Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Otkriven potencijalno nastanjiv planet

Go down 
5 posters
Autor/icaPoruka
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e


Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6188
Godine : 37
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime01.10.10 12:56

Astronomi iz Washingtona su otkrili novi, potencijalno nastanjiv planet veličine Zemlje. Jedan je od dva novootkrivena planeta oko zvijezde Gliese 581, kojih 20 svjetlosnih godina daleko od nas.
Planet, Gliese 581g, je smješten u "nastanjivom" području – razdaljini od zvijezde na kojoj planet zaprima dovoljan iznos zvjezdane energije da bi imao tekuću vodu na njegovoj površini ili blizu nje. Jedanaesto-godišnje proučavanje, objavljeno u časopisu Astrophysical Journal hipotezira da bi broj zvijezda u Mliječnom putu koji sadrži potencijalno nastanjive planete mogao biti daleko veći no što se do sada smatralo – čak i do nekoliko desetina postotka.
Novo istraživanje svodi sveukupni broj planeta oko Gliese 581 na šest i, poput našeg Sunčevog sustava, oni orbitiraju oko svoje zvijezde u skoro kružnim orbitama. Znanstvenici, članovi Lick-Carnegie egzoplanetnog pretraživanja, skupili su jedanaestogodišnju količinu podataka o radijalnoj brzini zvijezde. Metoda radijalne brzine se temelji na promatranju sitnih pokreta uslijed gravitacione vuče tijela koja kruže oko nje. Tim je pratio kretanja planeta u preciznosti od otprilike 1.6 metara u sekundi.
Amplituda i mijene suptilnih gravitacijskih reakcija zvijezde dozvoljavaju znanstvenicima određivanje mase planeta i orbitalnog perioda. Planetov radijus je procijenjen pomoću pretpostavki o njegovom sastavu, a njegova je gravitacija na površini izračunata iz njegove mase i radijusa. Astronomi također mogu odrediti planetov ekvilibrij i površinske temperature, koje nam pomažu odrediti potencijalnu nastanjivost. Ekvilibrijska temperatura odaje ravnotežu između energije odaslane od strane planeta i termalne energije zaprimljene od zvijezde. Površinska temperatura se procjenjuje pomoću udaljenosti planeta od zvijezde i nizom pretpostavki o sastavu njegove atmosfere. Za nastanjiv planet temperature ne smiju biti previsoke, što bi rezultiralo vodom u obliku vodene pare, niti prehladne.
"Naši proračuni upućuju na to da je planet težak između 3.1 i 4.3 Zemljine mase, ima kružnu 36.6-odnevnu orbitu i radijus mu se procjenjuje na između 1.2 i 1.5 Zemljinog radijusa." dodao je koautor Paul Butler s Odjela za zemljani magnetizam na Carnegieu. Njegova glavna poluos, pola dužine kroz dugi smjer njegovog eliptičnog orbitalnog puta – iznosi 0.146 astronomskih jedinica (jedan AU je udaljenost između Zemlje i Sunca), a njegova je gravitacija na površini slična Zemljinoj od otprilike 1.1 do 1.7 g.
Nastanjivost ovisi o mnogim faktorima, ne samo o temperaturi. Gravitacija mora biti dovoljno jaka da zadržava atmosferu, te temperatura mora biti niža od otprilike 3.3 stupnja Celzija negdje na planetu. Istraživači procjenjuju da je površinska temperatura novootkrivenog planeta između -31 stupnja Celzija i -12 stupnjeva Celzija. Površina okrenuta prema zvijezdi bi trebala biti užarena dok bi površina okrenuta od zvijezde trebala biti smrznuta. Planet bi mogao biti plimno vezan za zvijezdu – s jednom stranom uvijek okrenutom prema zvijezdi i drugom koja je uvijek mračna i hladna. To služi za stabilizaciju planetove površinske klime, tvrdi Steven Vogt, koautor i profesor astronomije i astrofizike na Sveučilištu Santa Cruz. Najviše nastanjiva zona na površini planeta nalazila bi se diljem linije između svjetlosti i tame, s površinskom temperaturom koja se povećava prema svijetloj strani i smanjuje prema mračnoj.
Temperature na Zemlji jako variraju i život može opstati i u vrlo ekstremnom okolišu, od Antarktika gdje su temperature i ispod -70 stupnjeva Celzija, do ekstremno vrućih hidrotermalnih otvora koji ključaju na 112 stupnjeva Celzija. Činjenica da su istraživači uspjeli detektirati ovaj planet tako brzo i tako blizu (astronomski gledano) sugerira da bi nastanjivi planeti mogli biti poprilično uobičajena pojava.


