Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Udahnite nov život bateriji prenosivog računara

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
GostUdahnite nov život bateriji prenosivog računara Empty
PostajNaslov: Udahnite nov život bateriji prenosivog računara   Udahnite nov život bateriji prenosivog računara I_icon_minitime7/1/2010, 21:04


Pre ili kasnije, baterije pre­nosivog računara će sigur­no „crći“. Pri tom neće poštovati Mu­rov zakon, jer godinu dana mlađe baterije neće trajati dvo­struko duže od ovogodiš­njih.
Odgovarajuće održavanje odložiće ono što je neizbež­no. Uz malo sreće, baterija bi mogla da traje do trenutka kada odlučite da je vreme da zamenite svoj stari prenosivi računar (možda nekim modelom kome baterija traje duže).


Ne iscrpljujte bateriju do kraja

Ako stalno cedite poslednju kap snage iz litijum-jonske baterije (a taj tip se koristi u savremenim prenosivim računa­rima), to će je iznuriti i osla­biti. Ako se to desi jednom ili dvaput, to neće imati velike posledice, ali kumulativni efekat čestog pražnjenja baterije računara biće skraći­vanje njenog životnog veka. (Jedan izuzetak od ovog pravila potražite u odeljku „Izlečite bolesnu bateriju“ na sledećoj strani.)

Dobra vest je da verovatno i ne možete sasvim da istrošite bateriju, barem ne tako da time prouzrokujete velike probleme. Većina modernih modela prenosi­vih računara projektovana je tako da se isključi pre nego što se baterija potpuno isprazni; zapravo, i Vista i Windows 7 imaju podešavanje specijalno za tu namenu. Da biste ga prikazali pritisnite Start, otkucajte power i izaberite Power Options. Pritisnite bilo koju vezu ’Change plan settings’, a zatim vezu Change advanced power settings. U dijalogu koji će se pojaviti pronađite i pro­širite opciju Battery, a zatim proširite Critical battery level. Tu ćete videti da je po­dešava­nje verovatno na 5 procenata, što je dobra vrednost koju bi trebalo zadržati.

U Windows XP izvorno nije ugrađeno slično podeša­va­nje, mada bi u prenosivom raču­na­ru mogla da postoji alatka nje­govog proizvođača slične namene.


Udahnite nov život bateriji prenosivog računara 143_batterylife%20copy
Većina prenosivih računara verovatno neće dozvoliti da nivo napunjenosti baterije padne na 0 %, a to ne bi trebalo ni da pokušavate.


Mit: Nikada ne treba da dopunite bateriju „do kraja“.

U vezi sa ovim postoje nesu­glasice, a ja sam razgovarao sa stručnjacima koji podržavaju ovu praksu, ali i sa onima koji su protiv nje. Na kraju sam se priklonio pristalicama potpunog punjenja baterije. Prednosti napuštanja kuće sa potpuno napunjenom baterijom, što omogućuje dužu nezavi­snost od mrežnog napajanja, opravdavaju eventualni rizik od štete.


Ne pregrevajte bateriju

Toplota šteti bateriji i skraćuje joj životni vek. Kada koristite prenosivi računar, proverite da li rade svi njegovi ventilato­ri. Nikada ne koristite prenosi­vi ra­­čunar na jastucima. Ako je mo­­­guće, uzdignite ga da biste omo­gućili odgovarajuće hlađe­nje.

Takođe, povremeno čistite ventilatore pomoću boce sa komprimovanim vazduhom.


Dozvolite bateriji da se odmori

Ako nedelju dana ili duže na­me­ravate da napajate prenosi­vi računar isključivo preko mrež­nog napajanja, prvo izvadite bateriju iz njega. U su­prot­nom ćete izmoriti bateriju koja će se stalno puniti i praz­ni­ti tokom vremena kada uopšte ne morate da je koristite. Pored toga, ona će se i grejati (pročitajte odeljak „Ne pregrevajte bateriju“).

Baterija ne treba da bude skoro prazna kada je vadite, a sigurno ne želite da joj se sva snaga iscrpi, pa zbog toga je barem napola napunite pre nego što je izvadite.

Nikada ne vadite bateriju dok je računar uključen, čak ni u uspavanom režimu, jer ćete tako srušiti sistem, a možda i oštetiti hardver. Čak i stavlja­nje baterije u prenosivi raču­nar koji radi može da ošteti sistem. Vadite i vraćajte bate­riju samo kada je prenosivi računar potpuno isključen ili u hibernaciji.


Udahnite nov život bateriji prenosivog računara 143_07HBatteryRemoval_x2%20copy


Ako nikada niste vadili ba­teriju iz prenosivog raču­nara, uputstvo kako da to uradite potražite u njego­voj dokumentaciji. Obično se radi o prevrtanju prenosivog raču­nara i držanja pritisnutog dugmeta dok se baterija izvlači napolje.

Ne dozvolite da se baterija predugo ne koristi ili da se potpuno iprazni. Ako računar koristite bez baterije dva me­seca ili duže, vratite je u njega i koristite nekoliko sati, a zatim ponovo izvadite. Ta­­ko­đe, pre nego što ponesete prenosivi računar sa so­bom, vratite bateriju i pu­stite je da se puni nekoliko sati pre nego što prekinete vezu sa mrežnim napajanjem. Od­vo­jite dovolj­no vre­mena da se baterija potpuno napuni pre nego što isključite mrežno napajanje.


Izlečite bolesnu ­bateriju

Mit: Moguće je povratiti oslablje­nu bateriju.

Uopšteno govoreći, to nije moguće. Ne možete da učinite da degradirani litijum ima više elektrona nego što ih ima. Me­đu­tim, ako se baterija neočeki­vano brzo prazni, ali prenosivi računar ima problema da odredi koliko joj je još snage preostalo, možda ćete moći da joj „popravite papučicu za gas“ da bi čitanje snage bilo preciznije.

Ako sumnjate da baterija ne može da odredi da li je puna ili nije, ponovite nekoliko ciklusa trošenja, punjenja do 100 procenata i ukrug.

Kako ćete istrošiti bateriju? Ne opterećujte se podešava­njima opisanim u odeljku „Ne iscrpljujte bateriju do kraja“ na prethodnoj strani. Menja­nje tih podešavanja nije bezbedno (jer možete zaboraviti da ih vratite na stare vredno­sti), može se desiti da čitanje nije precizno, a vrlo verovatno nećete ni moći da podesite kritični nivo baterije na 0 procenata.

Umesto toga, isključite mrež­no napajanje i ostavite računar upaljen (možete i da radite na njemu ako želite) dok on automatski ne pređe u hibernaciju. Zatim ga ponovo uključite i odmah otvorite pro­gram za podešavanje sistema. Uklju­či­te PC i tražite poruku koja glasi otprilike ‘Press the X key for setup’ i brzo pritisnite odgo­varajući taster.
Pronalaženje pravog trenutka možda će zahtevati nekoli­ko ponovljenih pokušaja. Ako računar nema dovoljno snage da se podigne, priključite mrež­­no napajanje dok ne otvo­rite program za podešavanje, a zatim ga isključite.

Ostavite prenosivi računar upaljen dok se sam ne ugasi. To može da traje izvesno vre­me (na mom prenosivom raču­naru trajalo je 45 minuta), jer program za podešavanje troši mnogo manje snage od Windowsa. Kada se računar isklju­či, priključite mrežno napaja­nje i zatim sačekajte neko­­liko sati pre nego što ponovo po­dignete Windows koji će potvr­diti da je baterija potpuno puna. Ponovite ovaj po­stupak još jednom ili dvaput.

Uz malo sreće i odgovara­juće održavanje, ba­terija prenosivog računara će biti još uvek upotrebljiva kada budete tražili nov prenosivi računar.


Produžite trajanje bate­rije između dva punjenja

Saveti koje sam već pomenuo trebalo bi da odlže trenutak zamene baterije prenosivog računara. U svakodnevnom radu, međutim, trebalo bi da budete mnogo više zabrinuti za to koliko računar može da radi pre ponovnog priključi­va­nja na mrežno napajanje. Veći­nu saveta koji slede možda ste već čuli, ali nikad nije naodmet da osvežite (tj. dopunite) svoju memoriju.


Smanjite osvetljenje ekrana: Pozadinsko osvetljenje prenosivog računara koristi mnogo snage. Osvetlite ga tek onoli­ko koliko je potrebno za čita­nje bez problema.

Isključite nepotreban hardver: Isključite Bluetooth. Ako ne koristite Internet, isključite i Wi-Fi prijemnik računara. Ne koristite spoljašnji miš ili neki sličan uređaj. I na kraju, isključite zvuk prenosivog računara, jer tako osim ušte­de snage izbegavate i da nervirate ostatak dru­štva u kafiću.

Izbegavajte multimediju: Odložite zahtevne zadatke poput obrade fotografija i prikazivanja videa za trenutak kada će računar biti priključen na mrežno napajanje. Ako baš morate da slušate muziku, koristite iPod (ili drugi sličan, namenski uređaj).

Shvatite razliku između uspavljivanja i hibernacije računara: Morate da znate kada želite da uštedite snagu tako što ćete računar uspavati, a kada želite da ga pošaljete u hibernaciju.

Postoji razlika između dva pomenuta režima. Režim Stand­by Windowsa XP i re­žim Sleep Windowsa Vista i 7 održavaju računar u životu i troše nešto snage, ali manje nego kada on radi. Režim Hibernate snima stanje računara u datoteku na čvrstom disku i zatim ga potpuno gasi, pa on ne troši nikakvu snagu.

Nažalost, Windowsu je po­treb­no mnogo više vremena (ponekad se radi o minutima) da uđe u hibernaciju i da izađe iz nje. Takođe, tokom tih nekoliko minuta baterija se mno­go troši i ne možete da radite sa računarom.

Režim Standby Windowsa XP i nije posebno efikasan. Ako znate da sa prenosivim ra­ču­narom nećete raditi u nared­nih pola sata, upotrebite re­žim Hibernate; u suprotnom, upotrebite Standby.

Vista i Windows 7 mnogo bo­lje upravljaju režimom Sle­ep. Ne razmišljajte o slanju ra­ču­na­ra u zimski san osim ako niste sigurni da ga nećete koristiti naredna dva do tri sata.Izvor
[Vrh] Go down
 
Udahnite nov život bateriji prenosivog računara
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Tehnologija :: Informatička tehnologija :: Informatički savjeti-
Forum(o)Bir: