|
| Karakter - jesu li moguće promjene? | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
neno123 Početnik
Broj postova : 10 Godine : 48 Datum registracije : 05.04.2009
| Naslov: Karakter - jesu li moguće promjene? 07.04.09 9:39 | |
| Šta se zapravo podrazumijeva pod pojmom "karaktera"? Kad kažemo karakter, na šta točno mislimo? Po meni je to jedan način razmišljanja, ponašanja, reagiranja u određenim situacijama, nekakav skup mentalnih osobina.
Šta utječe na izgradnju karaktera? Vjerovatno najviše obitelj i odgoj, od roditelja kupimo neke reakciju, od njih nasljeđujemo i neke genetske predispozicije za određene odlike karaktera (npr. agresivniji temperament, ili pak pasivniji...), zatim na formiranje karaktera valjda utječu i prijatelji, škola, specifične situacije koje u životu prođemo...Nadopunite po želji.
Ono šta me zanima, je li moguće mijenjati karakter, odnosno određene crte karaktera, nakon šta već napunimo određene godine, npr. 30 godina, i može se reći da smo već formirana osoba? Dakle ako ja u svom karakteru vidim neke crte koje mi se ne sviđaju, mislite li da se to može promijeniti? Može li se na neki način usavršiti sebe kao osobu? I kako to izvesti?
Znam da će većina reći da može, da je samo potrebno vrijeme, ali ja sam nekako skeptičan, ma koliko bio svjestan određenih vlastitih nedostataka, i ma koliko želio promijeniti iste, ipak primjećujem da to baš ne ide. Da se razumijemo, nisu to neke drastične stvari, npr. u nekim stvarima bih želio biti manje pasivan, u nekima manje živčano reagirati, zatim manje se opterećivati nekim problemima, općenito biti pozitivnija i zadovoljnija osoba. Je li to moguće i je li možemo sebe oblikovati? Ili nas pak oblikuje život, a mi smo pasivan predmet u tom procesu? | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 07.04.09 10:02 | |
| Ti vrapca Neno..ha ha necu ovdje o genima i nasljedstvu koje dobivamo... karakter moras izgraditi sam.. moras biti covjek.. shvatiti da postoje i oni manji ljudi.. ljudi za kojima mnogi ne okrenu glavu... ako covjek ima karakter.. tada ce brzo shvatiti mnoge stvari... uglavnom gradi se od malena.. stvarat covjeka od sebe za nekoga je enigma.. tako je i sa karakterom.. eto ..ovdje si otvorio temu.. to je vec jedan pokazatelj karaktera u covjeka.. JER CIJENIS COVJEKA KOJI JE NAPRAVIO OVAJ FORUM.. cijenis ..njegovo vrijeme i trud ulozen u to.. to su sitnice..koje mnogi i ne opaze.. naravno..ne mislim da su ljudi koji nista ne pisu na forumu ljudi bez karaktera.. ali ako si karakterna osoba.. tada ti ni komunikacija nije problem.. brzo se uklapas u sve.. karakter je po meni cak i vrhunac ljudske osobine.. imas velike prednosti ako to posjedujes.. tada kad ces prolaziti gradom.. neces okrenut glavu nekom siromahu koji te moli za nesto... jer si osoba sa karakterom.. mozes brzo shvatiti mnoge stvari... a dovoljno je pogledat .. koliko ljudi prodju ne obazirajuci se na njih... smatrajuci ih ljudima druge vrsta.. tu je karakter presudan... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 07.04.09 14:07 | |
| Mislim da karakter koji je izgrađen kao tvoj ne može se promjeniti...Možda malo ga nekako oblikovati ali u krajnosti ne.Ja za sebe kažem da neću više to i to ali opet napravim isto.A šta je karakter,sve što si i sam nabrojao i ja tako mislim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 07.04.09 19:44 | |
| Ako si izgrađena osoba u potpunosti,nema promjena... Gledam po sebi,nema toga što bi me promjenilo, eventualno neke ne toliko bitne sitnice, ništa drugo... |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 10.04.09 17:16 | |
| Uvijek su moguće promjene na bolje, svatko može pronači neku sitnicu barem koju bi mogao popraviti, vezano uz svoje ponašanje. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 10.04.09 17:25 | |
| mislim da su moguće malo promjene u ponašanju, al totalna promjena karaktera ličnosti mislim da nije jer je to nešto što čovjek gradi tokom svog života.. al opet zašto mijenjati ako smo sami zadovoljni sobom?? to je opet individualno, al to je obilježje čovjeka onakav kakav zaista on jeste.... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Vjerujete li da se ljudi mijenjaju? 18.06.09 16:54 | |
| ili mislite da je istina ono da vuk dlaku mijenja ali ćud nikada? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 18.06.09 20:08 | |
| Mijenjaju se koliko se žele promjeniti. Neke karakterne stvari se zbilja ne mogu promjeniti po mom mišljenju ... ali neki ljudi zbilja puno rade na sebi i naravno da se mijenjaju. Isto tako neki veliki životni događaji nas mogu promijeniti. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 18.06.09 21:16 | |
| pa mjenjati može to ovisi o okolini i o osobi kao pojedincu no neke karakterne osobine čovjek nikad ne mijenja |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 18.06.09 21:46 | |
| Slažem se s Teo i Tanom, mada se može dogoditi da neke stresne situacije i bolne, mogu čovjeka jako promijeniti. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 18.06.09 21:47 | |
| ...a mijenjaju se,život te navede...ako ništa drugo... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 19.06.09 18:55 | |
| potpisujem ovo teovo... čovjek je po karakteru uvijek isti... karakter se može sakriti..ali prije ili kasnije se pokaže... |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 19.06.09 21:38 | |
| mjenjaju ...ali kasno.... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 24.06.09 11:57 | |
| Kad se nitko ne bi mijenjao na bolje, onda bi ovaj svijet otišao u qurac. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 24.06.09 12:13 | |
| mislim da je to sve prema potrebi....hehe | |
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 24.06.09 12:30 | |
| Često se znatno promjenimo, a da toga nismo ni svjesni. Okolinu treba slušati kad nam daje konstruktivne kritike ili savjete, ali nikad ne treba biti previše podložan utjecaju okoline, uvijek treba biti svoj, nači idealan balans. Ponekad nesvjesno pretjerano i ta okolina utječe na nas. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 29.04.10 17:26 | |
| |
| | | Rokerka Ljubitelj foruma
Broj postova : 4199 Godine : 28 Lokacija : Nedođija ^^ Datum registracije : 31.12.2009
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 29.04.10 17:28 | |
| Verujem da se menjaju, naravno...zlo bi bilo da nije tako... | |
| | | Wind Totalno relaxiran
Broj postova : 1722 Godine : 42 Datum registracije : 09.12.2009
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 15.06.10 22:46 | |
| 4 su osnovna tipa karaktera : kolerik, sangvinik, flegmatik i melanholik (Necu sada duziti o njihovim karakteristikama, ionako nije topic o tome) U psiholoskom sklopu individue, gotovo nikako se ne susrece jedan cisti oblik, vec su to najcesce razne kombinacije pomenutih karakternih tipova. Karakter se gradi cijeli zivot,i koliko ce on biti varijabilan tokom zivota, iskljucivo zavisi od covjeka do covjeka Znaci, ne postoji obrazac po kojemu se moze reci do koje godine zivota se moze, odnosno ne moze, nesto promijeniti u karakteru osobe. Do tebe je koliko zelis nesto mijenjati....i do tebe je koliko ces se promijeniti Gdje ima volje, ima i nacina | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 15.06.10 22:54 | |
| Wind...u koju od navedenih grupa smatraš da pripadaš??... |
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 15.06.10 23:04 | |
| ja bih otvorio još jednu, dodatnu grupu - 'direktoholik'.. tu imaš najviše procenata.. |
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 15.06.10 23:25 | |
| zadrži taj procenat u najvećoj meri...to te čini osobenom.. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? 18.06.10 19:39 | |
| Svi se menjamo iz dana u dan , ali neke osnovne crte kataktera ostaju. Niko ne moze skroz da se promeni.. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Karakter - jesu li moguće promjene? | |
| |
| | | | Karakter - jesu li moguće promjene? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 59 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 59 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|