Izvor: http://www.znanost.com/
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43767
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime01.10.10 15:25

Kakva vijest..super respect ....i vjerujem da na njemu netko živi..jer ako smo se mi parazitići mogli tu nastaniti ..što nebi na tom Gliesu biti nekih stanovnika. Smile
[Vrh] Go down
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e


Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6188
Godine : 37
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime02.10.10 10:20

Slažem se kikica, sigurno i oni naš planet tako promatraju u pišu isto po novinama. Smile
[Vrh] Go down
cassia
Totalno relaxiran
cassia


Female
Broj postova : 2455
Lokacija : Greenwood
Datum registracije : 07.08.2010

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime02.10.10 10:30

Saga o otkriću planete povoljne za život dobiva nastavak:

Na novom planetu uočeno pulsirajuće svjetloAustralski astronomi su prije gotovo dvije godine uočili misteriozno pulsirajuće svjetlo iz smjera novootkrivenog planeta koji mnogi zovu drugom Zemljom.

Dr. Ragbir Bhathal, znanstvenik sa sveučilišta Western Sydney, uočio je čudan signal još u prosincu 2008. godine, davno prije nego se otkrilo da zvijezda Gliese 581 u orbiti oko sebe ima naseljive planete.

Otkriven planet na kojem je moguć život? (30.09.2010.)
Kao član australskog ogranka SETI-ja, organizacije koja traži znakove komunikacije s udaljenih planeta, dr. Bahathal je pretraživao nebo kad je otkrio sumnjiv signal s područja galaksije u kojoj se nalazi Gliese 581.

Ta je nevjerojatna podudarnost budući da je prije koji dan objavljeno kako su znanstvenici otkrili drugi planet u tom sistemu, Gliese 581g, planet koji je dosad najsličniji Zemlji.

Dr. Bhathal je do svog otkrića došao mjesecima prije nego su astronomi objavili da su pronašli sličan, malo manje naseljiv planet oko iste zvijezde udaljene oko 20 svjetlosnih godina daleko, a taj je planet nazvan Gliese 581e.

"Kad god je vedra noć odem u opservatorij i pregledam nebo, i jednom smo prilikom otkrili signal. Jako sam se uzbudio, pa sam se potrudio analizirati ga. Imamo poseban software koji analizira te signale jer kad proučavate nebeska tijela kroz opremu koju mi imamo, imate puno 'buke'. Tada smo otkrili taj oštri signal, nešto slično laseru", rekao je dr. Bhathal.

Mjesecima nakon tog otkrića pretraživao bi nebo u nadi će pronaći novi signal, ali nikad ga kasnije nije uhvatio.

Dr. Steven Vogt koji je vodio istraživanje na Sveučilištu Kalifornija kaže da je sto posto siguran da na novootkrivenom planetu ima života. Planet se nalazi na području oko zvijezde gdje su uvjeti ni prevrući ni prehladni da bi voda mogla formirati oceane, jezera i rijeke. Čini se da planet ima i atmosferu, gravitaciju sličnu našoj i najvjerojatnije se na njemu može živjeti.

No, loša vijest je to da je novootriveni planet udaljen toliko da bi čak i svemirski brodovi koji putuju brzinom sličnoj brzini svjetlosti, do njega mogli doći tek za 20-ak godina.

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Dr. Ragbir Bhathal, znanstvenik sa sveučilišta Western Sydney, uočio je čudan signal još u prosincu 2008. godine, davno prije nego se otkrilo da zvijezda Gliese 581 u orbiti oko sebe ima naseljive planete
[Vrh] Go down
Gost
Gost
Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime02.10.10 14:21

stata sto je to sve tak daleko da nam jos dugo bude nedostizno
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43767
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime02.10.10 14:32

ZNAKOVI ŽIVOTA?
Astronom primio signale s "nove Zemlje"
Signali su počeli stizati prije dvije godine u obliku misterioznog pulsirajućeg svjetla, tvrdi astronom Ragbir Bhathal

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Nasa_gliese

Otkriće "nove Zemlje" glasno je odjeknulo u medijima. Egzoplanet "Gliese 581 g" od nas je udaljen 20 svjetlosnih godina i znanstvenici snažnije nego ikad prije smatraju da na njemu postoje uvjeti za život. Australski astronom Ragbir Bhathal otišao je još jedan veliki korak dalje i ustvrdio da je primio signale s točno te planete.

