Zatamnjivanje određenih programskih sadržaja na televizijama iz regiona koji se istovremeno emituju na crnogorskim, šteti poslovanju kablovskih operatera u Crnoj Gori poručili su predstavnici operatera na sastanku sa emiterima i predstavnicima Agencije za elektronske medije, prenosi Radio AntenaM.
U Agenciji, međutim, kažu da je to zakonska obaveza.
Milovan Drakulović iz Udruzenja kablovskih operatera smatra da zatamnjenje ne ide u prilog ni građanima ni državi:
„Zatamnjenjem tih programa medijski prostor je praktično oskrnavljen. Uskraćujemo gledaocu elementarnu stvar a to je pravo na informaciju. Emiteri na drugi način treba da se bore za svoje tržište a to je kvalitetom svoga programa."
Direktor BBM-a Predrag Jovanović problem vidi i u nedovoljnoj zakonskoj zaštiti operatera, pa je neophodno tražiti izmjene Zakona o autorskim pravima:
„Doći ćemo u situaciju da mi ne možemo tržišno da poslujemo. Da li se mi nekome sviđamo ili ne, da li mi imamo svoj stav ili ne to je u ovom trenutku nebitno. Bitno je da zakonska regulativa ne prati u potpunosti rad kablovskih operatera."
Milovan Drakulović poručuje crnogorskim emiterima da ne budu previše rigidni u zahtjevima da se zatamne određeni programski sadržaji. Direktor TV Vijesti Slavoljub Šćekic međutim pita:
„Da li je to na ovom ili onom kanalu, što je to toliko vama bitno? Da li vam je važno da se isti program emituje na dva kanala istovremeno ili u različitim periodima? Vi biste onda napravili ogromnu štetu, jer mi taj program moramo da komercijalizujemo, odnosno, da naplatimo kroz reklame. Ako se taj program emituje na još nekoj televiziji a uz to idu i neki reklamni blokovi iz okruženja."
Direktor Agencije za elektronske medije, Abaz Dzafić, najavio je, međutim, da će zatamnjivanja i dalje biti:
„Zatamnjivanja programa u Crnoj Gori će biti i dalje. Ne zato što to traži regulator ili što želi da napravi štetu kulturološkim interesima građana nego što neko u Crnoj Gori ima ekskluzivno pravo u Crnoj Gori a drugi nemaju i tada programi moraju da budu zatamnjeni."
Operateri poručuju da je zatamnjivanje programskih sadrzaja razlog zbog čega je i B92 najavio povlačenje sa crnogorskog tržišta.
Šćekić ipak uvjerava da nije tako:
„Ta odluka je izraz njihove poslovne odluke motivisane finansijskim razlozima i vi ćete to na neki način morati prostije da objasnite građanima. Ništa nije za vazda."
Šćekic je saglasan sa operaterima da u okviru zakona treba tražiti rješenje.
rtcg