Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Smije li banka naplaćivati zatvaranje kredita?

Go down 
Autor/icaPoruka
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

Smije li banka naplaćivati zatvaranje kredita? Empty
PostajNaslov: Smije li banka naplaćivati zatvaranje kredita?   Smije li banka naplaćivati zatvaranje kredita? I_icon_minitime01.11.11 21:54

Smije li banka naplaćivati zatvaranje kredita? Novacleti

Zašto neke banke naplaćuju prijevremeno zatvaranje kredita, a druge to ne čine? Imaju li banke zakonske osnove to raditi? Ukoliko ste se i vi to zapitali - saznajte što kaže Zakon.

Pitanje: U potrazi za povoljnim nenamjenskim kreditom obišao sam 4 banke i kod svih se raspitao o uvjetima dizanja kredita, kako bi saznao koja opcija je najisplativija. Kod zadnje banke koju sam posjetio bio sam iznenađen kada mi je djelatnica rekla (a sutradan i potvrdila jer je pitala nadležne ) nešto važno o prijevremenom zatvaranju kredita iz vlastitih sredstava ili podizanju povoljnijeg kredita za zatvaranje postojećeg.

Naime, u ostale 3 banke rekli su mi da se provizija ne naplaćuje od 01.01.2010. pa se tako prijevremeno zatvaranje može napraviti bez naknade, ali u ovoj zadnjoj banci to nije bio slučaj. Pa Vas molim da mi objasnite da li po zakonu banke smiju naplaćivati naknadu za prijevremeno zatvaranje kredita, bilo u eurima ili kunama?

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva: Banka to može naplatiti ali postoje iznimke

Odredbama članka 16. Zakona o potrošačkom kreditiranju (Narodne novine broj 75/09) potrošač ima pravo u svakom trenutku ispuniti djelomice ili u cijelosti svoje obveze iz ugovora o kreditu. U tom slučaju ima pravo na smanjenje ukupnih troškova kredita, a smanjenje sastoji se od kamata i drugih troškova koji se odnose na preostalo trajanje ugovora o kreditu.

Tako, u slučaju prijevremene otplate kredita vjerovnik (banka) ima pravo na pravednu i objektivnu naknadu za moguće troškove izravno povezane s prijevremenom otplatom kredita, pod uvjetom da je kredit prijevremeno otplaćen u razdoblju tijekom kojega se primjenjivala fiksna kamatna stopa. Iznos naknade ne smije premašiti 1 posto iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje ako je razdoblje između dana prijevremene otplate i roka dospijeća iz ugovora o kreditu dulje od godinu dana. Ako je to razdoblje kraće od godine dana, iznos naknade ne smije premašiti 0,5% iznosa kredita koji se ranije otplaćuje, odnosno ne smije prelaziti iznos kamata koje bi potrošač platio tijekom razdoblja između dana prijevremene otplate kredita i dana prestanka ugovora o kreditu. Vjerovnik može tražiti naknadu samo pod uvjetom da iznos prijevremene otplate premašuje 75.000,00 kuna unutar 12 mjeseci.

No, naknada se ipak ne plaća u slijedećim slučajevima:
a) ako se otplata izvršava prema ugovoru o osiguranju koje je jamstvo otplate kredita,
b) ako se radi o dopuštenom prekoračenju ili
c) ako je kredit otplaćen u razdoblju tijekom kojega nije određena fiksna kamatna stopa.

Također, prema članku 5. navedenog Zakona vjerovnik je dužan, prije prihvaćanja ponude ili sklapanja ugovora o kreditu, u pisanom obliku ili nekom drugom trajnom mediju pravodobno potrošaču pružiti sve informacije o pravu na prijevremenu otplatu i pravo vjerovnika na naknadu, te način na koji se određuje takva naknada.

Nadzor nad provođenjem ovoga Zakona obavljaju nadležni inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

pametnakuna.hr

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija

Smije li banka naplaćivati zatvaranje kredita?
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Španjolka odlučila da je ona vlasnica Sunca te će nam naplaćivati korištenje!
» Tajni plan EU-zatvaranje bankovnih šaltera i blokada bankomata !
» Nemaš kredita? Lažiraj pljačku
» Imate li problema s otplaćivanjem kredita?
» Banka mu greškom uplatila 200 mil.€