|
| Teorija o 21 grama duše | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Teorija o 21 grama duše 02.08.09 12:54 | |
| Sve religije, oficijalne, manje oficijalne, sekte, cak i ateiste, priznaju jedan neobjasnjivi deo coveka, a to je Dusa.
E sada, vernik ce to objasniti Dahom Bozijim, to je vec ultra-hardcore-vernik. Pametan covek, preispituje sebe i svoju veru u svrhu boljeg razumevanja, nalazi nesto logicnija objasnjenja. A nevernik mozda i ne veruje u Dushu, who knows?
Kako god, po istrazivanjima patologa, lekara i raznih specijalista, nakon smrti ljudskog bica iz njegovog tela na neobjasnjivi nacin nestaje tacno "21 gram" telesne tezine. Nije objasnivo gubitkom vode, ili putem fekalija. Posmatrana je ogromna cifra mrtvaca. Znaci, iz svakog tela je kratko nakon smrti (radi se o minutima) nestalo tacno "21 gram" telesne mase, medjutim nije objasnjivo na koji nacin i gde.
Ako se setimo fizike i njenih zakona, znamo da masa ne moze da nestane, moze samo da promeni oblik ili stanje. Medjutim, bas ta metafizicka situacija, kada masa nestaje, ne promenivsi ni oblik ni agregatsko stanje, nastaje nakon nase smrti.
Prvi ovakav experiment izveo je 1907 godine americki lekar Duncan MacDougall, merenjem 6 osoba na samrti i merenjem leseva par minuta nakon smrti. Nedostajalo je kod svakog tacno 21 gram. Psihostasija je ime tog procesa, bar uslovno, jer se u osnovi "psihostasijom" definise merenje ljudskog srca u starom Egiptu.
Zanimljivo je takodje, da su uz pomoc moderne psihostasije danasnjice specijaliste uspele da izmere gubitak telesne tezine od 69.5 grama u trenutku u kome usledi klinicka smrt. Nakon toga, tih 21. gram postaju simbolika, jer je to bio prvi podatak. Nije jos uvek ustanovljeno, sta uslovljava diskrepancu izmedju 21. i 69.5 grama, tj. razliku izmedju "prave" i klinicke smrti.
Sto se filma tice, DG, postoji naravno. Snimljen je pre par godina, u glavnoj ulozi je fantasticni Sean Penn. Ako si odgledala film, radi se bas o tom "gubitku duse" i nestanka tih famoznih 21. grama.
Evo vam malo literature o tome, koga zanima:
Fisher, Leo (2005): "Pokusaj merenja duse". Goldstein, Dennis (1989): "Srce od celika". Plashy, Karin (2002): "Merenje dushe u srednjem dobu i danasnjici". zur Lippe, Rudolf (1988): "Sediste Duse" Saleh, M. (1984): Tebanske grobnice i njihova sadrzina. Izvor: diskusije Vjerujem u tu teoriju i postojanje duše. Što vi mislite o tome? _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 04.08.09 16:03 | |
| Zar je važno koliko grama ima Duša? :hy:
U svakom slučaju zanimljiva teorija, čitala sam već o tome. Možda nije duša, no očito se radi o prilično predvidivom otklonu vage, ukoliko se netko sjeti vagnuti ljudsko tijelo prije i poslije smrti, po mogućnosti u nekakvim kontroliranim uvjetima. To je vrlo mala težina, možda se odnosi na zrak koji u potpunosti izlazi iz pluća (ako izlazi) ili na nešto drugo. Čitala sam fascinantan opis umiranja od Barbare Ann Brennan - vidovnjakinja opisuje kako se donje čakre kidaju u komadima i "istječu" iz tijela - možda se radi upravo o toj masi subatomskih čestica koje izlaze i ostaju nezapažene, a ako ih ima puno, možda se nakupi za tu razliku u težini. Sama duša prema opisu autorice u trenutku umiranja već je izvan tijela, pa se ono na vagi vjerojatno ne odnosi na to. | |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 04.08.09 16:23 | |
| Vrlo mudar post Lux. Mislim da tu teoriju o težini duše proguravaju oni koji je možda na taj način žele dokazati na znanstveni način. Ali dušu ne utvrđuju nikakvi izračuni ni formule, dušu treba osjetiti u sebi dok smo na ovom svijetu. Na žalost, mnogi je čitavi ovozemaljski život drže zatomljenu i ne žive život puninom kojom bi trebali. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 12.08.09 15:36 | |
| - Citat :
- Na žalost, mnogi je čitavi ovozemaljski život drže zatomljenu i ne žive život puninom kojom bi trebali.
evo nesto pronadoh na ovu temu.... - Citat :
- Misija duse
Svako je od nas rodjen sa vrlo specificnom misijom koju treba ispuniti tokom jednog zemaljskog zivota.
