|
| Kako svoje dijete poštedjeti stresa? | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 13:46 | |
| Kada ste napeti, ljutiti, bijesni ili nervozni, i vaše će dijete biti izloženo stresu. Naučite se kako ga poštedjeti.
Radite i radite kako biste zaradili što više novca za svoju djecu, omogućili im lijepu sobu, brdo igračaka, upisali ih na najpopularnije aktivnosti. I kod kuće stalno provjeravate e-mail i stvarno nemate vremena za prohtjeve vašeg djeteta koja vas zivka ili poteže za rukav dok vi telefonom razgovarate sa zahtjevnim šefom. Obrecnete se na njega jer vam nije jasno zašto gnjavi, pa sad ste ga dovezli s plivanja. A dijete očajnički vapi: “Trebaš mi. Želim provesti s vrijeme s vama, roditelji dragi. Pričajmo, čitajmo, plešimo, igrajmo se. Pogledajte me, ja postojim!”
Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan-Hercigonja, neuropsihijatrica koja se posebno bavi dječjom psihologijom, jasno ističe da su djeci najpotrebniji roditelji i vrijeme provedeno s njima. Nikakve aktivnosti niti igraonice ne treba forsirati nauštrb druženja s roditeljima, jer ništa ne može kompenzirati kvalitetno provedeno vrijeme roditelja i djece.
Poklonite svoje vrijeme djetetu, to je mir u kući:
10 savjeta za mir u kući
1. Posvetite svoje slobodno vrijeme djetetu
2. Otkrijte njegov interes za neku igru, čitanje, pričanje i zajedno se igrajte, plešite,
pjevajte, skačite. Djeca to naprosto obožavaju!
3. Nemojte brže-bolje nazvati frendicu ili otići na internet čim se dijete malo zaigra (obavite sve to kada ono zaspe)
4. Nemojte ga vući u šoping-centar zato što se vama ide, a onda se ljutiti kada mu je dosadno i kada plače
5. Ne ignorirajte dijete kada vam nešto želi ispričati ili pokazati
6. Razne poslove ostavite za kasnije ili ih probajte kroz igru obaviti s djecom (slaganje njihove odjeće u ormar, brisanje prašine...)
7. Ne ljutite se na dijete. Upozorite ga jasno, ali nemojte se duriti hladno, bez riječi
8. Izaberite aktivnosti koje mu odgovaraju, nemojte ga siliti na nešto što mu ne ide ili ne želi. Sport je inače dobrodošao!
9. Nemojte dijete lagati i davati mu obećanja koja nećete ispuniti. Dijete računa na vas i ozbiljno shvaća što mu govorite!
10. Budite obitelj! Zajedničko vrijeme djetetu je neizmjerno važno
izvor: Jutarnji list
Koliko vremena provodite sa svojim djetetom i čuvate li ga od stresa? Vaš stres nije djetetov.... |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 13:55 | |
| Ovo je izvrsna, vrlo bitna tema. Svatko od nas je rođen kao nepokvaren, zaigran, djeca do treće ili četvrte godine vide samo dobro u svemu i zaigrana su. A onda počinje razdoblje u kojem ih odrasli pokvare. Unosimo svoje strahove i frustracije, stres u njihov život. A to je ogromna greška, svatko od nas bi trebao živjeti bez straha, opušteno, svojim stilom, tako i djecu odgajati. Savjeti iz uvoda su odlični za to. No u praksi to često ne ide tako, kao da smo kolektivno čipirani, usmjereni na put stresa, materijalizma, straha, sve shvaćamo kao borbu punu stresa i to na žalost prenosimo na djecu, umjesto suprotnog. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 14:00 | |
| jako me dirnulo ovo: “Trebaš mi. Želim provesti s vrijeme s vama, roditelji dragi. Pričajmo, čitajmo, plešimo, igrajmo se. Pogledajte me, ja postojim!”
kako samo možemo biti slijepi, pa čak i za potrebe svoje vlastite djece |
| | | LaTiTeA Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 286 Godine : 40 Lokacija : Sl.Brod Datum registracije : 11.08.2010
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 17:50 | |
| Kad sam radila praksu u centru za socijalnu skrb tolikooo toga sam se nagledala... srce mi se kidalo kad sam vidjela kako se neki roditelji odnose prema djetetu... složila bi se sa ovih 10 točaka..ali bi dodala još jednu.. dosljednost! Uvijek treba djetetu utvrditi neke granice do kojih može ići i ne pomicat ih tako lako... : : | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 22:11 | |
| Iana odlicna tema ... - Citat :
- Nikakve aktivnosti niti igraonice ne treba forsirati nauštrb druženja s roditeljima, jer ništa ne može kompenzirati kvalitetno provedeno vrijeme roditelja i djece.
danas sam citajuci jednu knjigu shvatila mnogo stvari ..greske koje roditelji cine prema djeci i ne znajuci ...roditelji misle da je to prava stvar sto cine ...a i ne znaju koliko gresaka prave ..... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | mihaela Ljubitelj foruma
Broj postova : 3434 Godine : 38 Lokacija : Uvek dovoljno blizu da vidim sve Datum registracije : 25.11.2009
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 22:11 | |
| | |
| | | teaa Totalno relaxiran
Broj postova : 2415 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 05.02.2010
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 22:20 | |
| Odlična tema i vrlo poučna
7. Ne ljutite se na dijete. Upozorite ga jasno, ali nemojte se duriti hladno, bez riječi
5. Ne ignorirajte dijete kada vam nešto želi ispričati ili pokazati
9. Nemojte dijete lagati i davati mu obećanja koja nećete ispuniti. Dijete računa na vas i ozbiljno shvaća što mu govorite!
Sve su točke važne...ova pod 5 mi je važna.Da ne znam šta radim...kad me dijete pita nešto..okrenem se skroz prema njemu i punom pažnjom poslušam šta mi želi reći u tom momentu. | |
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 22:22 | |
| Knjiga mudrosti starih Tolteka...Moc ljubavi ...ali nije samo o djeci knjiga je fantasticna o svemu ..ali me se dojmilo ti djelovi o djeci i ponasanju roditela i kako to utice na dalji razvoj djeteta : : _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | teaa Totalno relaxiran
Broj postova : 2415 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 05.02.2010
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 22:31 | |
| Odlično...to će biti vrijedno za pročitati. | |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 22:32 | |
| Slažem se sa Latiteom...mislim da je u odgoju najbitnija dosljednost ...koju je na kraju najteže održat...al nije nemoguće...treba odredit točne granice,dozvole i zabrane...i držat se onog što smije smije uvijek,a što ne smije ne smije nikad!!!!! ... | |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 17.08.10 22:36 | |
| - teaa je napisao/la:
- Odlično...to će biti vrijedno za pročitati.
Knjiga u jednom poglavlju govori o tome kako djeca do neke treće godine žive prirodno, igraju se, svima pružaju bezrezervnu ljubav; dok ih odrasli ne zatruju ograničenjima, stresom, strahovima, stavljaju ih u neke paklene šablone ovog svijeta u koji do tad nisu odgovarala... _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 18.08.10 14:28 | |
| evo jos jeda primjer stresa za dijete koji mi nesvjesno cinimo...i ovo je iz te knjige .. kaze u knjizi da zamislimo dijete od dvije tri godine koje se igra i trci u parku...majka ga pazi i brine da ne padne... da se ne povrijedi...u momentu hoce da ga zaustavi ..ali dijete misli da majka hoce da se igra i bjezi joj ...u blizini je ulica majka je prestrasena i napokon hvata djete i sta cini u tom momentu nalupa ga od straha i misleci da dijete ne slusas..a dijete je onda u soku ..jer ocekuje igru a ne kaznu...i takvih stresova za djecu ima masa ..a mi ne razmisljamo da su djeca jos jedino cistog uma i prirodno iskazuju ljubav ....i svaki nas takav izliv straha ili brige za njih koji automatski uradimo u tom momentu to je za njih sok tj stres ..zato bi trebali kad su djeca u pitanju ne reagovati u sekundi ..ili uvijek misliti na to da da oni nisu nikad zasluzili da se mi istresamo na njih bez obzira sta napravili ..treba objasniti mirno sa zagrljajem i osmjehom djetetu sta je u redu a sta ne ..ako od malena pocnemo na fin nacin im ukazivati na greske time smo i njh spasili mnogih stresova....ovo je samo jedan primjer stresa koje dijete dozivljava ..a mi ne obracamo na to paznju ...i gore svaki navedeni primjer je stres pojedinacan za dijete ..i zamislite sada koliko stresova djete u toku dana dozivi
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 18.08.10 14:29 | |
| ma kakvo nalupavanje djece, nikad u životu to nisam radila, nikad, nikad.... |
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 18.08.10 14:35 | |
| Ti ne Iana ..i ne misli autor ovde o bukvalnom lupanju ...to je ono lupanje po guzi kad mislis da te dijete neslusa i bjezi a opasnost je na svakom cosku...i mislim da smo svi ponekad "nalupali"svoje dijete ..ne tukli ..istukli .. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 18.08.10 14:36 | |
| e vjeruj mi Bliz, nisam ni to nikad napravila, nikad... |
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? 18.08.10 14:42 | |
| - blizanka je napisao/la:
- Ti ne Iana .. ..
vidis gore ,..sta sam napisala..a to je za to sto znam da ti nisi ...ne trebas mi govoriti : : _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Kako svoje dijete poštedjeti stresa? | |
| |
| | | | Kako svoje dijete poštedjeti stresa? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 267 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 267 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|