Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 JavaScript

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
GostJavaScript Empty
PostajNaslov: JavaScript   JavaScript I_icon_minitime7/5/2010, 19:50

JavaScript je jedan jednostavan programski jezik koji se može koristiti u HTML dokumentima. U ovom tutorijalu prikazane su samo osnovne karakteristike JavaScript jezika. Nisu prikazane sve mogućnosti za programske strukture selekcija i iteracija. Nije prikazana switch naredba, do...while naredba, try..catch naredba. Takodje nije razmatrana AJAX metodologija, kao ni način definisanja korisničkih objekata. O tome se može naći više informacija na www.w3schools.com
2. Umetanje JavaScript programa u HTML dokument
Pretraživači (Browsers) prepoznaju JavaScript programe pomoću posebnih <SCRIPT> ... </SCRIPT> tagova koji se mogu pojaviti ili u <HEAD> ili u <BODY> delu HTML dokumeta. Evo jednog prostog primera koji pokazuje mesto gde će biti umetnut JavaScript program:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Primer JavaScript programa</TITLE>
<SCRIPT>
(JavaScript program može biti smešten ovde)
</SCRIPT>
</HEAD>
<BODY>
<SCRIPT>
(JavaScript program može biti smešten i ovde)
</SCRIPT>
(ostatak HTML dokumenta biće smešten ovde)
</BODY>
</HTML>

3. Varijable

3.1. Šta su to varijable?

Varijable su kao memorija. Vi možete kreirati varijable da se u njima pamte vrednosti (podaci). Najbolje je da varijablama dajemo imena koja cemo lako pamtiti i koja će nas podsećani na vrednosti koje su u tim varijablama zapamćene. Na primer, ako želite da napravite program kojim ćete deliti jedan broj sa nekim drugim brojem najbolje je da varijable koje ćete kreirati nazovete deljenik, delioc i kolicnik, a ne recimo broj1, broj2, broj3.

Važno je znati ispravnu sintaksu koja se mora poštovati pri kreiranju imena varijabli:

* Naziv (ime) varijable mora počinjati slovom ili donjom crtom ("_")
* Svaki sledeći znak u imenu varijable može biti cifra (0-9) slovo (A-Z i/ili a-z). Imajte na umu da je JavaScript osetljiv na velika i mala slova (case-sensitive). (To znači da MojaVarijabla i mojaVarijabla su dva posebna imena zbog velikog i malog slova M na pocetku imena)

Primeri ispravno datih imena varijablama su Broj_pogodaka, temperatura99, i _ime.

Kada kreirate (deklarišete) varijablu van neke funkcije, takva varijabla se naziva globalnom varijablom zato što je ona dostupna iz celog HTML dokumenta. Kada se varijabla deklariše unutar neke funkcije, onda se ona naziva lokalnom varijablom i na raspolaganju je samo JavaScript naredbama iz te funkcije.

Varijable mogu da sadrže sve vrste podataka (vidi naniže, Vrednosti i varijable, odeljak 3.2). Da nekoj varijabli pridružite (zadate) vrednost koristite sledeću notaciju:

deljenik = 8;
delioc = 4;
mojTekst = "Ovu ću poruku koristiti više puta";
poruka = mojTekst;

Recimo da želimo u programu da podelimo deljenik sa deliocem i da rezultat zapamtimo u varijabli količnik.
To ćemo uraditi sledećom naredbom:

kolicnik=deljenik/delioc;

Važno je da pre nego što počnte da pišete program razmislite o njegovoj strukturi (dizajnu). Dobro je da unapred definišete i kreirate varijable koje će biti korišćene u programu. Na primer, ako znate da ćete više puta u programu koristiti jednu te istu tekstualnu poruku, onda je korisno da odmah kreirate varijablu poruka i odmah joj zadate predviđeni tekst. Tako ćete moći da ovu varijablu koristite kad god vam je potrebna bez ponovnog ukucavanja teksta koji ona sadrži, a ako poželite da promenite tekst poruke onda ćete to uraditi samo na jednom mestu - tamo gde je poruka kreirana (deklarisana).
3.2. Vrednosti i varijable

JavaScript razlikuje sledeće tipove vredosti:

* Brojeve, kao 42 ili 3.14159
* Logičke (Boolean) vrednosti, true ili false
* Stringove, kao što je "Pozdrav svima!"
* null, specijalni vrensot koja znači ništa.

Ovaj relativno mali skup tipova podataka omogućava da napravite mnogo korisnih funkcija u vašim aplikacijama. JavaScript ne pravi posebnu razliku između celih i decimalnih (realnih) brojeva..

3.3. Konverzija podataka

JavaScript je "loosely typed" jezik (slabo vodi računa o tipovima podataka) . To znači da ne morate da specificirate tip podataka koje će varijabla sadržati ( kod jezika kao sto su C, C++, C# uvek morate pri deklaraciji varijable da kažete i kavu vrstu podataka će varijabla moći da sadrži).

Na primer, možete deklarisati jednu varijablu na sledeći način:

var odgovor = 42

A kasnije istoj toj varijabli možete zadati string (tekstualnu) vrednost:

odgovor = "Hvala vam na svemu..."

Zato što je JavaScript "loosely typed"jezik , gornja naredba neće proizvesti grešku (kao što bi bio sličaj u C jezicima). No i pored toga ovo nije primer dobrog programiranja. Bolje je da varijable kreirate tako da sadrže uvek isti vrstu podataka ( brojeve, tekst, logičke podatke i sl.) i da ih konzistentno koristite u programu (da ne mešate tipove podataka u istoj varijabli). To vam može ynatno olakšati testiranje i debagiranje (otklanjanje gresaka) vašeg programa.

U naredbama koje uključuju brojčane i string vrednosti svi podaci se konvertuju u string tip podataka. Na primer, posmatrajmo sledeće naredbe:

x = "Odgovor je " + 42
y = 42 + " je odgovor"

(Ovde će znak + označavati operaciju spajanja dva stringa, a ne sabiranje).

Na primer ako napišete:

poruka = "Pozdrav" + "svima"

...onda će varijabla poruka dobiti vrednsost stringa "Pozdrav svima")

U gonjim naredbama, x će postati "Odgovor jes 42" , a y "42 je odgovor"

4. Literali

Literali se korste da predstavljaju vrednosti u JavaScript programima. To su fiksne vrednosti, za razliku od varijabli, koje vi bukvalno zadajete u programu. Primeri literala su: 1234, "Ovo je literal" i true.

4.1. Celi brojevi (Integers)

Celi brojevi mogu biti izraženi udekadnoml (baza 10), heksadecimalnom (baza 16), i oktalnom (baza 8) sistemu. U dekadnom sistemu celi broj se prikazuje bez vodećih nula. Ako se na početku pojavi nula, onda se smatra da sledi oktalni broja, a ako se pjavi 0x to označava pojavu heksadecimalnog broja.

Primeri celobrojnih literala su: 42, 0xFFF, and -345.

4.2. Decimalni (Floating-point) brojevi

Decimalan broj može imati sledeće delove: ceo broj, decimalna tačka, ostatak iza decimalne tačke, eksponent Eksponent je slovo "e" ili "E" iza kojeg se nalazi ceo broj sa ili bez znaka.

Primeri decimalnih brojeva su: 3.1415, -3.1E12, .1e12, and 2E-12

4.3. Logički podaci (Boolean)

Logički podaci imaju samo dve vrednosti: true i false.

4.4. Tekstualni podaci (String)

String je literal sa 0 ili više slovnih znakova ograničenih dvostrukim (") ili jednsotrukim (') navodnicima. Evo nekoliko primera string literala:

* "bla bla bla"
* 'bla bla bla'
* "1234"
* "prva linija \n druga linija"


Nastaviće se...

Izvor
[Vrh] Go down
 
JavaScript
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Tehnologija :: Informatička tehnologija :: Software, operativni sustavi, hardware, programiranje-
Forum(o)Bir: