|
| Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:11 | |
| "Gola Mona Lisa”, koja se iza drvenog zida privatne knjižnice skrivala cijelo stoljeće, otkrivena je na izložbi u muzeju Ideale u toskanskom gradu Vinciju, gdje je 1452. rođen umjetnik i inovator Leonardo da Vinci. Ulje prikazuje polugolu djevu koja uvelike podsjeća na čednu Giocondu, a tezu da ju je naslikao sam majstor potvrđuje i dokument u kojem stoji da je Napoleonov ujak, kardinal Joseph Fesch (1763.-1839.) kupio sliku gole Mona Lise, ljubavnice Francesca I., koju je naslikao Leonardo. Obje bez potpisa U toj bilješci iz 1845. piše da je slika otkupljena od bogate rimske obitelji Rospigliosis. No, navedeni dokument nije dovoljan da se “Gola Gioconda” pripiše renesansnom majstoru, pa je očekuju opsežna vještačenja. Naime, “Golu Giocondu”, kao ni odjevenu verziju, autor slike nije potpisao niti stavio datum pa se stručnjaci moraju koristiti drugim metodama utvrđivanja podrijetla djela. – Lice nije identično, ali položaj ruku i koncepcija pejsaža u pozadini jasno upućuju na Mona Lisu – otkrio je talijanskoj ANSA-i Alessandro Vezzosi, direktor muzeja Ideale. Mogućnost da je Leonardo naslikao i golišavu verziju slavnog remek-djela već se spominjala, a dosad je pronađeno barem šest aktova koji bi mogli biti djelo majstora. Za novootkrivenu pak sliku stručnjaci ističu da bi doista mogla biti Leonardova, ali i da ju je možda neki od njegovih učenika naslikao prema izgubljenom originalu majstora. Nepoćudna umjetnost – To je najvjerojatniji scenarij. Originalna “Gola Mona Lisa” vjerojatno je pripadala seriji erotskih portreta koje su naslikali Leonardo ili njegovi učenici, a koja nikad nije dospjela u javnost jer su ih smatrali neprimjerenima – tvrdi Vezzosi. Na izložbi je još jedna razgolićena djevojka u ulju koja podsjeća na Mona Lisu, no podrijetlo joj je još nepoznato. |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:13 | |
| Malo su joj dlakava prsa.... (ili mi se čini). _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:14 | |
| Nekako mi zgodnija obučena... : |
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:15 | |
| Slažem se s Katicom. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:15 | |
| Da i kvari svoj zagonetni smješak na ovoj goloj verziji : |
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:21 | |
| Ma sjebano je sve na novoj verziji! _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:23 | |
| Nakaradana je da nemoš vjerovati,na ovoj verziji... |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:23 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:24 | |
| Da i nos joj nije baš neki izgleda ružan ko prije plastične operacije |
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:25 | |
| Brat bratu, ružna je na obje verzije... _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Ary VIP član
Broj postova : 16291 Godine : 43 Lokacija : Sisak Datum registracije : 16.04.2009
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 06.07.09 21:27 | |
| A baš sam to htjela Gorane reč al sam htjela da neko drugi...baš i nije nešto posebno drago mi je da nisam jedina šta tak misli.... | |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 07.07.09 13:31 | |
| .... pa gola izgleda kao muškarac, ako je to uopče naslikao on | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 07.07.09 15:06 | |
| ne bi me iznenadilo da i jest muškarac ipak Leonardo da Vinci je bio gej prema spisima. |
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 07.07.09 15:09 | |
| Svašta ćemo još saznati o njemu... _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 07.07.09 21:25 | |
| ..si ti to vidio da nije onda stvarno muškić ta njegova Mona Liza , pa otuda taj zagonetni smješak | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 07.07.09 21:26 | |
| onaj njezin zagonetni smješak je zato što se dirala dok ju je on slikao.. |
| | | Firefly Totalno relaxiran
Broj postova : 1149 Godine : 35 Lokacija : Među oblacima Datum registracije : 06.07.2010
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 09.07.10 2:01 | |
| što je najbolje... u to doba nije bilo ženskog akta kao takvog a po Michelangelu je poznato da je uzimao muške modele za ženske likove po tim činjenicama možemo zaključiti da je i Leonardo ito tako koristio svoje modele a to da je bio gay stoji... u to doba u Firenci 60% stanovništva je bilo homoseksualno ili je imalo takve odnose tkom svog života ovdje se misli isključivo na muškarce jer žene kao lezbike su se bile "dozvoljene" za pomisliti i izgovoriti tek pri kraju 18 stoljeća. mene straši zašto sve ja ovo znam | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 09.07.10 2:12 | |
| a sad ne znam zašto i dalje smatraju što je taj smešak toliko zagonetan..ja ga ne doživljavam tako... ili zato što verovatno nemam mnogo pojma o umetnsti.. |
| | | Firefly Totalno relaxiran
Broj postova : 1149 Godine : 35 Lokacija : Među oblacima Datum registracije : 06.07.2010
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 10.07.10 18:21 | |
| smiješak s polagano uvinutim krajevima usana to je mit zato što ne znamo zašto je tako postavljena postala je simbol renesansnog suzdržanog individualizma nema patnje, nema smjeha, nema izražaja osim tog smješka a ona je uzeta kao simbol zbog leonardovog masonstva pošto postoji priča da svaka njegova slika ima skrivene masonske znakove a još je posebna jer se vjeruje da je sebe naslikao u ženskom obliku sve u svemu žena ima razloga za zagonetni osmjeh.. toliko legendi i priča a ništa ne otkriva pravo žensko | |
| | | mobile VIP član
Broj postova : 17288 Godine : 34 Datum registracije : 23.04.2011
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu 25.05.11 8:09 | |
| opa i ja bih da je naslikam | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu | |
| |
| | | | Leonardo da Vinci naslikao golu Mona Lisu | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 471 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 471 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943555. in 18087 subjects
|
|