|
| Nokia – mobilni telefon koji se puni SAM! | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Nokia – mobilni telefon koji se puni SAM! 16.06.10 15:52 | |
| Da je Finski gigant mobilne telefonije zaista gigant u ovoj oblasti potvrđeno je još jednom. Iz Nokie ovih dana stižu najave prvog mobilnog telefona kojem neće biti potreban punjač, jer će se telefon puniti sam.Ne, nije naučna fantastika, u pitanju je jednostavno fantastika. Novi model telefona puniće se pomoću kinetičke energije koja nastaje tokom kretanja osobe. Ovaj koncept Nokia za sada planira da primenjuje za mobilni telefon, ali isti koncept može da se primeni i kod drugih prenosivih električnih uređaja poput mp3 playera, medicinske opreme ili konzola za video igrice. Uređaj funkcioniše na principu piezoelektričnih kristala, supstance koja stvara električnu energiju kada se nađe pod pritiskom. Do sad primena ovih kristala u mobilnim telefonima nije bila moguća, jer je temperatura koju stvaraju previsoka za plastiku i gumu, uobičajene materijale na standardnim mobilnim uređajima. Međutim, stručnjaci iz Nokie pronašli su rešenje i za ovaj problem. Kristali se utiskuju u fleksibilne gumene komponente koje pri pokretu pritiskaju čvrsti elementi mobilnog telefona i na taj način dolazi do stvaranja električne energije koja puni telefon. Iz Nokie nije obznanjeno kada će se novi model mobilnog telefona naći u prodaji. Muskimagazin.com ___________________________________________________________________________________________- Priznajem da ovo zvući zanimljivo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Nokia – mobilni telefon koji se puni SAM! 16.06.10 15:54 | |
| znači promućkati pre upotrebe.. |
| | | | Nokia – mobilni telefon koji se puni SAM! | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 429 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 429 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|