Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Nazaret - izmišljeni grad

Go down 
Autor/icaPoruka
Luna2
Ljubitelj foruma
Luna2

Female
Virgo Snake
Broj postova : 4303
Godine : 42
Datum registracije : 01.12.2012

Nazaret - izmišljeni grad Empty
PostajNaslov: Nazaret - izmišljeni grad    Nazaret - izmišljeni grad I_icon_minitime12/14/2012, 10:53

Greškom u prijevodu nastao je čak i cijeli jedan grad. Nazaret je nastao tek u 4. stoljeću nakon Isusa. Kako bi se ispunilo što je rečeno:
"Dođe i nastani se u gradu zvanu Nazaret - da se ispuni što je rečeno po prorocima: Zvat će se Nazarećanin. " Mt 2,23
"U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret (27) k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret." Lk 1,26
Povjesničar Josip Flavije (37. - 100.) (židovskog podrijetla Josif ben Matitjahu Hakohen) detaljno nabraja 45 gradova i sela malenog prostora tadašnje Galileje. On opisuje i Jafu - selo tek kilometar od današnjeg Nazareta, gdje je živio neko vrijeme. Prije je to bio grad, čije je groblje bilo upravo na mjestu današnjeg Nazareta. Ovaj povjesničar je vodio vojne operacije uzduž i poprijeko Galileje, u drugoj polovini prvog stoljeća. Nigdje u svojim knjigama ne spominje Nazaret [Leedom; Gauvin itd.]
• nema ga nigdje u Starom zavjetu, niti bilo kojemu drugom spisu, prije evanđelja po Mateju.
• nema starih niti novih povjesničara koji su govorili o Nazaretu
• nema arheoloških niti bilo kakvih drugih dokaza da je taj grad ili čak maleno selo postojalo "u vrijeme Isusa".
• Talmud, premda navodi 63 Galilejska grada, nikada ne spominje nekakav Nazaret, kao niti rana rabinska literatura.
• Nazaret nije bio upisan u popis plemena Zebulona (Jošua 19,10-16) koji spominje dvanaest gradova i šest sela.
• čak niti Sv. Pavao nikada ne spominje taj grad
• niti Nazaret niti "Nazarećanin Isus" nisu spomenuti ni u jednoj od novozavjetnih poslanica, a također ni u djelima tadašnjih povjesničara, kao ni u rimskim cenzusima iz toga vremena - iako su u nekim povijesnim djelima i (svakako) u cenzusima popisana sva imena naseljenih mjesta - pa čak i ona koja su po broju stanovnika bila manja od pretpostavljenog Nazareta.
• Citat iz biblije: "mnoštvo ljudi" iz Nazareta: "Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada* i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave." Nema nikakva ponora u koji su ga "zli židovi" mogli strmoglaviti, samo blagi brežuljak izvan doline gdje ga sada smještaju. Nema također nikakvih ruševina sinagoge, kuća, ničega iz tog perioda. Revni katolički franjevci su iskopali samo nekakve grobove isklesane u stijenama (a bogme su se trudili).
* Napominjem da se u Novom Zavjetu razlikuju sela, naselja i gradovi (grčki piše: 'polis Natzoree').
• u 3. stoljeću, Origen je čitao priču iz evanđelja o "slavnome gradu" Nazaretu, ali nije imao pojma gdje se on nalazi - premda je živio u Cezareji, samo 50 kilometara od sadašnjeg grada Nazareta! On spominje ime Nazaret ili Nazara - ne zna točno koji naziv je ispravan, ali nije se potrudio uputiti u susjedstvo, na hodočašće u ta znamenita mjesta o kojima je pisao cijeloga života i raspitati se. Očito se i on opredijelio za "simboličko tumačenje" koje nema utemeljenja u arheologiji, kao niti u stvarnosti.
• lažljiva carica Sveta Helena (vidi lažne relikvije koje je "iskopala" i zato ima golemi mramorni kip u bazilici Svetoga Petra u Rimu) također traži taj grad, ali ne nalazi ništa osim stara zdenca (jedinog izvora vode u kraju što ga čini još manje vjerojatnim mjestom za grad). Ona ga odmah krsti u "Zdenac Blažene djevice Marije" i tu gradi baziliku. Tako je započela izgradnja izmišljenog Nazareta.
• nešto dalje imamo Crkvu Sv. Josipa, koja je izgrađena, ni manje ni više, nego iznad stolarije Svetoga Josipa!
• Egeria pohodi to područje god. 383. Ovoga puta, lukavi redovnici joj pokazuju "veličanstvenu špilju" - i uvjeravaju je da je to "pećinska kuća Blažene djevice Marije" (zar nije odletjela za Trsat-Loretto? - vidi pod: Pobožne laži: Relikvije).
Tako je nastalo novo mjesto za hodočašća i izgrađena bazilika god. 570. Danas se oko te špilje nalazi najveći kršćanski tematski park na Srednjem istoku, kojega obilazi preko milijun posjetitelja godišnje što predstavlja 50 % ukupnih posjeta Izraelu.
• Franjevci tamo već niz godina kopaju i prekapaju, pa su nakopali novca i grnčarije, i zaklinju se da je to dokaz postojanja grada Nazareta. Ali sve su to predmeti povezani s ukopom pokojnika u grobove.
