|
| Znate li što je paraskavedekatriafobija? | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Blizanka Administratorica
Broj postova : 74186 Godine : 174 Datum registracije : 21.01.2009
| Naslov: Znate li što je paraskavedekatriafobija? 11.12.14 12:17 | |
| Zašto se bojimo petka 13? Ako ne znate, niste jedini. Iznenadit ćete se kad saznate da je to stručni naziv za strah od petka 13 Strah od te brojke u svijetu nije nimalo zanemariv. Oko 80% nebodera u svijetu nema 13. kat, velik broj aerodroma nema 13. izlaz na piste. Bolnice i hoteli često nemaju sobu pod brojem 13.Postoji nekoliko različitih teorija zbog čega je petak 13. došao na zao glas. Po jednoj od teorija, vjeruje se da je strah nastao u Norveškoj. 12 bogova u Valhalli imalo je večeru na koju je banuo 13. nezvani gost Loki. Njegovom zaslugom ubijen je Balder, bog veselja i zadovoljstva, a od tog trenutka brojka 13 se smatra kobnom. Nesretni broj 13 korijene vuče i iz Biblije. Apostol Juda koji je izdao Isusa bio je trinaesti gost na Posljednjoj večeri. Numerolozi broj 12 smatraju kompletnim brojem: godina ima 12 mjeseci, 12 je znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 Herkulovih zadataka Herkulovih, 12 plemena Izraela, 12 Isusovih apostola. Nakon kompletnog broja 12, javlja se trinaest. Zašto baš petak? Većina povjesničara vjeruje kako je petak 13. na zao glas došao nakon što je na taj dan 1307. godine francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim Papom naredio uhićenje više od stotine vitezova iz reda Templara pod optužbom hereze. U idućih sedam godina mnogi su bili mučeni i ubijeni, a još više ih je zatvoreno. izvor _________________ Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU, ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU ellaMarigo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Znate li što je paraskavedekatriafobija? 20.12.14 10:58 | |
| |
| | | Sumrak VIP član
Broj postova : 34131 Godine : 57 Lokacija : šuma Datum registracije : 31.03.2011
| Naslov: Re: Znate li što je paraskavedekatriafobija? 18.09.16 14:03 | |
| strah od tog famoznog petka nema i niti sam kad imao i niti ću da imam...ali da mi je broj 13 u životu nesretan, jest...ali opet nisam sujevjeran po tom pitanju...iako sam na datume s tim brojem izgubio mater i brata...oboje su umrli na 13-i, samo nije bio petak...bili su srijeda i subota... ali kažem, nisam sujevjeran i ne gledam to tako... kao što i ne pljujem 3x ako mi crna mačka put priprjeći... | |
| | | LucianBorec Početnik
Broj postova : 11 Godine : 39 Datum registracije : 27.07.2020
| Naslov: Re: Znate li što je paraskavedekatriafobija? 30.07.20 13:28 | |
| Taj je strah zaista čudan, ali uobičajen među ljudima. Loše stvari se događaju svaki dan, a ne samo jednom godišnje. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Znate li što je paraskavedekatriafobija? | |
| |
| | | | Znate li što je paraskavedekatriafobija? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Online | Ukupno je: 461 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 461 gostiju. :: 2 Bots
/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 1514, dana 02.11.19 16:59.
|
Statistics | Registriranih korisnika/ca: 6485. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Радослав.
Ukupno postova: 943552. in 18084 subjects
|
|