|
| Pozelenite u 14 dana | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Pozelenite u 14 dana 27.09.08 3:23 | |
| Svatko od nas može promijeniti svoje ponašanje i krenuti na putovanje ka održivom življenju. Evo jednostavnog plana uz pomoc kojeg vi, vaša obitelj, prijatelji i poznanici možete smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Niz malih koraka pomoci ce vam da se odviknete od neodrživih navika i potaci vas na drugaciji nacin razmišljanja. DAN PRVI Ne ostavljajte vodu da tece dok perete zube. Slavinu odvrnite tek kad poželite isprati pastu iz usta. Postaje i ostale situacije kada vam voda uz neku radnju nepotrebno tece iz slavine, što pokušajte izbjegavati. Uštedjet cete malu kolicinu vode, ali zrno po zrno - pogaca. Možda vam se cini banalnim, no bit je u usvajanju održivog nacina razmišljanja - trošite samo ono što vam treba u trenutku kad vam treba. Jednom kad vam to postane nova navika, istu filozofiju možete primijeniti i na druga podrucja u životu. DAN DRUGI Odrecite se plasticnih vrecica. Iduci put kad krenete u shopping, ponesite platnenu vrecicu ili košaricu. Ponude li vam plasticnu vrecicu na blagajni, uljudno zahvalite i odbijte. DAN TRECI Smanjite klimu ili grijanje za jedan stupanj. Necete ni primijetiti razliku, ali cete uštedjeti energiju i smanjiti racune. DAN CETVRTI Iskljucite ureðaje. Sve što vam stoji na stand-by modu, poput TV-a, hi-fi ureðaja, DVD-a i slicnog; bespotrebno vam troši energiju. DAN PETI Ne zagrijavajte previše vode. Kuhate li kavu ili caj, zagrijte tocno onoliko vode koliko vam je potrebno. DAN ŠESTI Pocnite praviti kompost. Sav bio-otpad koji proizvodite može biti kompostiran, bilo na hrpi u vrtu ili posebnom kontejneru. DAN SEDMI Kupujte lokalno i sezonsko, kao i proizvode s manje ambalaže DAN OSMI Reciklirajte više. Papir staklene boce i PET ambalaža su dobri za pocetak, ali moguce je uciniti i korak dalje. Raspitajte se gdje su reciklažna dvorišta, pa u njima odlažite baterije, auto akumulatore, ulje...Staru odjecu, knjige i igracke darujte dobrotvornim udrugama i organizacijama. Riješiti cete se nepotrebnog i pomoci nekome. DAN DEVETI Više šetajte, a manje vozite. Za krace udaljenosti upotrijebite bicikl ili pješacite. Zdravije je, jeftinije, smanjuje zagaðenje okoliša, ali i kolicinu stresa kojemu ste izloženi. DAN DESETI Smanjite potrošnju vode u WC-u. Stavite ciglu u vodokotlic i smanjiti cete godišnju potrošnju vode za 6000 litara po clanu domacinstva. DAN JEDANAESTI Kupite biorazgradivi deterðent i koristite ga za pranje i cišcenje svega u domacinstvu. DAN DVANAESTI Prestanite koristiti sušilicu i objesite rublje vani da se suši i tako uštedite energiju i novac. DAN TRINAESTI Zamijenite konvencionalne žarulje novim, štedljivima. Malo su skuplje, ali se dugorocno isplate. DAN CETRNAESTI Koristite alternativne izvore energije. Primjerice, kupite solarne svjetiljke za vrt. | |
| | | Dreamy_angel Početnik
Broj postova : 36 Godine : 35 Datum registracije : 26.09.2008
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 27.09.08 11:41 | |
| Bravo... | |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| | | | Dreamy_angel Početnik
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 26.10.08 10:29 | |
| Pa naravno... Meni je stalo do tih stvari... Ipak studiram ekoinženjerstvo između ostalog... | |
| | | boomba Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 782 Datum registracije : 12.10.2008
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 27.10.08 23:01 | |
| ja sam eko tip, štedim struju, odhebali me u petak, nisam platio nadoplatu | |
| | | | Dreamy_angel Početnik
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 30.10.08 7:49 | |
| - Citat :
- ja sam eko tip, štedim struju, odhebali me u petak, nisam platio nadoplatu
Definitivno eko tip, da... - Citat :
- To mi se cini jako zanimljivo, napiši nam nešto o tome...
Pa što te zanima? Btw. znaš li ti tko sam ja? | |
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 30.10.08 10:01 | |
| | |
| | | Dreamy_angel Početnik
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 30.10.08 23:59 | |
| Pa nije mu ništa... Ne znam, ja svaki put mogu na njega... Čime ću se bavit nakon studija.. Hmmm... Kojeg studija? | |
| | | vanja Zagrijao tipkovnicu
Broj postova : 185 Godine : 35 Lokacija : Zagreb Datum registracije : 12.10.2008
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 17.01.09 14:34 | |
| ovo su super savjeti | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 16.10.10 13:59 | |
| Mi smo kod mene dosta zeleni..odvaja se plastika iz običnog smeča..rado bi da nas natjeraju i papir da odvajamo.. Žarulje su skoro sve ili štedljive ili neonske..nikada temp. u kući po zimi nije viša od 21-22 stupnjeva..a po ljeti klimu ne palim dok god se može u kući izdržati..voda se ne odvrće do i ne pušta da curi bezevze ..vodo kotlić smo postavili na pola..kada se tuširamo zatvara se voda ne curi non stop.. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 16.10.10 14:05 | |
| ja se skora svega navedenog pridrzavam, meni to sasvim normalno vec |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 16.10.10 14:08 | |
| Ma kada ste vi drugi svijet...tu je sve još malo u povojima..a i ljudi su nesavjesni.. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana 16.10.10 14:13 | |
| treba malo vise apelirat na ljudski um i da shvate sta cine sa nasim planetom, trebamo ga svi skupa sacuvat |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Pozelenite u 14 dana | |
| |
| | | | Pozelenite u 14 dana | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 472 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 472 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|