Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

"Cilj opravdava sredstvo"

Go down 
5 posters
Autor/icaPoruka
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat
Broj postova : 4199
Godine : 28
Datum registracije : 31.12.2009

"Cilj opravdava sredstvo" Empty
PostajNaslov: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime02.04.10 8:00

Sinoc mi je, dok sam lezala u krevetu i razmisljala kako da resim sve te glupe probleme, pala na pamet ova izreka, ili sta je vec...
Tacnije, gledala sam kako bi mogla da resim problem, bez toga da bi nekome drugom mogla da ga izazovem, ili da nekoga povredim na bilo koji nacin....Ali se u tome tesko snalazim...
U svakom resenju do kojeg sam dosla, neko je morao da izvuce deblji kraj...naravno, neko ko nisam ja "Cilj opravdava sredstvo" 12363

I zato mi je palo na pamet ovo....da si cilj stvarno opravdava sredstvo? Da li kad nesto stvarno zelimo da ostvarimo, nije bitno kako cemo do toga stici...bitno je da stignemo??
Kakav ste vi tip osobe...vodite li se ovim ili to ipak nije vas nacin razmisljanja?
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

Scorpio Broj postova : 2464
Godine : 124
Datum registracije : 17.11.2009

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime09.04.10 16:46

"Dobrota kao vrlina, dakle kao pasivna dobrota, u kojoj god prilici, ravna je odricanju slobodne volje i podvrgavanja svojega življenja slijepoj sreći ili udesu. To je onaj šuplji moral dobrih nakana" ( N.Machiavelli)
___

Ova izreka "Cilj opravdava sredstvo" izvorno se pripisuje N.Maciavelliju, talijanskom filozofu koji je u svom najpoznatijem djelu "Vladar" dao prikaz uputa koje bi neki vođa ( vladar) zajednice trebao slijediti kako bi postigao sklad i napredak te zajednice. "Makijavelizam" ( izraz baziran na tom učenju) zapravo je nemilosrdna filozofija u nekim osobnim razmjerima jer poučava da, ukoliko nam je cilj važan i bitan, možemo primijeniti sva moguća sredstva u njegovom ostvarenju, pa bila ona i nemoralna i brutalna..

No, kao opreka tom razmišljanju valja razmisliti o "dobroti" kao esenciji čovjeka koju možda ne možemo postići, kako to u gornjem citatu veli Machiavelli - samo "dobrim nakanama". Moralnim apelima ne može se promijeniti stvarnost na svim ( pa i na osobnoj) razini..
[Vrh] Go down
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime09.04.10 17:12

aj mi sad prevedi "Cilj opravdava sredstvo" 12363 "Cilj opravdava sredstvo" 776231
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime11.04.10 11:59

Pikachu je napisao/la:
aj mi sad prevedi "Cilj opravdava sredstvo" 12363 "Cilj opravdava sredstvo" 776231

"Cilj opravdava sredstvo" 73820 "Cilj opravdava sredstvo" 73820

na gruzijski ili japanski?
[Vrh] Go down
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime11.04.10 12:02

kako oces...samo da razumem... "Cilj opravdava sredstvo" 12363
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime11.04.10 12:03

Pikachu je napisao/la:
kako oces...samo da razumem... "Cilj opravdava sredstvo" 12363

Aaaa koji dio točno? "Cilj opravdava sredstvo" 432419
[Vrh] Go down
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime11.04.10 12:06

Ova izreka "Cilj opravdava sredstvo"
izvorno se pripisuje N.Maciavelliju, talijanskom filozofu koji je u svom
najpoznatijem djelu "Vladar" dao prikaz uputa koje bi neki vođa (
vladar) zajednice trebao slijediti kako bi postigao sklad i napredak te
zajednice. "Makijavelizam" ( izraz baziran na tom učenju) zapravo je
nemilosrdna filozofija u nekim osobnim razmjerima jer poučava da,
ukoliko nam je cilj važan i bitan, možemo primijeniti sva moguća
sredstva u njegovom ostvarenju, pa bila ona i nemoralna i brutalna..

No,
kao opreka tom razmišljanju valja razmisliti o "dobroti" kao esenciji
čovjeka koju možda ne možemo postići, kako to u gornjem citatu veli
Machiavelli - samo "dobrim nakanama". Moralnim apelima ne može se
promijeniti stvarnost na svim ( pa i na osobnoj) razini..

"Cilj opravdava sredstvo" 776231 "Cilj opravdava sredstvo" 12363
Ne razumem sta oces da kazes...Jel cilj opravdava il ne opravdava sredstvo...nista ne kontam "Cilj opravdava sredstvo" 12363
[Vrh] Go down
californiamen
Totalno relaxiran
californiamen

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime12.04.10 10:32

Pikachu je napisao/la:
Ova izreka "Cilj opravdava sredstvo"
izvorno se pripisuje N.Maciavelliju, talijanskom filozofu koji je u svom
najpoznatijem djelu "Vladar" dao prikaz uputa koje bi neki vođa (
vladar) zajednice trebao slijediti kako bi postigao sklad i napredak te
zajednice. "Makijavelizam" ( izraz baziran na tom učenju) zapravo je
nemilosrdna filozofija u nekim osobnim razmjerima jer poučava da,
ukoliko nam je cilj važan i bitan, možemo primijeniti sva moguća
sredstva u njegovom ostvarenju, pa bila ona i nemoralna i brutalna..

No,
kao opreka tom razmišljanju valja razmisliti o "dobroti" kao esenciji
čovjeka koju možda ne možemo postići, kako to u gornjem citatu veli
Machiavelli - samo "dobrim nakanama". Moralnim apelima ne može se
promijeniti stvarnost na svim ( pa i na osobnoj) razini..

