Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Psihijatrijske ustanove i liječenje

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 77757
Godine : 170
Datum registracije : 21.01.2009

Psihijatrijske ustanove i liječenje Empty
PostajNaslov: Psihijatrijske ustanove i liječenje   Psihijatrijske ustanove i liječenje I_icon_minitime6/23/2010, 08:50
PSIHIJATRIJSKE BOLNICE

a) opće – sadrže i gerijatrijske odjele (za stare osobe), kao i odjele za tzv. kronične duševne bolesnike, koji su u dogom ili trajnom boravku, te forenzičke ili sudske odjele, npr. u nas na Rabu, Ugljanu, Popovači, Jankomiru, Vrapče.
b) Ustanove za duševno nedovoljno razvijenu i teško odgojivu djecu i omladinu ( u nas je takva bolnica u Zagrebu-Kukuljevićeva, Radnički dol, te na Goljaku).
c) Psihijatrijske sveučilišne Klinike ( Klinika za psihijatriju Rebro, Klinika za psihološku medicinu Rebro, Klnička bolnica Vrapče, Klinika za psihijatriju «Sestre milosrdnice», Nova bolnica Dubrava, te Klinike u Osijeku, Rijeci i Splitu).
d) Psihijatrijski odjeli pri općim bolnicama.
e) Ustanove za parcijalnu hospitalizaciju:
- dnevne bolnice (pacijent je tijekom dana u bolnici, a noću kod kuće)
- noćne bolnice (pacijenti dolaze izvan radnog vremena)
- prijelazne ustanove (half way houses), su posebno organizirane kuće koje služe adaptaciji bolesnika na svakodnevicu
- vikend bolnice (hospitalizacija preko vikenda, ili dnevna bolnica za vikend)

VANBOLNIČKE PSIHIJATRIJSKE USTANOVE

1. specijalizirani dispanzeri (za dječju psihijatriju, alkoholizam i ovisnosti, PTSP..),
2. psihijatrijske polikliničke ambulante (opće ili specijalizirane), u kojima se provode dijagnostički i terapijski postupci.
3. savjetovališta (općenito za mentalno zdravlje, tj. zdravstveni odgoj, ili specijalizirana, npr. za alkoholizam, bračna, dječja, za neuroze..)
4. smještaj duševnog bolesnika u tuđu obitelj i liječenje u kući
5. zaštitne radionice, za liječenje i rehabilitaciju. Pomoćne ili specijalne škole ili školski razredi.
6. Klubovi liječenih bolesnika, na načelu grupnih socioterapijskih metoda liječenja (npr. za ovisnike, neke neuroze, alkoholičare KLA..)

izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigoPsihijatrijske ustanove i liječenje Admin10


Zadnja promjena: blizanka; 11/24/2010, 16:47; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 77757
Godine : 170
Datum registracije : 21.01.2009

Psihijatrijske ustanove i liječenje Empty
PostajNaslov: Liječenje u obiteljima udomitelja   Psihijatrijske ustanove i liječenje I_icon_minitime6/23/2010, 08:53

Obitelj je primarna socijalna grupa koja u pravilu najčešće ima glavnu ulogu u procesu socijalizacije pojedinca. Struktura i dinamika odnosa u obitelji određuju sadržaji i okvir duhovnog i materijalnog u prostoru i vremenu u kojem čovjek ne samo stječe prva iskustva te uči osjećati i misliti, nego u njemu svakodnevno i kontinuirano aktivno sudjeluje mijenjajući sebe i ostale članove obitelji. Ni jedan oblik društvenog života i organizacije nije toliko važan za zdravlje i bolest pojedinca kao što je to obiteljski život ili život u obitelji. Stoga je logično da je obitelj mjesto i predmet psihijatrijskog liječenja: mjesto psihijatrijskog liječenja u okviru terapije u homoobiteljskoj i heteroobiteljskoj sredini odnosno obitelji udomitelja, te predmet liječenja u okviru obiteljske terapije.

Liječenje u obiteljima udomitelja počelo se primjenjivati potkraj XIX. i početkom XX. stoljeća, da bi se u razdoblju nakon Prvog i poglavito Drugog svjetskog rata ta socioterapijska metoda nešto rjeđe primjenjivala u psihijatrijskoj praksi. Naselje Gheel u Belgiji ima najdulju tradiciju među ostalim naseljima u kojima se provodi liječenje psihijatrijskih pacijenata u obiteljima udomitelja, a navodno se u Gheelu još od VII. stoljeća u obiteljima zbrinjavaju i njeguju psihički poremećene osobe. Ovu socioterapijsku metodu u liječenju psihijatrijskih pacijenata uveo je u Hrvatskoj u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče dr. M. Geratović 1932. godine, a u Psihijatrijskoj bolnici "Jankomir" primjenjuje se od 1963. godine.

