|
| Pedro Salinas | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Pedro Salinas 03.07.10 11:57 | |
| Pedro Salinas je španjolski pjesnik i esejist a radio je kao profesor na sveučilištu u Sevilli. God. 1936. emigrirao u SAD gdje je i umro. Profinjeni lirik koji je uglavnom pjevao o ljubavi, iluzornoj i neoplatonskoj, vrlo intimistički, s malo riječi, u kratkom stihu bez rima ili asonantom. Zbirke: Slutnje; Tebi dužan glas; Razlog ljubavi; Sve jasnije; Povjerenje i dr. Od studija iznimno je vrijedno djelo Španjolska književnost,XX stoljeće (1949), a spomenuti valja i studije o J. Manriqueu i R. Darfju, kao i esej Odgovornost pisca. Čuješ li Čuješ li kako traže stvarnost, raščupane, divlje, one, sjene, što ih nas dvoje stvaramo u ovom neizmjernom krevetu udaljenosti? Već umorne od beskraja, od vremena bez mjere, u anonimnosti, ranjene golemom čežnjom materije, hoće imena, granice, dane. Više ne mogu živjeti tako: na rubu gdje umiru sjene, a to je ništavilo. Pritrči, pođi sa mnom. Pruži ruke, pruži im svoje tijelo. Potražit ćemo za njih boju, datum, grudi, sunce. Neka otpočinu u tebi, budi njihova put. Smirit će se njihova velika, nemirna pomama, dok ih grčevito stišćemo među našim tijelima, gdje će naći hranu i spokoj. Konačno će usnuti u našem snu zagrljenom, zagrljene. I tako, kad se odijelimo, kad se budemo hranili samo sjenama, izdaleka, one, konačno će imati sjećanja, i prošlost od mesa i kosti, vrijeme njihova života u nama. I njihov tjeskobni san sjena ponovno će značiti povratak u ovu tjelesnost, smrtnu i ružičastu, gdje ljubav stvara svoju beskonačnost. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Blizanka Administratorica
| Naslov: Re: Pedro Salinas 03.07.10 11:58 | |
| Duša ti je bila Duša ti je bila otvorena, svijetla tako da ne mogoh nikad u nju ući. Okušah prečace uzane, prolaze strme i opasne. Al tvojoj se duši pristupiti moglo putima širokim. Spremih ljestve vitke - zidine visoke sanjah kako priječe pristup tvojoj duši - ali duša tvoja bijaše bez straže, zidova i plota. Tražio sam k tebi uska vrata duše, al duša ti bješe tako otvorena, da nikakvih vrata na njoj nije bilo. Gdje je počinjala? Svršavala, gdje je? I ostadoh tako zauvijek sjedeći tu, na zagonetnom pragu tvoje duše. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Daleko more Ako nije more, ako je njegova slika, njegov otisak, preokrenut, na nebu. Ako nije more, ako je njegov glas. lagan, širom svijeta, u zvučniku, kroz vjetrove. Ako nije more, ako je njegovo ime u govoru, bez usana, bez naroda, bez riječi koja postoji: more. Ako nije more, ako je njegova ideja od ognja, bezdana, čista; i ja, goreći, utapajući se u njoj. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Gledati nevidljivo Veče nudi meni na dlanu ruke od magle i januara nejasne svetove beskrajne oni koje sanjah negda, a sad ih ne želim više. I oči bih zaklopio da ih ne posmatram. Al' ako ne sklapam oči, nje zato što njih vidim, vec zbog sveta koji slutim, sveta stvarnog i nevinog, što ne mogu videt, zbog tog držim oči otvorene. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Imala si dušu Imala si dušu svetlu,otvorenu, tako da ne mogah nikad u nju ući. Pođoh prekim putem, uskim bogazima strmim i opasnim. A duši je tvojoj put vodio širok. Spremih lestve vitke -zidovi visoki, prilaz joj brane ali duša tvoja beše bez čuvara, zida i ograda. I potražih uska vrata tvoje duše, al' ih ne imaše, budući da beše sasvim otvorena. Gde je počinjala? Gde joj ishod beše? I ostah zauvek sedeć na nejasnom pragu tvoje duše. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Kad bi znala Kad bi ti znala da ovo teško jecanje, koje stišćeš svojim rukama, da ova suza koju brišeš poljupcima, dolaze od tebe, jesu ti, bol, koju si pretvorila u suze moje, jecaje moje. Tada ne bi više pitala prošlost, nebesa, čelo, pisma, što mi je, zašto trpim. I potpuno smirena, u tom dubokom miru svjetlosti i znanja ljubila bi me više i očajnički. S očajem čovjeka koji nema kod sebe drugog bića, druge boli: koji je konačno sam sa svojom patnjom. Željan da nađe utjehu u nekom drugom nestvarnom za veliku bol koja je tvoja. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Pedro Salinas 03.07.10 11:59 | |
| Kakvih lakih Kakvih lakih i nežnih tela ima, bez boje, nejasnih kao sene, koje ne možemo poljubiti, vec ako usne položimo na vetar, na nešto što prolazi i pricinja se! I kakvih tamnih sena ima, tako tvrdih, da njihov crni, mrzli mramor nikad nam nece klonuti od strasti u narucje! I kako je teško ici i vracati se, s ljubavlju u letu, od tela senki, od nemoguceg usnama, bez prestanka, nikad ne znajuci da l' je duša od mesa il je sena od tela to što ljubimo, da li je nešto! Strah Nas je da možda milujemo Ništa! _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Ne vidim te Ne vidim te. Ali znam da se nalaziš tu, iza tankog zida od kreča i opeke, i čula bi moj glas, kad bih te zvao. Ali neću te zvati. Zvat ću te sutra, kad te ne budem vidio, kad,budem sanjao da si tu, do mene, i da je dovoljan glas koji sam jučer uskratio. Sutra... kad budeš gore, iza tankog zida vjetra, nebesa i godina. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Noć je velika sumnja Noć je velika sumnja svijeta i tvoje ljubavi. Potrebno mi je da mi dan, svaki dan da mi kaže da je dan, da je on, da je svjetlost: i da si ti tu. Ono silno rušenje mramora i trske, ono veliko blijeđenje krila i cvjetova: noć; prijetnja da će konačno nestati boje i tebe, sili me da drhtim: ništa? Jesi li me već voljela? I dok ti šutiš, i dok je noć, ne znam da li svjetlost, ljubav, postoje. Potrebno mi je neobično čudo: još jedan novi dan i tvoj glas, da mi potvrde vječnu čudesnost. Pa iako ti šutiš, u golemoj udaljenosti, zora će, bar ona, zora će, da. Svjetlost, koju mi ona danas donosi, bit će velika potvrda svijeta za moju ljubav prema tebi. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Najviše pitanje Zašto pitam gdje si, ako nisam slijep, ako ti nisi odsutna? Ako te vidim gdje ideš i dolaziš, tebe, tvoje tijelo vitko koje nestaje u glasu kao plamen u dimu, u zraku, neopipljiv. I pitam te, da, i pitam te od čega si, čija si; a ti širiš ruke i pokazuješ mi svoju vitku pojavu i kažeš da si moja. A ja uvijek pitam. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Oprosti mi Oprosti mi što te tražim tako nespretno u tebi. Oprosti mi katkada moju bol. To je zato što želim otkriti u tebi najbolji dio tebe. Ono što ti nisi vidjela, a ja vidim, plivač u tvojoj nutrini, dragocjenoj. I uzeti to, i držati visoko, kao što stablo drži posljednju svjetlost koju je našlo u suncu. I tada ćeš ti, u potrazi za tim, uzići gore. Da bi došla do toga, popeta iznad sebe, kakvu te želim, dotičući još samo svoju prošlost ružičastim vršcima nogu, dok ti je cijelo tijelo napeto, u usponu od sebe samoj sebi. I neka tada mojoj ljubavi odgovori novo biće, koje si ti.
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Prisvajam ti ime Prisvajam ti ime: to jedino dozvoljavaš, srećo, dušo bestelesna, U sebi te nosim jer ti izgovaram ime, srećo, u grudima. ''Dođi'': i ti stižeš mirno; ''idi'': i ti brzo bežiš. Prisutnost ti i odsutnost senka jesu jedna drugoj, senku daju mi i uzmu, (a ruke mi raširene!) ali nikad tvoje telo, i nikada usne tvoje, srećo, dušo bestelesna, senko čista. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| Naslov: Re: Pedro Salinas 03.07.10 12:00 | |
| Ti ih ne možeš vidjeti Ti ih ne možeš vidjeti, ja, da. Jasne, okrugle, mlake. Lagano svome cilju odmiču. Lagano, da ne bi otišle što kasnije s tvoga tijela. Odmiču u ništa; samo su to, svoje kretanje. I putanja, daleka, koja začas nestaje. Zvijezde? Ti ih ne možeš poljubiti. Ljubim ih ja mjesto tebe. Znaju; imaju ukus po soku svijeta. Kakav crn i gust okus zemlje, sunca, mora! Zastaju načas u poljupcu, neodlučne izmedju tvog hladnog tijela i mojih usana; a onda ih zgrabim. I ne znam da li su bile za mene. Jer ne znam ništa. Jesu li zvijezde, znamenja, jesu li osude ili zore? Ni gledanjem, ni poljupcima ne saznadoh što su. Ono što one hoće, ostaje unutra, nepoznato. Takodje i njihovo ime. (Da ih nazovem suzama, niko me ne bi shvatio.) _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Pedro Salinas | |
| |
| | | | Pedro Salinas | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 121 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 121 gostiju. :: 3 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|