|
| Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? 27.06.10 20:33 | |
| Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni otkrili su odgovor na pitanje koje muči generacije kućanica i filozofa koji promišljaju o postanku klupka prašine na podovima, ispod kauča i iza ormara. Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Science & Technology pokazalo je da većina kućne prašine potječe izvana. Naime, David Layton i Paloma Beamer, autori studije, navode kako se kućna prašina sastoji od mješavine tvari koja uključuje mrtvu ljudsku kožu, vlakna sagova, jastuka i podstavljenih dijelova namještaja te čestice tla i druge tvari koje u naše stanove zrakom dospijevaju izvana. Te čestice mogu biti olovo, arsen i druge potencijalno opasne tvari koje su posebno štetne za djecu, koja prašnjave igračke i druge predmete stavljaju u usta. Znanstvenici su istraživanjem utvrdili da preko 60 posto kućne prašine potječe izvana. Također, gotovo 60 posto arsena u kućnoj prašini dolazi iz arsena koji se nalazi u zraku, a ostatak iz tla koje se u kuću prenese cipelama. Ovo je istraživanje provedeno pomoću računalnog modela kojim se prati raspodjela zagađenog tla i čestica u zraku, a istraživači ističu kako bi se model mogao korisiti i za procjenu metoda smanjenja zagađivača u kućnoj prašini. Izvor: Eureka Science News Zanimljive informacije; mrzim nered i prašinu, volim da je sve oko mene čisto i uredno. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? 28.06.10 12:08 | |
| Pa naravno da potječe izvana nije se sigurno sva naša koža zgulila sa nas. Pa tog čuda nemožeš se nabrisati koliko ga ima.. a ja i moji još uvijek imamo dovoljno kože na sebi | |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? 28.06.10 12:13 | |
| jaoooooooo to nikad nebi pomislila ...koji kretenizam ...šta oni istražuju...koma... naravno da potječe izvana ...još kad živiš na glavnoj prometnici kao ja, gdje je promet vrlo gust...i kuća mi se zatrese kad prođe kamion...uopće se ne pitaš od kuda tolika prašina... operem prozor ,do drugog dana je već koma...imam osječaj da kad obriošem prašinu...kao da nisam napravila ništa no navikneš se i na to.... hodaš po kući s krpicom i kud se krečeš vučeš krpu | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? 28.06.10 12:19 | |
| dakle svašta nisam znala za to sve do sada, drugim rječima - progledala sam |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? 28.06.10 12:29 | |
| Ma istražuju vraga staroga. Neki bogatun daje lovu da ne mora plačati porez. Ovi sjede godinama u tplim uredima i zahebaju se i onda nakon par godina objave neku navrat na nos napisanu studiju o tome 2Odakle potjeće sva ta prašina u kuči"...pa to su mogli meni platiti da im objavim takvu studiju | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? 28.06.10 12:41 | |
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? | |
| |
| | | | Razriješen jedan od najvećih misterija kućanstva–odakle potječe sva ta prašina? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 422 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 422 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|