Mladi se deklarativno uvijek ističu kao oni na kojima svijet ostaje, zlobnici kažu da na njima, pak, zastaje, ali Petar Bogdan (23), Dante Stipica (19), Irena Delonga (25) i Ivo Bašić (29) svojim primjerima uvjeravaju nas u suprotno. Oni su mladi, obrazovani, uspješni, ali svi uglas ističu kako su tek na početku karijera, iako su iza njih magisteriji, ugovori, mnogobrojne nagrade...
- Zadovoljan sam postignutim, ali preda mnom je još dug put - skromno će hajdukovac i hrvatski nogometni reprezentativac Dante Stipica, koji je zasigurno ponajbolji primjer kako balun i znanje idu zajedno.
1. Petar Bogdan, uspješan student, ujedno je i prvi čovjek udruge ‘Studenti za studente’, koja otvoreno progovara o svim problemima koji muče njegove vršnjake
2. Irena Delonga, apsolventica, ujedno i urednica studentskog lista, pjesnikinja, pokreće i novu kulturnu inicijativu 3. Ivo Bašić, magistar, predavač na Sveučilištu ali i član Uprave uspješne splitske tvrtke 4. Dante Stipica, nogometaš koji ne odustaje od knjige, uvjeren kako će mu diploma pravnog fakulteta trebati u životu
Balun i knjiga
- Završio sam Prvu gimnaziju, riješio državnu maturu bez problema, ali nogomet je prva ljubav. To je moj poziv, ali sam svjestan da je potrebno studirati i imati drugu opciju. Uostalom, nakon profesionalne karijere volio bih nastaviti s nogometom, a diploma pravnika sigurno će mi pomoći - kaže Dante, koji je tijekom srednje škole uvijek dobro balansirao obveze prema sportu i obrazovanju, ali je uvijek imao vremena i za prijatelje te razonodu.
- Odlična organizacija je ključna, sve se može kad čovjek zna što želi. Najvažnije je imati cilj, misiju - mudro će Dante. S njegovim se mišljenjem u potpunosti slaže i Irena Delonga, apsolventica kroatistike i anglistike, urednica studentskog časopisa “The Split Mind” te pjesnikinja nagrađena Goranovim vijencem za mlade autore.
Njezina prva zbirka “Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti” bit će promovirana u rujnu, a Irenina želja je organizirati promociju i u Splitu, pa čak i u rodnom Sinju. Međutim, mlada poetesa priprema projekt koji bi trebao osvježiti splitsku kulturnu scenu. - Istina je da su splitski studenti lijeni, često više gunđaju nego što su spremni za akciju, ali to nije razlog da ništa ne bismo radili.
Entuzijazam je najvažniji, a planiramo od rujna početi s čitanjima poezije u splitskom kafiću “Ghetto”. Nešto slično organizirala je “Utopija”, ali je ta incijativa, nažalost, zamrla, a mi želimo pokrenuti mlade. Servirati im nešto točno ispred nosa tako da ne mogu odbiti - optimistično će Irena, koja bi u rujnu trebala diplomirati, a onda se nada učionici i profesorskom poslu, iako joj ne bi smetalo ni radno mjesto lektora odnosno prevoditelja.
S fakulteta na posao
O studentskim problemima najviše zna Petar Bogdan, predsjednik udruge “Studenti za studente”, koji je u posljednjih nekoliko godina imao dovoljno hrabrosti da progovori o problemima na Splitskom sveučilištu, upozori na nepravilnosti, prozove odgovorne...
Njegova udruga nagrađena je za snimljeni film o hrvatskom obrazovanju, a Petar vrlo kritički progovara o svim problemima, međutim, što je još važnije, nudi rješenja.
- Studentski aktivizam se budi, iako nije lako. Ponosan sam što naša udruga pomaže studentima da budu informirani, ali imamo i čitav niz drugih projekata: od jeftinijih putovanja za studente i kartica s popustima, do akcija kojima upućujemo na probleme našeg obrazovnog sustava - govori Petar, koji je jedan od najaktivnijih među studentima a jednako je uspješan i na studiju.
Ivo Bašić predstavlja uspješnu simbiozu znanosti i privrede s obzirom na to da se radi o magistru ekonomije, predavaču na Splitskom sveučilištu te članu Uprave uspješne tvrtke “Deltron”. - S fakulteta na posao pa opet na fakultet - kratko opisuje Ivo, kojemu je magisterij u Zagrebu financirao poslodavac pa ne čudi što je u samo šest godina od komercijalista postao član Uprave.
- Za dobar kadar nikada nema straha. Najveći adut u “Deltronu” su upravo naši zaposlenici. Inače se ne bojimo zapošljavati mlade, bez iskustva. Prosjek godina u tvrtki je 29, što dovoljno govori o tome da su mladi sposobni, samo im treba dati priliku - kaže Ivo, koji ima u planu i doktorat, a upravo mu rad na fakultetu pomaže pri balansiranju između teorije i prakse.
Stoga i ne čudi što mu studenti uvijek daju vrlo visoke ocjene u anketama, iznad 4,5! - Profesori Ivica Filipović i Vinko Belak ukazali su mi povjerenje te sam ostao na fakultetu. Bitno je da se ne izgubi kontakt s ljudima te se trajno usavršavati - zaključuje Ivo, otkrivajući tako jednostavnu tajnu uspjeha.
PIŠE JURE JERIĆ Slobodna dalmacija