomoći. Molitva je razgovor s Bogom i kroz molitvu se mogu družiti s njim.
Želja i molitva nije isto.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime11.05.09 23:35

obožavanje svetaca, tj. anđela, meleka, i tako slično da..
al za mene su totalne gluposti kad neko obožava kipove ili slike, il kad je nekima neka životinja sveta i to podižu na nivo Boga, to mi onako nema smisla.. ako ima neko takav neka se ne uvrijedi jer je ovo samo moje mišljenje....
[Vrh] Go down
haim
Početnik
Početnik

Broj postova : 20
Datum registracije : 06.09.2009

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime07.09.09 11:58

Teo je napisao/la:
Evo jedne zanimljive teme za sve vjerske konfesije kakvo je vaše mišljenje o tome. cerekalo:

Ako u ovo ubrajaš i praksu Katoličke Crkve (i Pravoslavne), onda mogu reći da to u njima ne postoji, štoviše smatra se teškim grijehom. Obožavanja svetaca, kipova i slika nema u KC, osim pojedinačnih zastranjenja, koja ona uklanja
[Vrh] Go down
http://haim.blog.hr
Gordon Freeman
Početnik
Početnik
Gordon Freeman

Male
Sagittarius Monkey
Broj postova : 6
Datum registracije : 01.10.2009

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime01.10.09 10:49

haim je napisao/la:
Ako u ovo ubrajaš i praksu Katoličke Crkve (i Pravoslavne), onda mogu reći da to u njima ne postoji, štoviše smatra se teškim grijehom. Obožavanja svetaca, kipova i slika nema u KC, osim pojedinačnih zastranjenja, koja ona uklanja

Kako gledaš na nošenje kipa Marije, Međimurje i slično. To mi prilično liči na idolopoklonstvo. Isus je rekao da se treba moliti iskljuivo Ocu na nebu. Zašto postoji Zdravmarijo?

Idolopoklonstvo. Današnje kršćanstvo je poprilično zastranilo od izvornog kršćanstva, mada se ne slažem niti s tim izvornim.
[Vrh] Go down
http://car-je-gol.netau.net
haim
Početnik
Početnik

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime01.10.09 11:21

Međimurje? Pretpostavljam da si mislio na Međugorje, i tamošnja ukazanja, jel tako?
Katolička Crkva se isključivo i moli Ocu Nebeskome, uvid u službene knjige će to najbolje pokazati. Svece se u kršćanstvu isključivo časti, traži zagovor i nasljeduje njihov primjer, što je sve biblijski utemeljeno. Nošenje kipova koje spominješ je jedan vid tog čašćenja, nipošto klanjanja ili obožavanja-po meni malo zastario, ali sam po sebi nije loš.
Zdravomarijo nije ništa drugo nego spoj dva biblijska citata, kojima kršćani časte onu koja je omogućila Kristovo djelo spasenja. Dodatak Sveta Marijio.., izražava upravo katolički stav prema svetima-ona moli za nas, kao i mi jedni za druge.
Smatram da kao cjelina nije zastranilo. Neke od odgovora možeš vidjeti, zapravo većinu toga, opširnije, na mom blogu, klikni ispod posta.
[Vrh] Go down
Gordon Freeman
Početnik
Početnik
Gordon Freeman

Male
Sagittarius Monkey

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime01.10.09 13:48

Da, Međugorje, na to sam mislio, da... (Na poslu sam pa malo eskiviram da šef ne vidi pa mi se dogodi da na brzinu malo omašim). Uglavnom, nazovi to kako hoćeš: čašćenje, klanjanje, molitva, poštivanje... S obzirom da u 10. Zapovesti piše ne čini sebi idole, ne klanjaj im se niti im služi... U SZ nije postojala slika niti oblik boga niti ikojeg sveca (nije ni njih bilo) onda je malo čudno da se sada toliko molimo raznim zaštitnicima gradova, sela, vinograda, brodova... Svaki grad ima svog zaštitnika, e sad da li je to idolopoklonstvo... Hm...
[Vrh] Go down
haim
Početnik
Početnik

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime01.10.09 23:22

Piše, idole. Kršćanstvo ne radi idole, krive bogove, već biblijske i kršćanske motive.
Dalje piše, ne klanjaj se niti služi. Kršćanstvo, niti se klanja, niti služi, već poštuje, časti, i ljubi, kao stariju braću na nebu, te njihove uspomene na zemlji. Crkva je jedna velika duhovna obitelj, ovo štovanje je 1000 svjetlosnih godina daleko od idolopokonstva.
Što se SZ- tiče, čitaj pažljivije, pa ćeš vidjeti da su se ipak izrađivali.
[Vrh] Go down
Gordon Freeman
Početnik
Početnik
Gordon Freeman

Male
Sagittarius Monkey

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime02.10.09 9:28

Kako sam rekao, zovi to kako hoćeš. Možeš to nazvati čašćenjem ili poštivanjem, ali ipak mislim da to nije ono što je Isus imao na umu. A ako u SZ misliš na zlatno tele i slično, hm, pa i Abrahamov otac je izrađivao idole, da... Ali dobro, nema veze, očito se ne slažemo po tom pitanju i to je dobro. Volio bi samo da mi objasniš za one kipove u, mislim Vatikanu na trgu... I onaj obelisk. Moram priznati da nisam siguran, ali ono je egipatski obelisk, a oni kipovi na krovovima tako podsećaju na rimske bogove...
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Obožavanje svetaca, kipova i slika   Obožavanje svetaca, kipova i slika I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Obožavanje svetaca, kipova i slika
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Važne rasprave - samo za admine i moderatore
» Jezovita slika duha
» Ponoćne igre slika
» Pomoću slika s ultrazvuka
» Astronomska slika dana