Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Poo-Gloo - naprava u obliku iglua koja jede otpad

Go down 
Autor/icaPoruka
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43765
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

Poo-Gloo - naprava u obliku iglua koja jede otpad Empty
PostajNaslov: Poo-Gloo - naprava u obliku iglua koja jede otpad   Poo-Gloo - naprava u obliku iglua koja jede otpad I_icon_minitime09.09.11 14:08

Poo-Gloo - naprava u obliku iglua koja jede otpad Poogloo_200_200

Jeftine naprave u obliku iglua koje se doslovno hrane onečišćenjima, od milja prozvane Poo-Gloo, mogu očistiti kanalizaciju jednako učinkovito kao i postrojenja za tretiranje otpada vrijedna više milijuna dolara u gradovima koji prerastaju svoje lagune za tretiranje otpadnih voda, tvrdi se u novoj studiji.

"Rezultati ove studije pokazuju da je moguće uštedjeti zajednicama s postojećim sustavima laguna stotine tisuća, ako ne i milijune dolara, usklađivanjem postojećih postrojenja za tretiranje vode s Poo-Gloo-ima" kaže Fred Jaeger, glavni izvršni direktor tvrtke Wastewater Compliance Systems, koja prodaje Poo-Gloo-e pod imenom BioKupole. Kraig Johnson, glavni upravitelj za tehnologiju pri Wastewater Compliance Systems, predstavit će studiju 13. siječnja u Miamiju u sklopu Simpozija o smanjenoj vodi Federacije za vodene okoliše. Studija će također biti objavljena u programu simpozija.

Tretiranje otpadne vode u malim, ruralnim zajednicama važna je i izazovna zadaća inženjera. Odgovarajuće tretiranje uključuje dezinfekciju i uklanjanje neželjenih onečišćivača. Većina ruralnih zajednica oslanja se na lagune za prikupljanje otpadnih voda kao osnovnu metodu tretiranja jer su jednostavne i nisu skupe za upravljanje. Lagune su zapravo veliki bazeni u kojima se kanalizacija drži od jednog mjeseca do godine dana kako bi se taložile krute tvari, a sunčeva svjetlost, bakterije, vjetar i ostali prirodni procesi očistili vodu, ponekad uz pomoć aeracije. No kako zajednice rastu i/ili čišćenje zagađenja postaje sve slabije, uobičajene lagune za prikupljanje otpadnih voda više ne mogu pružiti adekvatno tretiranje. Do sada je jedina alternativa takvim zajednicama bila zamijeniti lagune postrojenjima za mehaničko tretiranje, kod kojih su i izgradnja i upravljanje vrlo skupi. Mehanička postrojenja tretiraju vodu u 30 dana ili manje, koristeći pokretne dijelove za miješanje i aeraciju kanalizacije, ubrzavajući ukupan proces čišćenja. Potrebni su im električna energija, ljudska snaga i ponekad kemikalije.

Johnson i njegova istraživačka skupina razvili su Poo-Gloo-e kad je on radio kao docent – istraživač graditeljstva i zaštite okoliša na Sveučilištu Utah. Poo-Gloo je osmišljen kako bi se pozabavio problemima s kojima se suočavaju društva koja prerastaju svoje kanalizacijske lagune. Naprava omogućuje veliku površinu na kojoj se mogu razvijati bakterije, time osiguravajući mikrobima zrak i mračni okoliš kako bi mogli neprestano konzumirati onečišćivače iz otpadnih voda uz minimalno suparništvo algi. Nova studija prikazuje rezultate probnog projekta koji je proveden 2009. godine u Postrojenju za čišćenje vode Central Valley-a u Salt Lake City-u. Tvrtka Wastewater Compliance Systems dobila je ekskluzivnu dozvolu Sveučilišta Utah za komercijalnu upotrebu Poo-Gloo-a, i naprave su sad postavljene u šest država bilo kao potpune instalacije ili kao probne demonstracije. Svaka instalacija pokazala je da Poo-Gloo-i tretiraju vodu u skladu sa zahtjevima za kontrolu zagađenja. Lynn Forsberg, upraviteljica za javne radove za Okrug Elko, Nevada, nedavno je započela sa korištenjem Poo-Gloo-a u okružnom sustavu laguna za tretiranje kanalizacije u Jackpotu, Nevada, nakon uspješnog probnog testiranja. „Naša alternativa trebalo je biti kompletno mehaničko postrojenje koje bi koštalo otprilike četiri puta više i koje bi bilo radno intenzivnije“ kaže.

Kako rade Poo-Gloo-i
Poo-Gloo-i koriste napredan bakterijski biofilm kako bi konzumirali onečišćivače. Dva ili više tuceta Poo-Gloo-a u obliku iglua postavljeno je na dnu lagune, potopljeno u potpunosti i raspoređeno u redove. Svaki se Poo-Gloo sastoji od kompleta od četiri plastične kupole koje se progresivno smanjuju i nalaze jedna u drugoj poput ruskih 'babuški', te su ispunjene plastičnom ambalažom kako bi osigurale veliku površinu za rast bakterija. Brtve na cijevima za ispuštanje mjehurića nalaze se pri dnu svakog Poo-Gloo-a i ispuštaju mjehuriće zraka kroz šupljine između kupola. Zrak izlazi iz rupe na vrhu svake kupole. Kako se zrak kreće kroz kupolu, također potiskuje vodu sa dna lagune kroz kupolu do vrha.

