|
| "Cilj opravdava sredstvo" | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Rokerka Ljubitelj foruma
Broj postova : 4199 Godine : 28 Lokacija : Nedođija ^^ Datum registracije : 31.12.2009
| Naslov: "Cilj opravdava sredstvo" 02.04.10 8:00 | |
| Sinoc mi je, dok sam lezala u krevetu i razmisljala kako da resim sve te glupe probleme, pala na pamet ova izreka, ili sta je vec... Tacnije, gledala sam kako bi mogla da resim problem, bez toga da bi nekome drugom mogla da ga izazovem, ili da nekoga povredim na bilo koji nacin....Ali se u tome tesko snalazim... U svakom resenju do kojeg sam dosla, neko je morao da izvuce deblji kraj...naravno, neko ko nisam ja I zato mi je palo na pamet ovo....da si cilj stvarno opravdava sredstvo? Da li kad nesto stvarno zelimo da ostvarimo, nije bitno kako cemo do toga stici...bitno je da stignemo?? Kakav ste vi tip osobe...vodite li se ovim ili to ipak nije vas nacin razmisljanja? | |
| | | californiamen Totalno relaxiran
Broj postova : 2464 Godine : 124 Datum registracije : 17.11.2009
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 09.04.10 16:46 | |
| "Dobrota kao vrlina, dakle kao pasivna dobrota, u kojoj god prilici, ravna je odricanju slobodne volje i podvrgavanja svojega življenja slijepoj sreći ili udesu. To je onaj šuplji moral dobrih nakana" ( N.Machiavelli) ___
Ova izreka "Cilj opravdava sredstvo" izvorno se pripisuje N.Maciavelliju, talijanskom filozofu koji je u svom najpoznatijem djelu "Vladar" dao prikaz uputa koje bi neki vođa ( vladar) zajednice trebao slijediti kako bi postigao sklad i napredak te zajednice. "Makijavelizam" ( izraz baziran na tom učenju) zapravo je nemilosrdna filozofija u nekim osobnim razmjerima jer poučava da, ukoliko nam je cilj važan i bitan, možemo primijeniti sva moguća sredstva u njegovom ostvarenju, pa bila ona i nemoralna i brutalna..
No, kao opreka tom razmišljanju valja razmisliti o "dobroti" kao esenciji čovjeka koju možda ne možemo postići, kako to u gornjem citatu veli Machiavelli - samo "dobrim nakanama". Moralnim apelima ne može se promijeniti stvarnost na svim ( pa i na osobnoj) razini.. | |
| | | Rokerka Ljubitelj foruma
Broj postova : 4199 Godine : 28 Lokacija : Nedođija ^^ Datum registracije : 31.12.2009
| | | | californiamen Totalno relaxiran
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 11.04.10 11:59 | |
| | |
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 11.04.10 12:02 | |
| kako oces...samo da razumem... | |
| | | | Rokerka Ljubitelj foruma
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 11.04.10 12:06 | |
| Ova izreka " Cilj opravdava sredstvo" izvorno se pripisuje N.Maciavelliju, talijanskom filozofu koji je u svom najpoznatijem djelu "Vladar" dao prikaz uputa koje bi neki vođa ( vladar) zajednice trebao slijediti kako bi postigao sklad i napredak te zajednice. "Makijavelizam" ( izraz baziran na tom učenju) zapravo je nemilosrdna filozofija u nekim osobnim razmjerima jer poučava da, ukoliko nam je cilj važan i bitan, možemo primijeniti sva moguća sredstva u njegovom ostvarenju, pa bila ona i nemoralna i brutalna.. No, kao opreka tom razmišljanju valja razmisliti o "dobroti" kao esenciji čovjeka koju možda ne možemo postići, kako to u gornjem citatu veli Machiavelli - samo "dobrim nakanama". Moralnim apelima ne može se promijeniti stvarnost na svim ( pa i na osobnoj) razini.. Ne razumem sta oces da kazes...Jel cilj opravdava il ne opravdava sredstvo...nista ne kontam | |
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 12.04.10 10:32 | |
| | |
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 12.04.10 17:22 | |
| aa dobro... baj d vej....jel zalazis ti u svoj inbox? Ja ne znam sta da kazem...Jer nekako, dok se "uzdizem", neki ljudi ce mi biti, hmmm, manje vazni, da tako kazem...ono, ne moze covek da se jedako usresredi na sve ljude...neki ti u tom trenutku vise trebaju, neki ti ne trebaju, pa preko njih i gazis (uglavnom moras po nekome)......ali, svemu uvek dodje kraj, tako da kad budem "padala" mozda ce mi bas ta neka osoba po kojoj sam gazila trebati....tako nekako ispada... Ali, kad eto, vodim se time, ne mogu da nadjem resenje problema koje meni odgovara... Ne znam....imam osecaj da kolko god razmisljala...neko na kraju mora da na'ebe... | |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 13.04.10 23:17 | |
| Cilj nikako ne opravdava sredstvo, uvijek bi moral trebao biti na prvom mjestu. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| | | | teaa Totalno relaxiran
Broj postova : 2415 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 05.02.2010
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 30.07.10 22:42 | |
| Ne opravdam ovu izreku.I srela sam ljude koji misle da je to u redu.Misle da ako nekog pregaze radi dobrog cilja...da je to u redu.I zamislila sam se...čekala da vrijeme prođe...i vidjela da nisu u pravu.Sa jasnim i iskrenim i objektivnim postavom prema sebi i prema drugome se ispravan cilj može i ostvariti. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 07.08.10 22:08 | |
| Nisam još bila u prilici da moram bit nemoralna i brutalna,niti nemam tu namjeru ,nedaj bože da su mi u pitanju moji najmiliji da se za njih moram borit tko zna možda bi se tad pretvorila u zvijer i opravdavala to sa tom frazom...cilj opravdava sredstvo |
| | | Procyon Totalno relaxiran
Broj postova : 1261 Godine : 34 Datum registracije : 26.07.2010
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 04.10.10 10:55 | |
| "Cilj opravdava sredstvo" gledam kao na "lakši" i "teži" put ka ostvarenju cilja. Lakši je onaj koji opravdava tu izreku, dakle mi činimo što god možemo da ostvarimo neki cilj i pritom ne brinemo o moralu djelovanja, već nam je cilj glavna preokupacija. Drugi, teži put je onaj u kojem nastojimo uzimati moralnost u obzir i na taj način graditi put da se stigne do cilja.
Gledano u teoriji, mi znamo što ova izreka okvirno znači, međutim u praksi se može dogoditi situacija koja koja je toliko ozbiljna i zahebana da možda niti nećemo trošiti svoje vrijeme filozofirajući o moralu naših djela. Glavno je pitanje koliko toga smo se mi spremni odreći u svrhu moralnosti i gdje je ta granica kada nam cilj postaje jedini bitan, te postoji li takva granica uopće. | |
| | | teaa Totalno relaxiran
Broj postova : 2415 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 05.02.2010
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 05.10.10 18:31 | |
| Ima situacija kad i cilj opravdava sredstvo...i to bude čak i u redu.Vidjeh iz primjera.Samo osobe koje to rade na taj način...misle da se sa takvim sredstvima stalno treba služiti i stalno nalaze opravdanje u tome.
Doći do cilja na lakši način...ili opravdati i misliti da je to jedini način jest..po meni...krivo. Najlakše je kad u nečemu uspijemo(idući pri tom malo krivudavim putem) naći opravdanje.U tome smo zadovoljni i uvjerimo sebe da je to u redu...ali nije... | |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" 03.11.10 20:18 | |
| Ne podnosim ljude kojima je rečenica iz naslova parlola i moto. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo" | |
| |
| | | | "Cilj opravdava sredstvo" | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 350 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 350 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|