Svoj spolni identitet dobili smo još u kolijevci kada su nam dali roza ili plavo. Dobivali smo različite igračke, kažnjavali su nas ili nagrađivali za različite postupke, naravno, različitim nagradama koje su bile prilagođene spolu: dječaci su dobivali lopte ili oružje, djevojčice lutke ili knjige. U školi su nas usmjeravali i nagrađivali za različito ponašanje, usmjeravali nas prema nastavnim predmetima koji su prilagođeni našem spolu. Prvi izlasci bili su također popraćeni različitim porukama: dječaci su ohrabrivani za avanture a djevojčice su dobivale poruke tipa: „pazi, muškarcima je stalo samo do jedne proste..stvari..“.
U zapadnoj kulturi naše psihološke osobine tradicionalno se smatraju „femininim“ ili „maskulinim“. Feminine su: pokazivanje naklonosti, ljubavi i nježnosti, osjetljivost za potrebe drugih, emocionalna toplina, briga za druge, obiteljska kohezija.. Maskuline su: odlučnost, agresivnost, ambicioznost, analitičnost, dominantnost, osiguravanje sredstava za život, discipliniranje članova obitelji.. Zauzimanje tradicionalnih tipiziranih uloga postaje pritisak – one imaju svoju cijenu. Žene imaju poteškoća sa postizanjem autonomije, moći i položaja u društvu, a muškarci zbog zaokupljenosti uspjehom i natjecanjem, te nesposobnošću izražavanja emocija imaju psihičkih problema.. U podlozi ove dimenzije uloga je pitanje naslijeđa i učenja. Različiti autori različito interpretiraju ovo pitanje. U novije vrijeme javlja se i nova dimenzija: androginost. Androgini muškarci ili žene mogu biti maskulino ili feminino, ovisno o okolnostima, žene pokazuju odlučnost, dominantnost, ambicioznost..a muškarci su skloni prikazati svoje emocije i nježnost u zamjenu za smanjenje stresa izazvano natjecateljskim imperativom..
Ova kontraverza može se riješiti na tri načina: a) pojmovi maskulinost i femininost će postati zastarjeli i otići u ropotarnicu antropologije a istraživanja će dokazati sličnost naše biologije.. b) pojmovi će doživjeti novi procvat a dokazati će se da su međusobne razlike mogu iskoristiti kao prednost za dobro oba spola.. c) naša povijest i evolucija kreće se u smjeru izjednačavanja biološke sličnosti..i stvaranja androginih osobina.. _____________
Pitanja:
Jeste li maskulino, feminino ili – primjećujete u sebi i - androgino? Zapravo, osjećate li jasno - identitet vaše spolne uloge? Da li vam to - više koristi ili šteti? ( Prisjetite se: jeste li kao dijete dobivali igračke koje su odgovarale vašem spolu? Jeste li nosili odjeću tipizirane boje? Tko je u kući vaših roditelja prao suđe i brinuo se za djecu, a tko brinuo o uređenju kuće i financijskoj konstrukciji? Jesu li se u vašoj školi odnosili tipizirano prema dječacima i djevojčicama?
teaa Totalno relaxiran
Broj postova : 2415 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 05.02.2010
Svoj spolni identitet dobili smo još u kolijevci kada su nam dali roza ili plavo. Dobivali smo različite igračke, kažnjavali su nas ili nagrađivali za različite postupke, naravno, različitim nagradama koje su bile prilagođene spolu: dječaci su dobivali lopte ili oružje, djevojčice lutke ili knjige. U školi su nas usmjeravali i nagrađivali za različito ponašanje, usmjeravali nas prema nastavnim predmetima koji su prilagođeni našem spolu. Prvi izlasci bili su također popraćeni različitim porukama: dječaci su ohrabrivani za avanture a djevojčice su dobivale poruke tipa: „pazi, muškarcima je stalo samo do jedne proste..stvari..“.
Da...djevojčicama je uvijek bilo teže.Muškarcima se povlađivalo.Stega i strogost za djevojčice.Ja sam baš odrasla u toj sredini gdje se muško naglašeno cijenilo više.I dan danas.To je baš u meni revolt stvaralo i uvijek sam se bunila u svakoj raspravi sa ocem i dan danas.Ne uspjeva mi njegovo mišljenje promijeniti...ali jezik poleti i moram malo u svađe.
Mislim da spadam u tu androgidnost.Samo mi financije nisu jača strana.Mada...kad se stanje novci ja smanjim trošenje.Meni je osnovno život bez kredita.
californiamen Totalno relaxiran
Broj postova : 2464 Godine : 124 Datum registracije : 17.11.2009
Da...djevojčicama je uvijek bilo teže.Muškarcima se povlađivalo.Stega i strogost za djevojčice.Ja sam baš odrasla u toj sredini gdje se muško naglašeno cijenilo više.I dan danas.To je baš u meni revolt stvaralo i uvijek sam se bunila u svakoj raspravi sa ocem i dan danas.Ne uspjeva mi njegovo mišljenje promijeniti...ali jezik poleti i moram malo u svađe.
Mislim da spadam u tu androgidnost.Samo mi financije nisu jača strana.Mada...kad se stanje novci ja smanjim trošenje.Meni je osnovno život bez kredita.
Žene vladaju svijetom: bolje je biti androgin..
Ps. Zašto zapravo nježnost povezujemo s feminino sklonostima?
teaa Totalno relaxiran
Broj postova : 2415 Godine : 54 Lokacija : Split Datum registracije : 05.02.2010
Hm...feminimo mi zvuči fino,usklađeno,esteski lijepo...Zato tu riječ vežemo za muškarce koji se malo više lickaju
Ovo "lickaju" mi je nešto što inklinira pederastriji i homoseksualizmu. Zar "fino, usklađeno, estetski lijepo" mora nužno biti oznaka žene i ženstvenosti? Uopće - definicija "ženstvenosti" je vrlo čudna optika. Smatram ju vrlo važnom, ali tako podložnom različitim tumačenjima. No, mislim da trenutačno postoje različiti stavovi o tome da li se suvremena društva ustrojavaju čvrsto po tim rodnim oznakama. Iskreno, jako bih žalio da se zaista izgubi ženstvenost - kao epitet žene koju mogu osjetiti, ne nužno intelektualizirati nad tim pojmom... Ali, i o tome se da diskutirati..
teaa Totalno relaxiran
Da...volim dotjeranost kod muškarca...samo neki znaju i pretjerati.Žena se treba lickati i uživati u tome.Muškarci to vole a i ja to volim radi sebe.
Elegancija žene ne sastoji se u novoj haljini. ( Coco Chanel)
Ali, žena mora zna nositi svoje tijelo i svoj stil. Sreo sam prekrasne žene koje nisu imale nimalo stila niti strasti, i obratno, one koje su znale itekako nadoknaditi svoje slabe strane.. Uh, opet smo "pomak" s teme, ali never mind. Nadam se da je ova priča o sveopćoj androgenosti samo futuristička imaginacija..
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
moja okolina je tipicna patrijarhalno tradicionalna gdje su spolne uloge bile podijeljene.. i dan danas je tako barem kako primjecujem.. od zena se ocekuje da budu domacice...njezne...slabije...ovisne od muskaraca... dok se od muskaraca ocekuje da budu snazniji pol koji vodi racuna o zenama i donosi glavne odluke u kuci.. to su neki stereotipi... sjecam se jos dok sam bila dijete djecaci su bili ohrabrivani i usmjeravani u smislu da budu snazniji znate ono "djecaci ne placu"... oni su cinili neke stavri koje nisu bile namijenjene djevojcicama.. npr ako se djevojcica igra u blatu sa djecacima to je neprihvatljivo jer se od nje ocekuje da bude uredna i njezna... ono sto sam ja primijetila da ljudi jako cesto mijenjaju i ne razlikuju spolne i rodne uloge... stereotipi ostaju i nametnute osobine.. nacini ponasanja koji se pripisuju muskarcima i zenama nalazu nam pravila kojih se "moramo pridrzavati"...ukoliko neka zena pokazuje osobine androgene osobe ona se automatski posmatra kroz prizmu predrasuda isto tako i muskarac... iako se odavno ljudi zalazu za ravnopravnost u tom smislu nazalost skepticna sam sto se tice navedenih promjena u buducnosti
Citat :
Ova kontraverza može se riješiti na tri načina: a) pojmovi maskulinost i femininost će postati zastarjeli i otići u ropotarnicu antropologije a istraživanja će dokazati sličnost naše biologije.. b) pojmovi će doživjeti novi procvat a dokazati će se da su međusobne razlike mogu iskoristiti kao prednost za dobro oba spola.. c) naša povijest i evolucija kreće se u smjeru izjednačavanja biološke sličnosti..i stvaranja androginih osobina..
skepticna iz razloga sto svaki korak naprijed koji nacinimo sto se tice izjednacavanja spolova..zbog okoline,ljudi i dosta drugih stavri vraca nas samo par koraka vise unazad... ne znam zasto je tako ali smatram da je taj put pobjede nad stereotipima jako tezak...
_________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
Sad kad sam pročitao uvod pala mi na pamet ona stara narodna Trla baba lan, da joj prođe dan, na to me asocira diskutiranje o navedenom u uvodu. Svako normalno ljudsko biće ima u sebi tu navedenu dimenziju androginosti - ljubav prema bližnjemu i ambicioznost. To niti je kontraverzno niti novo, tekst koji si citirao u uvodu c man je napisao netko tko filozofira oko jednostavnih činjenica i pokušava otkriti toplu vodu. Također spominju se neke uopćene konstatacije, predrasude o spolnom identitetu, koje često nisu istinite. U 21. stoljeću smo, fizičke spolne razlike su tu zbog reprodukcije i fizičkih užitaka, a gurati žene i muškarce u neke posebne nepovezane grupe određenih emocionalnih karakteristika je apsurdno. Bili muškarci ili žene, u osnovi smo jedno, ljudska bića, sa dušama protkanima Božanskom energijom. Dakle danas i žene i muškarci brinu za obitelj, ambiciozni su, ali i oba spola ako su normalno razvijeni kao osobe imaju i osjećaj bliskosti i ljubavi prema bližnjima. Spolne razlike po stilu odijevanja i sklonostima u hobijima su sporedne i normalne.
_________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.