Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Emotivno zlostavljanje

Go down 
3 posters
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

Emotivno zlostavljanje Empty
PostajNaslov: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime21.05.10 18:26

Vjerojatno ste barem jednom u životu bili suočeni s emocionalnim zlostavljačem, koji vas je sustavno pokušavao poniziti i stvoriti vam osjećaj manje vrijednosti. Psiholozi tvrde da mnogi to rade nesvjesno, kako bi opravdali vlastite propuste i pogreške – uvijek je lakše kritizirati druge, nego početi od samog sebe. Riječi kao – trebaš ovo, moraš biti takav ili onakav, u tvojim godinama već sam imao to i to, samo ćeš nekim čudom uspjeti i sl. nisu nimalo ugodne, pogotovo ako su usmjerene prema osobi labilnog samopouzdanja. Ponekad sve proizlazi iz dobrih namjera, no riječi su krivo formulirane i umjesto pozitivnog učinka, postiže se suprotno. Osim toga, nerijetko nas i mediji emocionalno zlostavljaju, nabijajući nam komplekse za izgled, uspjeh, materijalni imetak i sl. Koliko puta smo samo mogli vidjeti prekrasnu holivudsku elitu, bez grešaka na tijelu, sa savršenim životom, bogatstvom i slavom. No, kad se kamere ugase, iza te maskote ostaje nešto sasvim deseto. Žene nerijetko bez šminke izgledaju neprepoznatljivo, bogatstvo im je pod hipotekom zbog dugova, a zbog slave i pritiska medija, izgubili su privatnost. Zavidni?

U nastojanju da postanu savršeni, da izgledaju poput svojih idola, postignu bogatstva putem lutrije i drugih igara na sreću, ljudi zapravo gube vrijeme i promiče im stvarni život. Umjesto što mišljenje o sebi gradite na temelju osobe koja vam nije prijatelj i koja vas, svjesno ili nesvjesno sabotira, radije potražite savjet ljudi za koje znate da su vam prijatelji i koji će vam dati konstruktivne kritike. I ne nastojite svoj život i izgled izgraditi po uzoru na nekog drugog. Umjesto toga, pogledajte se u ogledalo i recite sebi kako ste jedinstvena i unikatna osoba i kako ne želite biti nečija kopija nego isključivo vi sami.

Nažalost, često nas neki događaji, razočarenja i postupci u jednom trenutku toliko povrijede, da na nas ostavlja tragove i godinama poslije. Tu govorimo o emocionalnim traumama, za koje se nerijetko treba potražiti stručna pomoć. Ako imate takav problem i bojite se kako ga sami ne možete riješiti, ne ustručavajte se potražiti pomoć psihologa, za to ih imamo. I osim toga, potrudite se svim silama potisnuti loše iskustvo i što manje misliti o tome. Ostavite prošlost tamo gdje pripada i fokusirajte se isključivo na sadašnjost i budućnost. Na vašu prošlost više ne možete utjecati, samo možete učiti iz nje. S druge strane, na budućnost možete utjecati vašim sadašnjim stavovima i postupcima. Stoga, ne tratite vrijeme – vrijeme je blago i treba ga znati dobro iskoristiti. Naučite se ne odgađati jer time vam vrijeme odlazi u nepovrat. Umjesto toga, odmah ili što prije napravite sljedeće:

01. Bacite i uklonite iz svog života sve što vas podsjeća na nešto ili nekoga, a ima negativan utjecaj na vas, bilo da vas žalosti ili ljuti. Nema smisla skupljati uspomene koje u nama izazivaju loše osjećaje.

02. Pročitajte neku knjigu o jačanju samopouzdanja. U vašoj knjižnici sigurno ima različitih naslova na tu temu, a mi vam preporučujemo knjigu britanske psihologinje Sarah Litvinoff – Plan samopouzdanja.

03. Razmislite i zapišite si na neki papir ili u Word dokumentu što želite sve postići u životu. Pri tom se vodite isključivo na vlastite želje, ne uspoređujte se s drugima. Jasno definirajte što želite i krenite malim koracima k ostvarivanju vaših želja. Ne dozvolite drugima da vas izbace iz takta ili u vama stvore osjećaj sumnje u vlastite mogućnosti. S takvim ljudima najbolje prekinite kontakt.

Izvor: Budi.In

moja preporuka literature

Filip Mekgro

"Zivotne strategije"

Dr Barbara de Anddelis

"U potrazi za srecom "

Emotivno zlostavljanje Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime21.05.10 18:29

koji vas je sustavno pokušavao poniziti i stvoriti vam osjećaj manje vrijednosti. Psiholozi tvrde da mnogi to rade nesvjesno, kako bi opravdali vlastite propuste i pogreške – uvijek je lakše kritizirati druge..

Ovakve osobe su mi užasne,jesam se susrela s jednom takvom i nadam se da više neću,jer iako tu se navodi nesvjesno nekad čine pa jbte ja bi se zapitala dal je to tako i tako,a ne stvarati drugome osjećaj manje vrijednosti dok u biti sama ta osoba je manje vrijedna baš radi takvog ponašanja.
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime21.05.10 18:49

ana slazem se s tobom ali takvim osobama ne mozes reci da se zapitaju je li to tako ...jer te osobe misle da je sve tako kako oni kazu i zamisle i jako je tesko izaci iz tog njihovog vrtloga...samim tim sto mnogi nisu svjesni da nekoga emotivno i psihicki zlostavljaju tesko im je ukazati na to... ono sto je najcesci slucaj je da i oni koji su zlostavljani u tom smislu..nisu svjesni toga da su zrtve i zive sa uvjerenjem da nisu vrijedni i oni misle da su zlostavljaci u pravu..

[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime21.05.10 18:52

Shvaćam ne može se dokazati takvim osobama,al ima ih i koji namjerno to rade samo jer su podli do srži..joj alergična sam na takve,što se mene tiče shvaćam ih,živi,zdravi bili samo daleko od mene..
[Vrh] Go down
Mixi
Zagrijao tipkovnicu

Male
Libra Cat
Broj postova : 310
Godine : 61
Datum registracije : 25.04.2010

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime21.05.10 19:08

blizanka je napisao/la:
ono sto je najcesci slucaj je da i oni koji su zlostavljani nisu svjesni toga da su zrtve i zive sa uvjerenjem da nisu vrijedni i oni misle da su zlostavljaci u pravu..

Slazem se sa ovim misljenjem.
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime25.11.10 17:58

Citat :
I osim toga, potrudite se svim silama potisnuti loše iskustvo i što manje misliti o tome. Ostavite prošlost tamo gdje pripada i fokusirajte se isključivo na sadašnjost i budućnost. Na vašu prošlost više ne možete utjecati, samo možete učiti iz nje. S druge strane, na budućnost možete utjecati vašim sadašnjim stavovima i postupcima. Stoga, ne tratite vrijeme – vrijeme je blago i treba ga znati dobro iskoristiti.

slazem se ..kad shvatite neke stvari sto prije se okrenuti ka buducnosti i ne vracat se nikad u proslost

[Vrh] Go down
Them
Totalno relaxiran
Them

Broj postova : 1267
Datum registracije : 31.08.2010

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime25.11.10 18:05

Da...nekada davno u svojoj slabosti trpio sam i poniženja i puno toga...
Danas se to ne može dogoditi jer su emotivi teroristi ustuknuli pred mojom novom osobnošću...Dapače, strah ih je... mada ne vidim od čega jer ja nikad ne posežem za emotivnim zlostavljanjem niti za bilo kojim oblikom zlostavljanja...To je oružje glupana i neukih, malenih zmijica kojima to predstavlja vrh svijeta...
Ne zalažem se ja sad za egoizam ali treba dati ljudima do znanja i postavit im granice ponašanja...jer mi se ne komunicira s onima koji njeguju najniže porive...
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime25.11.10 18:20

Emotivni zlostavljaci povlace se... ne moras ti uzvracati ..obicno kad vide da te vise ne dira to zlostavljanje ..jer ne uzivaju vise toliko u tome..kao kad ti zadaju bol ...ali uvijek negdje iz pozadine cekaju na noivi napad ...i slazem sedatreba znati postaviti granice ..i postaviti se prema tim ljudima kako zasluzuju ..najbolji nacin je ignorisat takve osobe ...mislim da im nema gore kazne ..ali kad ignorises ih moras biti cvrst i jak da ne podlegnes opet njihovim izljevima torture

[Vrh] Go down
Them
Totalno relaxiran
Them

Broj postova : 1267
Datum registracije : 31.08.2010

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime25.11.10 18:37

Blizanka...jel te mogu malo zlostavljati ? Laughing
Pa jel tako da sam ti to simpatično predložio da bi me najradije pustila Laughing
Stvar je u pristupu, kažem ja Laughing
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Emotivno zlostavljanje   Emotivno zlostavljanje I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Emotivno zlostavljanje
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Moze li vaspitanje da pređe u zlostavljanje?
» Otac osumnjičen za seksualno zlostavljanje sina
»  Pismo otkriva da zvaničnici u Vatikanu zataškavaju seksualno zlostavljanje djece