Serija detonacija potresla Čačak
V. Nikitović, Agencije | 28. 12. 2010. - 02:08h
ČAČAK – U seriji eksplozija koje su se juče
oko 16:30 dogodile u čačanskoj vojnoj fabrici ’’Sloboda’’ niko nije
stradao, niti je povređen. Prema prvim informacijama, eksplozija se
dogodila nakon što je požar zahvatio odeljenje pirotehnike u trenutku
kada je u pogonu bilo 60 radnika druge smene.
U detonacijama koje su trajale nekoliko sati, potpuno je uništen
jedan od pogona pirotehnike u kom se izrađivala artiljerijska municija
kalibra 30 milimetara. Do požara je došlo kada se zapalio traser na
eksplozivnom metku.
- Hteli smo da protivpožarnim aparatima ugasimo taj požar, ali kada
smo videli da je to nemoguće i da se vatra širi, počeli smo da bežimo iz
pogona. Deo nas se spuštao ka glavnom ulazu, a drugi ka gornjem ulazu
kod jezdinskog groblja. Prve tri detonacije bile su stravične i plašio
sam se da će biti žrtava – rekao nam je jedan od radnika koji je bio u
pogonu u trenutku nesreće.
Za to vreme ispred fabričkog kruga odvijala se prava drama, jer se za
samo nekoliko minuta više stotina Čačana našlo našlo ispred kapije
fabrike, u panici iščekujući informacije o svojim najdražima. Nebo iznad
Čačka bilo je crveno, u fabričkom krugu besneo je požar, a eksplozije
su sustizale jedna drugu.
- Dve snahe mi rade u vojnom delu. Sa jednom sam se čuo, a od druge ni glasa. Kada čujem kako odjekuje, čini mi se da nema preživelih – kroz
plač je pričao stariji čovek.
- Ljudi, ćerka mi je gore, tek je počela da radi pre pet meseci. Molim vas, recite mi nešto – jecala je majka jedne od radnica.
Šutanovac najavio pomoć države
Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je večeras u Čačku da će ministarstvo što pre pronaći način da pomogne fabrici.
"Država će preduzeti sve potrebne mere da zajedno sa lokalnom samoupravom otkloni štetu i obnovi proizvodnju", rekao je on.
Šutanovac je dodao da je objekat izgrađen po svim standardima, što je doprinelo da se eksplozija ne proširi i na druge delove kompanije.
On je ocenio da materijana šteta, s obzirom i na visok nivo ugovorenih izvoznih poslova, iznosi oko 10 miliona evra, napomenuvši da fabrika ima osiguranje iz koga će se izvršiti naplata.
|
Opšti metež na stotinak metara od kapije kompanije, koliko je policija
dozvoljavala prilaz, pojačavao je zavijanje sirena policijskih,
vatrogasnih i vozila hitne pomoći, koja su na svakih nekoliko minuta
ulazila i izlazila iz fabrike. Pripadnici policije jedva su obuzdavali
one koji su želeli da prođu ka unutrašnjosti firme, želeći da saznaju
nešto više o razmerama nesreće.
Kada se na kapiji pojavio pirotehničar Branislav Selaković, brzo se pronela optimistička vest koju je saopštio.
- Poslednji sam izašao iz pogona i siguran sam da su se svi spasli – kazao je.
U tom trenutku najveća bitka vodila se sa vatrenom stihijom koja je
pretila da će se proširiti na ostale pogone u kojima se nalaze zapaljive
materije, što je moglo da dovede do tragedije ogromnih razmera.
Oalkšanje je stiglo tek oko 19 sati.
- U drugoj smeni radilo je oko 150 radnika i svi su uspeli da se
evakuišu posle eksplozije. Evakuisali smo i pedesetak radnika koji su
bili grupisani u blizini jezdinskog groblja. Uspeli smo da dođemo do
njih i grupišemo ih na jedno mesto dok nisu stigli autobusi. Prema
sadašnjim informacijama, srećom, nije bilo povređenih iako je u prvi mah
izgledalo da možda neće biti tako – izjavio je gradonačelnik Čačka
Velimir Stanojević.
Generalni direktor kompanije ’’Sloboda’’ Zoran Stefanović kazao je da je pričinjena ogromna materijalna šteta.
- U potpunosti je izgoreo magacin pirotehnike površine 2.000 kvadratnih
metara. Uzrok požara biće naknadno utvrđen – naveo je on.
Hitna pomoć reagovala zbog šoka i stresa Ekipe čačanske Hitne pomoći ukazale su večeras do 19.30 časova pomoć desetorici radnika fabrike "Sloboda" uglavnom zbog stresa, rečeno je Tanjugu u Dispečerskoj službi te zdravstvene ustanove. Uspaničeni radnici su, odmah nakon prve eksplozije, iz kruga fabrike pobegli ka polju Jezdina i deo njih doživeo je šok, stres, imali su problema sa visokim pritiskom. U Dispečerskoj službi rečeno je da je u krug fabrike došlo desetak ekipa Hitne pomoći, da je nekoliko ekipa još na licu mesta i da je pomoć radnicima ukazivana u prostorijama Hitne pomoći, ali i na licu mesta. Direktor Opšte bolnice u Čačku dr Miloje Vukotić rekao je da u toj bolnici za sada nije zbrinut nijedan radnik "Slobode", ali da je bolnica i dalje u pripravnosti.
Direktor Doma zdravlja Vlade Veličković rekao je novinarima da je ispred fabrike od početka incidenta bilo devet ekipa hitne pomoći, ali da one nisu intervenisale.
|
Od 1995. godine 14 nesreća u fabrikama Od 1995. godine do danas u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 14 nesreća, u kojima je poginuo 31 radnik, a više od 50 je povređeno.U fabrici "Grmeč" u Zemunu nesreća se dogodila 23. juna 1995, poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno. Godinu dana kasnije, 21. juna 1996, u fabrici "Prva Iskra" u Bariču poginulo je dvoje, a deceniju kasnije eksplozija je odnela još tri života, dok je troje povređeno. U eksploziji u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima 3. decembra 1997. poginulo je troje radnika, a dvoje je povređeno. Posle četiri godine, 25. decembra 2001, dogodila se eksplozija u "Trajalu" u Kruševcu, u kojoj je povređeno petoro radnika. U istoj fabrici eksplozija se ponovila 25. jula 2002. Nije bilo povređenih. U čačanskoj "Sloboda", u eksploziji koja se dogodila 22. januara 2003. troje radnika je povređeno, a iste godine, u novembru, nesreća se dogodila u fabrici "Zdravlje" u Leskovcu, kada je poginuo jedan radnik, a pet meseci kasnije eksplozija je odjeknula u pančevačkoj "Utvi". Povređena su dva radnika. U eksploziji u "Impol Sevalu" u Sevojnu 7. juna 2004. godine povređeno je petoro radnika, dva meseca kasnije, 18. avgusta u fabrici "Matroz" u Sremskoj Mitrovici poginulo je dvoje, a povređen jedan radnik, a u Rafineriji nafte u Novom Sadu samo šest dana kasnije poginulo je dvoje. U eksploziji u vojnom magacinu 19. oktobra 2006. godine Kasarne "7. jul" u Paraćinu povređene su 22 osobe. U četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju "Namenske" u Užicu, 4. septembra 2009. godine poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.
|
Blic