|
| Jovanka Broz, živim iz inata | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Jovanka Broz, živim iz inata 24.05.09 19:45 | |
| NAKON godina medijske šutnje u ekskluzivnom intervjuu za beogradsku Politiku udovica bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, progovorila je o tome zašto više ne odlazi na Titov grob i o tome kako od 1980. godine živi bez osnovnih građanskih prava. Od Titove smrti Jovanka "privremeno", već 29 godina, živi u kući na Bulevaru mira 75. Iz nje rijetko izlazi. Nedavno su je posjetila dvojica ministara vlade Srbije, Rasim Ljajić i Ivica Dačić te su obećali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se njena situacija poboljša. Unatoč brojnim medijskim ponudama, koje su joj mogle donijeti i financijsku sigurnost, Jovanka Broz je godinama šutjela i skrivala se od medija i javnosti. "Poručili su mi da šutim i budem sretna što su me ostavili živu?!" Kad ju je novinarka Politike upitala zašto je prestala svake godine na dan Titove smrti, 4. svibnja, odlaziti u Kuću cvijeća, Jovanka je odgovorila: "Ne idem, jer ne želim da me tamo, ispred Kuće cvijeća, dočekuje Ognjen Grković, nekadašnji tajnik generala Nikole Ljubičića koji me je odmah nakon Titove smrti tražio da potpišem papir na kojem piše da sve ostavljam državi, što sam ja odbila. Rekla sam da to niti mogu niti hoću, jer moram od nečega živjeti, a on mi je prenio Ljubičićevu poruku da šutim i budem sretna što su me ostavili živu?! Ne želim da se sa osmjehom, kao da ništa nije bilo, fotografiram za novine i sa Maricom Trljin i Rankom Bugarčićem koji su kasnije sudjelovali u toj prljavoj uroti. Kako ih nije sram pogledati me u oči? Da tim fotografijama u novinama javno operu svoj obraz. Godinama sam pisala prosvjedna pisma, molila da me ti ljudi ne dočekuju, ali uzalud. Eto, zašto me nema na grobu mog supruga", pojasnila je Jovanka Broz. Dodala je i kako već godinama nema automobil kojim bi mogla doći do Titova groba: "Doduše, onaj koji mi je prije dosta godina povremeno bio na usluzi jest bio star, ali je neobično da je na popravku već nekoliko godina. A ako bih zamolila nekog rođaka da me odveze, morala bih to prijaviti i tražiti dozvolu". "Izbacili su me kao kofer, u spavaćici, bez ičega" Odmah nakon Titove smrti izbacili su me kao kofer iz Užičke 15, u spavaćici, bez ičega, bez prava da uzmem bar neku našu zajedničku fotografiju, neko pismo, knjigu, odjeću, i bez moje volje su me strpali u kuću, rekoše privremeno, u kojoj živim gotovo tri desetljeća. S jedne strane, za javnost je bio priređen veličanstven pogreb na koji su došli skoro svi državnici svijeta da tom velikom čovjeku odaju počast, a s druge, imate ljude koji su sa mojim suprugom posljednjih godina njegova života radili što su htjeli, također i sa mnom, i na kraju me pokrali. Imate takve kao što je spomenuti Grković, koji je nagrađen činom, valjda za nedjela koja je počinio prema meni", ispričala je Jovanka Broz. Ni do dan danas, Jovanka nije stekla pravo na Titovu mirovinu. "Da ne mogu dobiti Titovu mirovinu jer nemam dokumenata, a i zato što Tito `nije imao plaću`, priopćio mi je u prisustvu nekih nazovipravnika, 12. srpnja 1982. godine Fadilj Hodža. Nikada nisam dobila bilo kakvo rješenje o mirovini. Točno je da dobivam neku naknadu, ali koju i od koga nikada nisam saznala. Gospodin Ljajić je prvi političar koji se zainteresirao za moj slučaj. A kao supruga predsjednika države, ali i kao borac, kao potpukovnik i nositelj Spomenice imam pravo, kao i svaki građanin, na mirovinu i imam pravo na adekvatan smještaj, a ne privremeni, odakle me uvijek netko može izbaciti kad hoće. Srećom, služilo me je zdravlje pa sam sama mogla voditi računa o sebi, kao živjeti iz inata. Snalazim se kako umijem i moram. I sad će pljuvati po meni da bi sebe zaštitili i prikrili svoje prljave tragove i nedjela. Već godinama se ovdje vodi strašna kampanja protiv Tita, godinama se raspiruju strasti, umjesto da se smiruju", rekla je Titova udovica. I.M. Foto: Politika.rs, AFP, Titoville.com _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jovanka Broz, živim iz inata 24.05.09 20:00 | |
| Jadna žena mogli su je putiti da barem živi s nekom skromnom mirovinom ako su joj sve već oduzeli. Nadam se da kad umre neće njen sprrovod ispasti sprdačina. |
| | | Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Re: Jovanka Broz, živim iz inata 24.05.09 20:24 | |
| meni nije jasno da joj nisu dali ni osnovne njene stvari...pa sta god da je ta zena uradila ...ipak je imala pravo na svoje osobne stvari ...a za mene je zbilja hrabra ...toliko izdrzat u tim uslovima... toliko godina ima a jos joj ne daju dokumente da izvadi...ja sam citala da je Tito ... jos izmedu ona dva rata kupio dionice za neki hotel u Becu ....i sad je to toliko naraslo jer se i hoteli sirili...a i kamate za sve godine ...i to je izricito ostavio Jovanki ...i to ne moze niko pobiti ...a oni se boje ako izvadi dokumenta ode ona tamo i dici ce lovu...ali nije mi jasno sta oni imaju od te love jer ako ona umre ...ima valjda nekoga od rodbine kome to ide...svakako ne moze ici Srbiji...a i trebali bi pustiti zenu pod stare dane da jos malo normalno zivi.... _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Jovanka Broz, živim iz inata 24.05.09 21:07 | |
| Točno ima dosta Titovih potomaka, kad Jovanka umre nadam se da će barem onda to pošteno razdjeliti. |
| | | Kikica VIP član
Broj postova : 43764 Godine : 45 Datum registracije : 04.03.2009
| Naslov: Re: Jovanka Broz, živim iz inata 20.06.09 18:50 | |
| Nebi im dala niti jednom niti lipe, ništa...znate li koliko je Tito imao mjesečnu plaču početkom 80ih, kao milion tadašnjih plača jednog običnog radnika, pa nek imdjela dala bi ja njima, figu, ma ni nju | |
| | | Goran Administrator
Broj postova : 80666 Godine : 43 Lokacija : Bjelovar Datum registracije : 24.09.2008
| Naslov: Re: Jovanka Broz, živim iz inata 26.06.09 18:56 | |
| Neka se jebe Jovanka, Tito je bio običan zločinac, a ona njegova žena koja ne zaslužuje medijsku pozornost, niti bilo što drugo. _________________ Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jovanka Broz, živim iz inata | |
| |
| | | | Jovanka Broz, živim iz inata | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 65 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 65 gostiju. :: 3 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943559. in 18087 subjects
|
|