Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

  LEGENDA O BIJELOM I CRNOM VUKU - NEMA POGREŠNIH SILA...

Go down 
Autor/icaPoruka
Riječanka
Zlatni VIP član
Riječanka

Female
Scorpio Goat
Broj postova : 75616
Godine : 41
Lokacija : Relax
Datum registracije : 17.07.2010

   LEGENDA O BIJELOM I CRNOM VUKU - NEMA POGREŠNIH SILA... Empty
PostajNaslov: LEGENDA O BIJELOM I CRNOM VUKU - NEMA POGREŠNIH SILA...      LEGENDA O BIJELOM I CRNOM VUKU - NEMA POGREŠNIH SILA... I_icon_minitime7/19/2020, 15:36

LEGENDA O BIJELOM I CRNOM VUKU - NEMA POGREŠNIH SILA..
   LEGENDA O BIJELOM I CRNOM VUKU - NEMA POGREŠNIH SILA... Iroki-legenda-o-bijelom-i-crnom-vuku1


​Stara Čiroki legenda kaže da je jednog dana poglavica velikog sela odlučio da je vrijeme da nauči svog omiljenog unuka kakav je život.


​Odveo ga je u šumu, rekao mu da sjedne u podnožju velikog stabla i počeo da mu objašnjava: - Sine moj, intezivna borba vodi se u u umu i srcu svakog ljudskog bića. Iako sam mudar i stari vođa, vođa našeg naroda, ta ista borba se odvija i u meni. Ako ne znaš za postojanje te borbe, uplašićeš se i nikad nećeš znati u kom pravcu da kreneš; možda ćeš ponekad u životu pobijediti, ali tada ćeš, ne shvatajući zašto, iznenada izgubiti, bićeš zbunjen i u strahu od rizika da izgubiš sve za šta si se borio da osvojiš.

Vjerovaćeš da praviš prave odluke, a zatim ćeš otkriti da nijesu bio u pravu. Ako ne razumiješ sile dobra i zla, pojedinačni i kolektivni život, istinsko ja i lažno ja, uvijek ćeš živjeti u velikim nemirima. - rekao je poglavica dijetetu koje ga je pažljivo slušalo.

Zatim je nastavio: "Kao da u meni žive dva velika vuka: jedan bijeli, drugi crni. Bijeli vuk je dobar i ljubazan; živi u skladu sa svime što ga okružuje i ne izaziva uvredu ako nije uvređen; veoma je pažljiv prema svim ostalim vukovima svog čopora i nikada ne odstupa od svoje prirode.

Ali tu je i crni vuk koji živi u meni, i vrlo je različit: bučan, ljut, nezadovoljan, ljubomoran. Najmanje stvari izazivaju bijes kod njega; svađa se s bilo kim, neprekidno, bez razloga. Taj vuk traži probleme kud god krene, pa ih lako pronalazi; ne vjeruje nikome tako da nema pravih prijatelja. Ponekad je teško živjeti sa ovo dvoje unutar mene, jer se oboje snažno bore da dominiraju u mojoj duši.

Na šta dječak sa strepnjom upita: - Ko od dva vuka pobijedi, deko?


​Čvrstim glasom vođa odgovara: "Oba, sine moj. Vidi, ako odlučim da nahranim samo bijelog vuka, crni me čeka na kapiji da iskoristi trenutak neravnoteže ili u kojem sam previše zauzet i ne mogu da kontrolišem sve svoje odgovornosti, i napadnuće bijelog vuka, izazivajući toliko problema za mene i naše pleme; uvijek će biti ljut i boriće se da privuče pažnju koju traži. Ali ako mu posvetim malo pažnje jer razumijem njegovu prirodu, prepoznajem njegovu snažnu snagu i dam mu do znanja da poštujem njegov karakter i zamoliću ga za pomoć ako se naše pleme ikad nađe u ozbiljnim problemima, biće srećan pa čak će i bijeli vuk biti srećan i tako oba pobjeđuju. I svi ćemo pobijediti.

Zbunjen, dječak upita: - Ne razumijem, deko, kako mogu pobjediti oba vuka?

