|
| Naučiti što bolje slušati | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Naučiti što bolje slušati 17.05.10 16:07 | |
| Većina ljudi ne zna slušati. Osnovni cilj pravog slušanja je shvatiti sugovornika, a ne slušati ga tek toliko da bismo od njega oteli riječ ili dobili priliku napasti ga. To ne znači da ćemo stalno šutjeti. Možemo i aktivno reagirati pa tada govorimo o tehnici aktivnog slušanja.
Što znači aktivno slušati? 1. Odlučite da ćete slušati! 2. Gledajte sugovornika u oči! 3. Pitajte! 4. Parafrazirajte! 5. Nemojte previše govoriti! 6. Nemojte prekidati! 7. Iskoristite šutnju! 8. Izbjegavajte pokrete koji ometaju!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktivno slusanje zahtijeva malo vise vremena od obicnog razgovora... ono sto je bitno naglasiti kod aktivnog slusanja je da tokom razgovora ne prekidate sugovornika vlastitim vidjenjem toga sto prica u smislu savjeta, kritika ili vlastitog misljenja.. aktivnim slusanjem razmisljamo o tome sta nam ta osba zeli reci i samo projiciramo ono sto shvatimo da zeli da kaze.. ako dobro shvatimo poruku koju salje time cemo ga natjerati da nastavi razgovor i sam dodje do rjesenja nekog problema.. tesko je aktivno slusati i treba mnogo vjezbati tu tehniku... da li ste vi upoznati sa ovim pojmom i koliko ste bili u prilici da je upotrijebite? _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Naučiti što bolje slušati 27.06.10 17:02 | |
| - Citat :
- Aktivno slusanje zahtijeva malo vise vremena od obicnog razgovora... ono sto je bitno naglasiti kod aktivnog slusanja je da tokom razgovora ne prekidate sugovornika vlastitim vidjenjem toga sto prica u smislu savjeta, kritika ili vlastitog misljenja..
ovo malo teze |
| | | len Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 470 Datum registracije : 23.06.2010
| Naslov: Re: Naučiti što bolje slušati 06.07.10 23:06 | |
| Slazem se da je najvaznije shvatiti sugovornika.
Zadnja promjena: len; 07.07.10 15:38; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Naučiti što bolje slušati 07.07.10 9:15 | |
| uglavnom pažljivo slušam sugovornika. slažem se da je to važno. jer, isto tako volim kad i mene sugovornik pažljivo sluša. uvijek se nekako postavim u obrnutu situaciju : : |
| | | Firefly Totalno relaxiran
Broj postova : 1149 Godine : 35 Lokacija : Među oblacima Datum registracije : 06.07.2010
| Naslov: Re: Naučiti što bolje slušati 07.07.10 13:46 | |
| Ja nisam za ovo gledanje u oči.. možda u usta. Kad se gleda nekoga u oči postane mu neugodno, jer oči su prozori duše, ne bi mi baš bilo drago da netko gleda u moju dušu dok je ja pokušavam pretočiti u riječi, bunilo bi me. Tek sam u zanje vrijeme postala pričljivica inače imam tu neku nit da ljudi jednostavno dođu k meni da budu saslušani. Bitno je samo suosjećati i raumjeti ono što ti pričaju, ako je neki problem poistovjetiti se. Ljudi to osjete i na kraju zbilja to što su neke stvari izgovorene ili napisane se isplate. Nije bilo pričanja u vjetar. a ovo tjeranje da dođe sam do riješenja podržavam ako negdje zapne dovoljno je samo neko pitanje da mu se kotačići počnu iznova okretati (iako većina poludi zbog toga samnom ) jer uzalud je nekome dati odgovor to je isto kao i ono: nedaj čovjeku ribu već ga nauči pecati | |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Naučiti što bolje slušati 07.07.10 15:18 | |
| Razlog zbog kojeg imamo dva uha a samo jedna usta je da bismo mogli više slušati a manje govoriti. Latinska poslovica
Dosta ljudi misli da znaju slusati i da im neko kaze da pojma nemaju ...dosta bi ih se iznenadilo ..a najveci problem mislim da je to sto oni komunikaciju vezu samo uz razgovor....a za dobru komunikaciju treba dobro znati i slusati i gledati .. ... mislim da nas vecina ne zna slusati..jer treba shvatiti sagovornika a ne samo ono saslusati tek toliko i cekati momenat kad mu reci e tu nisi u pravu ...zato mnogi osjete kao sto Gea kaze - Citat :
- inače imam tu neku nit da ljudi jednostavno dođu k meni da budu saslušani.
jer vjerojatno zna se udubiti u njihov problem i saslusati sa srcem a ne samo reda radi da saslusa .. i slazem se Gea s tobom da je uzaludno davati nekome odgovor ako se on nece potruditi da sam shvati bit svoga problema _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gracija... Ljubitelj foruma
Broj postova : 5009 Godine : 37 Datum registracije : 10.08.2011
| Naslov: Re: Naučiti što bolje slušati 18.10.11 22:45 | |
| Poznajem mnoštvo ljudi koji ne znaju slušati.. Jednostavno, klima glavom dok vodiš monolog i po završetku tvoje priče jednostavno prebaci na nešto što nema nikakve, ali nikakve veze s onim što si rekao.. bitno je samo da on vodi glavnu riječ i to po 38745 put vodi istu priču... kao da pričaju samo kako bi slušali vlastiti glas..
Po kratkom postupku se to riješava toljagom pa u glavu ili okret i nema više "razgovora" - kojeg ionako nikad nije ni bilo.. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Naučiti što bolje slušati | |
| |
| | | | Naučiti što bolje slušati | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 392 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 392 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|