Signali su navodno počeli stizati prije dvije godine u obliku misterioznog pulsirajućeg svjetla, piše Daily Mail. "Bio sam silno uzbuđen. Uočio sam jasno definiran signal, poput lasera. Zabilježio ga je poseban softver koji je filtrirao sve ostaje signale koje dobivamo kod promatranja svemira", opisuje dr. Bhathal svoje otrkiće iz prosinca 2008.

Svjetlost se nakon toga više nije pojavila, iako je Bhathal sa svojim suradnicima neprestano pratio područje s kojeg je odaslana.

Planet "Gliese 581 g" nalazi se u sustavu "Gliese 581" i s astronomskog gledišta nije jako udaljen od Zemlje. Znanstvenici su posebno fascinirani zbog sličnosti planeta sa Zemljom koja nikada prije u toj mjeri nije otkrivena u dubinama svemira. Na njemu postoje uvjeti za tekuću vodu, a samim time i za život.

"Vjerojatnost da je život na njemu moguć iznosi 100%", rekao je Steven Vogt sa Sveučilišta Kalifornija. Problem je što trenutno ne raspolažemo s tehnologijom s kojom bismo to mogli provjeriti - s današnjim svemirskim brodovima do njega bi nam trebalo više od 100.000 godina.

Metro-portal.hr


___________________________________________________________

100.000 god jedav čekam da izume Wrap pogon Smile A stvarno mislim da ne postoji više nitko na svijetu tko misli da smo samo u Svemiru..a ovom planticom možda šeću neki naši "rođaci"
[Vrh] Go down
Procyon
Totalno relaxiran
Procyon


Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 1261
Godine : 34
Datum registracije : 26.07.2010

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime02.10.10 16:49

Planet sa duplo jačom gravitacijom, pretpostavljam da bi na njemu obitavala (ako) manja bića nego na Zemlji. hmmm
[Vrh] Go down
Gost
Gost
Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime02.10.10 17:03

hmmm zasto to
[Vrh] Go down
Procyon
Totalno relaxiran
Procyon


Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 1261
Godine : 34
Datum registracije : 26.07.2010

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime03.10.10 13:49

Jer na tom planetu vlada duplo jača sila nego ovdje kod nas, i općenito mislim da bi se na njemu razvila malo drugačija bića, valjda snažnijih kostiju ili malo drugačija izgleda ako bi već parirala u veličini, a jedno od rješenja je da su bića prosječno manja nego ovdje kod nas.
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka


Female
Gemini Broj postova : 74463
Godine : 173
Datum registracije : 21.01.2009

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Otkriven planet na kojem je moguć život?   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime08.10.10 9:39

Otkriven potencijalno nastanjiv planet 0059007.48

Znanstvenici koji tragaju za novim planetima otkrili su planet veličine Zemlje, ali tri puta veće mase koji bi na površini mogao imati vodu. To je prvi planet koji bi mogao stoga podržavati razvoj života.

Skupina američkih znanstvenika otkrila je prvi egzoplanet, planet izvan Sunčeva sustava, na kojemu je možda moguć život, objavljeno je kasno u srijedu na Sveučilištu Columbia.

Znanstvenici koji tragaju za novim planetima otkrili su planet veličine Zemlje, ali tri puta veće mase koji bi na površini mogao imati vodu.

"Činjenica da smo bili u stanju brzo otkriti planet u relativnoj blizini (Sunčeva sustava) govori da bi takvi planeti trebali biti česti", rekao je profesor Steven Vogt.

Ako ove podatke potvrde i drugi astronomi bit će to planet najsličniji Zemlji od svih dosad otkrivenih. izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigoOtkriven potencijalno nastanjiv planet Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Sponsored content

Otkriven potencijalno nastanjiv planet Empty
PostajNaslov: Re: Otkriven potencijalno nastanjiv planet   Otkriven potencijalno nastanjiv planet I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Otkriven potencijalno nastanjiv planet
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Otkriven planet najsličniji Zemlji
» SENZACIONALNO: Otkriven Nibiru
» Planet X-Nibiru
» Planet X -Nibiru
» Hubble otkrio novi planet

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Znanost :: Astronomija-
Forum(o)Bir: