DRAMA U NIŠU
Blizanci Milan i Marta postali su siročići već na rođenju jer je majka, Nišlijka Bojana Crnjaković (30), preminula čim ih je donela na svet carskim rezom 26. decembra prošle godine u niškom Kliničkom centru. Bebe su i dalje u bolnici pošto otac Rajko Švabić ne može da ih preuzme jer je sa suprugom Bojanom živeo u vanbračnoj zajednici!
MAJKA IH NIJE NI VIDELA... Milan i Marta ostali su siročići na rođenju, a sada ni otac ne može da ih uzme
U Centru za socijalni rad ističu da moraju da sačekaju instrukcije Ministarstva za rad i socijalnu politiku, jer ovakav slučaj nije zabeležen u njihovoj praksi?!
Radost, pa tragedijaRajko i Bojana su s nestrpljenjem iščekivali blizance, jer je nesrećna žena prošle godine imala spontani pobačaj. Švabić priča da njenoj radosti nije bilo kraja kada je saznala da je trudna i da će dobiti dve bebe.-Bili smo presrećni. Smišljali smo im imena, pravili planove kako ćemo ih odgajati. Hteo sam sve najbolje za Bojanu i decu, pa smo odlučili da joj trudnoću prate u privatnoj klinici. Nisam ni slutio kakva nas tragedija čeka. Sada još moram da dokazujem da sam otac - priča očajni suprug.
Prema Rajkovim rečima, Bojana je bila savršenog zdravlja
do osmog meseca trudnoće, kada su počeli da se javljaju zabrinjavajući
simptomi.- Počela je da otiče, a imala je i povišen pritisak.
Ipak, lekari su nas uveravali da je sve u redu. U bolnicu je primljena
24. decembra i zakazan joj je porođaj carskim rezom, s obzirom na to da
se jedna beba stalno okretala. Bio sam tamo čekajući da se porođaj
okonča. Kada je sve bilo gotovo, poslali su me da vidim decu, jer je,
kako mi je rečeno, Bojani bilo potrebno malo vremena da se oporavi.
Posle nekoliko sati ušao sam kod nje. Video sam da je u bunilu, tresla
se. Lekari su je zvali po imenu, pokušavali da je prizovu svesti, ali
uzalud. Prebačena je na intenzivnu negu i sutradan je umrla - kaže
Rajko, i nastavlja:
Čeka se ministarstvo-
Bojana je bila diplomirani psiholog, nedavno je okončala
specijalizaciju, radila je u Muzičkoj školi u Leskovcu, bila angažovana u
nevladinim organizacijama. Bila je tako puna života, a otišla je tako
mlada.Odmah posle sahrane Rajko se našao u novoj drami. Pošto
nisu bili venčani, očinstvo, pa samim tim i pravo da preuzme decu,
moralo je da bude potvrđeno aktom Centra za socijalni rad. Kako ova
ustanova takav slučaj do sada nije imala, zatraženo je mišljenje
Ministarstva za rad i socijalnu politiku.- Prvi put smo se sreli
sa ovakvim slučajem, pa konačan stav mora da iznese ministarstvo. Ja ću im se obratiti i tražiti da se postupak ubrza - navodi Zoran Jović,
direktor niškog Centra za socijalni rad.
Uzrok smrti Bojane Crnjaković još nepoznat Ubolničkoj dokumentaciji ne navodi se uzrok smrti Bojane Crnjaković.
Švabić očekuje da nalaz obdukcije pokaže da li je mogla da bude spasena.-Ne znam zbog čega je umrla, lekari na niškoj Ginekološko-akušerskoj klinici su zaista učinili sve da je spasu. Sačekaću nalaz, pa ću videti šta ću. Možda je trebalo da se reaguje kada su se javili prvi
zdravstveni problemi - kaže on.Direktor klinike Zvonko Pop
Trajković rekao nam je da su lekari postupili stručno i profesionalno,
ali da je stanje pacijentkinje bilo suviše teško.
D. KOCIĆ
izvor