|
| Šta je lepota? | |
|
+9PetarPan88 mobile kala slavena Procyon Rokerka dannylikes2 Dragance teaa 13 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Šta je lepota? 13.06.10 17:49 | |
| Kaže se da je lepota u oku posmatrača, i to je savršeno tačno. Kada gledate leptira, na primer, možete videti prelepe boje na njegovim krilima - a možete ga videti i kao običnu leteću gusenicu. Međutim, ova izreka o lepoti se suviše retko primenjuje kada se pogledamo u ogledalo. Kada se spomene lepota uvek se setim ove price Bijaše legenda o Narcisu, lijepom mladiću koji je svakog dana promatrao svoju ljepotu u jezeru. Bio je toliko opčinjen samim sobom da je jednog dana upao u jezero i utopio se. Na mjestu gdje je pao, niknuo je cvijet, kojeg su prozvali narcisom. No, Oscar Wilde nije tako završavao svoju pripovijest. On je pripovijedao, kako su, kada je Narcis umro, došle oreade, gorske vile i vidjele da se jezero pretvorilo od slatkovodna jezera u vrč slanih suza. - Zašto plačeš? - upitahu oreade. - Oplakujem Narcisa - reče jezero. - Ah, ne čudi nas što oplakuješ Narcisa - nastaviše one. - Konačno, unatoč tome što smi mi stalno trčale za njim po šumi, ti si jedino imao priliku da izbliza promatraš njegovu ljepotu. - A Narcis je bio lijep? - upita jezero. - Tko bi to bolje od tebe mogao znati? - odgovoriše iznenađene oreade. - Naposljetku, o tvoje se obale svakog dana naslanjao. Na trenutak je jezero zašutjelo. Konačno reče: - Oplakujem Narcisa jer sam mogao, svaki puta kada bi legao na moje obale, u dubini njegovih očiju vidjeti kako se oslikava moja vlastita ljepota. Oscar Wilde Kako vi vidite lepotu? |
| | | teaa Totalno relaxiran
Broj postova : 2415 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 05.02.2010
| Naslov: Re: Šta je lepota? 13.06.10 18:42 | |
| Svatko je lijep na svoj način...ali unutrašnja ljepota je ta koja odredi osobnost i daje mu još ljepšu notu. | |
| | | Dragance Totalno relaxiran
Broj postova : 1556 Godine : 39 Datum registracije : 04.06.2010
| Naslov: Re: Šta je lepota? 16.06.10 8:13 | |
| Ljepota je u ocima onog koji gleda,sasvim je normalno da nam nisu iste stvari lijepe.Mislim da suprotno nebi imalo smisla | |
| | | dannylikes2 Početnik
Broj postova : 87 Godine : 41 Lokacija : on the sand Datum registracije : 09.07.2010
| Naslov: Re: Šta je lepota? 09.07.10 21:28 | |
| Nije lako bit muski ljepotan a vjerovatno nije bezazleno ni zenama, dobro sve ovisi kakav si karakter. Meni je skoro svaka osoba koju sam sreo rekla da sam lijep. Tako da to uvijek i ocekivam i neznaci mi nista, kao da kazes nekome od 2m da je visok. Ljudima se rasiru zjenice, okrecu se na ulici misle da si nekakva filmska zvijezda. Mozemo se pravit da to nista neznaci ali znaci. Ljepota upada u oci opcinjuje, mami nas neznas tko te doista zeli ili te samo voli gledati pa upadas u zamke. Najbolje je bit srednji, obican. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta je lepota? 12.07.10 1:59 | |
|
"Nije lepo zato što je lepo, već je lepo zato što je srcu drago"...
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta je lepota? 12.07.10 9:16 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta je lepota? 12.07.10 9:27 | |
| ljepota je ljubav i unutarnji mir |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Šta je lepota? 12.07.10 10:04 | |
| upravo tako Iana ...kad pronades u sebi taj mir ..onda ti je sve lijepo ..sve vidis drugim ocima..cak i nesto sto nisi prije primjecivao i volio sad ti se cini prelijepo .. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta je lepota? 12.07.10 11:22 | |
| da, to je duhovna obnova nas samih...ne može to svatko... |
| | | dannylikes2 Početnik
Broj postova : 87 Godine : 41 Lokacija : on the sand Datum registracije : 09.07.2010
| Naslov: Re: Šta je lepota? 14.07.10 13:30 | |
| lijepo je lijepo a ruzno je ruzno :kavica: | |
| Naslov: Re: Šta je lepota? 01.09.10 9:51 | |
| Negdje sam procitala….ovo ..zamislite da gledate zalazak sunca…. neki covjek vam pridje i pita vas:”sta gledas… kao da si opcinjena.” a vi mu odgovarate: “opcinjena sam ljepotom”… siroti covjek onda pocne da dolazi svake veceri na to mjesto… trazeci ljepotu.. i pita se kuda se to sakrila. ..vidi sunce… nebo,…oblake… drvece..ali gdje je ljepota… tako nekako je isla prica covjek ne shvata da ljepota nije jedna stvar…. ljepota je nacin gledanja na stvari… to je slicno cuvenoj izreci Plotina“Nikada oko nece vidjeti sunce ako ne postane slicno suncu, niti ce dusa vidjeti ljepotu ako sama nije lijepa”
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Rokerka Ljubitelj foruma
Broj postova : 4199 Godine : 28 Lokacija : Nedođija ^^ Datum registracije : 31.12.2009
| Naslov: Re: Šta je lepota? 11.09.10 9:40 | |
| Slazem se sa vama. Lepota se ne moze videti ocima, vec srcem. Steta sto covek danas ne ceni prirodnu i pravu lepotu, vec sve unistava i vestaci... | |
| | | Procyon Totalno relaxiran
Broj postova : 1261 Godine : 34 Datum registracije : 26.07.2010
| Naslov: Re: Šta je lepota? 11.09.10 11:33 | |
| Ljepota se isto tako može predstaviti i u malo "objektivnijem" obliku. Recimo fizička ljepota neke žene. Okvirno svi znaju da kada netko spomene lijepu ženu, na kakvu se ženu misli. Neke žene koje vidimo, za njih znamo da bi većina rekla da su lijepe. To su ionako nekakve društvene norme, navika koja slijedi iz života, ali upravo na temelju toga i možemo "objektivnije" reći je li neka žena lijepa ili ne. To opet ne bi bilo objektivno, to je rečeno na temelju subjektivnosti koja prevladava, na kraju krajeva svaka informacija dolazi do nas samih gdje onda doživljava posljednji sud, naš. Naš sud jest sličan sudu društva, takav je odgoj i navika, ali je naš. Drugim riječima neka žena se može sviđati 90% društva, a nama se možda ne bi. No to je materijalna ljepota, konkretno na primjeru fizičke ljepote žene, no ljepota u drugom obliku, nazovimo ju duhovna ljepota ( ), ona je daleko subjektivnija, ali i iskrenija. Materijalna ljepota prolazi, duhovna ne. Ova ljepota je najviše stvar nas samih i manje je društveno ovisna nego ova prva. A općenito je ljepota ono što je napisala Iana, jer kada mi gledamo i vidimo nešto što nam je lijepo, tada to u nama izaziva reakciju, pozitivnu, unutarnji mir, te isto tako ljubav. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta je lepota? 25.09.10 16:24 | |
| Ljepota je svuda oko nas, samo ju mnogi od nas ne znaju vidjeti...
Nekada su bile moderne debele žene, tada su one smatrane lijepima, nama je to danas nepojmljivo mada još uvijek postoje ljudi koji vole punije a ne mršavice kojima nas mediji svakodnevno bombardiraju... Ista stvar je sa dlakavima i sada obrijanima... Meni bezdlaki ljudi nisu lijepi, i nemogu si pomoći...
Pitam se da li nametnuta ljepota može biti stvarno lijepa? Znamo li mi uopće što je lijepo ili samo mislimo da to znamo?
Ja osobno lijepim smatram sve od čega mi srce zatreperi, bez obzira radi li se o leptiru, potoku, čovjeku, ili zalasku sunca... zaključak- ljepota je u mojim očima... baš kao što kaže prva rečenica ovog topica... |
| | | slavena Totalno relaxiran
Broj postova : 1510 Godine : 124 Lokacija : sever Datum registracije : 26.02.2011
| Naslov: Re: Šta je lepota? 28.02.11 10:48 | |
| Lepota je u oku poslatraca. I zaista dalje nema. Jer o ukusima ne vredi raspravljati. A u prilog tome... LJEPOTA LJEPOTA JE VIDLJIVA ALI NEDOSTIŽNA – NEODRŽIVA; NE DA SE UHVATITI, NE MOŽE SE UKRASTI, NITI SE ZA ŠTO KUPITI, NITI SE MOŽE OD LJUDI OTETI, NITI OD BOGA IZMOLITI. KAO PRIVIĐENJE JE NESTVARNO I KRATKOVEKO A DRAŽE OD SVEGA ŠTO JE ŽIVO, STVARNO I NA DOHVAT RUKE. A.ŠANTIĆ | |
| Naslov: Re: Šta je lepota? 02.04.11 10:51 | |
| Ljepotu nikad ne mozes vidjeti samo ocima ..ljepota se gleda i srcem ...ko se ogranicava gledajuci ljepotu samo okom a ne i srcem ono sto mu je lijepo danas vec sutra moze pomisliti ..u sta ja gledam ..jer mu sutra ta ljepota nista nece znaciti ...kad gledas i okom i srcem u svemu nalazis ljepotu ..kad neko gleda nevrijeme samo okom reci ce ..uzas ..tmurno...vjetar..kisa ...a ja ako gledam i srcem vidim nesto predivno ..igru boja pa cak ako je i sivo i tmurno boje se poigravaju ...vjetar koji se igra i cini da sve plese skupa sa njim ..kisa koja plese zajedno sa vjetroom ..pada tamo gdje je on baca ..kad budemo znali gledati i osjecati u istom trenu mnoge stvari .... tad cemo znati sta je ljepota ... ako znamo gledati i osjecati ljepota nam nikad nece biti prolazna ..
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | kala Ljubitelj foruma
Broj postova : 6757 Godine : 45 Datum registracije : 18.10.2010
| Naslov: Re: Šta je lepota? 02.04.11 12:17 | |
| Slažem se s tobom blizz u potpunosti. Nešto što je meni npr. jako lijepo, nekom drugom je bezveze, to je zato jer drugačije osjećamo za tu stvar ili osobu a ne samo gledamo... mada, ima dosta i do našeg raspoloženja... nekad, kad mi je sve nja nja i blah blah, stavi pred mene nešto divno meni će bit "nako" "ni tam ni vam"... ali kad sam happy, sve mi je predivno | |
| | | mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Re: Šta je lepota? 09.05.11 21:39 | |
| | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Šta je lepota? 09.05.11 21:40 | |
| svaka je lepa na svoj nacin | |
| | | mobile VIP član
| Naslov: Re: Šta je lepota? 09.05.11 21:46 | |
| lepotu imaju moje forumasice | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Šta je lepota? 21.10.14 15:41 | |
| Najveća je ljepota u srcu i duši samo ju treba u sebi pronaći i održavati.... |
| | | PetarPan88 Početnik
Broj postova : 4 Godine : 37 Datum registracije : 17.10.2014
| Naslov: Re: Šta je lepota? 23.10.14 21:42 | |
| Ljepota je u duši... Fizički izgled je nebitan. | |
| | | Otelo Ljubitelj foruma
Broj postova : 5039 Godine : 63 Lokacija : Skoplje.. MKD.. Datum registracije : 10.05.2012
| Naslov: Re: Šta je lepota? 18.01.15 19:59 | |
| ljepota je slobodna ulaznica za bilo koje drustvo... | |
| | | Nastasja Filipovna Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 311 Godine : 54 Datum registracije : 19.04.2015
| Naslov: Re: Šta je lepota? 19.04.15 23:43 | |
| Kako je Dostojevski rekao: "Ljepota je strašna, jeziva stvar! Strašna je jer je nitko još nije dokučio niti će to ikada moći, zato što Bog stalno stavlja pred nas nove zagonetke. U ljepoti se susreću dvije obale i sve suprotnosti postoje uporedo. Ja nisam učen čovjek, brate, ali sam mnogo o ovome razmišljao. Zaista, tajnama nema kraja." | |
| Naslov: Re: Šta je lepota? 20.04.15 1:28 | |
| Bravo Nastasja odlican citat Dostojevskog o ljepoti _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Šta je lepota? | |
| |
| | | | Šta je lepota? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 313 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 313 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|