|
| Hipokratova zakletva | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Hipokratova zakletva 12.05.10 17:58 | |
| U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i postovanje. Svoj poziv ću obavljati savesno i dostojanstveno. Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika. Poštovaću tajne onoga ko mi se poveri. Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja. Moje kolege će biti braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog početka. I pod pretnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprutna zakonima humanosti. Ovo obećavam svečano, slobodno pozivajući se na svoju čast.
Sta mislite iz iskustva da li se lekari pridrzavaju ove zakletve i koliko ? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Hipokratova zakletva 12.05.10 18:01 | |
| pridržavaju se za moj k.... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Hipokratova zakletva 12.05.10 18:05 | |
| Evo jednog dokaza a ima ih na milione Novi slucaj nemarnosti lekara :beba u komi 3 nedelje Nesposobnost i nemarnost domaćih lekara počela je sve više da preplavljuje medije, a poslednji slučaj smrti male Natalije Tešić prenerazio je javnost.
Iako se Srbija još uvek nije oporavila od šoka, već je obelodanjen novi slučaj šesnaestomesečne bebe I.K., koja je tri nedelje u komi sa sličnim oboljenjem mozga, koju su lekari tretirali na isti, bezobziran način.
Naime, mališana je baka dovela do privatne ordinacije u Borči sa visokom temperaturom, kada ih je doktor vratio kući uz uveravanje da je sve u redu, receptom za brufen i analnim čepićem. Sutradan se dečak probudio sa još većom temperaturom, počeo je da drhti, plavi i imao je modre pečate na ruci.
- Kada je ujutru dobio temperaturu 40 sa 5, sin ga je tuširao i uspevao da ga malo ohladi, da bi mali posle nekoliko sati ponovo dobio visoku temperaturu i proliv. Kad je donja usna počela da mu plavi, hitno smo ga odveli u Dom zdravlja Borča kod njegove lekarke - kaže dečakova baka.
Dr Olivera Todorović mu je dala kiseonik, infuziju i uputila ih na Institut za majku i dete.
Malom I. K. je po prijemu u Institut urađen niz analiza, a lekari su sumnjali na epilepsiju, meningitis, fras, da bi se na kraju ispostavilo da je reč o virusnom encefalitis.
Dečak je iste večeri kad je primljen u bolnicu pao u duboku komu iz koje se još nije probudio. Mališanu su, u međuvremenu, otkazali bubrezi, pa je priključen na dijalizu, a moždana funkcija je smanjena.
izvor |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Hipokratova zakletva | |
| |
| | | | Hipokratova zakletva | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 375 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 375 gostiju. :: 1 Bot
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|