​Vođa nastavlja: ​​- Vidi, sine moj, crni vuk ima mnogo važnih kvaliteta koje će mi možda zatrebati u određenim okolnostima: on je nepromišljen, odlučan i nikada ne odustaje; on je inteligentan, pronicljiv i sposoban za najburnije misli i strategije, važne karakteristike u doba rata. Ima veoma akutna i rafinirana čula koja mogu poboljšati samo oni koji gledaju očima tame. U slučaju napada može nam biti najbolji saveznik.

Tada poglavica izvadi dva komada mesa iz torbe i baci ih na zemlju, jedan sa lijeve strane i jedan sa desne strane. I kaže: - Ovdje sa moje lijeve strane je hrana za belog vuka, a sa moje desne strane hrana za crnog vuka. Ako odlučim da ih nahranim obojicu, nikada se neće boriti da privuku moju pažnju i moći ću da koristim sve što mi treba. A pošto neće biti rata između njih dvojice, moći ću da saslušam glas moje najdublje savjesti i izaberem koji od njih će mi u određenoj situaciji bolje pomoći. Vidi, sine moj, ako shvatiš da u tebi postoje dvije velike sile i uzmeš ih u obzir s jednakim poštovanjem, obje će biti pobjednici i živeće zajedno u miru; a mir, sine moj, je misija Čiroki-ja, krajnji cilj života.

Čovjek koji dobije unutrašnji mir ima sve; čovjek rastrgan ratom koji se u njemu vodi nije ništa.

Pouka legende o dva vuka


U ovoj Čiroki legendi, postoji važna lekcija. Živimo u vrlo čudnom dobu: s jedne strane možemo vidjeti efekte rata i najnerazumnijeg nasilja, sa druge strane postoje ljudi koji pokušavaju da nametnu viziju svijeta napravljenu samo od svijetlosti i ljubavi. Čiroki legenda umjesto toga pokazuje nam mudrost prirode: život je u sredini.

Ako bijeli vuk personificira sve ono što se u našem društvu smatra moralno korektnim - dobrota, ljubav, ljubaznost, poštovanje, "svjetlost" - takođe je potpuno nesposoban da se brani jer protjeruje sve oblike agresije. Zadatak zaštite, odbrane, je na onima koji imaju sposobnost, ili onima koji se ne boje pokazati svoju snagu i preduzeti akcije, tada nam je potreban crni vuk.


Osveta crnog vuka

Nema pogrešnih sila, one se najviše koriste na pogrešnom mjestu ili u pogrešno vrijeme: bijeli vuk u ratnim vremenima bio bi potpuno beskoristan; crni vuk bio bi štetan u mirnodopsko vrijeme i uzrokovao nepotreban nered; stoga je neophodno da ih postavite na svoje mjesto i mudro upotrijebite svoju moć; to pretpostavlja objektivno sagledavanje svijeta i prepoznavanje vremena kada dođe vrijeme da se oslobodi crni vuk. U stvarnosti, crni vuk omogućava bijelom vuku da živi, zbog čega su oba važna.

Način represije. Kada svijetlost stvara mrak

Pored važnosti ova dva vuka, legenda Čiroki objašnjava zašto je put represije pogrešan.

"Tamo gdje ima mnogo svjetlosti, sjenka je tamnija."

~ J. V. Goethe

Ekstremnost vodi ka ekstremu i da bismo izašli iz začaranog kruga, moramo pronaći ravnotežu. Pojačavajući naš politički korektan dio izvan granica zdravog razuma, mi zapravo dajemo više snage našim mračnim i instinktivnim stranama koje, radeći na nesvjesnom nivou, rizikuju da se iznenada manifestuju na nasilni i nekontrolirani način. Stoga ne smijemo moriti glađu crnog vuka, moramo ga prepoznati i raditi s njim. Prateći ga u dubini našeg uma,da bismo imali priliku da upoznamo naše mračne strane i radimo na njima, prateći put mudrosti, one koja iz svjetlosti stvara svjetlost.
izvor
[Vrh] Go down
 
LEGENDA O BIJELOM I CRNOM VUKU - NEMA POGREŠNIH SILA...
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Kultura i umjetnost :: Književnost :: Mudre misli, citati i odlomci iz knjiga-
Forum(o)Bir: