Broj postova : 4354 Godine : 33 Lokacija : daleko od svih.. Datum registracije : 21.07.2009
Naslov: Apsolutni prostor 16.10.10 14:50
Newton je kao jednu od osnova svoje teroije postavio uvjet apsolutnog prostora i apsolutnog vremena.
Što to znači? I što taj uvjet omogućava? Kakve su posljedice ove pretpostavke?
može pomoć u vezi ovoga, ako netko zna nešto, pa neka napiše...hvala
Gost Gost
Naslov: Re: Apsolutni prostor 19.10.10 12:06
moram priznati da mi fizika nije jača strana...a i ti braco puno pitaš
ovo sam našla:
Isak Njutn (Isac Newton, 1642 - 1727) je bazirao njegovu 'Principia' na zabilješkama o jednom 'Apsolutnom prostoru' i jednom 'Apsolutnom vremenu'. Apsolutni prostor i vrijeme postoje nezavisno od materije. Ovo shvatanje je mnogo napadano od Lajbnica (Leibnitz) koji je propagirao da prostor i vrijeme nisu nezavisni, već su izvedeni iz veze među tijelima i procesima. Ulazilo se u argumentiranje za i protiv tvrđenja ove postavke. Taj problem jesu ili nisu prostor i vrijeme apsolutni pa onda racionalni, izronjavao je stalno u historiji razvoja fizike i do dana današnjeg nije riješeno.
Broj postova : 1261 Godine : 34 Datum registracije : 26.07.2010
Naslov: Re: Apsolutni prostor 19.10.10 23:53
Dobar je dani link. Posljedice pretpostavke bi se odnosile na teoriju relativnosti. Ideal gravitacije je zamišljen kao udubljenje u prostoru, ili njegovo sažimanje blizu masivnih tijela, a isto tako je s time pokazano da to utječe i na sam protok vremena na promatranju bijelih patuljaka koji su emitirali zrake uz crveni pomak. Posljedica pretpostavke koje pitaš bila bi - Newtonovska fizika, iako nisam sasvim siguran u ovo.