Današnje liječenje psihijatrijskih pacijenata u obiteljima udomitelja po formi je relativno slično onom od prije stotinjak godina, dok je po svom sadržaju znatno promijenjeno i osuvremenjeno primjenom socioterapijskih metoda u užem smislu, te grupne psihodinamske i obiteljske terapije.

Psihijatrijski pacijenti pojedinačno ili u skupinama od dva-tri pa i više pacijenata udomljuju se pretežito u obitelji nastanjene u ruralnim područjima ali u relativnoj blizini matične psihijatrijske ustanove. U određenim vremenskim intervalima a najčešće jednom mjesečno pacijente u obitelji udomitelja posjećuje psihijatrijski tim iz matične psihijatrijske ustanove kojeg čine psihodinamski usmjeren i educiran psihijatar, viša medicinska sestra-tehničar sa završenom edukacijom iz Balintovih grupa i za grupnog terapeuta te socijalni radnik. Pacijenti pak jednom mjesečno dolaze u matičnu psihijatrijsku ustanovu na sastanak terapijske zajednice, a i po potrebi zbog moguće promjene terapije, somatske bolesti ili pak hospitalizacije zbog relapsa ili recidive bolesti. Povremeno se u psihijatrijskoj matičnoj ustanovi održavaju i sastanci psihijatrijskog tima s članovima obitelji udomitelja, kao i susreti članova obitelji dugogodišnjih i iskusnih obitelji udomitelja s članovima obitelji novih udomitelja radi razmjene znanja i iskustva o odnosu i ophođenju s pacijentima. Radi izobrazbe članova obitelji udomitelja o psihičkim poremećajima i bolestima te o psihičkim bolesnicima, pshijatrijski tim publicira brošuru konceptualno i stilski prilagođenu stupnju znanja i izobrazbe udomitelja. U obiteljim pak koje udomljuju deset ili više pacijenata, život je organiziran po modelu terapijske zajednice.

U ozračju zdrave obiteljske sredine same su po sebi prisutne mnoge terapijske mogućnosti i čimbenici, koji se u psihijatrijskoj bolnici mogu samo na umjetan način stvoriti. Obitelj je, kao što je to dobro poznato, primarna socijalna grupa koja u odnosu na vlastite članove pa prema tomu i spram pacijenata, pored protektivne ima i edukativnu, odnosno reedukativnu funkciju.

izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigoPsihijatrijske ustanove i liječenje Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Dodo
Zagrijao tipkovnicu
Dodo

Leo Cat
Broj postova : 133
Godine : 32
Datum registracije : 03.08.2010

Psihijatrijske ustanove i liječenje Empty
PostajNaslov: Psihijatrija je instrument smrti?   Psihijatrijske ustanove i liječenje I_icon_minitime10/9/2010, 12:04

Ovo je "relativno" nov dokumentarac o temeljima, svrsi i učincima psihijatrije. Iako psihijatrija nie psihologija ipak dovoljno dijele "teritorij" i vjerujem da je ovo odlično mjesto za ovaj link i eventualnu raspravu. Dokumentarac traje sat i pol i toplo ga preporučam pogledati u cjelosti... zadnjih 15-ak minuta je posebno zanimljivo.

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/18100/Psychiatry_Instrument_of_Death_1_2/ -sastrane je drugi dio

No evo ako i slucajno ima onih koji nece ( abit ce) pogledati film otvaram raspravu sa tvrdnjom da je velika vecina medicinskih disciplina napredovala, a psihijatrija je ostala jednako neučinkovita, poglavito zato što se temelji na izmišljotinama. Karijes nije izmišljen pa se s godinama tehnika sofisticirala i napredovala. Psihijatrija se bori sa nečim neopipljivim i nevidljivim... ne postoi dijagnostika i u konačnici se tretiraju izmišljeni uzroci s fatalnim posljedicama. Jedino je bitno našopati ljude ljekovima, koji u konacnici vode do samoubojstva, što njih apsolutno vraća na početak jer psihijatrija se zasniva na tome da su psihicki poremecaji nastali zbog kemijskog disbalansa. Dakle znanja o poremećajima mogu rasti na deskriptivnom nivou, ali o UZROCIMA se i dalje ne zna NIŠTA, a tržište je krcato lijekovima koi ne znaju što liječe, pa shodno tome ništa ni ne izlječe. Jedino čemu trenutno služe je profitu farmakoloških tvrtki i psihijatrijskih klinika.
[Vrh] Go down
Sponsored content
Psihijatrijske ustanove i liječenje Empty
PostajNaslov: Re: Psihijatrijske ustanove i liječenje   Psihijatrijske ustanove i liječenje I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Psihijatrijske ustanove i liječenje
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Psihologija i osobni razvoj :: Psihijatrija-
Forum(o)Bir: