|
Autor/ica | Poruka |
---|
Riječanka Zlatni VIP član
Broj postova : 78494 Godine : 45 Lokacija : Relax Datum registracije : 17.07.2010
| Naslov: Re: Meša Selimović citati 09.01.14 22:57 | |
| "Nama su sva vrata otvorena, sve želje ostvarive, sve mogućnosti nadomak, treba samo hteti, a ja hoću. Svejedno je odakle ću početi, negde će izbiti ova nagomilana osećajnost s kojom se teško nosim, jer još ne znam čemu da je podredim. Nekome će biti potrebno ono što budem učinio, neko će zastati pred tim i pogledaće me začuđeno: zaista, to je tvoje delo? Još ne znam kakvo je to delo, ali ma kako da bude, biće lepo."
Meša Selimović | |
| | | Riječanka Zlatni VIP član
Broj postova : 78494 Godine : 45 Lokacija : Relax Datum registracije : 17.07.2010
| Naslov: Re: Meša Selimović citati 09.01.14 22:58 | |
| Ova žena je ćudljiva, vječiti april, vesela je pa tmurna, pričljiva pa nerječita, svakog jutra ustaje i na lijevu i na desnu nogu, pa je ne određuje dan već trenutak, slučajno je ovdje, kivna kad se sjeti da je mogla biti na drugom mjestu, razdragana od pomisli da će biti. Obična je samo kad zaboravi.
Meša S. | |
| Naslov: Re: Meša Selimović citati 09.01.14 22:58 | |
| ja ne biram ono što imam. Ne biram ustvari ništa, ni rodjenje, ni porodicu, ni ime, ni grad, ni kraj, ni narod, sve mi je nametnuto. Još je čudnije što to moranje pretvaram u ljubav. Jer, nešto mora biti moje, zato što je sve tuđe, i prisvajam ulicu, grad, kraj, nebo koje gledam nad sobom od djetinjstva. Zbog straha od praznine, od svijeta bez mene. Ja ga otimam, ja mu se namećem, a mojoj ulici je svejedno, i nebu nada mnom je svejedno, ali neću da znam za to svejedno, dajem im svoje osjećanje, udahnjujem im svoju ljubav, da mi je vrate.
Meša Selimović
| |
| Naslov: Re: Meša Selimović citati 09.01.14 22:59 | |
| Što ima više svetih skloništa iza kojih se ljudi kriju, sve je više prostora za ljudsko zlo. Čovjek uvijek izmisli razlog izvan sebe, da bi se oslobodio odgovornosti i krivice. To je podsticaj za zajedničku neodgovornost. Teško čovječanstvu dok je tako.
| |
| "Svako od nas uvijek proživi što i svi prije nas,i ničiji udes nije pouka, ničija muka utjeha.Ni na što se čovjek ne navikava zato što su to mnogi doživjeli prije njega.Uvijek je bilo rata,otkako svijet postoji ,a ljudima je nanovo teško.Uvijek se dešavalo da je čovjeka stizala nesreća i nikad se niko ne utješi mišlju : nisam sam i nisam prvi ni posljednji."
M.Selimović | |
| "...Osmijehom se namirivao za gubitke, stvorio svoje unutrašnje bogatstvo, vjerovao da u životu nema samo pobjeda i poraza, da postoji i disanje, i gledanje, i slušanje, i riječ i ljubav, i prijateljstvo, i običan život, koji mnogo zavisi samo od nas..."
Meša Selimović | |
| Volim da porazgovaram, od razgovora sve postane svjetlije i svježije, kao da se prozori na kući otvore... Nisam naročito pametan, niti mislim da je to važno, važnije je da je čovjek pravedan i da se ne truje ružnim mislima. Mučno bi bilo živjeti obeshrabren, treba vidjeti i onu stranu koja nije protiv čovjeka.
Meša Selimović | |
| Naslov: Re: Meša Selimović citati 09.01.14 23:00 | |
| Ne vrijedi se, vala, ni bojati. Nije lako ne bojati se, ali ne vrijedi. Prođe čovjeku život u strahu, pa kao da nije ni živio. Šta će mu onda i život?
Tvrđava - Selimović
| |
| "Trebali bi da se vratimo prirodi i njenoj čistoći. Postajao je neki filozof koji je to predlagao ljudima. Nisu ga poslušali."
Meša Selimović | |
| Ljubav koju podariš nekoj osobi ... daje toj osobi moć da te slomi ! ... M. Selimović
| |
| "Ljudi su nepravedni, izigravaju naše povjerenje i ostavljaju nas kad nam je teško, potrebni smo im samo neoštećeni i jaki."
Mesa Selimovic | |
| Naslov: Re: Meša Selimović citati 30.05.14 15:54 | |
| Ne otvaraj dušu na vetrometini. Ne puštaj svakoga blizu sebi. Prehladičeš emocije, a one se teško i sporo lječe. Istrošičeš snagu. Iscrpičeš i zadnji atom dobrote... Pa kad dođu oni koji vrijede, nećeš imati šta da im daš!"
Mesa Selimovic
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Meša Selimović citati | |
| |
| | | | Meša Selimović citati | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 460 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 460 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|