Svaki Poo-Gloo zauzima 2,6 kvadratna metra prostora na dnu lagune, što čini 260 kvadratnih metara slobodne površine za rast bakterija. Kombinacija velike površine, aeracije, neprestanog miješanja i mračnog okoliša koji ograničava rast algi približava stope uništavanja onečišćivača kod Poo-Gloo-a stopama mehaničkih postrojenja.

Koliko kakice (eng. Poo) može ukloniti Poo-Gloo?
Johnson je izgradio probnu jedinicu koristeći veliki građevinski kontejner koji je zavario kako bi bio nepropustan. Kontejner je sadržavao sedam Poo-Gloo-a. Johnson je zatražio pomoć Postrojenja za čišćenje vode Central Valley-a u Salt Lake City-u kako bi testirao jedinicu. Istraživači su proveli više testiranja koristeći netretirane otpadne vode iz postrojenja kako bi odredili do koje se mjere uobičajeno regulirani onečišćivači mogu ukloniti iz otpadne vode prije nego se ispuste natrag u postrojenje za tretiranje.

"Stope uklanjanja otpada koje smo dobili tijekom probnog testiranja bile su usporedive sa stopama uklanjanja dobivenim pomoću rotacijskog biološkog kontaktora, naprave koja se uobičajeno koristi u postrojenjima za mehaničko tretiranje“ kaže Johnson. "Rezultati Poo-Gloo-a oduševili su nas. Osim onečišćivača o kojima pišemo u radu, dobili smo odlične rezultate konzumacije ostalih značajnih zagađivača o kojima trenutno ne mogu raspravljati budući da smo u procesu prijavljivanja patenta. Poo-Gloo-i, ili BioKupole kako ih još zovemo, imaju velik potencijal, a mi smo tek zagrebli po površini."

Johnson i njegova istraživačka skupina od milja su u početku prozvali naprave Poo-Gloo-i zbog njihovog oblika sličnog igluima. No kako su se mogućnosti korištenja proširile na industrije veće od općinskog tretiranja kanalizacijskog otpada, Wastewater Compliance Systems odlučili su ih prodavati pod imenom BioKupole.

Od Nevade do Alabame i Wisconsina, Poo-Gloo-i stižu u pomoć
"Svaki dan razgovaram s predstavnicima lokalnih zajednica koje moraju nadograditi svoja postrojenja za tretiranje otpada" kaže Taylor Reyndols, upravitelj prodaje za tvrtku Wastewater Compliance Systems. "Dolaze nam jer dobivaju inženjerske izvještaje koji preporučaju projekt u vrijednosti od 4 milijuna do 10 milijuna dolara za mehaničko postrojenje, a koji oni ne mogu platiti uz trenutnu poreznu osnovu. Ne samo da naši Poo-Gloo-i mogu pomoći zajednicama u pridržavanju ograničenja onečišćenja, već većina naših projekata stoji između 150 000 i 500 000 dolara, a troškovi upravljanja samo su djelić troškova upravljanja mehaničkim postrojenjem."

Svakom je Poo-Gloo-u potrebno samo malo održavanja i količina električne energije jednaka onoj za žarulju od 75 watta, što smanjuje troškove upravljanja Poo-Gloo sustavima na stotine dolara mjesečno umjesto tisuća dolara mjesečno, koliko se uobičajeno plaća za upravljanje mehaničkim postrojenjima. Neke zajednice čak mogu same upravljati Poo-Gloo-ima, opskrbljujući ih energijom iz vlastitih solarnih sustava ili sustava energije vjetra. Rezultati nove studije potaknuli su više zajednica da napuste skuplja rješenja i umjesto njih postave Poo-Gloo-e. Prve korisnike može se pronaći u gradu Jackpot u Okrugu Elko u Nevadi, u Nacionalnom parku Glacier u Montani te u gradovima Plain City i Wellsville u državi Utah. Wastewater Compliance Systems također su postavili mobilne probne Poo-Gloo-e u Lousiani, Alabami i Wisconsinu kako bi potencijalni klijenti, inženjerske tvrtke i nadzorna tijela mogli iz prve ruke vidjeti kako uspješno rade prije nego ulože porezne dolare u novu tehnologiju.

"Znamo da male zajednice imaju ograničene proračune" kaže Reyndols. "Stoga smo razvili naše mobilne probne jedinice. Čak i ako naša tehnologiju ima potencijal uštedjeti stotine tisuća dolara na naprednom projektu, želimo našim klijentima dati priliku da mirne duše uvide kako će im naši proizvodi riješiti probleme u godinama koje dolaze."


Znanost.com
[Vrh] Go down
 
Poo-Gloo - naprava u obliku iglua koja jede otpad
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Odvajate li svoj otpad?
» Smanjite otpad i reciklirajte u uredu
» Dobro je znati: Koja će vam hrana isisati energiju, a koja će vam je podariti!
» Eksplozivna naprava bačena pred kuću sudije
» Elektronicki otpad

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Planet Zemlja :: Priroda i ekologija-
Forum(o)Bir: