|
| Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
californiamen Totalno relaxiran
Broj postova : 2464 Godine : 124 Datum registracije : 17.11.2009
| Naslov: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 11:53 | |
| „I tako savjest sve nas pretvara u kukavice“ ( Hamlet – W.Shakespeare)____
http://www.24sata.hr/news/ukrao-sam-iz-ljekarne-da-mi-beba-ne-umre-od-gladi/160012/ Otac (26) se kaje što je provalio u ljekarnu, ali zbog neimaštine uzeo je hranu, lijekove i pelene za svoju djevojčicu. Kaže kako nije imao izbora... Znao sam da će me brzo pronaći, ali malena je bila gladna i stalno je plakala. Majka i supruga su mi rekle da nemaju što dati djetetu. Uplašio sam se da će umrijeti ako joj uskoro ne damo hranu. Otišao sam do ljekarne u Garčinu, stajao neko vrijeme na snijegu i razmišljao što da uradim, započinje svoju tužnu priču otac (26) iz okolice Slavonskoga Broda. On je prošlog vikenda provalio u ljekarnu u Garčinu. Kaže da je to učinio jer je bio očajan zbog djevojčice stare tek mjesec i pol dana. - Znao sam da nije dobro razbiti staklo i ući. Što sam dulje stajao, u ušima mi je sve jače odzvanjao dječji plač. 'Što da radim’, pitao sam se. Skupilo mi se puno gorčine zbog bezizlazne situacije. Prelomio sam pa što bude, samo da joj donesem hranu. Bio je snijeg i nisam prikrivao tragove. Razbio sam stakla i ušao. Unatoč strahu i mraku, našao sam hranu za svoju bebu i uzeo sam toliko da je možemo prehraniti nekoliko dana. Osim hrane, uzeo sam pelene, vlažne maramice, kreme za bebu, lijekove te još neke stvari za koje sam mislio da su za dijete. Nažalost, očaj i neimaština bili su jači od mene. Ne ponosim se time jer sam tada mislio samo na to kako nahraniti nejako dijete - ispričao je. Mladi bračni par je nezaposlen. Vjenčali su se u srpnju prošle godine, a prije mjesec i pol dana dobili su prelijepu djevojčicu. Žive s mladićevim roditeljima i njegovom sestrom u preuređenoj sobi do šupe. Svi preživljavaju od 1000 kuna skrbi koje dobije mladićev otac kao sudionik Domovinskog rata. ( itd. izvor: "24 sata - danas ) ________ Ukrao je, napravio zločin, ali - da li bi veći zločin bio da je beba umrla jer se on skanjivao provaliti? | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 12:09 | |
| Za mene veći zločin bi bio da nije ukrao. |
| | | californiamen Totalno relaxiran
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 12:14 | |
| - ana je napisao/la:
- Za mene veći zločin bi bio da nije ukrao.
Ne otvaramo li time "pandorinu kutiju" moralnog i amoralnog ponašanja? Ako prihvatimo da je krađa i provala prihvatljivo djelo? | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 12:19 | |
| Prihvatljivo,da tko će odlučiti šta je prihvatljivo,a šta ne,otvaramo pandorinu kutiju al takve zločine ja ne bi osuđivala,pa šta je čovjek trebao pustiti da djete umre od gladi,ne znam... |
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 12:23 | |
| - ana je napisao/la:
- Prihvatljivo,da tko će odlučiti šta je prihvatljivo,a šta ne,otvaramo pandorinu kutiju al takve zločine ja ne bi osuđivala,pa šta je čovjek trebao pustiti da djete umre od gladi,ne znam...
Slažem se da kazna ne smije biti stroga. Ipak, mora je biti: društvo mora razlikovati neprihvatljivo od prihvatljivog čina. Meni ovo spada u neko "samo-pokajanje" društvenih pravila. Nijedno društvo nije tako dobro uređeno da može razlikovati te fine nijanse moralnog od amoralnog. Ali slažem se: niti ja ne bih dvojio u tom trenutku. Svatko ima neki svoj osobni moral, savjest koja mu govori što napraviti.. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 12:27 | |
| Mora razlikovati prihvatljivo od neprihvatljivoga naravno,kao što je ona žena Robin Hood kažnjena s mislim samo uvjetnom iako je ukrala tolike novce,ima takvih slučajeva dosta gdje bi ja samo minimalnu kaznu jer takvi ljudi i sami znaju da su počinili nešto loše al život,okolnosti koje nisu mogli izbjeći natjeralo ih je na takav čin,to ih razlikuje od ostalih zločinaca. |
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 18:26 | |
| - ana je napisao/la:
- Mora razlikovati prihvatljivo od neprihvatljivoga naravno,kao što je ona žena Robin Hood kažnjena s mislim samo uvjetnom iako je ukrala tolike novce,ima takvih slučajeva dosta gdje bi ja samo minimalnu kaznu jer takvi ljudi i sami znaju da su počinili nešto loše al život,okolnosti koje nisu mogli izbjeći natjeralo ih je na takav čin,to ih razlikuje od ostalih zločinaca.
Da, slažem se.. Zapravo, kao da sustav kažnjava sam sebe tako niskim kaznama prekršiocima - jer može se jasno i glasno postaviti pitanje: kako smije postojati takav ( pogrešan) sustav u kojem otac mora krasti i obijati ljekarne da bi svom djetetu pružio osnovno ( hranu)? Upravo te "okolnosti" su promašaj sustava, društva koje je proizvelo te iste "okolnosti".. Krivac je zapravo DRUŠTVO, konkretan otac iz ove današnje priče samo je žrtva tog istog sustava.. | |
| | | Bella Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 273 Godine : 33 Datum registracije : 29.01.2010
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 18:51 | |
| E neka je, ne bi mu zamjerila ni da mu je za hemoroide trebalo! Sta ce covjek... | |
| | | dear_green_gem Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 497 Godine : 32 Lokacija : Kladanj,bih Datum registracije : 29.12.2009
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 19:42 | |
| sve u svemu za svoje djete bi ucinila i gore.. ne opravdavam ga ali ga ni ne osudjujem... drugi ocevbi svoju djecu kad placu bacaju kroz prozor.. ovo je bar pravi otac... | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 22:34 | |
| Slažem se Anći s tobom. Tko nije otac ili majka, ne zna i nemože o tome suditi i pričati.. Jedno je gledati iz novina s TVa, čitati na netu, a drugo je živjeti taj i takav život i slušati svoje rođeno kako od gladi plaće... Kakva Pandorina kutija moralnog i amoralnog..o čemu mi tu pričamo..a moralno je ukrasti lovu iz proračuna pod okriljem auto cesta..Podravke..brodogradilišta..to je moralno..pa šta...a da oni nisu uhvačeni i zatvoreni tj nisu reki e pa da jesmo mi smo eto bili gladni pa smo si ukrali 100..200 ..500 miliona kuna eura ..to nam je za pelene ..djeci na uzfalilo...o njima ne pričamo. Morala u ovoj zemlji nema..ako ga i ima sakrio se u čoškove..
A ta jadna obitelj..pa to je reala života u ruralnim zabitima..gdje sve više ljudi ostaje bez posla..zbog radikalnih rezova naših državnika..i takvih priča će biti sve više..samo neće u javnost tako da javnost misli kako mi to živimo super..tj..cijela Hrvatska van Zagreba živi super ne fali nikom baš ništa..što kukamo..pa imamo zemlju nek kopamo i posadimo si hranu..Dalmatinci imaju ribu, nek ribare to im i previše..gorani nek glabaju koru s drveča kao stari partizani..
I koji sustav..sustav je napravljen s tako finim rupama da štiti prave krimnalce..što gori zločin manja kazna. A on jadničak..baš me zanima koliko mjeseci će njemu dati...možda se i izuvće jer je vijest procurila u javnost, a mi hrvati smo slabi na jad i bijedu...a svi smo jadni i bijedni..jer šutimo i trpimo kao kmetovi..baš smo moderni kmetovi. | |
| | | teaa Totalno relaxiran
Broj postova : 2415 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 05.02.2010
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 21.02.10 22:38 | |
| Naravno da bih ukrala u takvom slučaju.Da mi je djete gladno sve bih napravila da ga nahranim.Tužna priča...jako.Samo gdje je tu karitas,pomoć zajednice kad se dese takve stvari.Mora biti neko mjesto za pomoć takvima.Kazna treba biti minorna ili neka uvjetna...ili šta već.Treba mu pomoći mu da nađe posao.Velika je sramota i zajednice same,da se ne daj Bože desi da dijete umre od gladi.Strašno.Svi trebaju pomoći. | |
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? 22.02.10 10:15 | |
| http://www.24sata.hr/news/zelim-samo-posao-kako-bi-zaradio-za-zivot-obitelji/160151/ " Želim samo posao kako bih zaradio za život obitelji"Slučaj mladog oca koji je provalio u ljekarnu u Garčinu kraj Slavonskog Broda da bi nahranio svoju bebu podignuo je na noge hrvatsku javnost. U našu redakciju javile su se stotine čitatelja iz cijele zemlje koji žele pomoći mladom bračnom paru bez novca da djetetu kupi hranu. Duboko dirnut takvim zanimanjem naših čitatelja, mladi je tata odlučio otkriti identitet. Marko Nakić (26) iz mjesta Sapci kraj Slavonskog Broda kaje se zbog toga što je učinio, ali, kaže, nije imao drugog izbora. - Mogu cijeli dan biti gladan, pa i sutradan, ali ne mogu podnijeti da mi dijete nema što jesti. Priznao sam sve što sam učinio. Razmišljao sam da osobno odem u policiju i kažem im zašto sam to učinio, ali znao sam da će oni brzo doći jer nisam skrivao tragove - rekao je Marko. Obitelj Nakić živi jako teško. Mladi bračni par živi u preuređenoj drvarnici. Tu pripremaju jelo, ako imaju što pripremiti. U istoj sobi kupaju svoje dijete, a cijela obitelj spava u istom krevetu. - Tijesno je jer malenoj, koja spava između mene i supruge, treba najviše mjesta. Nerijetko se noću probudi, onda ja moram ustati i sjedim u mraku dok ponovo ne zaspi - rekao je potreseni i skromni Marko. ___ @ Kikica: Ne oponiram ja tome da u takvoj situaciji treba spasiti dijete i po "cijenu" krađe - samo moramo shvatiti da je svako naše ponašanje "model" i mogući opći zakon. Kada bismo prihvatili da je krađa prihvatljiv način, to bi dovelo do kaosa. I to nema opravdanje, i nema veze s ovim krađama i ekscecima u Podravci, HAC-u, brodogradilištu itd. Uređeno društvo ne smije dozvoliti da uopće dođe do takvih situacija u kojima je krađa jedini način da se spasi dijete. Motiv u ovom slučaju nije bila imovinska korist, niti je to napravljeno s takvim predumišljajem te će sigurno kazna biti blaga. Ono što ja želim istaknuti da je cijela ova situacija ( tj. otac) samo ŽRTVA pogrešnog sustava u kojem se institucije ne brinu za ovako siromašne članove društva, i stavljaju ih pred gotov čin: ukrasti ili umrijeti od gladi. To je poraz svih nas u ovom društvu. @ teaa: Da, o tome govorim: upravo nebriga insitucija dovodi do ovoga. Ali sve je to dio ove nove "štakorske utrke" na koju smo pristali. I ovo nije izdvojen slučaj. Stjecajem okolnosti sudjelujem ponekad u organizaciji humanitarnih aktivnosti i vidio sam zaista obitelji koji žive u nepojmljivoj bijedi. Kriza društva je kriza svih institucija, jer ugrožena je sigurnost, nekakav najviši socijalni, društveni pojam građanskog društva. Krađa u ovom konkretnom slučaju simptom je bolesti. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? | |
| |
| | | | Ukrao sam iz ljekarne da mi beba ne umre od gladi ( osobni moral)? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 244 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 244 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|