|
| Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 07.01.10 21:51 | |
| Za nekad najjaču valutu Europe nije postavljen neki određeni rok kad se može zamijeniti u eure, pa se Nijemcima ne žuri da konvertiraju stare zalihe, ili su možda to zaboravili. Prema procjenama njemačke Bundesbanke, u eure još nije zamijenjeno nekih 13.6 milijardi njemačkih maraka, od čega je polovica u papirnom novcu, a polovica u kovanicama. Ne zna se koliko je dio tog nepromjenjenog starog novca u samoj njemačkoj, a koliko izvan nje. U dvedesetima je cijeloj Istočnoj Europi marka služila kao zamjenska valuta (bosanska konvertibilna marka i bugarski lev još uvijek su vezani za njezin tečaj) i po procjenama njemačke državne banke tad je oko 40 % maraka u opticaju bilo izvan Njemačke. Kad je s uvođenjem eura 2002. marka prestala biti legalno sredstvo plaćanja Bundesbank, za razliku od banaka drugih zemalja koje su ušle u "eurozonu" nije odredila neki krajnji rok do kojeg se marke mogu zamijeniti (po fiksnom tečaju od 1.95583 marke za 1 euro); jedini vremenski rok bio je postavljen za "istočne marke", valutu DDR-a koja je nestala ujedinjenjem Njemačke. Prema riječima glasnogovornice Bundesbanke Adelheid Sailer-Schuster, tijekom 2009. je u eure promijenjeno oko 190 milijuna njemačkih maraka. Za zamjenu u eure ne naplaćuje s enikakva provizija, a marke se mogu čak i poslati poštom na zamjenu. Izvor _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 12.01.10 9:02 | |
| imam i ja jos koji papiric, jos tugujem za tom valutom , bem ti evro |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 12.01.10 9:19 | |
| Eee i ne tuguju samo švabe i nama su markice bile drage i ne sumnjam da ih ima još puno puno na životu.. | |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 16.01.10 13:22 | |
| - Passion je napisao/la:
- imam i ja jos koji papiric, jos tugujem za tom valutom , bem ti evro
Koliko si papirića zadržala? : _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | mihaela Ljubitelj foruma
Broj postova : 3434 Godine : 38 Lokacija : Uvek dovoljno blizu da vidim sve Datum registracije : 25.11.2009
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 16.01.10 13:32 | |
| Ja sam volela vrapche one od 100DM ,stare....bila sam mala kad sam ih uzimala tati iz dzepa i pravila avionchice | |
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 16.01.10 13:45 | |
| Jbt, bogat tata onda.... :jawdrop: _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
Broj postova : 3434 Godine : 38 Lokacija : Uvek dovoljno blizu da vidim sve Datum registracije : 25.11.2009
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 16.01.10 13:47 | |
| | |
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 16.01.10 13:49 | |
| Ja kod svog nisam mogao nači 20 dinara, uvjek je konj sve zapio... _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 16.01.10 13:53 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 19.01.10 23:50 | |
| - Goran je napisao/la:
- Passion je napisao/la:
- imam i ja jos koji papiric, jos tugujem za tom valutom , bem ti evro
Koliko si papirića zadržala? : trecinu od ovog sto fali , cekam jos da se vrijednost digne , pa cu prodat ebes akcije... |
| | | FireWalker* Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 577 Godine : 33 Lokacija : Kladanj, BiH Datum registracije : 30.12.2009
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' 20.01.10 0:17 | |
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' | |
| |
| | | | Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka' | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 61 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 61 gostiju. :: 3 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|