Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi

Početna stranicaRegistracijaLogin

Pubertet kod djevojčica i dječaka

Go down 
+2
Kikica
Blizanka
6 posters
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

Pubertet kod djevojčica i dječaka Empty
PostajNaslov: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime29.09.09 12:25

Pubertet predstavlja period velikih promena i traje nekoliko godina. U pubertetu se menja telo, toliko da ti može izgledati strano i nepoznato, a menjaju se i tvoja osecanja, kako o tebi, tako i o osobama koje te okružuju.
Pubertet se kod DEVOJCICA javlja izmedu 10 i 15 godina a promene se dešavaju pod uticajem ženskog polnog hormona, estrogena. PROMENE koje se dešavaju u tom specificnom periodu su:
• povecavaju se grudi (ne brini se ako primetiš da je jedna dojka veca od druge, to je uobicajena pojava i vecina žena ima jednu dojku vecu od druge).
• povecana dlakavost oko polnog organa, ispod pazuha, na nogama a kod nekih i na licu.
• pojacano znojenje
• pojava bubuljica - akni
• i konacno, dolazi do najvažnije promene u pubertetu- prve menstruacije.
Prva menstruacija koja se naziva menarha se javlja izmedju 10 i 15-te godine. Od tog perioda tvoji jajnici otpuštaju jedno jajašce svakog meseca koje kroz jajovod ide prema materici. Ako sperma muškarca ne oplodi jajnu celiju žene, jajna celija propada i izlazi iz organizma zajedno sa menstrualnom krvlju. Ta pojava se naziva menstruacija i traje od tri do sedam dana.
Devojcice imaju u pocetku neredovnu menstruaciju. Može se desiti i da izostane nekoliko meseci i zbog toga se nemoj brinuti jer je to normalno.
Menstrualni ciklus je vreme izmedju prvog dana jedne menstruacije i prvog dana sledece, a može da traje od 21 do 35 dana.
Neke devojcice se osecaju dobro tokom menstruacije dok se neke osecaju neprijatno, imaju bolove u donjem delu stomaka i ledjima. Menstruacija nije bolest nego normalna pojava u životu devojke, pa su i sve ove pojave vezane za menstruaciju uobicajene.
U svrhu upijanja menstrualnog krvarenja se koriste ulošci i tamponi. Ulošci se pricvršcuju za gacice. Tamponi se nameštaju u vagini i nisu pogodni za mlade devojke koje nisu imale seksualne odnose.
Kod DECAKA se pubertet javlja nešto kasnije, izmedju 12. i 17. godine a muški polni hormon, testosteron, je glavni "krivac" za promene koje se dešavaju u tom periodu a koje se ogledaju u sledecem:
• pojacan rast tela, posebno u visinu
• povecanje polnog organa, što podrazumeva rast penisa i testisa.
• pojacana dlakavost po telu, posebno u podrucju polnog organa, pazuha i lica.
• promena glasa - mutiranje
• pojacano znojenje
• pojave bubuljica - akni
• dolazi do pojave "mokrih snova" koji se javljaju kada decaci sanjaju erotske snove zbog cega se uzbude i doživljavaju ejakulaciju (izbacivanje sperme).
Pored ovih burnih fizickih promena, pubertet predstavlja i period velikih emotivnih promena. Emotivno sazrevanje kroz koje prolaziš tokom puberteta je razdoblje puno naglih promena raspoloženja, nedoumica, sumnji. Menjaju se tvoja osecanja prema sebi, tvojim prijateljima i prema tvojoj okolini. Potrebno je vreme da se prilagodiš ovim promenama, a potpuno je normalno da se osecaš zbunjeno i nervozno kada se nešto dešava po prvi put. Ipak, opusti se i probaj da uživaš u novim stvarima koje donosi pubertet i budi ponosan/na na sebe i svoje telo.

Autorsko pravo preuzetog teksta je : www.oic.org.yu/sexrepzdr.htm

Pubertet kod djevojčica i dječaka Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime29.09.09 17:48

Nemoj me plašiti.. Pubertet kod djevojčica i dječaka 12363 Šalim se,jako korisno znati za sve roditelje,jer opet iako sve znam,bolje ovako još pročitati i utvrditi gradivo... Pubertet kod djevojčica i dječaka 816407
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime30.09.09 16:32

...baš super taj internet..imaš sve blizu..nemoraš u knjižnicu po knjige od kojih se osječaš neugodno ili kod tete..po njenu..klikneš ako te štio zanima i obrazuješ...
Samo ja bi radije da može jednom mene pitati umjesto interneta i radit ću na tom da na vrijeme sve sazna, a ne da ostane šokirana...svim nećim gore navedenim.
[Vrh] Go down
Rokerka
Ljubitelj foruma
Rokerka

Female
Cancer Rat
Broj postova : 4199
Godine : 28
Datum registracije : 31.12.2009

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime08.01.10 14:16

Citat :
povecavaju se grudi (ne brini se ako primetiš da je jedna dojka veca od
druge, to je uobicajena pojava i vecina žena ima jednu dojku vecu od
druge).

Ma, ubise se kolko se povecavaju Pubertet kod djevojčica i dječaka 22424
baj d vej...Ja sam mislila da sam puna deformiteta...al sad vidim da je to normalno...
nisam smela da se svucem u kupaci da neko ne bi video da mi je jedna sika (ako to sto imam (nemam) uopste moze da se nazove tako) veca od druge Pubertet kod djevojčica i dječaka 12363
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 43764
Godine : 45
Datum registracije : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime23.06.10 9:35

Studija Sveučilišta Copenhagen nedavno je pokazala da je dob dječaka i djevojčica u kojoj ulaze u pubertet sve manja, a ova se promjena u Europi zbila u vrlo kratkom periodu. Osim kalorične prehrane okrivljuju se i kemikalije.

Prije nešto više od deset godina stigle su prve vijesti, iz SAD-a, o sve ranijem početku puberteta. Znanstveni krugovi objasnili su pojavu s povećanim brojem pretile djece, previše sjedenja pred elektronskim uređajima i prevelike konzumacije hormonski tretirane govedine.

Studija Sveučilišta Copenhagen nedavno je pokazala da je dob dječaka i djevojčica u kojoj ulaze u pubertet sve manja, a ova se promjena u Europi zbila u vrlo kratkom periodu.

Kod djevojčica, početak puberteta u prosjeku je sad za 1 godinu ranije - već s 11 godina. Za dječake granica se snizila za četiri mjeseca i u prosjeku počinje već s 10 godina.

Zasebna istraživanja u Nizozemskoj i Italiji potvrdila su ove podatke. Endokrinolozi izvještavaju o bujici djece sa simptomima preranog puberteta.

Dr. Richard Stanhope, s londonske Great Ormond Street Children's Hospital smatra da ovo predstavlja problem jer psihički razvoj ne prati i tjelesni pa se djeca ne mogu nositi s izgledom koji pokazuje više godina nego ih imaju.

"Oni su fizički spremni za seksualnu reprodukciju, ali mentalno nesposobni", rekao je dodajući da su zbog toga ranjiviji na pokušaje seksualnog zlostavljanja i tinejdžersku trudnoću.

Kod dječaka se to može ispoljiti riskantnim ponašanjem i zloupotrebom alkohola i narkotika. Smatra se da povišena razina muškog hormona testosterona može dovesti do agresije kod dječaka koji su premladi da kontroliraju impulse.

Osim toga djeca su svjesna razlike između sebe i svojih vršnjaka koji im sad djeluju djetinjasto pa se počnu družiti sa starijima od sebe ili se srame svojeg naglog razvoja držeći se pogrbljeno i odjećom skrivajući obline.

"Uklopiti se u društvo djeci je izuzetno važno," smatra britanska psihologica Linda Blair. Mnogi psihološki problemi znaju započeti baš u pubertetu, a ona uočava nagli porast onih koji su zbog ranog puberteta drugačiji i zbog toga pate. Smatra da reklamne kampanje pogoršavaju atmosferu jer potiču djecu da streme zrelijem izgledu.

Kalorična hrana vjerojatno je djelomično kriva za ovaj trend, no ne može ga u potpunosti objasniti. Naime, talijanska studija sugerira da svjetlost i radijacija iz TV-a i kompjuterskih ekrana možda potiskuje produkciju hormona melatonina koji regulira unutarnji biološki sat. Melatonin, smatraju znanstvenici, sprečava preranu pojavu puberteta.

Osim toga kemikalije, poput ftalata ili bisfenola A, koje djeluju na naše žlijezde glavni su osumnjičenici jer mogu ometati hormonalni razvoj ili imitirati neke hormone. Svi smo mi izloženi različitom koktelu kemikalija svakodnevno, a djeca čiji se organizam tek razvija posebno su ranjiva.
Net.hr

Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime24.06.10 13:34

ja još nemam takvih problema. mislim, moja kćerkica nema looool

što se tiče puberteta za sad ću reći: Mislit ću o tome sutra.
[Vrh] Go down
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 74186
Godine : 174
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime03.07.10 14:52

Zašto pubertet počinje sve ranije?

Sve brže odrastanje
Starost pri početku puberteta se snižava iz godine u godinu. U 19.st. dečki su u pubertet ulazili sa 17 godina a djevojke s 15. Godine 1960 je prosjećna starost djevojki koje su pri početku puberteta imale 12 godina, dečki 14. Istraživanje danskih znanstvenika iz 2006 u kojem je sudjelovalo tisuću djevojaka, otkrila je da je prosječna starost pri kojoj se djevojkama počinju razvijati prsa samo 9 godina i 10 mjeseci - jednu godinu nego u istraživanju provedenom 1991. Stručnjaci misle da je stopa starosti koja se smanjuje u ulasku u pubertet valjana za cijelu Europu.
''Iznenađujuća činjenica da je samo u 15 godina došlo do tako velikih promjena, to je vrlo zabrinjavajuće" rekao je dr. Anders Juul, voditelj odjela za rast i razmnožavanje Sveučilišne bolnice u Kopenhagnu. ''Djevojke koje sazrijevaju ranije suočavaju se s problemima teenagera s kojima se još ne znaju nositi, osim toga kasnije su izloženije raznim oboljenjima". Duža izloženost estrogenu povećava, mogućnost raka dojke i srčanih oboljenja.

Uzroci za sada nepoznati
Sve brže odrastanje djevojaka i dječaka je svakako alarmantno, stoga mnogi znanstvenici pokušavaju razumjeti ovaj fenomen. "Rezultati ovih istraživanja su jasan znak da nešto utječe na našu djecu, to je zasigurno loša prehrana, kemikalije iz okoliša ili slaba fizička aktivnost" rekao je Juul. Za poteškoće u spolnom razvoju krive su brojne umjetene kemikalije, prije svega bisfenol A, koji se nalazi na limenkama i dječijim bočicama.
Drugi faktor, koji bi mogao utjecati na ubrzani razvoj su prehrambene navike. Djeca danas jedu količinski više od prijašnjih generacija, sve više jedu crveno meso. Nedavno istraživanje engleskih znanstvenika s Sveučilišta u Brightonu je potvrdilo povezanost mesa i ranim ulaskom u pubertet. Skoro polovica djevojaka koja je na jelovniku imala 12 puta tjedno meso, je ušla u pubertet prije 12-te godine, među djevojkama koje su meso jele 4 puta tjedno, bila je samo trećina.

Veliki problemi malih djevojčica
Dr. Richard Sharpe, voditelj Odjela za reproduktivna istraživanja Sveučilišta u Edinburghu, je izjavio, da sve više istraživanja potvrđuje snižavanje straosti početka puberteta, trend se očituje i kod dječaka. Prema školskom zboru očigledno je da sve veći broj dječaka mutira prije 12-te i 13-te godine.
Njegovom mišljenu pridružuje se i dr. Richard Stanhope, ekspert na području hormonskih problema kod djece. ''Uz sve probleme koje donosi pubertet teško se nose i stariji teenageri a kamoli djevojčice i dječaci od 12 ili 13 godina" rekao je. ''Ta djeca su u večoj opasnosti jer se ne znaju primjereno ponašati s obzirom na svoj fizički izgled i time su laka meta, izopačenih ljudi".
Djevojke su često kada sazrijevaju u školi predmet podsmijeha i spolnog maltretiranja. "Već s devet godina sam morala nositi grudnjak ipraviti se da sam bolesna kako bi izbjegla tjelesni" rekla je jedna djevojka, koja nije htjela reći svoje ime. "Najčudnije je bilo da su me neki muškarci promatrali kao odraslu a zapravo sam imala samo 11 godina" dodala je.

izvor

Pubertet kod djevojčica i dječaka Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
Christine von Cahill
Totalno relaxiran

Female
Virgo Rooster
Broj postova : 2272
Godine : 79
Datum registracije : 30.10.2010

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime04.02.11 20:47

Ta mi je priča poznata,pročitala sam negdje nešto slično,nez di...Pubertet je noćna mora svakog rositelja,rekla bih Laughing

mislim da moji nemaju sa mnom problema,normalna sam,a menstruaciju sam dobila tek nedavno,s 14 tak da sam sasvim normalno dijete i namjeravam takvom i ostati! Smile
[Vrh] Go down
Bobby
Totalno relaxiran

Female
Gemini Monkey
Broj postova : 2068
Godine : 68
Datum registracije : 06.11.2010

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime07.02.11 16:29

Ja sam ušla u pubertet s 11 godina.
Izmjenile su se više fizičke nego psihičke promjene... Laughing

Mislim da moji roditelji nemaju problema samnom, nisam
jedna od onih koje su već sa 13 imale 100 dečki, koje
stavljaju šminku na sebe lopatom... Isto tako nisam jedna od
onih koji prave sranja, da sam bezobrazna (što je danas IN sprdat starije
osobe, a mene to uopće ne privlači) i što je najbitnije nezanimaju me niti
alkohol (Nova godina je iznimka Laughing), niti cigarete, a drogu nemoram ni spominjat. ;)

Jedini je problem što sam jako tvrdoglava, ali takva sam oduvijek. Smile
[Vrh] Go down
mobile
VIP član
mobile

Male
Virgo Horse
Broj postova : 17288
Godine : 34
Datum registracije : 23.04.2011

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime03.05.11 21:17

super
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Pubertet kod djevojčica i dječaka   Pubertet kod djevojčica i dječaka I_icon_minitime

[Vrh] Go down

Pubertet kod djevojčica i dječaka
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Pubertet – što morate znati
» Dječaka pogodio meteor brzinom od 48,000 km/h....
» Djevojčicu (11) i dječaka (13) napustili roditelji
» Lavica pokušava 'progutati' jednogodišnjeg dječaka
» Laptop pao s neba i skoro ubio dječaka