"Cilj opravdava sredstvo" 776231 "Cilj opravdava sredstvo" 12363
Ne razumem sta oces da kazes...Jel cilj opravdava il ne opravdava sredstvo...nista ne kontam "Cilj opravdava sredstvo" 12363

Ne, napisao sam da je to NEMILOSRDNA filozofija ( često se navodi ona misao.."da su u ratu i ljubavi sva sredstva dopuštena"..ali to nas vodi u brutalnost..). Puno mi je bliža misao da bismo se trebali ponašati tako da smatramo naše ponašanje općim zakonom za sve ( ili kako je Isus kazao "ne čini ono što ne želiš da drugi čini tebi"..) "Cilj opravdava sredstvo" 0457
[Vrh] Go down
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime12.04.10 17:22

aa dobro... "Cilj opravdava sredstvo" 776231 baj d vej....jel zalazis ti u svoj inbox? "Cilj opravdava sredstvo" 12363

Ja ne znam sta da kazem...Jer nekako, dok se "uzdizem", neki ljudi ce mi biti, hmmm, manje vazni, da tako kazem...ono, ne moze covek da se jedako usresredi na sve ljude...neki ti u tom trenutku vise trebaju, neki ti ne trebaju, pa preko njih i gazis (uglavnom moras po nekome)......ali, svemu uvek dodje kraj, tako da kad budem "padala" mozda ce mi bas ta neka osoba po kojoj sam gazila trebati....tako nekako ispada..."Cilj opravdava sredstvo" 776231
Ali, kad eto, vodim se time, ne mogu da nadjem resenje problema koje meni odgovara...
Ne znam....imam osecaj da kolko god razmisljala...neko na kraju mora da na'ebe... "Cilj opravdava sredstvo" 776231 "Cilj opravdava sredstvo" 12363
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime13.04.10 23:17

Cilj nikako ne opravdava sredstvo, uvijek bi moral trebao biti na prvom mjestu. Smile

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime26.07.10 20:11

Goran je napisao/la:
Cilj nikako ne opravdava sredstvo, uvijek bi moral trebao biti na prvom mjestu. Smile

slazem se "Cilj opravdava sredstvo" 477390
[Vrh] Go down
teaa
Totalno relaxiran
teaa

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 2415
Godine : 54
Datum registracije : 05.02.2010

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime30.07.10 22:42

Ne opravdam ovu izreku.I srela sam ljude koji misle da je to u redu.Misle da ako nekog pregaze radi dobrog cilja...da je to u redu.I zamislila sam se...čekala da vrijeme prođe...i vidjela da nisu u pravu.Sa jasnim i iskrenim i objektivnim postavom prema sebi i prema drugome se ispravan cilj može i ostvariti.
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime07.08.10 22:08

Nisam još bila u prilici da moram bit nemoralna i brutalna,niti nemam tu namjeru ,nedaj bože da su mi u pitanju moji najmiliji da se za njih moram borit tko zna možda bi se tad pretvorila u zvijer i opravdavala to sa tom frazom...cilj opravdava sredstvo
[Vrh] Go down
Procyon
Totalno relaxiran
Procyon

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 1261
Godine : 34
Datum registracije : 26.07.2010

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime04.10.10 10:55

"Cilj opravdava sredstvo" gledam kao na "lakši" i "teži" put ka ostvarenju cilja. Lakši je onaj koji opravdava tu izreku, dakle mi činimo što god možemo da ostvarimo neki cilj i pritom ne brinemo o moralu djelovanja, već nam je cilj glavna preokupacija. Drugi, teži put je onaj u kojem nastojimo uzimati moralnost u obzir i na taj način graditi put da se stigne do cilja.

Gledano u teoriji, mi znamo što ova izreka okvirno znači, međutim u praksi se može dogoditi situacija koja koja je toliko ozbiljna i zahebana da možda niti nećemo trošiti svoje vrijeme filozofirajući o moralu naših djela. Glavno je pitanje koliko toga smo se mi spremni odreći u svrhu moralnosti i gdje je ta granica kada nam cilj postaje jedini bitan, te postoji li takva granica uopće.
[Vrh] Go down
teaa
Totalno relaxiran
teaa

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 2415
Godine : 54
Datum registracije : 05.02.2010

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime05.10.10 18:31

Ima situacija kad i cilj opravdava sredstvo...i to bude čak i u redu.Vidjeh iz primjera.Samo osobe koje to rade na taj način...misle da se sa takvim sredstvima stalno treba služiti i stalno nalaze opravdanje u tome.

Doći do cilja na lakši način...ili opravdati i misliti da je to jedini način jest..po meni...krivo.
Najlakše je kad u nečemu uspijemo(idući pri tom malo krivudavim putem) naći opravdanje.U tome smo zadovoljni i uvjerimo sebe da je to u redu...ali nije...
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime03.11.10 20:18

Ne podnosim ljude kojima je rečenica iz naslova parlola i moto.

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Sponsored content

PostajNaslov: Re: "Cilj opravdava sredstvo"   "Cilj opravdava sredstvo" I_icon_minitime

[Vrh] Go down

"Cilj opravdava sredstvo"
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» "White Zombie" Datsun 1200 i danas najbrži "električar"
» "Robin Hud" premijerno u "Sava" centru
» Jelušić: Cilj mi je vratiti se u svjetski vrh
» CILJ - mudre misli i citati
» "Bosanski kuhar" među osam najboljih knjiga u svijetu