|
| Toše Proeski | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Toše Proeski 30.04.09 10:13 | |
| Prve korake u svojoj muzičkoj karijeri Toše Proeski načinio je još u ranom detinjstvu kada je 1992. godine nastupio na dečjem festivalu Zlatno Slavejče sa pesmom „Jas i mojot dedo“ ispevanom na vlaškom jeziku. Svoju profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. godine na kom je pobediom izvodeći pesmu Yesterday od Bitlsa. Iste godine učestvovao je na "Makfestu" sa pesmom “Pušti me". Proeski je sarađivao sa jednim od najpoznatijih makedonskih kompozitori i tekstopisaca Grigorom Koprovim, koja će mu doneti dva od njegovih najvećih hitova Usni na usni i Sonce vo tvoite rusi kosi. Već 1999. godine je objavio svoj prvi album "Nekade vo noќta" koji sadrži jedaneest pesama. U leto iste godine održao svoj prvi koncert.
2000. godine Toše je učestvovao na “Skopje Festu” (od kada se bira makedonski predstavnik na Pesmi Evrovizije) sa pesmom "Solzi pravat zlaten prsten" koja je, i pored toga što je imala najviše glasova gledalaca, na kraju osvojila treće mesto, iza Karoline Gočeve i pobednika XXL. U ovom periodu je počeo da snima pesme za svoj drugi album “Sinot Božji" koji je predstavljen u junu 2000. godine. Album je doneo veliki broj hitova, među kojima su "Nemir" (duet so Karolinom Gočevom), "Vo kosi da ti spijam", "Izlaži me ušte ednaš", kao i "Iluzija" i "Tajno moja", dve pesme koje je komponovao Kire Kostov, (sa potonjom je osvojio drugo mesto na festivalu "Sunčane skale" u Herceg Novom).
Srpska produkcijska kuća “BK Sound” je otkupila prava za izdavanje sledečeg Tošetovog albuma prostoru bivše Jugoslavija, što mu je donelo Oskar popularnosti na prostoru na bivših jugoslovenskih republika za 2000. godinu, kako i rasprodate koncert u Skoplju i Beogradu. 2001. godine Toše je sa nekoliko drugih makedonski pevači, otpočeo turneju po Australiji.
Nakon što je uspostavio saradnju sa svojom novom menadžerkom Ljiljanom Petrović, Toše je snimio nov album u Atini. Treći album pod imenom "Ako me pogledneš vo oči" je objavljen na makedonskom i srpskom jeziku. Usledio je period intenzivne promocija u Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj. U aprilu 2003. godine, Toše je pobedio na festivalu "Beovizija" sa pesmom "Čija si" (obradom pesme Despine Vandi Χριστούγεννα) koja je postala veliki hit u balkanskim država.
Lista saradnika sadrži mnoga poznata imena kao što su Grigor Koprov, Phoebus, Željko Joksimović, Leontina Vukomanović, Marina Tucaković, Bora Đorđević, Miro Buljan, Antonija Šola i dr. Pobedio je na Beoviziji 2003. sa pesmom Čija si Leontine Vukomanović, sa kojom je postigao i znatan komercijalni uspeh.
Bio je predstavnik Makedonije na Pesmi Evrovizije 2004. u Istanbulu, Turska i osvojio je 14. mesto sa pesmom Life (Ангел си ти u izvornoj makedonskoj verziji). Godine 2004. imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a. Tim povodom izdao je pesmu За овој свет (makedonski) i This World (engleski). Album По тебе, mnogi smatraju jednim od najuspešnijih albuma balkanske muzičke scene. Singlovi sa ovog albuma su se mesecima plasirali na najvišim mestima na muzičkim vrh listama u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.
Njegovo izdanje Божилак je kompilacija od 14 izbranih tradicionalnih makedonskih pesama, a na albumu Tošeta prati i simfonijski orkestar. Njegov poslednji album zove se „Igre bez granica“ i pesme su ozbiljnije nego na prethodnim albumima. Od prepeva na ovom kompakt disku nalaze se pesme „Feeling good“, „Nesanica“ i „Ostala si uvijek ista“. Većinu novih pesama napisala je glumica i pevačica iz Hrvatske Antonija Šola. Album je u prodaji od 1. avgusta 2007. godine.
Toše Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. godine na autoputu E70 Zagreb—Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, koja se nalazi na oko 150 kilometara jugo-jugoistočno od Zagreba . Prema informacijama koje su stizale putem novinskih agencija, sumnja se da je uzrok nesreće bila neprilagođena brzina vozila. U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka Ljiljana Petrović. Veruje se da je Toše Proeski od siline udarca u zaštitnu ogradu preminuo na licu mesta. Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je Ljiljana Petrović imala lakše telesne povrede. Vlada Republike Makedonije poslala je specijalan helikopter koji je preneo posmrtne ostatke Tošea Proeskog, a sreda, 17. oktobar, proglašen je Danom žalosti. Toše Proeski je sahranjen u Kruševu uz najveće državne počasti.
DISKOGRAFIJA 1998 - Skrsi me (Single version)
1998 - Ostani do kraj (Single version)
1999 - Nekade vo nokta
01. Eh da sam zlato 02. Usni na usni 03. Pusti me 04. Ostani do kraj (album version) 05. Sonce vo tvoite rusi kosi 06. Pobegni 07. Ruski rulet 08. Nekade vo nokta 09. Tvoite beknezi na moite beli kosuli 10. Skrsi me (album version) 11. Go molam neboto da mi te vrati
1999 - Morska zvezdo (single)
2000 - Solzi pravat zlaten prsten (single version)
2000 - Sinot Bozji
01. Tajno moja 02. Kazna moja si ti 03. Vo kosi da ti spijam 04. Sinot Bozji 05. Izlazi me uste ednas 06. Nokna igra 07. Iluzija 08. Solzi pravat zlaten psten (album version) 09. Nemir (Duet Karolina)
2000 - Pomozi mi (duet Katolina) (single)
2001 - 1200 milji (mk version duet Goca Trzan) (single) 2001 - 1200 milja (yu version duet Goca Trzan) (single)
2002 - Ako me poglednes vo oci
01. Ako me poglednes vo oci 02. Soba za taga 03. Magija (duet Esma Redzepova) 04. Hold me tight 05. Uste edna skala 06. Mesto na zlostorot 07. Limenka 08. Studena 09. Nemas ni blagodaram 10. Limenka (Club Mix)
2002 - Ako me pogledas u oci
01. Ako me pogledas u oci 02. Soba za tugu 03. Cini (duet Esma Redzepova) 04. Hold me tight 05. Jos jedan stepenik 06. Na mesto zlocina 07. Limenka 08. Ledena 09. Meni hvala nijedno 10. Luda mala 11. Limenka (Club remix)
2004 - Den za nas
CD 1 01. Zvezdo severnice 02. Me sakas so zborovi 03. Zena Balkanska (duet Synthesis) 04. Ima li den za nas 05. Velam lejdi 06. Nikada 07. Cija si 07. Life
CD 2 01. Daleku od mene 02. Egzoticen son 03. Ljubena 04. Zosto otide 05. Angel si ti 06. Hej sinooka, hej bosonoga 07. Parce od Evropa 08. Go lazam sekoj nov refren
2004 - Dan za nas
01. Zvezdo severnice 02. Kad varas ti 03. Zena Balkanska 04. Ima li dan za nas 05. Kazem lejdi 06. Nikada 07. Cija si 08. Life 09. Pogledaj u mene 10. San egzotican 11. Oprosti 12. Sto si otisla 13. Hej plavooka, hej bosonoga 14. Kad srce plati stari dug
2004 - Oj, devojce (duet Synthesis) (single)
2005 - Po tebe
01. Po tebe 02. Zao mi je 03. Rani na usnite 04. Slusas li 05. Malecka 06. Gromovi na dusa 07. Loso ti stoi 08. Koj li ti grize obrazi 09. Polsko cveke 10. Naj, naj 11. Za ovoj svet BONUS 12. Lagala nas mala (duet Toni Cetinski) 13. This world 14. Krajnje vrijeme (duet Anja Rupel)
2005 - Pratim te
01. Pratim te 02. Zao mi je 03. Rane na usnama 04. Cujes li 05. Mala 06. Jedina 07. Lose ti stoji 08. Ko ti to grize obraze 09. Poljsko cvijece 10. Naj, naj 11. Za ovoj svet BONUS 12. Lagala nas mala (duet Toni Cetinski) 13. This world 14. Krajnje vrijeme (duet Anja Rupel)
2006 - Bozilak (Rainow)
01. Bor sadila moma Evgenija 02. Se posvrsi serbes Donka 03. Ako odam vo Bitola 04. Jovano, Jovanke 05. Kales Andja 06. More sokol pie 07. Ne si go prodavaj Koljo ciflikot 08. Si zaljubiv edno mome 09. Uci me majko, karaj me 10. Dejgidi ludi mladi godini 11. So maki sum se rodil 12. Nazalena nevesta 13. Zajdi, zajdi jasno solnce 14. Majka na Marika dumase
2006 - Srce nije kamen (single)
2007 - Vezi me za sebe (single)
2007 - Volim osmjeh tvoj (Duet Antonija Sola) (Single)
2007 - Ostala si uvek ista (single) _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Toše Proeski 30.04.09 10:19 | |
| The Hardest Thing 1. "Aria" (featuring Gianna Nannini) 4:19 2. "The Hardest Thing" 3:48 3. "Beautiful to Me" Andy Wright 3:28 4. "Guilty" 3:52 5. "Glide" Andy Wright 4:29 6. "Don't Hurt the Ones You Love" 4:03 7. "Separate Ways" Andy Wright 4:51 8. "Forever In A Day" Andy Wright 3:55 9. "My Little One" (featuring Kristijan) 4:52 10. "Aria" 4:14 _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | | Toše Proeski | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 498 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 498 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|