Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Život u gradu zatupljuje

Go down 
+2
Goran
Lux
6 posters
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
Lux
Totalno relaxiran
Lux

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 1417
Godine : 59
Datum registracije : 03.02.2009

Život u gradu zatupljuje Empty
PostajNaslov: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.02.09 23:20

Citat :
Odavno je već poznato da je život u urbanim sredinama stresan, a znanstvenici smatraju da su otkrili i zašto – gradska vreva slabi memoriju te umanjuje moždanu aktivnost.

Mnogi ljudi smatraju život u gradu iscrpljujućim, a znanstvenici su otkrili i razlog.

Naime znanstvenici su počeli istraživati kako život u gradu utječe na ljudski mozak i rezultati su nevjerojatni – sam boravak u urbanoj okolini umanjuje naše metalne procese. Nakon svega nekoliko minuta na ulici koja vrvi ljudima mozak slabije zadržava stvari u memoriji te dolazi do smanjene samokontrole.

Iako se odavno znalo da je gradski život iscrpljujući, nove znanstvene spoznaje pokazuju da gradski život čini način razmišljanja manje kreativnim, ponekad i znatno.

''Um je limitirani stroj i polako počinjemo otkivati načine na koji život u gradu iscrpljuje ta ograničenja'', otkriva psiholog Marc Berman sa Sveučilišta Michigan, autor nove studije koja mjeri kognitivne deficite uzrokovane kratkom šetnjom u urbanoj sredini.

Jedan od glavnih razloga tog procesa je nedostatak prirode, koja iznenađujuće dobro utječe na moždanu aktivnost.

Studije su pokazale, naprimjer, da se pacijenti u bolnicama s pogledom na drveće brže oporavljaju i da se žene koje žive u zgradama bolje fokusiraju na posao ako imaju pogled na zelenilo.

Promatranja su pokazala da čak i ovi mali dijelovi ''prirode'' poboljšavaju metalnu aktivnost, jer pružaju metalni odmor od gradske vreve.

ČLANAK
[Vrh] Go down
Lux
Totalno relaxiran
Lux

Female
Aquarius Dragon

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.02.09 23:21

Ovo potpisujem. Sasvim obična šetnja zelenilom može pomoći u rješavanju mnogih problema i u oslobađanju od stresa.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime18.02.09 22:59

cijeli svoj život živim u jednom malenom mjestu pored velikog grada...
do samoga centra grada treba mi 10-tak minuta vožnje autom....i nikada to nisam požalio...

oko mene šuma, cestom prolazi manje auta, mir je...čuje se cvrkut ptica....Smile
ma milina....i ne bi to za nikakav život u gradu mijenjao...Smile
[Vrh] Go down
Lux
Totalno relaxiran
Lux

Female
Aquarius Dragon

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime18.02.09 23:01

I ja sam to uvijek željela. Biti u gradu, a ipak izvan njega.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime18.02.09 23:50

Živim u gradu, ali zato godišnje odmore na selu.
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime19.02.09 10:42

Nisu svi gradovi isti. Postoje gradovi koji su se pametno razvijali i u kojima ima mnogo zelenila i parkova. Primjerice, u Bjelovaru postoje tri lijepa parka i posljednjih godina se mnogo ulaže u njihovo uređenje. Puno je novih drvoreda, cvjetnih površina itd. A i neka divna izletišta su na desetak minuta vožnje od grada, pa sveukupno onaj tko se potrudi da živi skladno i sretno, može to učiniti, bez zatupljivanja. No doista, nisu svi gradovi isti, neki su otišli predaleko u betonizaciji.

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime19.02.09 11:06

Živim cijeli svoj život u samom centru svoga grada,u žiži svega...neznam jel navika ili šta,ali meni super...za sada mi odgovara cerekalo:
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime19.02.09 11:29

Doista je sve stvar navike, sve ovisi od osobe do osobe. stolica

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime21.02.09 12:30

svi na selo.... Smile
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime21.02.09 13:17

Mislim da ne....iako poneki odlazak na selo.....opušta.......
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 21:05

mene sigurno ne zatupljuje...volim zivot u gradu ...sa povremenim boravkom u vikendici ...ali i to mi dodije zacas ...stvar navike ...na primjer ja u vikendici ne mogu zaspat od tisine ...fali mi buka tramvaja...auta ... Smile

