Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ!

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 77757
Godine : 170
Datum registracije : 21.01.2009

Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ! Empty
PostajNaslov: Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ!   Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ! I_icon_minitime6/24/2017, 14:25

Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ! Thoth

1. Načelo mentalizma

“Sve je um; svemir je duhovan”

Mentalizam je teorija da se sve pojave u fizičkom i duhovnom svijetu mogu objasniti jedino pomoću kreativnog uma koji te pojave objašnjava. Sve pojave u Svemiru kreirane su pomoću misli i uma. Ništa ne postoji u fizičkom svijetu što ne podliježe ovom načelu. Cijeli je Svemir kreiran iz božanske misli. Materija je duh veće gustoće. Duh je finija verzija materije. Sve je Energija. Svojim mislima možemo djelovati u fizičkom svijetu. Ukoliko to ne činimo ili ne vjerujemo u to, netko drugi to čini umjesto nas.

2. Načelo identičnosti

“Kako gore tako i dolje, kako dolje tako i gore”

Ovo načelo znači da će se sve misli i sve slike koje imamo u svom svjesnom i podsvjesnom umu, zrcalno manifestirati u vanjskim okolnostima. Vanjski svijet je zrcalni odraz našeg unutranjeg svijeta. Ovo načelo vrijedi i za dobre i za loše misli. Kako se penjemo po piramidi svijesti, vrijeme potrebno za manifestaciju sve je kraće i kraće, kako se baza piramide smanjuje prema vrhu.

Isto tako, promatranjem pojava u Svemiru možemo predvidjeti ponašanje pojava u čovjeku i obratno.

3. Načelo vibracija

“Ništa ne miruje; Sve se giba; Sve vibrira”

Ovo načelo objašnjava različitost pojavnosti materije i duha. Od čistog duha na vrhu prema najgušćoj materiji na dnu, postoji kontinuitet različitih stupnjeva vibracije. Svaki atom i molekula vibrira određenim kretanjima, brzinama, vibracijama i frekvencijama. Kombinacija tih frekvencija određuje formu objekata, fizičkih i metafizičkih. Svaki atom je minijaturni svemir (“Kako gore tako i dolje”) koji se giba i vibrira. Na Putu duhovnosti težimo da te vibracije kreiramo iz vlastitog Višeg bića, umjesto iz nižeg. Svaki od sedam koraka podiže razinu vibracija i kretanja.

4. Načelo polarnosti (dualnosti)

“Sve je dualnost; Sve ima polove; Sve ima par i sve ima suprotnost; Suprotnosti su identične u suštini, ali se razlikuju po stupnjevima.”

Uzmimo za primjer toplinu i hladnoću. Energija je ista, samo je razlika u stupnjevima. Ako pogledamo na termometar, gdje završava toplina i počinje hladnoća? Ista je stvar sa materijom i duhom. Ista Energija. Smrznimo vodu i ona postaje led (materija), zagrijmo ju i ona postaje para (duh). Ista Energija, samo različitih stupnjeva.

Značaj ovog načela posebno se očituje u razumijevanju da je moguće transformirati i promjeniti vibracije svega, od jedne krajnosti prema drugoj. Tom transformacijom mijenja se i smjer toka Energije. Jedna transformacija privlači Energiju, druga ju odašilje. To je prava alkemija. Transformacija osnovnih utisaka, misli, emocija koje dobijamo na našim nižim razinama u duhovno zlato i Energiju. Mržnja može biti transformirana u ljubav, prazan bankovni račun u pun, fizičko tijelo u svjetlosno i td. Sve što trebamo napraviti jest da vlastitu svijest polariziramo na drugi, viši način. Biće koje je uvjetovano osjećajima, polarizira se u umu. Ono koje je identificirano sa umom, polarizira se u duhovnosti. Biće koje se spojilo sa duhovnošću, polarizira se u svjesnosti o jedinstvu. Biće koje se osvjestilo u jedinstvu, polarizira se u Boga. Sve različiti stupnjevi iste stvari.

