|
| Život u gradu zatupljuje | |
| | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Život u gradu zatupljuje 17.02.09 23:20 | |
| - Citat :
- Odavno je već poznato da je život u urbanim sredinama stresan, a znanstvenici smatraju da su otkrili i zašto – gradska vreva slabi memoriju te umanjuje moždanu aktivnost.
Mnogi ljudi smatraju život u gradu iscrpljujućim, a znanstvenici su otkrili i razlog.
Naime znanstvenici su počeli istraživati kako život u gradu utječe na ljudski mozak i rezultati su nevjerojatni – sam boravak u urbanoj okolini umanjuje naše metalne procese. Nakon svega nekoliko minuta na ulici koja vrvi ljudima mozak slabije zadržava stvari u memoriji te dolazi do smanjene samokontrole.
Iako se odavno znalo da je gradski život iscrpljujući, nove znanstvene spoznaje pokazuju da gradski život čini način razmišljanja manje kreativnim, ponekad i znatno.
''Um je limitirani stroj i polako počinjemo otkivati načine na koji život u gradu iscrpljuje ta ograničenja'', otkriva psiholog Marc Berman sa Sveučilišta Michigan, autor nove studije koja mjeri kognitivne deficite uzrokovane kratkom šetnjom u urbanoj sredini.
Jedan od glavnih razloga tog procesa je nedostatak prirode, koja iznenađujuće dobro utječe na moždanu aktivnost.
Studije su pokazale, naprimjer, da se pacijenti u bolnicama s pogledom na drveće brže oporavljaju i da se žene koje žive u zgradama bolje fokusiraju na posao ako imaju pogled na zelenilo.
Promatranja su pokazala da čak i ovi mali dijelovi ''prirode'' poboljšavaju metalnu aktivnost, jer pružaju metalni odmor od gradske vreve.
ČLANAK | |
| | | Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.02.09 23:21 | |
| Ovo potpisujem. Sasvim obična šetnja zelenilom može pomoći u rješavanju mnogih problema i u oslobađanju od stresa. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 18.02.09 22:59 | |
| cijeli svoj život živim u jednom malenom mjestu pored velikog grada... do samoga centra grada treba mi 10-tak minuta vožnje autom....i nikada to nisam požalio... oko mene šuma, cestom prolazi manje auta, mir je...čuje se cvrkut ptica.... ma milina....i ne bi to za nikakav život u gradu mijenjao... |
| | | Lux Totalno relaxiran
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 18.02.09 23:01 | |
| I ja sam to uvijek željela. Biti u gradu, a ipak izvan njega. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 18.02.09 23:50 | |
| Živim u gradu, ali zato godišnje odmore na selu. |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 19.02.09 10:42 | |
| Nisu svi gradovi isti. Postoje gradovi koji su se pametno razvijali i u kojima ima mnogo zelenila i parkova. Primjerice, u Bjelovaru postoje tri lijepa parka i posljednjih godina se mnogo ulaže u njihovo uređenje. Puno je novih drvoreda, cvjetnih površina itd. A i neka divna izletišta su na desetak minuta vožnje od grada, pa sveukupno onaj tko se potrudi da živi skladno i sretno, može to učiniti, bez zatupljivanja. No doista, nisu svi gradovi isti, neki su otišli predaleko u betonizaciji. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 19.02.09 11:06 | |
| Živim cijeli svoj život u samom centru svoga grada,u žiži svega...neznam jel navika ili šta,ali meni super...za sada mi odgovara : |
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 19.02.09 11:29 | |
| Doista je sve stvar navike, sve ovisi od osobe do osobe. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 21.02.09 12:30 | |
| svi na selo.... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 21.02.09 13:17 | |
| Mislim da ne....iako poneki odlazak na selo.....opušta....... |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 21:05 | |
| mene sigurno ne zatupljuje...volim zivot u gradu ...sa povremenim boravkom u vikendici ...ali i to mi dodije zacas ...stvar navike ...na primjer ja u vikendici ne mogu zaspat od tisine ...fali mi buka tramvaja...auta ... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 21:22 | |
| ..B.ne može zaspati od tišine...neizljećivo je ovisna o buci... ...ja ju opet obožavam ,tišinu..nekada se ujutro probudim i slušam tišinu, nečuju se auti, ptice se glasno raspjevaju..ma božanstveno..kada dođem negdje u "divljinu" tu sam na svom.. | |
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 21:26 | |
| Sve je stvar navike. Mozak ti navikne na tu buku u gradu, kao na ritual, nešto neizbježno prije spavanja. Kad je tišina, ta promjena te više razbuđuje nego uspavljuje. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Kikica VIP član
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 21:52 | |
| ...ma razumijem normalno..ja sam se teško navikla na ovo tu, živim između Vinkovače i ceste i one koja dolazi iz Osijeka..buka brrrr...jedva se privikla.. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 21:55 | |
| što bi ja trebao reć meni nekoliko stotina od mene vlakovi prolaze više se nit ne obazirem na njiihovo trubentanje iz navike |
| | | Kikica VIP član
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 21:56 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 21:57 | |
| eto vidiš polako se navikavaš kad zaboravljaš : |
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 21:58 | |
| Mada ta buka donosi i indirektan stres. Da nisi ni svjestan. Misliš da si se privikao i da je sve ok, ali ipak ti donosi i dozu nemira ponekad. Bio sam na odmoru u Lici jedno ljeto. Za par dana sam se navikao na tišinu. Fantazija je probuditi se uz crvkut ptica, a zaspati uz razne zvukove iz prirode, zrikavce, žabe i svašta još. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 22:00 | |
| ma daj ne volim kad mi tisina para usi volim uvijek da nesto cujem _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 22:01 | |
| Lika i Gorski kotar, tamo sam svake godine vjerujem ti da ti je bilo lijepo |
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 22:02 | |
| _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 22:03 | |
| Ja živim na glavnoj cesti Sisak - Zagrab...buka je prilična ...kuća mi se trese kad prođe kamion...al šta je najbolje ja to uopće više ne čujem...čudno mi je kad dođem kod svojih jer tamo prođe jedan auto u sat vremena...nekako baš volim buku... | |
| | | Kikica VIP član
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 22:03 | |
| ...kada sam bila mlađa..ljeti bi zrikavac ušao u kuću..a bemti ja i brat bi cijelu kuću pretumbali da ga izbacimo.. ...nađemo ga i on biser ga baci pod prozor...e hebate ...kada se stao pod prozorom još više drečati | |
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 22:07 | |
| Ha ha, fora ste bili Kiki.... _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Yo Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 259 Godine : 38 Lokacija : Sisak Datum registracije : 22.06.2009
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje 17.07.09 22:42 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Život u gradu zatupljuje | |
| |
| | | | Život u gradu zatupljuje | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 274 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 274 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|