Život u gradu zatupljuje Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 21:22

..B.ne može zaspati od tišine...neizljećivo je ovisna o buci... cheerup ...ja ju opet obožavam ,tišinu..nekada se ujutro probudim i slušam tišinu, nečuju se auti, ptice se glasno raspjevaju..ma božanstveno..kada dođem negdje u "divljinu" tu sam na svom.. Smile
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 21:26

Sve je stvar navike. Mozak ti navikne na tu buku u gradu, kao na ritual, nešto neizbježno prije spavanja. Kad je tišina, ta promjena te više razbuđuje nego uspavljuje.

[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 21:52

...ma razumijem normalno..ja sam se teško navikla na ovo tu, živim između Vinkovače i ceste i one koja dolazi iz Osijeka..buka brrrr...jedva se privikla.. madd
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 21:55

što bi ja trebao reć meni nekoliko stotina od mene vlakovi prolaze više se nit ne obazirem na njiihovo trubentanje iz navike Smile
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 21:56

..a da zaboravila sam prugu.. zaboravio madd Laughing
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 21:57

eto vidiš polako se navikavaš kad zaboravljaš cerekalo:
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 21:58

Mada ta buka donosi i indirektan stres. Da nisi ni svjestan. Misliš da si se privikao i da je sve ok, ali ipak ti donosi i dozu nemira ponekad.
Bio sam na odmoru u Lici jedno ljeto. Za par dana sam se navikao na tišinu. Fantazija je probuditi se uz crvkut ptica, a zaspati uz razne zvukove iz prirode, zrikavce, žabe i svašta još.

[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 22:00

ma daj ne volim kad mi tisina para usi Laughing Laughing volim uvijek da nesto cujem Laughing

Život u gradu zatupljuje Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 22:01

Lika i Gorski kotar, tamo sam svake godine vjerujem ti da ti je bilo lijepo Smile
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 22:02

blizanka je napisao/la:
ma daj ne volim kad mi tisina para usi Laughing Laughing volim uvijek da nesto cujem Laughing
Napisao ja i o tome nešto na stranici ranije. Smile

[Vrh] Go down
Ary
VIP član
Ary

Female
Pisces Rooster
Broj postova : 16291
Datum registracije : 16.04.2009

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 22:03

Ja živim na glavnoj cesti Sisak - Zagrab...buka je prilična ...kuća mi se trese kad prođe kamion...al šta je najbolje ja to uopće više ne čujem...čudno mi je kad dođem kod svojih jer tamo prođe jedan auto u sat vremena...nekako baš volim buku... Smile
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 22:03

...kada sam bila mlađa..ljeti bi zrikavac ušao u kuću..a bemti ja i brat bi cijelu kuću pretumbali da ga izbacimo.. Laughing ...nađemo ga i on biser ga baci pod prozor...e hebate ...kada se stao pod prozorom još više drečati Laughing
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 22:07

Ha ha, fora ste bili Kiki.... Laughing

[Vrh] Go down
Yo
Zagrijao tipkovnicu
Yo

Female
Pisces Tiger
Broj postova : 259
Godine : 38
Datum registracije : 22.06.2009

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime17.07.09 22:42

Kiki je napisao/la:
...kada sam bila mlađa..ljeti bi zrikavac ušao u kuću..a bemti ja i brat bi cijelu kuću pretumbali da ga izbacimo.. Laughing ...nađemo ga i on biser ga baci pod prozor...e hebate ...kada se stao pod prozorom još više drečati Laughing

Joj znam kao ti je bilo,tako sam i sama lovila zrikavca kod bake Smile Al ja sam svoga lišila života Smile

Inace zivim u centru grada,al buka se preko noci svede na minimum,jedino kad se nađu kreteni koji usred noci turiraju autom,tak da mirno spavam. Al kad odem u Zagreb,nema spavanja tužni
[Vrh] Go down
http://www.do-kraja.com/dforum/
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Život u gradu zatupljuje   Život u gradu zatupljuje I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Život u gradu zatupljuje
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Vaš život i život vaše djece nakon razvoda
» Da li facebook zatupljuje ljude?
» Život bez želja je život bez cilja
» Legenda o gradu zlata;El Dorado
» Nađite posao u drugom gradu