5. Načelo muško/ženskih principa

“U svemu postoji muški i ženski princip; Taj se princip očutuje na svim poljima”

Ovo se načelo može shvatiti i kao načelo dualnosti u sebi. U fizičkom obliku tijela su muška ili ženska ali je duša bespolna, odnosno posjeduje i muška i ženska obilježja. Svako ima lijevu i desnu stranu mozga. Bog Otac i Majka Zemlja.

Ključno je za rad sa ovim načelom postići ravnotežu i spajanje. Put spajanja dovođenjem u ravnotežu muške i ženske principe u sebi, božanske i zemaljske aspekte. Balansiranje svoja tri uma, četiri tijela, sedam čakri. Ravnoteža duše i ega. To se postiže nadilaženjem “negativnog” ega i njegovo dovođenje u odnos ravnoteže sa dušom, gdje se on brine za fizičko tijelo a ne za kompletan život. “Zvjer mora biti ukroćena i vuk preobražen u psa čuvara”.

6. Načelo ritma

“Sve teče, unutra i van; Sve ima svoje plime i oseke; Sve se diže i spušta, Mjera otklona lijevo je mjera otklona na desno; Ritam se kompenzira”

Ovo načelo se nemože izbjeći ili ga se nemože zaustaviti, ali se može postati neovisan o njemu. Umjesto da on utječe na nas, mi ga možemo koristiti. U kombinaciji sa prethodnim načelima, možemo se polarizacijom dovesti u centar i neutralizirati sile koje bi nas gurnule u drugu krajnost. O tome govori Gurđijev u svom Zakonu broja Sedam.

Rad sa ovim načelom najbolje je objašnjen kao postizanje balansa, ravnoteže, “ravnodušnosti”, neutralnosti, bez obzira da li je netko “na dobitku ili gubitku” jer shvaća načelo dualnosti. Da li smo na emocionalnom toboganu smrti ili smo u ravnoteži ovisi isključivo o stanju naše svijesti tj. polarizaciji vlastitog uma. Sva patnja proizlazi iz identifikacije sa nekim ili nečim ili proizlazi iz percepcije, odnosno gledišta.

7. Načelo uzroka i posljedice

“Svaki uzrok ima posljedicu; Svaka posljedica ima uzrok; Sve se dešava u skladu sa načelima; Slučajnost je samo kad se nemože prepoznati uzrok; Postoje mnoga polja uzročno posljedične povezanosti, ali ništa nemože izbjeći ovo načelo”

Umjetnost rada sa ovim načelom je izdizanje iz uobičajenog polja uzroka i posljedica. To se postiže uzdizanjem stanja svijesti, iz svijesti žrtve u svijest gospodara. Iz Generalnog Zakona u Zakon Izuzetka (Gurđijev). Prosječna bića su uglavnom posljedice, ne uzroci. I zato su žrtve misli, raspoloženja, osjećaja, želja, nižeg jastva i ostalih bezbrojnih uzroka. Majstori se uzdižu i na svakoj novoj razini svijesti sve su više uzrok a sve manje posljedica.

Ključna stvar za početak je postati gospodarem vlastitog uma, pa zatim gospodarem vlastitih osjećaja i želja i zaključno gospodariti vlastitim tijelom i akcijama. Misli, osjećaji i djelovanja trebaju služiti višim načelima višeg Ja a ne nižim. Kad se to postigne, duša više nema razloga ostati u ovoj “školici”, osim kao pomoć braći i sestrama koji još uvijek uče te lekcije. Budi uzrok, budi gospodar, budi kreator zajedno sa božanskim, i tada ćeš se koristiti ovom načelom, umjesto da se ono koristi tobom. Ako nisi gospodar, onda si žrtva.
izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigoNačela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ! Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
LucianBorec
Početnik
Početnik


Male
Leo Buffalo
Broj postova : 11
Godine : 35
Datum registracije : 27.07.2020

Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ! Empty
PostajNaslov: Re: Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ!   Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ! I_icon_minitime7/30/2020, 13:22

Volim posljednje uzročno-posljedično načelo jer se mogu povezati s mnogim događajima u svom životu.
[Vrh] Go down
 
Načela istine: Onaj koji zna ovih velikih 7, posjeduje magični ključ!
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Psihologija i osobni razvoj :: Psihologija općenito :: Pozitivna psihologija-
Forum(o)Bir: