Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Cvjetni kalendar

Go down 
Autor/icaPoruka
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43767
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

Cvjetni kalendar Empty
PostajNaslov: Cvjetni kalendar   Cvjetni kalendar I_icon_minitime11.02.10 10:11

Cvjetni kalendar 197_big

1. Siječanj

U vrtu
Sada je najbolje vrijeme u vrtu da se prebace hrpe kućnog smeća i komposta, da se primijeni gnojenje stajskim i umjetnim gnojivom.
Treba redovito kontrolirati jesu li ruže koje smo zaštitili od zime u redu, da nam se ne smrznu. Za visokog snijega treba naročito crnogoricu, ali i ostalo ukrasno grmlje i manje drveće osloboditi tereta otresanjem. Ljetno bilje pelargonije, fuksije i viseće karanfile, spremljene u podrumu, treba povremeno pročistiti i zaliti. I ukrasno grmlje u bačvicama, oleandar, mirtu, aukubu i sl., treba također od vremena do vremena zaliti.
Sobno bilje
Treba paziti da osjetljive sobne biljke imaju stalnu odgovarajuću temperaturu zraka. Velike razlike štete više nego konstantna niža (8 do 10° C) temperatura. Zalijevanje sobnog bilja treba ograničiti jer je za sve biljke manje-više nastupilo doba mirovanja. Treba obustaviti nadohranjivanje i presađivanje. Ocvale cvjetove sobnog bilja, npr. jaglaca (primule), moramo redovito uklanjati jer to potiče biljku na stvaranje novih cvjetnih izboja. Lukovice amarilisa, koje će cvasti, treba u siječnju unijeti u toplu sobu, ali ih zalijevati treba tek kad cvjetni izboj istjera iz lukovice. Ciklame se najbolje drže i najdulje cvate ako ih držimo u hladnoj sobi. U loženoj sobi treba ih držati neposredno uz prozor ili između prozorskih krila. Pri polijevanju pazite da se ne vlaži korijen. U siječnju se mogu cvjetne grančice forsicija, ukrasnih trešanja, lješnjaka itd. pospješiti tako da odrezane grančice držimo u vazi s vodom u toploj sobi.

2. Veljača

U vrtu
Treba nabaviti novo vrtno oruđe i popraviti staro. Sad je vrijeme da se poprave [color=#e03985! important]vrata</FONT> i ograde. Za visokih snježnih zapuha treba razgrnuti snijeg da zečevi i kunići ne uđu u vrt, gdje mogu načiniti velike štete. Tko u siječnju nije prebacio kompost i izvršio osnovnu gnojidbu, može to učiniti sad jer još nije kasno. Kao ni u siječnju, ne smijemo zaboraviti na naše male pernate prijatelje koji cijele godine marljivo uništavaju štetnike u vrtu. Treba im redovito osigurati hranu. Do kraja mjeseca treba izvršiti prvi rez živice. Ako nam je živica postala rijetka, treba je što oštrije obrezati. Sada je vrijeme da odaberemo ukrasno drveće i grmlje koje ćemo saditi idući mjesec. Tko u jesen nije stigao posaditi tulipane, ako se zemlja odmrzne, može to učiniti do kraja veljače.
Sobno bilje
Pelargonije i viseće karanfile, koji su prezimili u podrumu, treba na koncu mjeseca iznijeti na svjetlo i kratko obrezati. Amarilis, koji pokazuje cvjetni izboj, redovito zalijevamo i povremeno dohranjujemo otopinom gnojiva za cvijeće. Prošlogodišnjim fuksijama treba sve izboje skratiti na polovinu i iznijeti ih na svjetlo. Zumbule i tulipane koji su nam cvali u loncu treba i kad ocvale dalje zalijevati, da bismo ih kasnije mogli posaditi u vrtu, gdje će dogodine opet cvasti. Gomolje gloksinije, koje smo čuvali na suhu i toplu mjestu, moramo do konca veljače posaditi u cvjetne lonce i odgovarajuću zemlju.
Sad je vrijeme da popravimo i obojimo sandučiće za cvijeće za balkone i prozore, da bismo mogli u njih saditi proljetno bilje: maćuhice, tratinčice, spomenak i drugo. Sobno bilje na prozoru treba preko podneva za sunčanih dana [color=#e03985! important]pomoću</FONT> sjenila od biljnog papira zaštititi od najjačeg sunca.

3. Ožujak
U vrtu
Budući da korov najviše raste po putevima, treba ih već sada poprskati nekim sredstvom za uništavanje korova. Puteve u vrtu treba popraviti, pregledati uređaje za hvatanje kišnice, male vrtne bazene. Sada je vrijeme da se sadi ukrasno drveće i grmlje. Ruže koje smo uzimili treba u drugoj polovini mjeseca otkopati ili odmotati i propisno obrezati. Ukrasno drveće i grmlje koje nije obrezano prošlog mjeseca treba što prije obrezati. Kamenjar treba urediti, očistiti i dosaditi ukoliko je potrebno. Velike trajnice možemo u ovom mjesecu dijeljenjem razmnožiti i tako popuniti prazna mjesta u kamenjari. Mahoniju koja je ostarila treba u ovom mjesecu temeljito i posve kratko obrezati.
Gomolje kana koje smo prezimili u toplu i suhu mjestu treba sada posaditi u cvjetne lonce i držati na toplom.
Sobno bilje
Kako bismo u travnju odmah mogli presaditi svoje sobno bilje, treba već sad za svaku vrstu nabaviti odgovarajuću zemlju i potrebne cvjetne lonce. Lonce treba prije upotrebe potopiti u vodu da se dobro namoče.
Velike biljke koje smo prezimili u svijetlu podrumu ili na stubištu (agave, oleandre i sl.) treba početi redovito zalijevati i nadohranjivati. Viseće sobne biljke (puzavice, mirtu, setkreziju i sl.) možemo na koncu ožujka prikratiti na jednu trećinu izboja. Kaktuse, koje zimi gotovo i nismo zalijevali, stavimo na svjetlo i počinjemo ih redovito zalijevati.
Od polovine ožujka možemo sve zdrave sobne biljke početi redovito jednom na tjedan nadohranjivati otopinom umjetnog gnojiva za cvijeće. Prije dohranjivanja biljku najprije obilno zalijemo odstajalom vodom, a tek onda otopinom gnojiva. Sandučiće za prozore i balkone možemo od polovine ožujka zasaditi maćuhicama, tratinčicama, i ostalim proljetnim cvijećem.

4. Travanj
U vrtu
Treba provjeriti zalihu zaštitnih sredstava. Sad se javljaju prvi štetnici: žičnjaci, mravi, puževi, krtice itd. Treba pažljivo pripremiti tlo za sijanje trave, a zatim odabrati sjeme trave i posijati. Za sjetvu odaberemo suh dan bez vjetra. Na l m2 sije se 40 do 60 g sjemena. Najprikladnija za sjetvu trave jest druga polovina travnja, ako zemlja nije prevlažna i prehladna. Posijano sjeme treba lako povaljati ili ugaziti, a zatim redovito vlažiti da se sjemenke ne osuše. Stare travnjake treba u travnju prvi put pokositi, nakon toga natopiti i gnojiti tekućim gnojivom.
Kamenjari se i u toku travnja nadosađuju, gnoje i popunjavaju novim biljem. Ako namjeravamo ljetno bilje sijati na mjesto, tj. na cvjetnu gredicu, treba sad pripremiti tlo.
I u travnju se može saditi grmlje i drveće ako nije potjeralo. Isto vrijedi i za ruže.
Sobno bilje
Biljke koje su prezimile u sandučićima treba očistiti, izboje prikratiti, izmijeniti zemlju i, po potrebi, uginule biljke zamijeniti novima. Ovo je najpovoljniji mjesec za presađivanje svega sobnog bilja. Pri presađivanju ne treba uzeti uvijek veći cvjetni lonac. Veličina lonca mora biti u skladu s veličinom korijena biljke. Ako je korijen bolestan, treba u zemlju dodati više pijeska. Pri presađivanju treba paziti da se cvjetni lonac ne napuni previše zemljom, otprilike l cm ispod ruba lonca. To je tzv. rub za zalijevanje; inače se voda prelijeva. Nanovo presađene sobne biljke treba prvih nekoliko dana nakon presađivanja samo oprezno zalijevati. Viseći filodendroni, puzavci, scindapsus, sansevieria i neke druge vrste sobnog bilja možemo razmnožiti tako da reznicu sa 3—4 lista stavimo u čašu s vodom i držimo na toplu i svijetlu mjestu. Kad je korijen dug 3—4 om, posadimo malu biljku u cvjetni lonac.
izvor-žena.hr


Zadnja promjena: Kikica; 29.04.10 10:59; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43767
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

Cvjetni kalendar Empty
PostajNaslov: Re: Cvjetni kalendar   Cvjetni kalendar I_icon_minitime29.04.10 10:58

Cvjetni kalendar 149938

Svibanj

U vrtu

Prvi lijepi svibanjski dani vrlo su prikladni da obojimo plot klupe i ostali vrtni namještaj. Treba odmah uništiti korov koji sad već bujno raste, da se ne osjemeni i još jače ne raširi. U vrtu treba početi s okapanjem bilja i razrahljivanjem zemlje, a ako je vrijeme izuzetno toplo, i sa zalijevanjem. Sad je krajnje vrijeme da posijemo ljetno cvijeće, ako to nismo stigli učiniti u travnju. Iza 15. svibnja u nas više nema opasnosti od mrazova, pa se mogu napolju saditi: pelargonije, kane, salvije, petunije, tagetes i sve ostalo ljetno bilje. Divlje izboje na ružama treba redovito rezati da nepotrebno ne iscrpljuje biljku. Redovito treba zalijevati čitav vrt, a naročito grmlje i drveće koje smo ove godine posadili. Ocvale cvjetove jorgovana treba pažljivo ukloniti, a forsicije i ukrasne trešnje nakon cvatnje oštro prikratiti.

Sobno bilje

Sandučiće s proljetnim cvijećem koje je ocvalo treba u drugoj polovini mjeseca posaditi ljetnim cvijećem. Zemlja u kojoj sadimo pelargonije i petunije mora biti dobra i bogata hranivima ako želimo bujan rast i obilnu cvatnju. Za polusjenovita mjesta prikladne su fuksije i begonije, a od visećih biljaka naročito su zgodne kobea i tropaeolum, od penjačica slak i crveni grah. Sobno bilje koje ne iznosimo van u vrt ili na terasu treba držati preko podne lako zasjenjeno, a i napolju ga treba smjestiti na polusjenovito mjesto. Za sobne biljke koje nisu napolju, vrlo je korisno da ih povremeno iznesemo na ljetnu kišu. Amarilis treba u svibnju obilno zalijevati, povremeno gnojiti i držati na svjetlu.
Napolje možemo iznijeti više—manje sve biljke, osim naročito osjetljivih tropskih vrsta, predviđenih za uzgoj u cvjetnom prozoru.
U svibnju su sve sobne biljke u punom razvoju i bujno rastu, pa o tom treba voditi brigu pri zalijevanju i nadohranjivanju.
Lipanj

U vrtu

U ovom mjesecu treba se u vrtu boriti sa štetnicima i korovima. Kod nas postoje zato provjerena kemijska sredstva, ali će se ipak najviše korova uništiti okapanjem i direktnim uništavanjem. Pri uništavanju štetnika pomažu nam i neke životinje - jež, žabe, pa i krtice koje, unatoč tome, mogu biti u vrtu vrlo neugodne jer neprestano prave krtičnjake. Ruže iza prve cvatnje ne smijemo preoštro rezati, da što prije ponovo cvatu. Ocvale cvjetove treba odmah uklanjati da se nepotrebno ne stvaraju plodovi. Ruže treba redovito gnojiti i štititi od štetnika. Naročito ih napadaju razne vrste biljnih uši. Uništavaju se prskanjem raznim kemijskim preparatima. Treba se pri tom držati uputa na omotu i prskanje ponoviti najmanje tri puta s razmakom od 8 dana. Ako u vrtu imamo gladiole, treba ih, redovito i obilno zalijevati. Kamenjaru treba redovito čistiti od ocvalog bilja i povremeno okapati i zalijevati.

Sobno bilje

U toku lipnja treba početi prihranjivati bilje u sandučićima na prozorima i balkonima koje u to vrijeme počinje bujno cvasti. Ocvale cvjetove i uvele listove treba svakako uklanjati ako želimo da naši sandučići budu doista lijepi. Sobne se biljke i u lipnju redovito svakog tjedna dohranjuju i obilno zalijevaju.
Problem zalijevanja za vrijeme godišnjeg odmora riješit ćemo tako da biljke složimo u veću posudu na podlošku. U posudu ulijevamo vodu tako da biljke u njoj ne leže, tj. cvjetni su lonci iznad površine vode, biljke dobro zalijemo, zasjenimo od sunca, a veće lonce spojimo pomoću stijenja s vodom u posudi. Bilje u bačvicama, ako nije napolju, opskrbimo vodom tako da u zemlju utaknemo grlić boce napunjene vodom, kojoj smo odbili dno.

Srpanj

U vrtu

Najvažniji posao u vrtu u ovom toplom ljetnom mjesecu jest neprestano razrahljivanje površine gredica, jer se za zalijevanje ili uslijed jakih ljetnih pljuskova često stvori kora koja otežava pristup zraka u zemlju. Zalihu zemlje i komposta treba preko ljeta bar jedanput prebaciti, a najbolje je to učiniti u srpnju.
U ovom se mjesecu ruže gnoje posljednji put tako da izboji do jeseni dobro sazru, kako se ne bi u zimi smrzli. To je mjesec u kojem se ruže mogu cijepiti (okulirati). U srpnju je najbolje množiti perunike dijeljenjem. Trajnice treba redovito čistiti, ocvale cvjetove uklanjati, da se ne stvara nepotrebno sjeme.
Proljetne lukovice — tulipani, narcise, zumbuli i si. konačno su potpuno sazrele, pa je sad pravi čas da se izvade iz zemlje.
Sobno bilje

Fikusi i filodendroni, naročito ako su vani u vrtu ili na balkonu, u ovom mjesecu bujno tjeraju pa zahtijevaju mnogo vode i redovito dohranjivanje. Ako počnu odbacivati donje lišće - siguran je znak da ih držimo presuhe. I sve ostale zdrave sobne biljke i u srpnju redovito gnojimo otopinom umjetnog gnojiva za cvijeće. Da bi se biljke, koje i preko ljeta držimo u sobi, jednakomjerno razvijale na sve strane, moramo ih povremeno okretati, jer se inače naginju prema svjetlu te rast nije ujednačen. Među lončanice koje cvatu u srpnju spadaju Gloksinije — sobne biljke s velikim krutim, dlakavim listovima i prekrasnim crvenim ili plavim baršunastim cvjetovima u obliku zvona.
Ne podnose direktno sunce, ali traže puno svjetla i vode. Ne smijemo ih zalijevati po listu, jer se javljaju ružne smeđe mrlje. U srpnju se mogu nabaviti i prvi cvatući sobni jaglaci (primule) koje treba slično držati kao gloksinije.
Ne smijemo zaboraviti na naše sobne biljke za vrijeme godišnjeg odmora.
Kolovoz

U vrtu

Posla u vrtu ima dosta — redovito svakodnevno zalijevanje, zatim uništavanje korova, košnja travnjaka, rahljenje zemlje itd. To je najbolji mjesec za rezanje crnogoričnih živica. Crnogoričine živice ne režu se ravno, nego nešto skošene prema gore, inače donji dio brzo ogoli. U kolovozu se isto tako mogu saditi i presađivati sve vrste crnogorice, ukoliko se radi o mladim biljkama sa dobro razvijenom korijenovom balom. Biljke treba nakon sadnje dobro učvrstiti pomoću kolca za podupiranje i redovito obilno zalijevati, te svakodnevno nekoliko puta prskati krošnju. U kolovozu je vrijeme da se sve ocvale trajnice razmnože dijeljenjem. Lukovice koje smo izvadili iz zemlje treba redovito pregledati da ih ne oštete miševi. Maćuhice, tratinčice, spomenak i levkoje, koje smo u srpnju sijali, sade se u drugoj polovini kolovoza na gredice.
Sobno bilje

Ako želimo da nam amarilis redovito cvate, treba ga ovaj mjesec pomalo prestati zalijevati, a do konca kolovoza sasvim prestati. Listovi koje prskamo za sunčana vremena požute i uginu.
I epifilium, vrstu kaktusa koja cvate na kraju prosinca, u kolovozu pomalo zasušujemo. Sve ostalo bilje, a naročito ono na sunčanim položajima, na balkonima i terasama, obilno i svakodnevno zalijevamo, dohranjujemo i prskamo. Kolovoz je posljednji mjesec u kojem još možemo presađivati naše sobno bilje ako želimo da se do jeseni dobro prokorijeni. Kod bilja u loncima često u to vrijeme na površini primjećujemo male bijele crviće. To je znak da bilje držimo prevlažno. Najbolje je površinu zemlje u loncu posuti pijeskom koji se brzo suši.

izvor-žena.hr
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica


Female
Taurus Goat
Broj postova : 43767
Godine : 44
Datum registracije : 04.03.2009

Cvjetni kalendar Empty
PostajNaslov: Re: Cvjetni kalendar   Cvjetni kalendar I_icon_minitime13.11.10 14:01