Ukoliko ne otkrijemo svrhu pojavljivanja duse u ovoj inkarnaciji, nas zivot ce biti neispunjen. I to bez obzira koliko znakova uspjeha u materijalnom zivotu imali.
Dosadasnji prilozi precizno opisuju covjeka kao bice koje se sastoji od dva entiteta: prvi je fizicko bice, homo sapiens, ljudski mozak i emocije, prolazna skoljka; drugi je dusa, neprolazna kosmicka iskra, sa svojim umom, voljom i memorijama, vjecno duhovno bice ljubavi i svjetlosti.
Ta dva bica su stopljena u jedno tokom zemaljskog zivota.
Generalno govoreci, nasa dusa se pojavljuje u ljudskim tijelima da bi istrazila nove puteve “sluzenja” drugima (ljubav) i “poniranja” unutar samog sebe
- Citat :
- Ne cini li vam se poznat slijedeci scenarij: “stvari u zivotu se odvijaju uglavnom zadovoljavajuce, ali osjecamo da mora postojati nesto vise”. E taj elemenat koji nedostaje je nesto duboko, nedodirljivo, ali osjecamo da negdje postoji.
- Citat :
- Duse su se sastojale od tri komponente: duha, uma i volje.
Duh je direktna veza sa bozanskom energijom; Um je kreativna snaga duse s kojom dusa moze zapoceti vlastiti proces kreacije;
Volja nam daje individualnost i slobodu da kreiramo.
U trenutku stvaranja, duse su bile jedno sa Kreatorom, ali toga nisu bile svjesne. To stanje “podsvjesnog jedinstva” traje i danas.
Da bi se ostvarila nakana Kreatora, duse moraju proci dugi evolutivni put: trebaju postati svjesna individualna bica sa bozanskom moci kreacije. Na taj nacin ce postati jedno sa Kreatorom. - Citat :
- Proces reinkarnacije, dakle ponovnog pojavljivanja duse u novim tijelima, je vrlo vazan za nasu zivotnu misiju. Cinjenica da je dusa vjecna i da ce se ubrzo inkarnirati u buducnosti ce nas osloboditi limita fizicke smrti. Sa nestankom jednog tijela ne prestaje misija duse. Misija je mnogo znacajnija nego jedan zivotni vijek. Vrlo cesto je jedan zivot samo pocetak zivotne misije.
S obzirom da je zivot kontinuiran to otvara sasvim drugaciju perspektivu gledanja na svrhu covjekovog zivota u razlicitim zivotnim dobima. Umjesto da se u poznim godinama zivota “pomirimo sa sudbinom i nemocno priznamo da je kasno da otkrivamo sta nam je bila misija duse”, stvari se sada okrecu u nasu korist. Bez obzira da li imamo 65, 75 ili 105 godina nikada nije kasno da zivimo u harmoniji sa misijom duse.
Na primjer, ako je svrha duse da donese nadu drugima, onda se misija moze ispunjavati i sa 20 i sa 70 godina. Naravno, ukoliko smo svjesni te zivotne misije kao dvadesetogodisnjaci onda ce nam to pomoci da si odredimo karijeru. Ako smo to prepoznali tek u poznim godinama, jos uvijek postoje razlicite zivotne sanse da pomognemo drugima.
Kljuc u svemu je da ne zaboravljamo da se zivot duse (kontinuirano) nastavlja. _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | | Blizanka Administratorica
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 12.08.09 15:53 | |
| Dusa nije uvijek u stanju da se ujedini sa ljudskim umom.... cak mislim da se moze naci zapletena u ljudskim emocijama... toliko duboko da nakon fizicke smrti izgubi orijentir u prostoru...nekada inteligentna osoba ima u sebi dusu pocetnika... zatvorenu za vanjski svijet.... napredna dusa se nekad nadje zatvorena pred zidom ljudskog mozga ...ali ako i pored svih otpora dusa ostaje i doprinosi ljudskom progresu to znaci da se dize iznad ljudskog ega.... bez obzira koliko puta se pojavljuje u razlicitim tijelima... dusa svaki put iznova pronalazi istinsko Ja… razmisljam koja je njena uloga u zivotu i koju je poruku nosila... u drustvu nama bliskih dusa ne vidimo samo fizicki drago i blisko tijelo i um... osjecamo da sa tim osobamo imamo puno vise zajednickog nego sto to rijecima iskazujemo....nasa dusa zna ono sto nas um ne prepoznaje.... nasa dusa vibrira na istoj frekvenciji kao i bliska prijateljska dusa...bezbroj je takvih primjera samo treba obratit paznju na ljude oko sebe...i svatiti sta se desava u nama ... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Lux Totalno relaxiran
Broj postova : 1417 Godine : 59 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 03.02.2009
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 16.08.09 17:52 | |
| Tako je, blizanko, jako lijepo napisano | |
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 16.08.09 18:34 | |
| _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 17.08.09 20:39 | |
| _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gordon Freeman Početnik
Broj postova : 6 Godine : 43 Datum registracije : 01.10.2009
| Naslov: Bullshit 01.10.09 10:39 | |
| Mislim da teorija o težini duše i u globalu teorija o postojanju duše ne drži vodu. Ne mogu objasniti kako ljudi posle smrti izgube ravno 21 gram, ali mislim da je taj podatak debelo za diskusiju. Kao i tvrdnja da ljudima nakon smrti i dalje rastu kosa i nokti. | |
| | | IvanTitanic Početnik
Broj postova : 17 Godine : 46 Datum registracije : 21.01.2010
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 21.01.10 21:09 | |
| | |
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 21.01.10 21:43 | |
| kad neko cita ovaj post ...svi se vecinom uhvate ovoga" Teorija o 21 gramu duse" i ne razmisljaju dalje o dusi - Citat :
- Evo kako Bhagavad-gita opisuje dušu:
'Trebaš znati da je ono što prožima cijelo tijelo neuništivo. Nitko ne može uništiti neuništivu dušu.' - 2.17.
'Duša se nikada ne rađa niti umire. Nije nastala, ne nastaje i neće nastati. Nerođena je, vječna, uvijek postojeća i prvobitna. Nije ubijena kada je tijelo ubijeno.'- 2.20.
'Kao što osoba oblači novu odjeću, ostavljajući staru, duša prihvaća nova materijalna tijela, napuštajući stara i beskorisna.' - 2.22.
'Nikakvo oružje ne može sasjeći dušu. Vatra je ne može spaliti, voda smočiti, ni vjetar isušiti.' - 2.23
'Ta osobna duša ne može se slomiti, rastopiti, spaliti ili isušiti. Vječna je, svuda prisutna, nepromjenjiva, nepokretna i vječno ista.' - 2.24
'Neki gledaju na dušu kao na nešto zadivljujuće, neki je opisuju kao nešto zadivljujuće, a neki slušaju o njoj kao o nečem zadivljujućem, dok je neki čak ni nakon što su čuli o njoj nikako ne mogu shvatiti.' - 2.29.
Tijelo se moze mijenjati.. ali dusa ostaje uvijek ista.... postoji jedan stih koji govori upravo o tome.... - Citat :
- 'Kao što utjelovljena duša u ovom tijelu prolazi kroz dječaštvo, mladost i starost, tako u trenutku smrti prelazi u drugo tijelo. Razboritu osobu ne zbunjuje takva promjena.' - 2.13.
Sve dok je dusa prisutna u tijelu... tijelo raste... krece se... tijelo je zivo.....kad dusa napusti tijelo... ono ostaje bez zivotne sile... mrtvo... nepokretno i prepusteno raspadanju... po meni ...ovo su stvari koje nemaju veze s nikakvom vjerom ili religijom... svi imamo slobodnu volju izabrati ili misliti ono sto zelimo.... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | IvanTitanic Početnik
Broj postova : 17 Godine : 46 Datum registracije : 21.01.2010
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 21.01.10 21:47 | |
|
Zadnja promjena: IvanTitanic; 16.04.12 15:16; ukupno mijenjano 1 put. | |
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 22.01.10 8:54 | |
| ovo sam samo navela onako ...jer vidjeci da si napisao" Zanimljiva teorija"..malo sam ponovo citala o ovome ...i vidjela kako svako ima neku teoriju o dusi...nevezano za ovaj forum ...gdje god nadem temu o 21 gram duse ...svi se ono prihvate ...bas toga ...u stilu zasto 21 gram ...ili slicno ...pa sam navela i druga razmisljanja ...a ove teorije i jesu po meni reinkarnacija ...ali ja licno ne vjerujem u nju ...meni je blize uskrsnuce ...ali imamo posebnu temu o tome ... - Citat :
- Po smrti, dijeljenjem duše i tijela, tijelo se čovjekovo raspada, dok mu duša ide u susret Bogu, čekajući da se ponovno sjedini sa svojim proslavljenim tijelom. »Bog će svojom svemoću povratiti konačno napokvarljiv život našim tijelima sjedinjujući ih s našim dušama, snagom Isusova uskrsnuća«
. - Citat :
- Tako će isto u njemu »svi uskrsnuti sa svojim vlastitim tijelima, koja sada imaju«; samo će to tijelo biti preobraženo u slavno tijelo, »u tijelo duhovno«. »Kako« će to biti nadilazi čovjekovu maštu i shvaćanje; može se dokučiti samo vjerom. »
malo sam fulala temu ...ali nema veze ... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 25.06.10 13:00 | |
| to je neka poveznica sa duhom i materijom... materija nije duša, a ispade da je duša materija pošto se da izmeriti...kontraverzija, paradoks jedno je sigurno...duša može bez tela, ali ne i telo bez duše... |
| | | Dragance Totalno relaxiran
Broj postova : 1556 Godine : 39 Datum registracije : 04.06.2010
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 25.06.10 13:10 | |
| Gledala sam i ja taj film,i citala o tome....mislim da su to sve samo teorije koje nitko ne moze sa sigurnoscu potvrditi. Tornado je ovo jako lijepo napisao o kontraverzi. | |
| | | Gost Gost
| | | | Blizanka Administratorica
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 19.07.10 16:04 | |
| - Citat :
- “stvari u zivotu se
odvijaju uglavnom zadovoljavajuce, ali osjecamo da mora postojati nesto vise”. E taj elemenat koji nedostaje je nesto duboko, nedodirljivo, ali osjecamo da negdje postoji.
Taj element je duša, koju treba što prije otkriti u sebi.
morala sam ponovo ovo citirati jer stvarno je lijepo receno..kad je otkrijes u sebi sve je drugacije ... Tijelo mislim da ne osjeca nista osim praznine i boli...duse znaju samo za ljubav i mir...mislim da je svrha duse pobijediti to prazno tijelo ..oplemeniti ga..popuniti toplinom i ljubavlju i najveca nagrada je covjeku kada otkrije dusu u sebi onda tek i njegovo tijelo moze biti zadovoljno ..sretno i moze siriti osjecaj ljubavi i mira oko sebe ... .dok je nisam pronasla ..dok joj nisam otvorila put..sve do tad mi je u tijelu vladala samo bol i pakao _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Firefly Totalno relaxiran
Broj postova : 1149 Godine : 35 Lokacija : Među oblacima Datum registracije : 06.07.2010
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 10.08.10 0:40 | |
| ova teorija je malo .. hm... znate li da životinje ne gube taj 21 gram? Po tome životinje nemaju dušu ili imaju drugačiju strukturu... Sve što živi ima energecko obilježje koje bi se moglo protumačiti poput duše... mislim da svatko tko ima ljubimca ne može poreči da to nije samo "životinja".. samim time svaka životinja nije "životinja".. indijanci su to dobro znali a da duša ima drugačiju strukturu? kako je to moguće kad je univerzalna.. samo prati mnoga iskustva i spoznaje tokom života ( jednog ili više) svakoga od nas... ona je naše ogledalo kad smo sami i iskreni... što je više zagađujemo to će se više odražavati na nas u tom smislu.. ali kad ode ponovno u prostranstva koja neki nazivaju rajem, neki zemljom ljeta itd. ona će biti neutralni učenik.. gledat će što je naučila i dobro i zlo s ravnodušnošću.. i nikad neće žaliti | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše 13.08.10 9:33 | |
| duša je nematerijalna. kako nematerijalno može imati težinu?
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Teorija o 21 grama duše | |
| |
| | | | Teorija o 21 grama duše | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 428 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 428 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|