Bez obzira na izrečene činjenice (koje svećenstvo prikladno prešućuje), posjetitelj današnjeg "Nazareta" može posjetiti sobu u kojoj je Blažena "primila" anđela Gabrijela. Vide se Marijina kuhinja i Josipova stolarija. Evo i sobe u kojoj je boravio Isus na povratku iz Egipta, a imamo i mjesta gdje se rodila Djevica Marija - ima ih, naravno, nekoliko, ne brojivši njeno mjesto rođenja u 5 milja dalje u Seforisu ili pak u Jeruzalemu. Čudnovata stvar u svemu tome je, da su sva ta presveta mjesta u špiljama i pećinama. Zar su svetu obitelj sačinjavali trogloditi? Obitelj Kremenko? Druga stvar je da su sva ta mjesta par metara od izdubljenih grobova, ili su i sama bila pećinski grobovi u ovo ili ono doba. Mjesto za pokop. Budući da židovski Zakon strogo zabranjuje stanovanje u blizini grobova, moramo pretpostaviti da je ta "primjerna židovska sveta obitelj" u kojoj se rodio Krist, bila neprekidno u stanju ritualne nečistoće!
• Klerici sa 'katoličkih sveučilišta' rukama, nogama i zubima pokušavaju nešto iskopati i dokazati da je postojao grad Nazaret, ali bezuspješno. Tjera ih grčevita potreba da dokažu da je njihova ideologija u pravu, ali i silni crkveni novci. Pri tome se obilno služe i prijevarama, zato svaku njihovu izjavu treba uzeti s vrećom soli i strogo znanstveno provjeriti. Ako nema grada Nazareta iz 1. stoljeća, postojanje čudotvornog Božanstva Isusa je upitno, a onda im je uzaludna njihova vjera. Nije niti čudo da se ogromna Vatikanska mašinerija zvana Crkva bori za svoj opstanak "dokazujući" nedokazivo do zadnje kapi znoja ... ili krvi.
• Iskapanja Michael Avi-Yonah-a kod Cezareje 1962. otkrila su PRVO spominjanje Nazareta na mramornoj ploči u sinagogi u Caesarea Maritima-i. Datirana je u kasno 3. ili rano 4. stoljeće. Spominje svećeničku obitelj koja se sklonila u Nazaret nakon rata. Vjerojatno su se sklonili u tamošnje pećine. Sada znamo da se radi o naseljavanju nakon poraza u Bar Kochbar ratu 135 god. Vrlo je vjerojatno da su bili Evyonim-Nosrim i nazvali svoje selo 'Nazaret' tj. selo 'Siromašnih'.
Pisac Matejeva evanđelja čuo je za te 'svećeničke' obitelji koje su se selile u mjesto u Galileji koje su nazvali 'Nazaret' – i odlučio upotrijebiti to ime za svoga junaka.
• Arheolozi su neke nađene materijalne fragmente na tom mjestu i u okolici datirali na nekoliko stoljeća prije Isusovog vremena, i pretpostavili da ustvari pripadaju nekom bivšem i nestalom antičkom naselju - a između tih zadnjih antičkih nalaza i današnjeg doba nema dokaza o kontinuitetu urbanog života na tom mjestu, pa tako ni potvrde da je tu postojao neki grad u Isusovo vrijeme.
Apologeti postavljaju sljedeće pitanje (u nedostatku ikakvih materijalnih dokaza): "Kako je moguće da netko izmisli grad koji ne postoji, izlažući se opasnosti da ga raskrinkaju kao varalicu?
Pitanje bi imalo smisla da su evanđelja pisali apostoli na području današnjega Izraela. Oni takvu grešku ne bi načinili, niti bi im to suvremenici dopustili. Međutim, evanđelja su vremenski pisana oko 100 godina NAKON Isusova raspeća, a prostorno daleko IZVAN Izraela, od strane ljudi koji NISU bili apostoli, a po svemu sudeći nisu niti kontaktirali s nekakvim prvotnim apostolima, nego su to bili pisci koji su slabo poznavali židovsku vjeru (to će vam potvrditi svaki iole upućeniji Židov).
Autor evanđelja "po Mateju" je očito krivo shvatio riječ "Zvat će se nazirej" (Samson - nazirej božji) u Starom zavjetu i greškom izmislio Nazaret: "Zvat će se Nazarećanin". Vjernici su onda izgradili današnji Nazaret.
Današnji Nazaret, u stvari je smješten u udolini, okruženoj blagim brežuljcima. Cijela regija je karakteristična po ravnicama i blagim uzdizanjima tla bez ikakvih vrhova ili oštrih klisura. Teren se opravdano naziva kao visoki bazen, jer u jednom smjeru imamo mnogo nižu ravnicu Esdraelon. Ali nema sumnje; današnji Nazaret je izgrađen u dolini, a ne na brdu. Čak i srednjovjekovni grad je ispod vrha, zaštićen od vjetra. Počevši od 1957., židovsko predgrađe, zvano 'Nazerat Illit' ('Gornji Nazaret') izgrađeno je na vrhu brijega istočno od grada.
Ne postoji li Nazaret, ne postoji ni Nazarećanin.
Možda tek jedan od mnogih samoproglašenih mesija, čiji su mu sljedbenici dali nadljudske osobine.
izvor
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 44696
Godine : 41
Datum registracije : 04.03.2009

Nazaret - izmišljeni grad Empty
PostajNaslov: Re: Nazaret - izmišljeni grad    Nazaret - izmišljeni grad I_icon_minitime12/14/2012, 21:39

..ne piše autor ili izvor ovog teksta, a ja bih rado voljela vidjeti ostale tekstove ovog autora odnosno stranice s koje je uzeto Smile
..tekst ne mbih previše komentirala, pošto ni sama ne vjerujem previše u priče iz naših zavjeta. Ali to me baš i ne brine, jer ni ne zanimaju me previše priče za laku noć. imam svoju vjeru, a nešto baš previše i ne mislim o Nazaretu, siromasima, apostolima i sličnima, a posebno o tome što o svemu tome ima reći crkva i oni koji imaju nešto protiv moje vjere.
[Vrh] Go down
Luna2
Ljubitelj foruma
Luna2

Female
Virgo Snake
Broj postova : 4303
Godine : 42
Datum registracije : 01.12.2012

Nazaret - izmišljeni grad Empty
PostajNaslov: Re: Nazaret - izmišljeni grad    Nazaret - izmišljeni grad I_icon_minitime12/14/2012, 23:02

Kikica je napisao/la:
..ne piše autor ili izvor ovog teksta, a ja bih rado voljela vidjeti ostale tekstove ovog autora odnosno stranice s koje je uzeto Smile
..tekst ne mbih previše komentirala, pošto ni sama ne vjerujem previše u priče iz naših zavjeta. Ali to me baš i ne brine, jer ni ne zanimaju me previše priče za laku noć. imam svoju vjeru, a nešto baš previše i ne mislim o Nazaretu, siromasima, apostolima i sličnima, a posebno o tome što o svemu tome ima reći crkva i oni koji imaju nešto protiv moje vjere.

Traži po Googlu imaš i istinu i laž o relikvijama, kontradiktornost svetih pisama.. Ima puno zanimljivog... U svakoj religiji imaš brdo ludosti za pročitati.

http://svjetlonosa.bloger.index.hr/post/nazaret--izmisljeni-grad/404019.aspx
na ovoj stranici imaš puno toga... Ali traži dalje,nači ćeš svašta
Nadam se da se naši Admini neće naljutiti što sada ovdje skoro i reklamiram druge stranice, izvinjavam se unaprijed... Ali ovdje ima puno zanimljivih religijskih tema...Koje vrijedi pročitati, naravno ako koga zanima...
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 77757
Godine : 170
Datum registracije : 21.01.2009

Nazaret - izmišljeni grad Empty
PostajNaslov: Re: Nazaret - izmišljeni grad    Nazaret - izmišljeni grad I_icon_minitime12/15/2012, 00:17

Nemas problema ovde sa reklamiranjem takvih i slicnih stranica jer lijepo je pogledat i procitat svasta ..zato ne izvinjavaj se jer je to sasvim ok Smile

samo bih te zamolila da ispod svakog teksta koji kopiras stavis izvor tog teksta da ne bi doslo do povrede prava tih stranica...i ovu temu sam prebacila u duhovnost Smile

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigoNazaret - izmišljeni grad Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Luna2
Ljubitelj foruma
Luna2

Female
Virgo Snake
Broj postova : 4303
Godine : 42
Datum registracije : 01.12.2012

Nazaret - izmišljeni grad Empty
PostajNaslov: Re: Nazaret - izmišljeni grad    Nazaret - izmišljeni grad I_icon_minitime12/15/2012, 12:52

Hvala ti... E vidiš na to nisam ni pomislila... Ali ovaj odgovor mi dobro došao hug2
[Vrh] Go down
Sponsored content
Nazaret - izmišljeni grad Empty
PostajNaslov: Re: Nazaret - izmišljeni grad    Nazaret - izmišljeni grad I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Nazaret - izmišljeni grad
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Duhovnost-
Forum(o)Bir: