|
| Nema više bockanja iglom za dijabetičare | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 17.02.09 9:16 | |
| Umjesto da vade krv iz prsta i po nekoliko puta na dan, dijabetičari će uskoro moći kontrolirati razinu šećera u krvi pomoću tetovaže načinjene specijalnom tintom.
Dijabetičari će od sada razinu šećera u krvi moći pratiti na tetovaži. Znanstvenici su razvili tintu za tetoviranje koja mijenja boju ovisno o razini glukoze, a ljudska primjena očekuje se za dvije godine.
Tinta je razvijana kako bi se pratile razine elektrolita u krvi sportaša, no to se pokazalo prekompliciranim, pa je zato laboratorij Draper iz Massachusettsa tintu prenamijenio.
Čestice tinte su sfere promjera 120 nanometara. Unutar sfere se nalaze tri elementa: modul za detekciju glukoze, tinta koja mijenja boju i molekula koja imitira glukozu.
Kad se modul za detekciju približi površini, veže se na molekulu glukoze iz krvi, pa u tom slučaju tinta požuti, ili na lažnu glukozu, te tada tinta postaje ljubičasta. Pri optimalnoj razini glukoze u krvi tetovaža će biti narančasta.
Proces se ponavlja svakih nekoliko sekundi. Rezultati kasne oko 20 minuta, no iz promjene boje svejedno se može zaključiti raste li razina glukoze ili pada.
"Tetovaža ne mora biti velika kako bi bila efikasna. Dovoljno je da ima promjer od nekoliko milimetara, a tinta ne mora biti duboko u koži kao kod pravih tetovaža", kaže Heather Clark, voditeljica projekta.
Testiranje tinte na miševima je pokazalo efikasnost, no do korištenja kod ljudi proći će oko dvije godine.
IZVOR | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 17.02.09 14:12 | |
| Dobra vijest |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 18.03.09 18:33 | |
| Doista dobra vijest za dijabetičare! _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 18.03.09 19:31 | |
| Odlično |
| | | Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 18.03.09 19:41 | |
| Sad mi je palo na pamet da je naslov ove teme glup - tetovaža će možda pomoći da se ne bockaju tri do četiri puta na dan zbog provjere, ali i dalje će si davati injekcije inzulina ako ne razviju onu pumpicu koja se trajno ugrađuje Dakle, bockanje će se samo smanjiti. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 18.03.09 19:44 | |
| Da se i smanji nekome če puno značiti... |
| | | Lux Totalno relaxiran
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 18.03.09 19:51 | |
| Znam, poznajem dvije osobe kojima su igla i disciplina svakjodnevna nužnost za preživljavanje. Pritom su obje vrlo pozitivne i pune života | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 18.03.09 19:54 | |
| I moja sestrična je dobila dijabetes u trudnoći i ostao joj,ona je tako pozitivna i puna žiovota ,zato svaka im čast... |
| | | Niky VIP član
Broj postova : 13469 Godine : 40 Datum registracije : 07.07.2009
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 12.07.09 22:38 | |
| To bi bilo super...ja sam dijabetičar i bockam se 5 puta na dan......bar bi na HZZO odahnuo pošto nam je sada srezao količinu trakica za mjerenje šečera....zbog recesije | |
| | | Niky VIP član
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 12.07.09 22:39 | |
| Mislim dajem inzulin 5 puta dnevno tako da je provjera šečera oko 5 - do 7 puta na dan... | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 14.07.09 11:28 | |
| Da ,da puno će uštedjeti na trakicama gadovi jedni...a nebi smanjili recimo vozni park u domovima zdravlja ili bolje provjeravali gdje se sipa gorivo koje plačaju, pošto im zaposlenici tenkiraju svoja vozila na račun firme, to nije za rezanje, bitnije su vaše trakice ..gadovi.. | |
| | | Niky VIP član
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 14.07.09 11:33 | |
| A kako vrijeme prolazi mi u udruzi se pitamo ....da če doći vrijeme teško i za doći do inzulina...ja recimo jedina u zadarskoj županiji uzimam tu vrstu inzulina koj je tek odobren početkom ove godine...i svaki put ga moram naručivati.....pa nekad stigne na vrijeme...nekad ne.....tako da sada kad je recesija još malo u punom tijeku......nadam se da če nas bar neopskrba inzulinom zaobići..... | |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 14.07.09 11:37 | |
| Tih stvari barem nikad ne bi smjelo zafaliti, taman da je ne znam koja recesija. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Staša Totalno relaxiran
Broj postova : 1033 Datum registracije : 12.07.2009
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 14.07.09 11:38 | |
| Apsolutno nisam protivnik,za sve što može da pomogne bolesnima.. | |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 14.07.09 11:40 | |
| Ovo je super.... | |
| | | Niky VIP član
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare 14.07.09 11:48 | |
| Nažalost mnogi već imaju problema za nabavom inzulina recimo u Ogulinu moja prijateljica mora sada i plačati 400 kn....za mjesečnu dozu jedne vrste inzulina koju prima...drugi koji uzima se ne naplačuje....ali ona je u situaciji sada da si ne može priuštiti takve izdatke...pošto mora plačati i lijekove koji se ne izdaju na recept...i trakice za mjerenje... Zdrastvo je .....u banani... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Nema više bockanja iglom za dijabetičare | |
| |
| | | | Nema više bockanja iglom za dijabetičare | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 467 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 467 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|