Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Riječnik objektiva

Go down 
Autor/icaPoruka
Riječanka
Zlatni VIP član
Riječanka

Female
Scorpio Goat
Broj postova : 75616
Godine : 41
Lokacija : Relax
Datum registracije : 17.07.2010

Riječnik objektiva Empty
PostajNaslov: Riječnik objektiva   Riječnik objektiva I_icon_minitime2/8/2020, 15:35

Nikonov premaz Super Integrated Coating jamči izvanredne izvedbe
U svrhu poboljšanja izvedbi elemenata optičkog objektiva, Nikon koristi ekskluzivni višeslojni premaz za objektive koji smanjuje zamućenost i bliještanje na zanemarivu razinu.
Nikonov premaz Super Integrated Coating postiže brojne rezultate, uključujući smanjenje odsjaja u širokom rasponu valnih duljina te izvanredno izjednačenje i reprodukciju boja. Nikonov premaz Super Integrated Coating osobito je učinkovit za objektive s velikim brojem elemenata, kao što su NIKKOR objektivi sa zumom.
Osim toga, Nikonov postupak višeslojnog premazivanja usklađen je s dizajnom svakog pojedinačnog objektiva. Broj premaza za svaki element objektiva pažljivo je proračunat kako bi odgovarao vrsti objektiva i upotrijebljenom staklu te kako bi zajamčio jedinstvenu izjednačenost boja koja obilježava NIKKOR objektive. Na taj način Nikon postiže puno više standarde nego ostali proizvođači fotoaparata.


Asferični elementi objektiva
Asferični elementi objektiva
1968. Nikon predstavlja prvi fotografski objektiv s asferičnim elementima objektiva. Što je to što ih izdvaja od drugih? Asferični objektivi uklanjanju poteškoće s odsjajem i drugim vrstama loma svjetlosti objektiva — čak i kad se upotrebljavaju s najširim otvorom objektiva. Osobito su korisni za ispravljanje izobličenja u širokokutnim objektivima. Osim toga, upotreba asferičnih objektiva omogućava laganiji i manji dizajn objektiva.
Nikon koristi tri vrste asferičnih elemenata objektiva. Asferični elementi objektiva koji se temelje na preciznosti predstavljaju vrhunski izričaj umjetnosti izrade objektiva, koja zahtijeva ekstremno rigorozne proizvodne standarde. Hibridni objektivi izrađeni su od posebne plastike oblikovane prema optičkom staklu. Asferični objektivi s oblikovanim staklom proizvedeni su oblikovanjem jedinstvene vrste optičkog stakla pomoću posebne tehnike bojenja metala.


Sustav ispravljanja na malim udaljenostima
Sustav ispravljanja na malim udaljenostima
Sustav ispravljanja na malim udaljenostima (CRC) jedan je od Nikonovih najvažnijih inovacija za fokusiranje, budući da pruža izvanrednu kvalitetu slika na malim udaljenostima fokusa i povećava raspon fokusiranja.
Pomoću sustava CRC elementi objektiva konfigurirani su u dizajnu “pokretnih elemenata” gdje se svaka skupina objektiva neovisno pomiče kako bi se postiglo fokusiranje. Na taj se način jamče izvanredne izvedbe objektiva i u slučaju snimanja slika s malih udaljenosti.
Sustav CRC upotrebljava se u objektivima riblje oko, širokokutnim, mikroobjektivima i odabranim srednjim telefoto NIKKOR objektivima.


Interno fokusiranje (IF)
Interno fokusiranje (IF)
Zamislite da možete fokusirati objektiv bez promjene veličine. Nikonova tehnologija internog fokusiranja omogućava upravo to. Svi pokreti unutrašnje optike ograničeni su na unutrašnjost neproširivog kućišta objektiva. Zahvaljujući tome moguća je manja i lagana konstrukcija, kao i manja udaljenost fokusa. Osim toga,kako bi se postiglo brže fokusiranje koriste se manje i laganije skupine leća. Sustav internog fokusiranja može se naći u većini NIKKOR telefoto objektiva te u NIKKOR objektivima sa zumom.


Premaz Nano Crystal
Premaz Nano Crystal
Premaz Nano Crystal je premaz protiv odsjaja koji je nastao tijekom razvoja poluvodičkih proizvodnih uređaja NSR serije (Nikon Step and Repeat). On uklanja odsjaj elementa internog objektiva u širokom rasponu valnih duljina, a osobito je učinkovit za smanjenje zamućenosti i bliještanja, što je svojstveno za ultra-širokokutne objektive. Premaz Nano Crystal koristi višestruke slojeve Nikonovog izvanrednog premaza s izrazito niskim indeksom refrakcije, koji sadrži ultra-fine kristalizirane čestice nano veličine (jedan nanometar iznosi jedan milijuniti dio milimetra). Nikon kao prvi u svijetu ponosno započinje s primjenom ove tehnologije premaza namijenjenog širokom rasponu objektiva za upotrebu u optičkim proizvodima široke potrošnje.


Smanjenje vibracija (VR)
Smanjenje vibracija (VR)
Ovaj inovativni sustav smanjenja vibracija minimalizira zamućenost slike uzrokovanu trešnjom fotoaparata i omogućava snimanje jednako onome pri tri stupnja većoj brzini zatvarača (osam puta).* Omogućava snimanje iz ruke u sumrak, noću pa čak i u slabo osvijetljenim zatvorenim prostorima. Sustav smanjenja vibracija objektiva također automatski otkriva kad fotograf upotrebljava tehniku paniranja — nije potreban poseban način rada.
* Kao što je utvrđeno u Nikonovim testovima performansi.


ED staklo — važan element NIKKOR telefoto objektiva
ED staklo — važan element NIKKOR telefoto objektiva
Tvrtka Nikon razvila je ED staklo (staklo s jako niskom disperzijom) kako bi omogućila proizvodnju objektiva koji pružaju izvanrednu oštrinu i ispravljanje boja smanjujući kromatsku aberaciju.
Jednostavno rečeno, kromatska aberacija je vrsta disperzije slike i boje koja se pojavljuje kad kroz optičko staklo prodru zrake svjetlosti različitih valnih duljina. U prošlosti su za rješavanje ovog problema za telefoto objektive bili potrebni posebni optički elementi s karakteristikama anomalne disperzije — posebno kristali kalcij-florida. Međutim fluorit se lako lomi i osjetljiv je na promjene temperature, što može nepovoljno utjecati na fokusiranje mijenjajući indeks refrakcije objektiva.
Zbog toga su se Nikonovi dizajneri i inženjeri udružili i skupa stvorili ED staklo, koje pruža sve pogodnosti stakla na bazi kalcij-fluorita, a ni jedan nedostatak. Pomoću ove inovacije Nikon razvija nekoliko vrsta ED stakla prikladnog za različite objektive.
Oni omogućavaju izvanrednu oštrinu i kontrast, čak i s najvećim otvorom objektiva. Zahvaljujući tome NIKKOR objektivi ED serije služe kao primjer za Nikonovu nadmoć u inovacijama i izvedbama objektiva.


Fokusiranje stražnjim lećama (RF)
Fokusiranje stražnjim lećama (RF)
S Nikonovim sustavom fokusiranja stražnjim lećama (RF), svi se elementi objektiva dijele u dvije skupine, dok se samo stražnja skupina leća pomiče za fokusiranje. Zahvaljujući ovom sustavu automatsko fokusiranje postaje lakše i brže.


Zaštitna meniskus-leća
Zaštitna meniskus-leća
Zaobljen element od meniskus zaštitnog stakla postavljen je s prednje strane leće kako bi se smanjila zamućenost difuzijom svjetla koje se ponovno odbija od senzora slike ili filma i zaštitnog stakla. Upotreba meniskus zaštitne leže jamči jasnu sliku s malo zamućenja.


Bešumni motor
Bešumni motor
Nikonova AF-S tehnologija još je jedan od razloga zašto profesionalni fotografi vole NIKKOR telefoto objektive. AF-S NIKKOR objektivi sadrže Nikonov bešumni motor SWM koji pretvara “putujuće valove” u rotacijsku energiju za fokusiranje optike. Taj postupak omogućava veliku brzinu automatskog fokusiranja, koje je uz to izrazito precizno i tiho.


M/A način
M/A način
AF-S NIKKOR objektivi sadrže Nikonov ekskluzivni M/A način, koji omogućava prebacivanje s automatskog na ručno fokusiranje u gotovo istom trenutku — čak i tijekom AF servo načina rada i bez obzira upotrebljava li se AF način.


A/M način (automatsko fokusiranje s mogućnošću odabira ručnog, AF način prioriteta)
A/M način (automatsko fokusiranje s mogućnošću odabira ručnog, AF način prioriteta)
Način “automatskog fokusa s prioritetom automatskog fokusiranja” koji smanjuje osjetljivost ručnog rada u svrhu sprječavanja neočekivanog prebacivanja s automatskog na ručni način rada.


Prekidač za automatsko fokusiranje
Prekidač za automatsko fokusiranje
Element koji blokira prsten za fokusiranje tijekom automatskog fokusiranja, a omogućava rad sličan radu objektiva s ručnim fokusom u ručnom načinu rada s dovoljnim opterećenjem pri okretanju prstena za fokusiranje. Prsten za fokusiranje na objektivima AF-S DX NIKKOR 18-55 mm f/3,5-5,6G VR, AF-S DX Zoom Nikkor ED 18-55 mm f/3,5-5,6G i AF-S DX Zoom-Nikkor ED 18-55 mm f/3,5-5,6GII okreće se tijekom automatskog fokusiranja.


Zaobljena membrana
Zaobljena membrana
Snimci točkastog izvora svjetla snimljeni mekanim fokusom stvaraju pravilne poligonalne oblike koji odražavaju oblik otvora koji nastaje od listova membrane. Zaobljena membrana ima listove oblikovane za stvaranje kružnog otvora za ljepši učinak mekanog fokusa.


Informacije o udaljenosti
Informacije o udaljenosti
Vrste D i G NIKKOR objektiva prenose informacije o udaljenosti objekta od fotoaparata u kućište fotoaparata AF Nikon. To omogućava napredne funkcije, kao što su 3D matrično mjerenje i 3D multisenzorne uravnotežene pune bljeskalice.
Napomena: Vrste D i G NIKKOR objektiva prenose informacije o udaljenosti na sljedeće fotoaparate: Automatska ekspozicija; F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, F65, F60, F55, F50, PRONEA S, PRONEA 600i, D2 serije, D1 serije, D100 i D70s/D70.
Regulacija bljeskalice; F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, D2 serije, D1 serije, D100 i D70s/D70.


G vrsta objektiva NIKKOR
G vrsta objektiva NIKKOR
G vrsta objektiva NIKKOR nema prsten za otvor objektiva; otvore objektiva potrebno je odabrati s kućišta fotoaparata.


AF DC-NIKKOR objektivi — jedinstveni NIKKOR objektivi za jedinstvene portrete
AF DC-NIKKOR objektivi — jedinstveni NIKKOR objektivi za jedinstvene portrete
AF DC-NIKKOR objektivi sadrže ekskluzivnu Nikonovu tehnologiju upravljanja defokusiranjem slike. To je tehnologija koja omogućava fotografima upravljanje stupnjevima sferične aberacije u prvom planu ili pozadini okretanjem DC prstena objektiva. Na taj se način stvara zaobljeno zamućenje objekata izvan fokusa, što je idealno za fotografiranje portreta. Ta posebna tehnika čini ove objektive jedinstvenima u svijetu.


Objektiv s visokim indeksom refrakcije
Objektiv s visokim indeksom refrakcije
S indeksom refrakcije višim od 2,0, jedan HRI objektiv može pružiti više efekata jednakih onima koje možemo naći u nekoliko elemenata od normalnog stakla i može kompenzirati i zakrivljenost polja i sferične aberacije. Stoga HRI objektivi postižu izvrsne optičke izvedbe u još kompaktnijem kućištu.


Mehanizam elektromagnetske dijafragme
Mehanizam elektromagnetske dijafragme
Mehanizam elektromagnetske dijafragme u tijelu objektiva omogućuje iznimno precizno upravljanje elektronskom blendom ili lamelom otvora blende pri korištenju ekspozicije tijekom kontinuiranog snimanja. S konvencionalnim tipom objektiva D/G, lamele dijafragme pokreću mehaničke poluge veze.


Element objektiva od fluorita
Element objektiva od fluorita
Fluorit je monokristalni optički materijal kojeg odlikuje svojstvo visoke stope prijenosa unutar infracrvenih i ultraljubičastih zona. Sa svojim svojstvima anomalne disperzije fluorit intenzivno blokira sekundarni spektar u svrhu učinkovitog ispravljanja kromatske aberacije unutar vidljivog spektra svjetlosti – što je teško postići pri većim žarišnim duljinama. Također je i značajno lakši od optičkog stakla, zbog čega nudi učinkovitiji, a lakši objektiv.


Premaz od fluora
Premaz od fluora
Nikonov premaz od fluora učinkovito štiti od prašine, vode, masnoće i prljavštine, koji se lako odstranjuju s površine objektiva. Nikonova originalna tehnologija pruža mu dulji vijek trajanja i veću otpornost na guljenje. U usporedbi s ostalim sličnim premazima na tržištu, premaz od fluora podnosi veću učestalost brisanja objektiva i traje dulje. Njegovo antireflektirajuće svojstvo također pospješuje snimanje jasnih slika.

izvor
[Vrh] Go down
 
Riječnik objektiva
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Kultura i umjetnost :: Slikarstvo, kiparstvo, fotografija... :: Fotografija i strip-
Forum(o)Bir: