Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
Naslov: Googleovo novo ruho 07.05.10 10:50
Koristite li Google danas, a koristite, možda ste primijetili da je malo drugačiji – izgled i dojam rezultata pretraživanja su se, nekima, primjetno promijenili, dok drugi, koji i ne “vise” toliko na internetu toliko i ne primjećuju današnje promjene. Uglavnom, osim laganog minimalističkog redizajna, Google ima i par aseva u rukavu koji će nam ubrzati te olakšati pretraživanje.
Jedan od noviteta je i lijeva kolona na kojoj se nalaze dodatni alati za redefiniranje traženja. Osim toga, a ono što nije vidljivo prostim okom jerst da su ugrađene najnovije metode i tehnologije pretraga koje će i ubrzati i podići kvalitetu pretraživanja. Bitni noviteti koji su implementirani, a koje su razvijali u posljednje tri godine su Universal Search, Search Options panel i Google Squared, i upravljanja baš tima trima tehnologijama su postavljenja u lijevi panel koji će znatno promijeniti pretraživanje i same rezultate pretrage. S dizajnerske strane oni što primjećujemo je novi logo Googlea te minimalistički pristup ionako već minimalističkog vizuala. Ove navede promjene kojima nas je počastio Google će najzornije prikazati i slijedeći video.
Malo detaljnije o novoj Google tražilici
Prije par sati objavio sam kratak blog post o novoj Google tražilici, točnije o novitetima koji su nadodani na postojeću tražilicu. Osim vizualnih poboljšanja sami engine pretraživanja je doživio preobrazbu zbog koje su rezultati pretrage puno kvalitetniji od dosadašnjih. Kasnije tog dana sam proučavao i isprobavao te iste novitete i toliko su me se dojmili da sam već onda znao da će mi znatno poboljšati pretraživanje weba i to već od današnjeg dana. Za ovaj blog post sam uzeo jedan egocentričan primjer pretrage, sebe, točnije “tomislav buza” Pa krenimo. Kao prvo primjećujemo lijevi panel koji na prvi pogled ne izgleda primamljivo, ali kad napravimo prvu pretragu onda sva trogodišnja ulaganja znanja u Googleu dolaze na svoje i izmamljuju na smiješak na lice
Na donjem screeshotu vidimo otvaranje prve kartice u kojoj se nalaze osnovni alati za profiliranje pretrage. Dosad se svaki puta učitavala nova stranica, a odsada se promjene rezultata vrše samo u desnom dijelu čime je pretraživanje ubrzano i svakako ugodnije.
Klikom na vezu Slike otvaramo slike u desnom panelu kao što je vidljivo na donjoj slici.
Klik na vezu Blogovi i, naravno, dobivamo popis blogova. Dakle sve to bez napuštanja stranice
Osim spomenutih veza i rafiniranja pretrage imamo još pretraga Knjiga, Videozapisa, Rasprava, te Ažuriranja. Ispod osnovne kartice s alatima nalaze se dodatne kartice za još finije definiranje rezultata pretraga. Imamo odabir stranica ovisno o jeziku, u našem slušaju stranice na hrvatskom ili engleskom jeziku, vremensko profiliranje, poredanost prema relevantnosti, vrtuljak ideja. Donja slika prikazuje prikaz stranica u rezultatima pretraživanja objavljenih/indeksiranih u posljednja 24 sata. Od ostalih opcija vremenske poredanosti imamo Bilo kad, Najnovije, Zadnja 24 sata, Prošli tjedan, Prošli mjesec, Prošla godina ili pak možemo ručno odabrati raspon.
Na prvi pogled sve te promjene ne djeluju previše upečatljivo, ali već nakon 5 minuta korištenja uvidimo koliko će nam pretraživanje biti olakšano i koliko je sve, zbog novih algoritama, brže. Pritom mislim da će poboljšanja najviše i najprije osjetiti korisnici koji koriste Google barem 10ak puta na sat poput moje malenkosti, dok će kod tzv. turista te opcije ostati neprimjećene, ali itetako dobrodošle
IZVOR
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
Naslov: Re: Googleovo novo ruho 12.05.10 13:57
Google stvarno nema konkurencije, meni su prvo upale u oči ljepše boje loga.
_________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
mentalistica Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 786 Datum registracije : 14.05.2010
Naslov: Re: Googleovo novo ruho 14.05.10 17:40
Ne mogu se naviknut na novi Google, čudan mi
goc Ljubitelj foruma
Broj postova : 4354 Godine : 33 Lokacija : daleko od svih.. Datum registracije : 21.07.2009
Naslov: Re: Googleovo novo ruho 14.05.10 17:41
valja valja...konačno nešto novo
Gost Gost
Naslov: Re: Googleovo novo ruho 14.05.10 17:42
Ne volim kad stalno mijenjaju... Miliji mi je bio stari... Ovo s lijeve strane me živcira...
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
Naslov: Re: Googleovo novo ruho 15.05.10 12:05
Google će do ljeta lansirati trgovinu e-knjiga
Tržište e-knjiga trenutno je jedno od najzanimljivijih svjetskih tržišta. Google ne bi bio Google da mu se nije odlučio pridružiti. Google Editions bit će otvoren početkom ljeta, a imat će pola milijuna naslova.
Googleu nije dovoljno što je premoćan na gotovo svakom području kad je internet u pitanju, pa se odlučio obračunati s Amazonom, Barnes&Nobleom, Appleom i mnogima drugima. Tako će ovog ljeta biti lansirana trgovina Google Editions.
Trgovinu je najavio Chris Palma, Googleov menadžer za strateški razvoj. Uz Google, trgovinu će moći koristiti i drugi izdavači i trgovci.
Google će za otvorenje kupcima ponuditi pola milijuna naslova u formatima namijenjenim osobnim računalima, e-čitačima, mobitelima i drugim prijenosnim uređajima.
Googleova najava e-trgovine samo doprinosi nagađanjima da će Google lansirati tablet koji će biti konkurencija Kindleu, iPadu i e-čitačima drugih proizvođača, poput Sonyja.
Nisu baš svi oduševljeni Googleovim planovima za trgovinu e-knjiga. Ilustratori i fotografi već dugo vode borbu s Googleom zbog projekta Google Books. Naime, Google je sklopio ugovor o skeniranju čitave građe iz nekoliko knjižnica najboljih američkih fakulteta. Sličan dogovor ima s mnogim izdavačima, a knjige nudi putem servisa Google Books. No, Google je "zaboravio" tražiti dopuštenje ilustratora i fotografa čija se djela nalaze u skeniranim knjigama, čime, tvrde oni, krši njihova autorska prava. Predstavljanje Google Editionsa ponovno će uzburkati duhove među njima.
(net)
_________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
Goran Administrator
Naslov: Re: Googleovo novo ruho 15.05.10 12:06
Uskoro nam stiže Google TV
Google će krajem ovog mjeseca lansirati Google TV, a partneri u tom projektu će mu navodno biti Sony, Intel i Logitech. Ako ideja zaživi, Google će u potpunosti redefinirati pojam televizije.
Google TV će se bazirati na Androidu i donijet će internetske sadržaje u video zabavu. Googleov softver za TV uređaje korisnicima će ponuditi alternativu za kabelsku i satelitsku televiziju, a novac će zaraditi zahvaljujući platformi za oglašavanje koja se već pokazala dobitnom kombinacijom na web tražilici.
Ako projekt uspije, promijenit će način na koji doživljavamo TV: umjesto uređaja za reprodukciju video programa, imat ćemo terminale za brzi pristup internetu.
Googleove TV kutije koristit će verziju Androida znanu kao Dragonpoint, a u njima će biti Intel Atom procesori. Njima će se upravljati pomoću Logitechovih daljinskih upravljača. Uređaj će se spajati na televizore i Blu-Ray playere i ponašat će se kao računalo kad su u pitanju internet pretrage, videi na YouTubeu i ostale internetske aplikacije. Sony možda odluči uključiti Google TV u sljedeću generaciju svojih televizora.
Krajem mjeseca održat će se Googleova godišnja konferencija u San Franciscu, a pohađat će ju oko 3,000 developera. Na ovoj konferenciji Google redovito predstavlja nove tehnologije, pa je za očekivati da će na njoj biti predstavljen Google TV.
(net)