Cvjetni kalendar 383_big
Cvjetni kalendar: rujan - prosinac

Kako pripremiti vaše bilje za zimu

RUJAN

U vrtu

Sad je vrijeme da počnemo na drveće i grmlje postavljati hranilice za ptice. Potrebno ih je osigurati od mačaka metalnim prstenima sa zupcima okrenutim prema dolje.
U ovom mjesecu već možemo saditi lukovice ljiljana, zatim sitnog proljetnog cvijeća: visibabe, krokusa, pasje zube itd.
U rujnu također možemo razmnožiti razne trajnice dijeljenjem. Izuzetak čine kasne jesenske astre. S višegodišnjih gredica na koncu ovog mjeseca uklanjamo sve ocvalo ljetno bilje kojim smo zasadili prazna mjesta. Na početku mjeseca krajnje je vrijeme da se sadi dvogodišnje proljetno cvijeće — maćuhice, tratinčice, spomenak itd. Sve crnogorično bilje, bez obzira na eventualne kiše, treba dobro i obilno zaliti, ako želimo da dobro prezimi. Treba se pravodobno pobrinuti za slamu i listinac koji će nam služiti za uzimljenje osjetljivih biljaka.

Sobno bilje

U drugoj polovini ovog mjeseca možemo posaditi u lonce ili postaviti u posebne čaše s vodom preparirane lukovice zumbula i niskih tulipana koje će cvasti na kraju prosinca i na početku siječnja. Lukovice se plitko posade tako da im trećina viri iz zemlje. Odozdo se pospe pijesak. Tako posađene lukovice najmanje dva mjeseca držimo u mraku i na hladnom.
Na kraju rujna, naročito ako je vrijeme hladnije, treba unijeti veće ukrasno bilje: oleandre, limune, agave itd. da ne stradaju od hladnih noćnih mrazova. Isto tako treba unijeti kaktuse i sukulente koji su preko ljeta bili u vrtu ili na balkonu. Ako su se na epifilumu počeli pokazivati pupovi, treba ih opet normalno zalijevati, i što manje micati.
Sobno bilje, naročito osjetljivo na suvišak vlage, kao npr. sansevierije, peperomije i sl., treba početi manje zalijevati. Ukoliko su dani izrazito hladni, potrebno je prostorije temperirati da osjetljive biljke ne bi stradale zbog nagle promjene temperature.

LISTOPAD

U vrtu


Sve površine koje u jesen nećemo saditi treba duboko prekopati i preko zime ostaviti u velikim grudama da dobro promrzne. Ako u proljeće sadimo bilje s dubokim korijenjem (ruže, grmlje, mahoniju), treba zemlju kopati na dubinu od dvije lopate ili rigolati.
Zemlju možemo pognojiti u jesen prirodnim gnojivom, a ako smo to učinili prošle godine, onda dodamo samo vapnena gnojiva. Mnogi ne znaju da su kišne gliste vrlo korisne životinje jer razrahljuju zemlju.
Isto tako spremamo vrtni namještaj, igraće sprave za djecu i uređaje za rošenje, jer nisu više potrebni. Ovo je najbolji mjesec za sadnju ukrasnog grmlja. Ukrasno bilje koje smo posadili u proljeće sad nešto obrežemo da se uspostavi ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela.

Sobno bilje

Ako imamo bromeliju i držimo je u toploj sobi, mora se i zimi lijevak koji čini lišće redovito puniti vodom. Pelargonije, fuksije i viseće klinčiće, treba spremiti za drugu godinu u prostoriju zaštićenu od smrzavanja sa, po mogućnosti, što više svjetla (svijetli podrum). Ostavimo ih u sandučićima i držimo ih gotovo suho. Sve uginule dijelove redovito uklanjamo.
Gomolje tzv. gomoljastih begonija najbolje je spremiti u suhi treset, gdje se preko zime vrlo dobro drže. Biljke zbog pomanjkanja svjetla sve manje rastu, pa ih ne treba dohranjivati, a zalijevanje ograničimo na minimum. Samo u jako loženim prostorijama moramo redovito zalijevati i brinuti se da osjetljive biljke ne stradaju zbog pomanjkanja vlage u zraku. Najbolje je ako ih redovito prskamo ili držimo na preokrenutu tanjuriću za cvijeće u podlošku s vodom koja se neprestano isparuje. Cvjetni lonac ne smije dodirivati vodu.

STUDENI

U vrtu


Ako možemo nabaviti borovih iglica ili bukova lišća, dobro će nam doći da njima pokrijemo zemlju u vrtu i tako zaštitimo osjetljive biljke preko zime.
Gomolje gladiola, koje smo još u toku prošlog mjeseca izvadili iz zemlje, treba potpuno osušiti, zatim probrati i samo zdrave i neoštećene lukovice spremiti na suho mjesto zaštićeno od smrzavanja. Lukovice koje prezime u zemlji, tulipane, narcise, zumbule, krokuse, itd., dobro je pokriti slojem listinca da ne stradaju ako zima bude oštra.
Ako na proljeće u svom vrtu želimo osnovati novi travnjak, već u studenom treba za to prirediti zemlju. Kad opadne lišće, treba okopati ukrasno grmlje, a na koncu mjeseca možemo grmlje i obrezati, ukoliko taj posao ne ostavljamo za proljeće. Osjetljivo bilje u vrtu zaštititi ćemo od zime omatanjem slamom ili jelovim grančicama.

Sobno bilje

U loženim prostorijama treba sobnom bilju posvetiti mnogo više pažnje nego vani u vrtu, na balkonu ili u sobi ljeti. Na listovima biljaka skuplja se svakodnevno prašina koju redovito treba uklanjati mokrom krpom ili spužvom jer se inače zatvore pore na listu, a prašne biljke ne izgledaju lijepo. Jednom na tjedan našu malu zbirku treba složiti u kadu za kupanje i istuširati bilje mlakom vodom. Na taj smo način biljke i obilno zalili, pa ćemo u toku tjedan zalijevati samo pojedine biljke koje i zimi traže više vode. Na kraju studenog mogu se u sobu unijeti prvi tulipani i zumbuli ako je cvjetni izboj visok bar deset centimetara.
Oni se još uvijek drže u mraku, pokriveni papirnom vrećicom ili cvjetnim loncem.
Potrebno ih je sad redovito zalijevati da cvijet ne ostane "sjediti" među lišćem.

PROSINAC

U vrtu


Budući da u prosincu više nije moguće obrađivati zemlju, treba sve vrtno oruđe i alat očistiti i podmazati da ga sačuvamo u što boljem stanju.
Miševe, koji se često nasele u vrtne sjenice i šupe, treba redovito trovati jer u toku zime mogu nanijeti mnogo štete. Neposađene gredice na kojima želimo već u veljači nešto saditi moramo pokriti listincem da se zemlja preduboko ne smrzne. Ne smijemo zaboraviti da su sad ptice u našem vrtu upućene uglavnom samo na našu pomoć, te ih moramo redovito hraniti. Ako u prvim danima prosinca ne nastupi smrzavanje, dobro je još jedanput obilno zaliti sve crnogoričino bilje u vrtu.
Ukoliko padne obilan snijeg, treba ga s crnogorice i osjetljivih bjelogoričnih grmova i stabala redovito otresti, jer pod težinom snijega dolazi do lomljenja grana. Sve zaštitne mjere od zime moramo redovito kontrolirati i eventualne manjkavosti odmah ispraviti.

Sobno bilje

U prosincu možemo grančice s cvjetnim pupovima koje smo odrezali na grmu forsicije u vrtu vrlo lako natjerati da procvate. Nakon rezanja držimo ih čitave 10 sati u toploj vodi (35 do 40° C), a poslije ih stavimo u vazu s vodom u toplu sobu. Procvate za 3 tjedna, ovisi o temperaturi
sobe.
Mnoge vrste tzv. lisnatih begonija – carske begonije, loren-begonije i sl. odbace zbog pomanjkanja svjetla i suha zraka često lišće. U takvom stanju samo ih krajnje oprezno zalijevamo da im ne sagnjili korijen, ali ih i dalje držimo na toplom. Epifilum se drži na toplom, ne smije se micati i redovito se svaki dan prska mlakom vodom ako želimo da procvate za Novu godinu.
Izvor
[Vrh] Go down
Sponsored content

Cvjetni kalendar Empty
PostajNaslov: Re: Cvjetni kalendar   Cvjetni kalendar I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Cvjetni kalendar
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Cvjetni horoskop
» Cvjetni horoskop
» Cvjetni horoskop starih Slavena
» >>Kalendar by Veseli forum<<
» Kalendar nastupa (Srbija)

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Planet Zemlja :: Vrtlarstvo,voćarstvo i uređenje dvorišta :: Vrtlarstvo, voćarstvo-
Forum(o)Bir: