Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Koje situacije mogu izazvati srčani udar?

Go down 
+2
Kikica
Blizanka
6 posters
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

Koje situacije mogu izazvati srčani udar? Empty
PostajNaslov: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime30.12.09 9:03

Srčani udar odnosi najveći broj žrtava na svijetu. Tomu svakako pridonosi moderan način života. Kako se zaštititi? Čovjek je svakodnevno izložen različitim stvarima koje njegovo srce dovode u opasnost. Postoje aktivnosti koje dodatno povećavaju rizik za srčani udar iako vam vjerovatno nikada ne bi palo na pamet da se nalazite u potencijalno opasnoj situaciji.

Donosimo vam nekoliko potencijalnih situacija koje mogu izazvati srčani udar. Pročitajte i na vrijeme zaštitite svoje srce.

Gužva u saobraćaju

Saobraćaj može biti vrlo opasna stvar za srce. Kada zapnete u gužvama i kolonama, raste vam krvni pritisak i povećava se mogućnost za srčani udar. Većina ljudi sklona je živciranju kada se saobraćaj odvija sporo, a oni negdje žure. Takvo stanje nikako nije dobro za zdravlje srca i dugoročno može rezultirati srčanim udarom.

Jutra

Jutra nisu najbolji prijatelj srca. Naime, otkriveno je da se 40 posto srčanih udara događa ujutro. Zašto? Nakon što se čovjek probudi, tijelo počinje lučiti adrenalin i druge hormone stresa, povećava se krvni pritisak, ali i potreba za kisikom. Tijelo se nalazi i u svojevrsnom stanju dehidracije ujutro što usporava kolanje krvi. Sve to utiče na srce. Zaštite sebi i omogućite si da se ujutro budite polako. Radije navijte sat ranije ujutro kako biste dobili malo vremena i omogućili sebi polaganije buđenje.

Ponedjeljak ujutro

Posebno su stresna jutra ponedjeljkom. To pokazuju i podaci koji otkrivaju da je ponedjeljkom ujutro 20 posto više srčanih udara. Kako ne biste postali dio poražavajućih statistika, omogućite sebi kvalitetan vikend. Subotom i nedjeljom se odmarajte, ali ne pretjerujte sa spavanjem. Naime, ako subotom i nedjeljom dugo spavate, a onda se ponedjeljkom budite rano, dovodite vlastiti organizam u stanje povećanog stresa. Zašto? Tijelo je tokom vikenda izgubilo prirodni ritam, a novo vraćanje u uobičajeni raspored ponedjeljkom može rezultirati srčanim udarom.

Javni nastupi

Vjerovali ili ne, na zdravlje srca utiču i javni nastupi. Organizam se prilikom javnih nastupa nalazi u stanju kao kada ga opteretite teškom vježbom na koju niste navikli. Povećana nervoza podiže krvi pritisak, ubrzava otkucaje srca i povećava nivo adrenalina. Sve to dovodi organizam u nezavidno stanje. Ako morate govoriti u javnosti, a na to niste navikli, uzmite prije samog događaja beta blokator kako biste se zaštitili. Beta blokatori služe za smanjenje napetosti.

Zdrava ishrana

I hrana, kao što znate, igra važnu ulogu u zaštiti srca. Masna, slana i slatka hrana ne pomaže srcu. Ako se već ne možete odreći nezdravih obroka, nastojte ih svesti na minimum. Svakako biste u ishranu trebali unijeti i zdravu hranu koja je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima. Na taj način srcu ćete barem povremeno osigurati zdravu hranu i spriječiti veću mogućnost od srčanog udara.

Zahtjevne aktivnosti

Svaka napetost kojoj je izložen organizam, a ne događa se često, potencijalna je opasnost za srčani udar. Na primjer, čišćenje snijega lopatom zahtjevna je aktivnost i ako niste u dobroj formi, mogla bi značajno uticati na rad srca. Veliki napor povećava proizvodnju različitih hormona koji utiču na srčani udar. Da biste spriječili neželjenu posljedicu, nastojte održati organizam u formi i redovno vježbajte. Važno je da najprije sa vježbom krenete polako, a zatim povećavate intenzitet vježbanja.

Koje situacije mogu izazvati srčani udar? Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime30.12.09 9:18

kako se cuvati ...kad si zdrav .. ne pada ti napamet nista od ovoga...niko ne zna cijeniti zdravlje ..rijetko ko se budi ranije da se polako pripremi za ustajanje...ja sam jedna od tih koja se polako budi ...ne volim odmah ustajati ...ali nije mi ni na kraj pameti da zbog srca polako se privikavam na budenje ..nego budim se ranije... jednostavno sto volim jos malo se izlezavati...

kako se ne nervirati u saobracajnoj guzvi...kad ti treba sat da dodes negdje gdje dodes obicno za petnaestak minuta....ma ima toga dosta ...ali kako zdrav covjek misliti na to

[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime30.12.09 9:40

..ja pokušavam sačuvati živce i srce...gužve, buđenje..ne doživljavam ozbiljno..buđenje mi traje desetcima minuta...gužva me ne tagnira uvijek krenem puno ranije...više me živcira što onda moram dugo čekati to što sam krenula..ali dobro...tjel. aktivnosti...pa šećem jako puno..sve više volim pješke odraditi ako mi je to što moram u krugu od pola sat pjege do tamo...ako je više onda autom...ali srce se čuva i mirnom životom...ispoljavanjem osječaja...ne trpanjem u sebe...voljeti sebe...i druge ne mrziti..u biti biti zadovoljan sobom...tako najlakše sačuvamo srce. Koje situacije mogu izazvati srčani udar? 816407

Zadnja promjena: Kikica; 30.12.09 21:07; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Tea
Zagrijao tipkovnicu
Tea

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 758
Godine : 54
Datum registracije : 01.11.2009

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime30.12.09 21:04

Ja se nerviram u saobraćajnoj gužvi(a ne vozim).Požurujem muža i dižem mu živce...toliko je smiren da glava boli.Ujutro se ne budim baš lako...sva sreća nemam stresova na poslu.Dok sam radila u bivšoj firmi živcirala sam se i za sebe i za druge.
Međutim kad je neka teška porezna inspekcija...onda sam dobar melem mužu.Pažljivija sam,bolje kuvam i pazim da ga ne živciram dok sve skupa ne prođe.Tu znam šesno zašutit.Jednom je bila inspekcija puna tri mjeseca...to je baš bilo stresno za njega jer je bila u pitanju jedna velika firma.Čak sam jednom i tražila savjet odvjetnika...za svaki slučaj ako koji problem se pojavi.Međutim...sve dobro prođe,ali za to vrijeme dobro se potroše živci,jer čovjek nikad ne zna s tim poreznicima.Nađu uvijek neku rupu i naplate kaznu.
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime30.12.09 21:12

ufff..i ja sam kada je posao u pitanju ta koja smiruje..on plane u trenu..na sve i svakoga...nekada je bolje se i maknuti ...ali tako je explozivan..ništa ne misli na sebe...ja moram na sve troje misliti on ništa. Uopče se ne čuva i pali samo kada mu dijete spomenem too ga smiri...
[Vrh] Go down
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 80666
Godine : 43
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: ZAGAĐEN ZRAK MOŽE UZROKOVATI INFARKT   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime12.06.10 19:10

Koje situacije mogu izazvati srčani udar? Vijesti34ree

Udisanje sićušnih čestica može izazvati infarkt u roku od dva sata, tvrdi skupina znanstvenika. Veza između zagađenog zraka i srčanih problema već je uspostavljena, ali skupina američkih znanstvenika tvrdi da njihovo istraživanje prvo pokazuje tako brzu reakciju. Istraživači su razgovarali s gotovo 800 žrtava infarkta s bostonskog područja koje su pitali kad su počeli osjećati simptome, prenosi BBC.
Zatim su te podatke usporedili s podacima o zagađenosti zraka u gradu. Rizik od infarkta bio je veći među onima koji su bili izloženi jačoj razini čestica dva sata prije infarkta. Njihov je rizik bio dvostruko veći u usporedbi s drugim osobama – iako čak ni on nije prevelik. Te sitne čestice uglavnom proizvode automobili, elektrane, rafinerije i druge industrije.
Profesor Douglas Dockrey s harvardskoga medicinskog fakulteta pretpostavlja da su te čestice opasne jer lakše ulaze u plućno tkivo te savjetuje izbjegavanje fizičke aktivnosti na otvorenom pogotovo u vrijeme vrućina.

Izvor

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Manje količine alkohola u prevenciji infarkta   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime12.06.10 19:13

Da li bi liječnici svojim muškim pacijentima s visokim tlakom trebali preporučiti čašu do dvije dnevno alkohola?

Znanstvenici s Harvarda su izvijestili kako su muškarci koji su dnevno popili par alkoholnih pića imali manju vjerojatnost da dožive srčane udar. Ova se spoznaja ispostavila istinitom čak i nakon što su rezultati bili prilagođeni uzevši u obzir ostale čimbenike vezane uz rizik od srčanog udara.

Niže razine konzumacije alkohola - jedno piće ili manje, svaka dva ili tri dana - nisu imali učinka na rizik od srčanog udara.

Mnogim se muškarcima koji imaju visok krvni tlak savjetuje da ne piju, jer se zna da prekomjerno pijenje pogoršava srčane probleme i da samo može biti uzrok hipertenzije. Iz tog se razloga ne preporučuje pijenje više od jednog ili dva alkoholnog pića dnevno. Međutim, uvidjevši ove rezultate, znanstvenici ukazuju da siguran i odgovoran unos alkohola može smanjiti broj srčanih udara među muškarcima s visokim krvnim tlakom.

Autorica studije mr.sc. Joline Beulens tvrdi kako muškarci kojima je dijagnosticirana hipertenzija dobivaju mnogo savjeta o načinima kako da promijene svoj stil života, a ova im studija pokazuje kako ne moraju mijenjati svoje navike uživanja u alkoholu, ako piju umjereno.

Prijašnje su studije pokazale kako alkohol povećava razine HDL-a, te sprječava stvaranje smrtonosnih krvnih ugrušaka.

Ova je studija bila provedena na uzorku od oko 11 700 muškaraca, zdravstvenih djelatnika s visokim krvnim tlakom koji su bili praćeni tijekom razdoblja od 1996. do 2002. godine.

Ivanhoe's Medical Breakthroughs

Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime12.06.10 20:39

kad procitah zagadeni zrak ...sjetih se toga kako mi koji zivimo u zagadenim gradovima ne mozemo se navici na cist zrak ..tj kako nam smeta ...uvijek se sjetim kod nas obicno ..kad neko iz grada zimi dode na planinu jako mu je lose ...cak su ljude skojima pozli stavljali pored auta blizu auspuha da dodu sebi ...i kad dodu brze nazad kakva planina kakvo sta ...koliko puta sam iz ovog smoga zimi izadi na planinu i nisam mogla disati ..jer nasa pluca su navikla na zagadenost ...i ja kad sam na more dosla cist zrak lijepo milina i bum udar ...valjda navikla na zagadenost ...ne znam ne mora znaciti ni zagadenost ...jer ovdje bi bar pola stanovnistva nestalo od srcanog udara...mislim da najvise utice srtres ...mir koji nemamo ...pa onda sve ostalo ...i ja kad sam pod stresom normalno da cu biti bliza udaru ponovnom prije nego od zagadenosti ...mozda grijesim ...

[Vrh] Go down
Balkanac
Totalno relaxiran
Balkanac

Male
Virgo Goat
Broj postova : 1016
Godine : 33
Datum registracije : 15.06.2010

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime17.06.10 0:18

evo da ja nesto napisem kad sam upravo prije tjedan dana zavrsio srednju medicinsku skolu... sve sto ste gore napisali je istina, ja sam mogao srcani udar predstaviti i na maturi naravno koju sam imao prosli tjedan, prakticno sam radio 2 godine u bolnici i bio na svim djelovima u opcoj bolnici naravno... srcani udar je jedna od bolesti srca i ožilja, najcestija izmedju svih bolesti koje poznamo i potrebno je mnogo stvari da je sprecavamo:
-fizicka aktivnost
-zdrava ishrana
-nepusenje
-umjerena konzumacija alkoholnih pica
-regulacija krvnog pritiska

to su najvaznije stvari koje su potrebne za sprecavanje srcnog udara...

recimo srcna aritmija, to vam je ritam srca ili pulz koji se dogadja u arterijama kao pojav ''pulzacija'' jer kako znate srce je pumpa koja pokrece krv u venama, normalizacija pulza je izmedju 60 i 80, ako imate visok pulz iznad 80 imate ''tahikardija'', ako imate nizak pulz ispod 60 imate ''bradikardija, evo ispod cu napisati nekoliko strucnih pojmova u vezi BSO ili bolesti srca i ožilja!!!

bradikardija (nizak pulz, ispod 60)
tahikardija (visok pulz, iznad 80)
normalizacija pulza je izmedju 60 i 80
normalizacija krvnog pritiska:
donji krvni pritisak (izmedju 60 i 90)
gornji krvni pritisak (izmedju 110 i 140)
hipotenzija (nizak krvni pritisak ispod 60)
hipertenzija (visok krvni pritisak iznad 140)
miokardni infarkt (srcani udar), miokard je srcna misica
ateroskleroza (nakupljanje masti u krvnim zilama)
insuficienca (otkazivanje srca)
thrombus (ugrusak krvi), kad dodje do plucne embolije, da se zapusi plucna arterija tada mu kazemo embolus

evo ovo nesto od mene ali cu sledece dane biti aktivan i drugdje hehee, zasto ne kad imam znanje... imate nekog medicinca ovdje Koje situacije mogu izazvati srčani udar? 19814
[Vrh] Go down
http://www.planetbalkan.net/
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime17.06.10 0:33

Bravo Balkanac, odličan post, ti si naš budući moderator zdravlja Smile chirio respect

[Vrh] Go down
Otelo
Ljubitelj foruma
Otelo

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 5038
Godine : 63
Datum registracije : 10.05.2012

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime22.01.15 12:00

srcani udar je splet negativnih okolnosti pocev od masnoce u krvi..prevelikog zamora..pusenja alkohola negativne koronografije i puno jos drugih..no osnovno je..cuvati se stresova jer upravo tada se sve aktivira i dovodi do srcanog udara koji ne rjetko moze bit katastrofalan..
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Koje situacije mogu izazvati srčani udar?   Koje situacije mogu izazvati srčani udar? I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Koje situacije mogu izazvati srčani udar?
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» AVANDIA lijek za dijabetes izaziva srčani udar
» Mobiteli mogu izazvati alergijsku reakciju
» Životne mudrosti koje vam mogu promijeniti život
» Geste koje vam mogu pomoći u svakodnevnoj komunikaciji
» 5 Legalnih biljaka koje vas mogu… učiniti sretnijim