Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama
Relax forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

  Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:24

1. Dan - Dolazak u Budimpeštu, prebacivanje stvari i prekrcaj te put u Beč na 1923. rkm
Prije nego započnem pisati ovu predivnu priču o plovidbi sa prekrasnim ljudima iz raznih zemalja koji vole rijeke, prirodu i druge ljude, moram se zahvaliti na pomoći, prijateljstvu, ljudskosti i nadasve dobroti sljedećim ljubiteljima rijeka, bez kojih ove priče ne bi ni bilo :


Ratkai Janos , predivan čovjek, "stari" olimpijac, nosioc medalje sa Olimpijade iz Minhena 1972. godine, sportaš, predsjednik kanu kluba, lovac, veslač, ljubitelj rijeke . . . prije svega Čovjek, sa velikim slovom Č.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9217


Feher Agnes, supruga i životna pratiteljica Janoša, predivna, topla i druželjubljiva osoba, puna razumjevanja i brige za sve ljude na svijetu, sportašica, majka, domaćica, rijekoplovka . . . Jednom riječju anđeo koji svojom dobrotom mnogima olakša teškoće na rijeci


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9833


Eva, velika rijekoplovka dobra srca, iskrene duše, puna brige i suosjećanja sa svima koji ploviše rijekom, vesela osoba puna energije, znanja o rijekama, moja saputnica sa prošlogodišnje plovidbe Dunavom, osoba koja je puno pomogla kod organizacije prevoza i svega oko toga, kako bih mogao ploviti sa svima njima.

Hvala vam dragi prijatelji iz Budimpešte. Uvijek ću vas nositi u srcu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9314


Ideja o plovidbi Dunavom na relaciji Beč - Budimpešta, rodila se prošle godine negdje u Đerdapskim klisurama za vrijeme plovidbe Dunavom i druženja sa prijateljima iz Mađarske. Ideja koja mi golicala maštu, tjerala krv u tijelu da krčka i pri samoj pomisli o plovidbi. Zahvaljujući gore pomenutim predivnim ljudima, zamisao se i ostvarila.

A sve je započelo ranojutarnjim, gotovo ponoćnim ustajanjem i polaskom iz Zagreba za Budimpeštu, gdje se susretoh sa prijateljima iz Mađarske u njihovome klubu. Tu prekrcah kanu sa svojega automobila na prikolicu njihovoga kombija, automobil parkirah u dvorištu kanu kluba i nakon ukrcaja svih stvari i plovila, ukrcasmo se u kombi i zaputismo cestom prema Beču.

U Beč smo stigli u rano popodne, iskrcali sebe, plovila i opremu, te od parkinga prema mjestu za kampiranje pođosmo cestom oko kilometar dalje na jedan dunavski otok.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9240


U takvim slučajevima kada se plovila moraju premještati, na dužu razdaljinu dobro dođu posebna kolica na koja se postave, učvrste i onda transportuju. Sada postoje mnoge verzije savremenih kolica, ali ova stara, predpotopna koja sam prošle godine kupio od ekipe Srbije, poslužila su svrsi i vjerno me služila na plovidbama.

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9245


Kamp, koji je bio malo udaljeniji od mjesta iskrcaja, nalazio se među drvećem jednoga od većih riječnih ostrva na Dunavu, u predgrađu Beča. Predivno mjesto na kojem sam podigao šator.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam92451


Pravilo je da na svakom stajalištu gdje se podiže kamp, vlastito plovilo se izvuče iz vode i smjesti pored šatora. To pravilo vrijedi na svim stajalištima regate. Vremenom sam uvidio da je to jako korisno, ma kako bilo ponekada teško kanu izvaditi iz rijeke i dovući ga do šatora.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9246


Nakon što sam se "smjestio i skućio" prošetao sam malo da vidim logor, koliko nas ima, kakve su novosti u opremi, ima li kakvih novih zanimljivih detalja koje vrijedi zabilježiti fotoaparatom . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9250


. . . ali i sresti stare poznanike, upoznati nove, razmjeniti mišljenja, iskustva, piće . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9254
Zadnja promjena: Olimp; 11.12.12 19:08; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:24


Lijepo vrijeme je dozvolilo i da se malo posunčamo, okupamo u Dunavu, odrijemamo na suncu, odmorimo se od puta i za put. Voda Dunava bila je ugodno topla, čista i mirna. Najljepša za kupanje.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9265


Poslije podne, da ne kažem predvečer, pozvani smo na jelo, koje su organizirali predstavnici Beča, odnosno predstavnici TID-a iz Austrije. Za tu priliku okupili smo se u dvorištu jednoga od kajak - kanu kluba i strpljivo u redu čekali na jelo i piće kojim ćemo biti počašćeni.

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9270


Nije moje da prigovaram, da nekoga ruglu izlažem, ali ovo što smo dobili za jelo je izvan svih kriterija dobrodošlice. Pogotovo u tako velikome, milionskome gradu kao što je Beč. Za večeru nam dadoše nekakvu juhu od povrća iz vrećice, i pivcu.

Gledam ja juhu, juha gleda mene i oboje kao da se jedno drugoga bojimo. Mizernije jelo nigdje nisam dobio na regatama za jesti. Vrlo neugodno iznenađenje. Nisam očekivao tko zna što, nisam čak niti trebao to jesti jer sam imao dovoljno hrane za put do Beograda, a ne Budimpešte, na jelo sam došao da se podružim sa učesnicima regate, a kada sam ga vidio . . . Toliko o tome. Neću dalje. Samo da kažem da niti pivica nije pasala poslije jela.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9272


Ljetnji dan potraje dugo, taman da se malo prođe logorom, susretne neke od prijatelja koji su u međuvremenu stigli. Susret sa starim znancem iz Srbije, sa kojim sam i ranije plovio, bio je radostan. Prošle godine smo plovili Dunavom kroz Đerdap.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9275


Bilo je i onih koji su si "pojačali" večeru, mirisom svoje kuhinje draškajući svima nozdrve.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9277


Šetajući kampom bacih pogled i na Dunav, na jednu splav koja je tamo usidrena. Predivno mjesto za odmor od gradske buke i smoga, a opet tako blizu da se uvijek može na tenutak otići u prirodu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9285


U kampu imasmo i kućnih ljubimaca koji su sa svojim vlasnicima djelili mjesto kako u šatoru, tako i u plovilima.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9295


U samo predvečerje uhvatio me je umor od puta. Iskrao sam se tiho u šator, uvukao u vreću za spavanje i zaspao tvrdim snom. Do jutra se nisam niti okrenuo.

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:25

2. DAN Beč 1923. rkm - Hainburg 1883. rkm
Jutro je brzo došlo. Pjevanje ptica i graktanje vrana iz krošanja drveća razbudilo me u cik zore. Nije mi se dalo odmah ustajati sa svanućem, već si dopustih malo slobode da se izležavam u vreći za spavanje oslučkujući zvukove okoline. Nakon nekoga vremena ipak sam izašao iz šatora, obavio jutarnju toaletu i prihvatio se kuharskoga posla da si nešto za doručak pripremim.

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9296


Poslije doručka, spremaju se šatori i oprema u plovila i sa plovilima pođosmo do rijeke koja je od nas bila udaljena nekih oko četirsto metara. Zanimljivo je bilo gledati koliki se raskoš opreme i plovila počeo najednom pokretati prema mjestu gdje se moglo ući u rijeku.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9297


Ulaz je bio pristupačan, gotovo idealan, gužve neke posebne nije bilo, a svi su strpljivo sačekali prethodnike da uplove u rijeku.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9298


Dunav je bio relativno brz, što nisam očekivao, tražio je nužan oprez, ali je i davao užitak brže plovidbe. Sa velikime zadovoljstvom zaplovismo njime.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9301


Na rijeci nisi nikada sam, staro je pravilo koje se puno puta potvrdilo kao istinito. Ako nikoga drugoga nema, onda su tu labudovi, prekrasni ukrasi rijeke.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9302


Vodeni put nas je vodio prema hidrocentrali, koja se nalazila nizvodno nekoliko kilometara od mjesta gdje smo ušli u rijeku. Veliki betonski objekat pregrađivao je rijeku, na prvi pogled zaprečavajući prolazak svima koji bi htjeli rijekom da krenu dalje nizvodno.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9303


Nisam nikada bio na ovim djelovima rijeke. Ne poznajem prolaze, a niti hirove same rijeke. Stoga sam obratio pažnju na ostale, iskusnije, učesnike regate i slijedio ih. Oni poznaju putove i načine kako savladati hidrocentralu, samo ih se treba slijediti.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9305


Za one koji namjeravaju u budućnosti krenuti ovim putom, prilažem ovu fotografiju nacrta terena i hidrocentrale, kako bi se lakše i bolje snašli na svojime putu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9312


Kao i svi učesnici regate koji nisu išli kroz prevodnicu (uzgred, mogli smo i kroz nju ići i proći kroz hidrocentralu), krenuo sam i ja za svojim kanuom kojega sam gurao na kolicima.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9315


[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:26


Tih, nešto manje od kilometra udaljenosti, lako se savladalo. Sa obilaznoga puta pucao je prekrasan vidik prema brani hidrocentrale. Moćnoj građevini od betona.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9316a


Na pogodnome mjestu ponovo uđosmo u rijeku. Iza brane je rijeka virovita, puno brža i moćnija. Užitak će biti njome ploviti dalje.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam93161


Mali osvrt iz daljine na hidrocentralu. Mora se paziti jer je rijeka jako brza i treba s pažnjom kontrolirati smjer plovidbe kanua. Učesnici regate koji u kajacima plove nemaju toliko brige oko plovidbe jer su im plovila tako građena da voda ne može niti da se zapljusne u unutrašnjost plovila.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9320l


Prije nego smo krenuli na plovidbu, predstavnici zemlje domaćina, Austrijanci, skrenuli su nam pažnju da se čuvamo hidroglisera i katamarana, jer su to vrlo brza plovila i ako se plovi plovnim putom, teško im se može stići skloniti sa puta. Na njih smo i te kako pazili za vrijeme cijele plovidbe. Naročito ih ima na relaciji Bratislawa - Beč.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9324


Na Dunavu sam uočio i da se riba lovi križnicama, mrežama koje se potapljaju i brzo vade van. Tkav način ribolova vidio sam još na Muri i Dravi ali sa Mađarske strane rijeka. Navodno je u Hrvatskoj zabranjen.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9329


Plovidbe je bila brza, kao i rijeka koja nas je nosila. Zahtjevala je konstantnu pažnju, motrenje površine, oprez sa mimoilaženjem brodova, obilaženjem prepreka koje iz vode vire, kao i izbjegavanje plovnoga puta. Sve to je tražilo i određene napore u veslanju.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam93291


Zanimljivo je bilo ploviti ispod mostova koji su služili samo za naftovode. u jednome trenutku kada se nalazite ispod most i gledate na obalu na suprotnoj strani rijeke, sam most čudesno izgleda.

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9333


Uz obalu Dunava nema baš puno vikendica kako bi se očekivalo u blizini takvoga grada kao što je Beč. Ima ih raznih, većinom omanjih, sa dobrom opremom u autonomiji proizvodnje potrebne energije, ali vjerujem i komfora koji u njima vlada. Vlasnici su vjerojatno željeli biti samostalni, neovisni o svemu, kako bi se mogli sa užitkom prepustiti miru koji uz rijeku vlada.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9335


Vrijeme je lijepo, dan topao, rijeka brza, virovita, prekrasno za putovanje.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9337

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:26


Prizori na rijeci su naprosto tražili da ih se fotografira. Obilno sam upotrebljavao fotoaparat snimajući sve na rijeci, ali i bijah snimljen pri tome.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam93371


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9344


Uživajući u rijeci i miru koji je na njoj vladao, nisam ni primjetio da je vrijeme za ručak. Vodeni put me dovao u blizinu jednoga poznatoga restorana koji nam je preporučen na polasku. Nisam mu odolio. Čim se proplovi ušće neke rijeke u Dunav, malo dalje se do njega dolazi

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9346


Postoji restoran na brodu, ali to nije to što treba posjetiti. Ovoga puta kopno više nudi.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9350


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9354


Nije nam teško bilo zasjesti za stol na terasi. . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9370


. . . naručiti nešto hladno za osvježenje grla i borbe protiv dehidracije . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9367


. . . pa onda pogostiti i nepce riječnim specijalitetima kuće. Hrana ukusna, fina, i ne odveć skupa.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9369


Domaćini su se pobrinuli da sve u stilu bude. Pa čak i mjesto gdje se olakšavamo.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9366


Nakon okrepe i odmora sa veseljem se može krenuti dalje. Nekako i put postaje lakši za odveslati.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9371n

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:26Daljine na rijeci i hirovitost vode plijene pažnju. Volio sam promatrati kako je brza voda, kakve sve virove radi, kako me nekada zna i zanijeti svojim virovima koji se iznenada pojave ispod kanua. Sve to čini plovidbu dinamičnijom i uzbudljivijom


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9372


Tokom puta dođe vrijeme i da se okrijepimo nekim toplim napitkom. Nema svuda ugostiteljskih objekata pa da u njih uđemo i naručimo čaj, kavu . . . Na jednom stajalištu iskoristio sam svoju opremu i društvu priredio kapucino. Rekoše da je najbolji na ovome dijelu Dunava.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9377


Nakon okrepe vodeni put rijeke poveo me dalje u prostranstva koje rijeka vjekovima savlađuje. Gledam ih, divim im se i respektujem moć prirode . Njena moć se osjeća kako u daljinama, tako i u samoj rijeci Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9380


Cilj današnj eplovidbe je grad Hainburg, četrdeset kilometara nizvodno od Beča. Brzina rijeke je uvjetovala da se relativno brzo savlada ta udaljenost. U daljini se vidi planina iza grada. Tu Dunav pravi krivinu oko grada i pred samim gradom je dosta brz. Rekoše nam da moramo biti oprezni.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9384


Pogotovo se mora motriri riječni saobraćaj, poštivati međunarodni propisi o plovidbi plovnim putom.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9390


Ponekada uz obalu rijeke susretnu se predivne kuće. Za velikih vodostaja znaju biti djelomično polpavljene. Tada se na zidovima kuće mogu naći oznake do koje razine je bio najviši vodostaj i kada.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9392


Promet dionicom Dunava koji plovimo je veoma živahan. Dobro pazimo na brodove koji plove kako bi izbjegli katamarane i hidroglisere, ali i valove koje stvaraju "bele lađe", veliki turistički putnički brodovi sa puno kabina, koje pogodne moćni strojevi stvarajući pri tome vrlo velike i neugodne valove, Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9393


Tokom plovidbe dolazi i do susreta sa drugim učesnicima regate. Tada pozovemo jedno drugoga na pićence koje imamo u plovilu. Uvijek se nađe ponešto što bi se podjelilo sa prijateljima, malo popričalo, pogostilo se i put se dalje nastavlja do idućih susreta. Takvi susreti su mi najmiliji jer su spontani, srdačni i puni ljudske topline.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9396


Lagano pokušavamo usporiti plovidbu. Cilj današnje etape je blizu, a mi bi ipak još uživali u plovidbi. Tako to obično biva kada smo blizu cilja. Radosni smo ali bi i dalje produžili plovidbu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9400


Polako prilazim mostu. Prekrasnom visećem objektu koji povezuje dvije obale. Gledajući ga kakav je vitak pokušavam shvatiti princip gradnje. Kako je tolika količina materijala od kojega je napravljen povezana tako da nadsvođuje rijeku koja je tu dosta široka?


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9407


[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:26


Prošavši ispod mosta, bijah pogošćen prekrasnim pogledom na grad. Ispred samoga grada Dunav radi krivinu. Na samoj krivini je vrlo brz i tu se treba dobro paziti. Pogotovo motriti da iza krivine ne doplovi kakav brzi brod.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9411


Imajući sve savjete koje sam dobio na umu, upotrijebivši snagu mišića, snažno zaveslah u krivini da bi doplovio mjestu gdje se pristaje, gdje je kraj današnje plovidbe.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9422n


Polako se približavam mjestu gdje ću pristati, promatram što se zbiva ispred mene.Razgledam okolinu i procjenjujem na kojem se mjestu isplati postaviti šator.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam94221


Pred samim mjestom gdje izlazimo iz rijeke je gužva. Obično tada se opustimo i polako čekamo na svoj red za izlazak iz rijeke. Ma kako se to činilo lako, ali iz rijeke se ne može na svakome mjestu izaći. Nije pogodno, a i oprema bi se oštetila kada bi to uradili nasilno. Zato strpljenje pred izlazak dobro dođe.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam94222


Nakon što dođe i moj red za izlazak iz rijeke, izađoh, povukoh kanu daleko na obalu. Nakon toga popih pivce da sam sebe počastim za prvi dolazak u ovaj grad. Potom se postavlja šator na odabranome mjestu, u šator postavlja prekrivač, pa vreća za spavanje. Kada je mjesto za noćenje sređeno, sva potrebna oprema iskrcana, dolazi vrijeme i da se vidi kakav kazan se sprema za nas.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9425


Staro vojničko pravilo je da nakon toga obavezno treba uputiti kakav dobar kompliment kuharici, po mogućnosti izmamiti osmjeh na njenome licu, fotkati se kada ima taj osmjeh i garant nećeš ostati gladan. Ima da ti u porciju nagrabi najbolji komad iz kazana.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9426


Dok se večera završava, polako se sakupljamo i prepričavamo današnje događaje u plovidbi.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9427


Za razliku od jučerašnje večere u Beču, ovdje nisu za nas škrtarili. Pripravili su pune sanduke maloga hljeba za sve . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9433


. . . svojim izgledom, plijenio je poglede, ali i stvarao sline u ustima.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9441


[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:27


Složno, kao braća prihvatismo se ponuđenoga.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9436


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9437


Za večeru dobismo jelo od mesa, zelja i svega što je ukusno i slasno. Pojedosmo to u slast kao da nikada nismo jeli. Uz večericu ide i pivica, onako da u grlu ispere masnoća ako bi se nataložila.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9438


U ugodnoj atmosferi, napunjenih želudaca i sa pivcem koje život znači, na terasi gdje nam je večera pripremljena, započesmo razgovore i druženja.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9439


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9442


Nakon večere odlučio sam da malo prođem gradom. Nedaleko mjesta gdje smo jeli ugledah trojicu neobično odjevenih mladića. Poslije sam čuo da se radi o stolarima koji lutaju po svijetu, a izdržavaju se zaradom koju ostvare od usputnih radova koje izvrše na popravku stolarije kod ljudi. Navodno su i u Zagrebu bili.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9443


Što reći o Hainburgu, gradu do kojega sam doplovio kanuom iz Beča. Gradu bogate povijesti i zbivanja?


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9445


Povjest tvrdi da su prvi doseljenici na područje grada bili Iliri i Kelti.Današnji grad je pored rimskoga naselja Carnuntum, koji je bio glavni u pokrajini Panoniji. Dvorac u gradu je izgradio car Henrik lll 1050. godine. Grad je imao dvoja vrata. Kroz jedna i ja uđoh u njega unatoč kiši koja se spustila i počela nemilosrdno padati.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9448


Grad je uredan, kuće u starinskome stilu, dobro održavane.Prema popisu stanovnika iz 2001. godine ima 5651 stanovnika.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9453[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime16.11.12 23:27Mada je gotovo sve bilo zatvoreno, iskoristio sam vrijeme da razgledam izloge . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam94531


. . . trgove . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9458


. . . ulice . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9460v


U jednoj od ulica sretoh i gospođu Evu, sa početka ove priče.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9473


Nakon kraćega obilaska grada, pomalo pokisao, vratio sam se u kamp. Kiša je sve učesnike regate potjerala u šatore. Nema vani nikoga, nema uobičajene gužve, veseloga dovikivanja, žamora ljudi. Sve je tiho i mirno.

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9477


Vrijeme se pogoršavalo, kiša pojačavala, a i nekakvi hladni vjetar se odnekale stvorio.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9480


Zavukoh se i ja u šator iz kojega je pucao predivni vidik na Dunav.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9486


Dok je vani počinalo nevrijeme, dok je vjetar zavijao oko šatora, bacim posljednji pogled van, uvukoh se u vreću za spavanje i prepustih rijeci snova koja brzo doteče do mene, zahvati me i ponese prema novome danu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9487
- PLOVIDBA SE NASTAVLJA -Molim Vas da se suzdržite od komentara sve dok priča ne bude postavljena u cjelosti. Hvala

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime18.11.12 19:43

3. DAN Hainburg 1883. rkm - Brtislawa 1867. rkmSinoćnje nevrijeme prohujalo je negdje pored nas prema Slovačkoj. Kiša koja je padala samo nas je još više uspavala. Jutro je brzo došlo. U šatoru se čuju zvukovi grada koji se budi, kampa regataša koji pomalo oživljava, motori brodova koji porlaze rijekom naprežući se iz sve snage da savlladaju brzinu rijeke u uzvodnoj plovidbi.

Po ustajanju, a nakon jutarnje toalete, pristavih vodu da se zagrije za jutarnji napitak i doručak.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9490Nakon doručka prošetah se malo kampom da čujem novosti, vidim neke nove prijatelje ako su pridošli . . . Na parkiralištu pored kampa susretoh novopridošle prijatelje iz Srbije. Neke sam poznavao, ali većinu nisam. Upoznasmo se. Žele ploviti rijekom do Beograda, a neki će i dalje, sve ovisi o okolnostima koje iskrsnu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9488


Danas nemamo puno za ploviti. Do Bratislawe je svega 16 km rijekom, za što nam je potrebno svega dva do tri sata. Sitnica za rijekoplovce koji danima znaju držati tempo od preko pedesetak kilometara plovidbe dnevno.

Svojim lutanjem po kampu, vidjeh i ekipu iz Austrije kako uvlače dugi kanu u rijeku.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9494


Poslije sam vidio da su donijeli još jednoga, a kasnije su se sa oba otisnuli rijekom. U svaki kanu stane po osmoro ljudi i moraju biti usklađeni u veslanju. Na taj način su veoma brzi i stabilni na rijeki prilikom plovidbe.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9502


Oni koji vole jutarnju plovidbu već su raspremili svoj logor, ukrcali se u kajake i krenuli rijekom dalje. Čudio sam se da im se tako žuri da što prije stignu u kamp sljedeće etape. Mala razdaljina nije tražila žurbu niti neku posebnu brzinu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9497


Zanimljivo je bilo pratiti pogledom hidroglisere kako u punoj brzini savlađuju krivinu rijeke gdje je voda jako brza. Naprosto su lebdjeli nad vodom stvarajući vodenu maglu iza sebe.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9500


Nakon što sam prošetao kampom, porazgovarao sa nekim članovima regate, snimio nekoliko snimaka fotoaparatom, raspremio sam šator, potrpao sve stvari u prikolicu kombija kojim su nas pratili Janoš i Agnes, uzeo sa sobom samo ono što bi mi koristilo na putu, popio pivce i otisnuo se rijekom dalje. Malo odmakavši od grada, pažljivo sam okrenuo kanu na vodi i po posljednji puta uputio pogled prema gradu. Predivnom starom gradu na obali Dunava


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9504


Dunav je i dalje brz, virovit, traži oprez i pažnju u plovidbi. Dan topao, bez padalina, oblačan. Idealan za plovidbu. Vjetra gotovo da i nema. Pogled naprijed me očarava kako samim tokom rijeke, tako i sa prirodom kroz koju rijeka protiče.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9507


[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime18.11.12 19:43Lagano održavam pravac plovidbe puštajući da me rijeka nosi brzinom kojom teče. Ovakvim načinom plovidbe plovio sam po rijeci Muri koja je brza i virovita. Samo se pravac kretanja održava ne pokušavajući veslanjem ubrzavati kretanje.

Rijeka me donese i do grada Devina, smještenoga na ušću rijeke Morave u Dunav.Na brdu ponad grada vide se ostaci utvrde Devin Castle. Smještena iznad grada na liticama stijena, tvrđava je dominirala okolinom štiteći ulaz u Devin vrata i braneći nekada ulaz u Kraljevinu Ugarsku.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9517


Samo ime Deva, označava djevojku. Grad se prvi puta pominje u dokumentima iz 1237. godine pod imenom Villa Therbyn. Zanimljivo je da se u Devin i okolinu u XVI stoljeću doselilo puno Hrvata koji su bježali pred Turcima. Tu su se udomaćili i može ih se i sada susresti.

Tokom hladnoga rata grad je bio unutar "željezne zavjese", dobro utvrđen kao granica sa kapitalističkom Evropom. Nakon "Baršunaste revolucije" 1989. godine sve su utvrde demontirane i sada mu je slobodan pristup sa rijeke. Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9518


Grad se sada smatra kao predgrađe Bratislawe. Od nje se razlikuje zbog svoga ruralnoga karaktera. Za velikoga vodostaja rijeke zna biti djelom potopljen vodama Dunava i Morave. Nisam pristajao uz grad. Ostavio sam to za neki drugi puta, da ga razgledam, posnimim i možda koju priču o njemu napišem. Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9521


Vodeni put ide dalje. Plovidba je ugodna, raspoloženje na nivou. Svakoga trenutka pružaju se novi pogledi prema okolini koji odmaraju oči.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9525


U vremenu dok je Dunav normalnoga vodostaja izgleda miran, pitom, krotak, ali tragovi porušenih stabala uz obalu svjedoče o njegovoj rušilačkoj ćudi kada naraste, kada podivlja i u svome rušilačkome pohodu obara sve pred sobom. Za nepovjerovati je da bi takav mogao biti.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9529


Na Slovačkoj strani rijeke nižu se predivne pješčane plaže. Kao stvorene da se na njih pristane, malo prošeće, pa i okupa u rijeci. Odlučio sam da pristanem na jednu takvu plažu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9532


Ubrzo dobih i društvo. Pridružili su mi se prijatelji iz regate željni malo sunca koje je zasjalo. Sjedosmo na pijesak plaže, započesmo priče. Kasnije i neko pićence pronađosmo za sebe.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9535


Nakon podužeg odmora krenusmo dalje. U daljini se nadzirala Bratislawa. Stara utvrda sagrađena na vrhu brda dominirala je okolinom. Predivno ju je vidjeti sa rijeke iz daljine.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9539
[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime18.11.12 19:43Ovakav pogled na grad u kojemu nisam nikada do tada bio, zahtjevao je da se u tu čast otvori pivica. Da sam sa sobom proslavim i taj uspjeh u plovidbi rijekom. Ne treba spominjati da mi je i te kako dobro prijala.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam95391


Osvrnuo sam se i pogledao smjer iz kojega sam doplovio. U daljini se vidi brdo iza kojega je grad Hainburg. Pogled prekrasan, čak sam se i zapitao da li sam stvarno iz toga smjera doplovio do ovoga mjesta.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9540


Uplovih u područje samoga grada. U gradu me sustigla kolegica Eva iz Mađarske. Okrenuo sam plovilo prema njoj puštajući da me rijeka dovede u položaj da dobijem ugao za snimanje lijepe fotografije. Nadam se da će je obradovati kada je bude vidjela u ovoj priči.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9556


Polako plovim po Dunavu razgledajući grad sa rijeke. Prekrasno izgleda. Nadam se da će sutradan biti lijepo vrijeme, jer imamo slobodan dan koji ću iskoristiti da grad obiđem i malo razgledam.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam95561


Preda mnom je polako rastao most preko Dunava. Prekrasna građevina neobičnoga izgleda. Zadivio me pogled na njega. Nisam takav most nigdje vidio uživo. Sličnih sam vidio na fotografijama, ali uživo nijedan. Pravo remek dijelo graditelja.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9558


Pozdravljam grad, pozdravljam ljude koji šeću uz obalu, zahvaljujem rijeci da me je pustila da po njoj doplovim dovdje. Divim se gradu, okolini na koju puca pogled sa rijeke.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam95581


Molim kolegicu da i mene snimi sa pozadinom grada. Napravila je predivan snimak. Čestitke.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam95582


Grad je otvoren prema rijeci. Uz obalu su izgrađene predivne zgrade. Lijepo ih je vidjeti, ali mislim da je još ljepše iz njih vidjeti rijeku.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9566

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime18.11.12 19:44Zanimljiv je i pogled na mostove ispod kojih ću ploviti. Svaki je na svoj način jedinstven i lijep.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9572


Ispod mostova se pruža zanimljiv pogled na grad. Nisam odolio a da ne pokažem jedan od tih pogleda.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9578


Ispred mene je most pa riječna luka. Ispod ovoga mosta neću danas ploviti. Još stotinjak metara i gotova je današnja plovidba. S desne strane rijeke nalazi se kajak kanu klub u čijem ćemo krugu napraviti kamp.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9582


Doplovivši do mjesta gdje se može izaći iz rijeke, uz pomoć prijatelja, regataša, izvukao sam kanu van iz vode, pronašao mjesto gdje ću podignuti šator, podigao ga i svu opremu iz kombija donio u šator. Nakon toga se može dalje.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9588


Uzeo sam svoj nerazdvojni fotoaparat, krenuo kroz kamp i pomalo s užitkom fotografirao po kampu. Na prostoru gdje ćemo večerati počelo se okupljati i društvo ostalih pridošlih učesnika regate.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9592


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9593


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9595


Na oglasnoj tabli pronađoh i upute o daljnjim planovima regate za naredne dane plovidbe, informacije o vremenu za tjedan dana, te što je najvažnije nacrti i opisi kako ćemo savladati prolazak preko dvije hidrocentrale koje se nalaze nizvodno od grada. O važnosti tih informacija ne bih sada pisao, ali ću ih u nastavku plovidbe pomenuti.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9597


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9598


[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime18.11.12 19:44


Prije večere, nakon što smo svi pristigli u kamp, smjestili se i utaborili, domaćini iz Slovačke zaželješe nam toplim riječima dobrodošlicu. Malo su nas upoznali sa Slovačkom, gradom Bratislawom, kajak kanu klubovima, aktivnosti ljudi na rijekama.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9600


Pažljivo smo ih slušali pokušavajući shvatiti sve što su rekli, upamtiti podatke koji su zanimljivi, čuti savjete za dalje.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9601


Neki su se malo i opustili prepuštajući se snovima o plovidbama, dok su drugi snosili teškoće tih snova.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9603


Zanimljiv mi se učinio kolega iz Austrije sa svojim ručnim radom, majicom oslikanom rukom na tematiku regate. Ne znam da li je krenuo od izvora Dunava i da li će njima ići do ušća, ali sama majica govori koliko je duga ta regata.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9608


U krugu kampa ugledao sam i "pravi" indijanski šator, često susretan u kaubojskim filmovima. Svojim izgledom privlačio nam je pažnju i mnogi smo u njega zalazili.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9609


Nakon dobrodošlice na redu je bila večera kojom nas je domaćin počastio.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9618


Uz večeru, na moje veliko razočaranje, dobismo i vodu. Hej vodu! No osoba od koje smo je dobili ipak je ublažila šok prouzrokovan vodom, da ne kažem "vodeni šok".


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9619


Hrana je bila vrlo ukusna i obilna. U slast smo je pojeli, ali ne i zalili. No to ćemo kasnije sa žarom uraditi drugom vrstom tekućine.

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9620

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime18.11.12 19:44Obilan ručak zahtjevao je i predah da želudac shvati svoju obavezu. Da bi mu olakšao rad posegnuo sam u osobne zalihe, izvadio pivcu i počeo mu gutljajima pive pomagati u radu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9623


Nakon predaha, odmora, popijene pivce, skupismo se i pođosmo u grad koji se nalazio s druge strane rijeke. Da bi do njega došli morali smo preći stari most koji je još car Franjo Josip dao sagraditi. Most je zatvoren za promet i njime prometuju samo biciklisti i pješaci.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9625d


Sa mosta se pružao predivni pogled na grad i Dunav.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9628


Sam pogled duž mosta je predivan i veličanstven.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9629h


Hodajući gradom pokušavao sam da uhvatim zanimljive prizore okom fotoaparata. Ponekada ne znam što bih od toga pokazao, izdvojio i na zanimljiv način vam predstavio.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9639


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9642


Zadivio me jedan trg sa skulpturama koje su na njemu postavljene. Prikaz savremene umjetnosti lijepo se uklopio u prostor trga.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9646j

Nisam mogao odoljeti da se ne fotografiram u ovoj skulpturi stojeći na mjestu gdje su se i drugi fotkali.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9650

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime18.11.12 19:44Nisam niti pocrvenio radi toga.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9651t Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9655


Grad je prekrasan, čist, ljudi u njemu smireni, nema nepotrebne buke, jurnjave i sl. Odaje mjesta gdje je lijepo živjeti.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9658


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9663


Po gradu su postavljeni lijepi spomenici koje je bilo zanimljivo gledati . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9673


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9683v


Zanimljiva je bila i reklama za jednu trgovinu suvenirima . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9678


. . . Orginalnost načina na koji se od prolaznika tražio novac . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9672

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime18.11.12 19:45Ovoj skulpturi prišao sam sa zadnje strane ne shvatavši o čemu se radi. Snimio sam je i otišao ispred nje. Fascinirala me ideja same skupture.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9684


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9685


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9686


Nismo ulazili u dubinu grada. Došavši do jedne trgovine ušli smo u nju, pokupovali stvari koje će nam trebati i vratili smo se nazad u kamp. Ovoga puta zalazak sunca je prekrasno istakao panoramu grada. Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9695p


Kasnije, nakon što je večer uveliko nastupila, pokušao sam snimiti grad noću. Tada je predivan. Tvrđava se lijepo vidi dobro osvjetljena kako dominira gradom.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9701


U kampu okupismo se učesnici regate iz Srbije, Mađarske, Slovačke. Odnekale se i gitara stvorila. Uz piće koje je domaćin donio i obilno nas počastio, krenula je i pjesma.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9713


Orile su se pjesme nastale na svim područjima bivše Jugoslavije. U sred Slovačke naše pjesme se ore. Poznaju ih Slovaci i Mađari i zajedno sa ostalima ih pjevaju. Raste raspoloženje u kampu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9721


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9722


Došao nam je i Slovak da svojim instrumentom stvori bolju atmosferu . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9723


Zaorile se i slovačke pjesme, pa mađarske . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9715


. . . i tako do duboko u noć. Za čudo nitko se nije bunio zbog buke. Mora da su im pjesme bile lijepe, ili ih je umor shrvao i pozaspali su ne čuvši naše pjevanje.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9725

- PLOVIDBA SE NASTAVLJA -Molim Vas da se suzdržite od komentara sve dok priča ne bude postavljena u cjelosti. Hvala

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime24.11.12 18:43

4. DAN Bratislawa 1867. rkm - SLOBODAN DANOsvanuo je novi dan. Za učesnike regate tretira se kao slobodan dan. Ne plovi se, odmara se, a oni koji već duže vremena plove u regati sređuju si opremu, peru rublje, popunjavaju zalihe, ili se jednostavno izležavaju i prošetavaju kampom. Neki odlaze u obilazak grada.

Jutro sam započeo sa pripremom doručka. Pripremam ga u kanuu jer mi je tamo najlakše, a i imam klupice koje se dobro daju iskoristiti kao stol. Raskoš korisnoga prostora.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9726


Nakon obilnoga doručka sakupilo se društvance i krenusmo u grad, preko rijeke. Ovoga puta nisam išao preko najbližega, staroga željezničkoga mosta, već sam produžio dalje pored gradske plaže na Dunavu.

Plažu su Slovaci opremili prekrsanim dječjim igralištem. . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9730


. . . ležaljkama za odmor odraslih . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9734


. . . vježbalištu na kućnim biciklima . . .


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9830


i još štošta lijepoga vidjeh na toj plaži. Toliko me dojmila da ću o tome jednu posebnu pričicu napisati. Zadivio me red i čistoća u okolišu i na plaži.

Put produžismo do suvremenoga mosta koji me je dojmio svojim neobičnim izgledom. Sada se zove Novy most, a nekada, u socijalizmu, Most Slovačkog narodnog ustanka. Građen je 5 godina, od 1967. pa do 1972. godine, impozantnih dimenzija. Dužina mu je 430 metara. Na desnoj strani rijeke, na početku mosta nalazi se restoran na visini od 84 metra do kojega se dolazi dizalom, a podsjeća na NLO.

Nisam išao u restoran, ali pogled na njega ispod mosta je predivan. Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9739


S druge strane mosta u jednoj slastičarnici osvježih se odličnim kolačem od oraha, čokolade, maka i ne znam čega sve još u njemu nema. Spada u posebnost ponude, ali sam mu ime na žalost, zaboravio. Za preporučiti je.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9749


Bratislawa je glavni grad Slovačke, rekoše da ima oko 460.000 stanovnika, udaljen od Beča oko 60 km, a granice grada graniče s Mađarskom i Austrijom. Tragovi iz povijesti kazuju da je na tim terenima život postojao i 5.000 godina p.n.e. što spada u razdoblje mlađeg kamenog doba.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9752

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime24.11.12 18:44Gradom dominiraju tri uzvisine, brda. Na jednome se nalazi Bratislavsky hrad, dvorac čiji današnji oblik se formirao u XV stoljeću. Sa njega se pruža prekrasan pogled na okolinu, obzirom da je 100-tinjak metara uzvišen nad Dunavom.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9753


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9756


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9766


Pažljivo sam fotografirao za cijelo vrijeme šetnje gradom, pomno pazeći da mi neki detalji ne promaknu. Društvo sa kojim sam se kretao nije baš bilo previše oduševljeno mojim fotkanjem. Što se može, tko im je kriv da su me odabrali da s njima razgledam grad. I k tome i fotoaparat nosim.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam97661


Dvorac me oduševio svojom ljepotom i uščuvanošću. Onako bijeli ponekada mi se činio kao dvorac iz snova, a ne čvrsto zidano zdanje na vrhu brijega.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9768


Unutrašnjost dvorca kao i okolina bili su na zavidnome stupnju čistoće i održavanosti. Prava je poslastica bilo šetati se po tom starom zdanju i razgledavanje svega što se nalazil oko njega.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9783


Sam pogled na dvorac je predivan. Dvorac djeluje tako jako i snažno da se to naprosto osjeća u njegovoj blizini.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9790


Nakon podužega razgledanja dvorca i promatranja okoline sa njegovih terasa, uputili smo se ka drugoj dominantnoj točki u gradu. Pri tome smo prošli preko prekrasnoga trga, Trga slobode.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9799


Druga točka se zove Brdo Slavin. Sa njega dominira veliki spomenik koji je podignut 1960. godine


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9805f
[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime24.11.12 18:44


Samo brdo pored spomenika, pretvoreno je kao spomen obilježje na 6.850 poginulih sovjetskih vojnika koji su poginuli u obrani zapadne Slovačke od nacista.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9813p


Sa cijelog spomeničkog prostora pruža se prekrasan pogled na grad i okolinu. Područje je održavano i čisto.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9816


Kip koji se vidi desecima kilometara iz okoline grada visok je 37 metara i pokazuje vojnika koji diže zastavu sa zlatnom zvijezdom na vrhu. Oko spomenika u podnožju su ispisana imena slovačkih gradova i datumi kada su oslobođeni.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9817


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9821Na prostoru spomen područja postoji i jedan drugi spomenik. Kamena ploča podno njega objašnjava o čemu se radi. Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9822


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9823


Po obilasku obje dominantne točke u gradu ( treča je podalje od druge i na njoj je TV toranj gdje nismo željeli ići), uputismo se laganom šetnjom kroz grad prema kampu.

Putom vidjeh nešto što mi je zagolicalo maštu. Obradovalo me, iznenadilo, a potom i zaprepastilo. Pa zar takvo uzvišeno piće kao što je pivo, da služi za kupanje. Nikada se ne bih u njemu okupao, radije bih popio bazen sa tekućinom, nego je učinio beskorisnom okupavši se u njoj.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9826x


Putom preko mosta dođosmo do točke sa koje se pruža prekrasan pogled na rijeku i mostove preko nje.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9829


[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime24.11.12 18:44Došavši u kamp, raspakiravši stvari koje sam iz grada ponio za daljnje putovanje, bivah pozvan od naše brižne domaćice Agnes na večeru koju je pripremila. Zajedno sa ostalim društvom prihvatismo se jela.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9834


Poslije jela nastavismo ugodnim razgovorima druženje. U opuštenoj atmosferi, prijateljstvu i razgovorima vrijeme nam brzo prošlo. Pitali smo se kako će nam sutra biti.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9839


Sutradan bi trebali ploviti rijekom kroz dvije hidrocentrale na Dunavu. karakteristika toga područja su velike riječne širine na kojima pušu vrlo snažni vjetrovi zbog kojih su mnogi regataši imali vrlo velikih ozbiljnih poteškoća.

Stariji , oni koji su ranije plovili ovim područjima, prenašali su iskustva iz ranijih plovidbi i dijelili savjete kako da se postavimo prema zaprekama koje mogu iskrsniti.

Priče se protegle do duboko u noć. Nismo niti zamjetili da je ponoć došla . Popismo po još jedno za ugodan san, pa se raziđosmo svatko u svoj šator. Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9842- PLOVIDBA SE NASTAVLJA -Molim Vas da se suzdržite od komentara sve dok priča ne bude postavljena u cjelosti. Hvala

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime29.11.12 22:33

5. DAN Bratislawa 1867. rkm - Gabičkovo 1819. rkmNoću je padala kiša, pa puhao vjetar, pa opet kiša i tako redom. Ohrabrivalo me loše kišovito vrijeme, Daljnji put kojim bi trebali ploviti vodi nas preko dvije velike ogromen hidrocentrale na rijeci. Prije prve i između prve i druge hidrocentrale, rijeka je široka oko 6 km. Kada ne pada kiša, na tome dijelu rijeke pušu jako vjetrovi koji vrlo često mnogima na regati nisu dozvoljavali plovidbu, već su morali kopnenim putom zaobilaziti te prostore.

U kampu od ranoga jutra počinje živost. Prvo se spremaju doručki, a potom spremaju stvari, ruše šatori i polazi se na plovidbu. Nevolje s vjetrom koje se mogu očekivati nalažu da se koriste sigurnosni prsluci svima koji plove. Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9844


Slijedeći druge, pojedoh doručak, pospremih stvari u kombi pratitelja regate, prijatelja iz Mađarske i krenuh rijekom. Kišica je polako padala, vjetar se malo osjećao, što me hrabrilo, a temperatura zraka se u odnosu na jučerašnji dan bitno smanjila.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9845


Ploveći rijekom gledali smo da jedni druge imamo na vidiku, kako bi im pritekli u pomoć ako bi se dogodilo da najednom počnu puhati jaki vjetrovi i da nekome ugroze plovidbu. Povremeno smo se susretali, malo popričali, popili pićence koje smo imali u kanuima i kajacima i nastavljali bi dalje.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9849


Polako sa strepnjom od jakoga vjetra uplovljavam u riječne širine. Za vjetar sam , kao velika silueta, prava poslastica da na meni pokaže svoju snagu i nemilosrdnost. To sam naročito osjećao prošle godine ploveći kroz Đerdapske klisure gdje sam morao vrlo oprezno uz velika naprezanja savladavati udare vjetrova.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9851


Gledam te širine rijeke ne vjerujući da je tu širina prostora oko 6 km. Kao malo more. Imam sreće, možda na ovome prvome djelu ne bude vjetra. Ako ga bude . . . , ma bolje sada o tome ni ne misliti.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9852


Kiša pada, hladno je, polako veslam oko 7 do 8 km na sat, putem i vjetar pokazuje sebe, pomalo jača. Nezgodno je da mi dolazi izravno sa boka, ali još je podnošljiv. Nije jak i ne moram raditi nikakve manevre osim pojačati zaveslaj sa desnime veslom kako bi održao pravac plovidbe.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9856


Polako veslajući dolazim i do brane prve hidrocentrale. Analiza planova sa oglasne ploče mi sada jako puno pomaže. U svoj toj riječnoj širini, gdje postoji nekoliko brana i hidrocentrala koje tvore prvu "pregradu" Dunava, pronađoh pravo mjesto gdje smo se trebali u određeno vrijeme svi naći, kako bi prevodnicom prošli kroz sustav hidrocentrale na drugu stranu brane.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9862

[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime29.11.12 22:33


Ma koliko se činilo lagano pronaći rijekom pravi put do prolaza kroz branu hidrocentrale - prevodnicu, to baš često i nije tako. Nije ovdje gdje je rijeka jako široka, gdje postoji više brana i gdje je točno određeno gdje se mora doći na prevodnicu. Riječne širine su velike i pomalo dezorijentišu, dok ugao gledanja sa niskoga plovila ne otkriva pravi pogled na okolinu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9865


Na ulazu u prevodnicu budnim, brižnim okom prate naš dolazak ekipe logistike koja nas kopnenim putom slijedi. Svaki puta kada prepoznaju nekoga iz svoje ekipe da dolazi, raduju mu se.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9866r


Lagano ploveći i razgledajući to ogromno zdanje hidrocentrale uplovljavam u komoru prevodnice. Samo beton i čelik oko mene. Uvijek me zadive takvi objekti, njihova veličina, snaga, jakost.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9867


Prije nego uplovih u komoru prevodnice, osvrnuo sam se na put kojime sam doplovio. U daljini se vidi TV toranj iznad Bratislawe. Čini se blizu, ali nije baš tako. Ima podosta daljine do njega.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9870


Kiša je na trenutak prestala, ulaskom u prevodnicu niti vjetar se ne osjeća. Sve nekako mirno, veličanstveno i tajanstveno u isto vrijeme.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9871


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam98711


Ušavši u središte prevodnice, zavezao sam kanu za ogradu i popeo se na gornju plohu prevodnice da malo razgledam kako to izgleda na površini.

Brana hidrocentrale zadržava desetak metara razlike u nivou vode ispred i iza nje. Na tako velikima širinama rijeke podosta je to zadržane vode. Hidrocentralu su počeli graditi početkom osamdesetih godina bivša Čehoslovačka i Mađarske, podjelivši međusobno sve obaveze i poslove.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9875


Tokom gradnje, došlo je do nekih nesuglasica i gradnja je postala predmet međunarodnoga spora. Na nekoliko je godina i zastala. Da bi se spriječile veće štete, Slovačka je sama nastavila graditi sustav ogradivši nasipima tok Dunava i stvorivši jezero u potpunosti na svome teritoriju.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9877
[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime29.11.12 22:33


Nakon obilaska brane, vraćam se u kanu i promatram dolazak ostalih učesnika regate. Ekipa iz Srbije se polako probila do prevodnice i zadovoljni u nju uplovljavaju.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9886


Nastojim što više kadrova snimiti svojim malenim, skromnim fotoaparatom.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam98861


Uočavam i rukom rađeni kanu, pravo remek djelo stolarskoga rada. Prekrasan rad Zeke. Divim mu se danima unazad, kada ga god vidim. Stvarno ga je majstorski uradio.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9889


Pažnju mi je privukla jedna čudna plovilica, kanu sa dodatnim stabilizatora sa strane, zatim vanbrodskoga motora. Još tenda kao krov i eto pravo plovilo na motorni pogon.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9893h


Kako vrijeme prolazi polako pristižu i ostali učesnici. Prilazimo jedni drugima, započinjemo razgovore, međusobno se častimo pićima koja imamo.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9898


Sa vrha brane, moji brižni pratioci iz Budimpešte, čekaju da prođemo kroz prevodnicu. Da se uvjere da su svi prošli i da je sve u redu. Veoma brižni i dobri ljudi.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9902


U zakazano i dogovoreno vrijeme prevodnica se zatvorila i voda iz nje je počela isticati spuštajući nas na razinu vode koja je iza brane, nizvodno.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9905


Nakon što su se nivoi razine vode u prevodnici izjednače sa nivoom vode iza brane, ona se otvara i mi polako isplovljavamo iz prevodnice.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9912


[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Olimp
Zagrijao tipkovnicu
Olimp


Libra Pig
Broj postova : 739
Godine : 63
Datum registracije : 15.12.2010

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime29.11.12 22:34


Rekoše mi da ovu fotku moram postaviti u priču. Snimljena je na izlasku iz brane baš kada sam razmišljao koji prizor da prvi snimim. Poslušao sam ih da bih i vama dočarao kako to izgleda kada se plovi po lošem vremenu, a želi se snimiti puno toga.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam99121


S druge strane nas dočekao umjeren vjetar i valovi. Jaka naoblaka i gdje koja kap kiše. I dalje je hladno za ovo doba godine. Krećemo dalje prema drugoj brani koja je nizvodno od prve.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9914k


Pogled na prođenu branu s druge strane. Velika građevina tajanstvenoga izgleda, barem za mene.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9917


Susrećem se sa drugim kajacima, kanuima. Svi veslaju polako se boreći protiv vjetra. Ima doduše i onih koji krate vrijeme grickajući ponešto u kanuu.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9921


Poneki zastaju na obali kako bi se okrijepili ili jednostavno protegnuli noge.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9925


Ploveći naiđoh i na još jednu čudnu samogradnju. Kanu sa solarnim ćelijama i elektromotorom kao pokretačem. Zgodna naprava koja omogućava bazbrižnu plovidbu u tišini bez trošenja osobne snage. Lijepo zamišljeno, ali ja ipak volim veslima da se krećem rijekom. Da je osjetim, da je njima milujem i borim se protiv njenih hirova.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9926


Nakon oko 6 km stižemo i pred drugu branu hidrocentrale. U međuvremenu je opet počela kiša. Zahvalni smo joj, jer da nije nje bilo bi jakoga vjetra. Od dva zla biramo manje-


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9928


Kombinirani dvokanu sa osmatračem kreće se preda mnom prema idućoj prevodnici. Zgodna kombinacija za plovidbu učetvoro.


 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Sam9929[Vrh] Go down
http://www.panoramio.com/user/2299965?comment_page=1&photo_p
Sponsored content

 Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine Empty
PostajNaslov: Re: Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine    Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Kanuom po Dunavu, Beč - Bratislawa - Budimpešta na 57.TID 2012. godine
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» TID 2010. Kanuom po Dunavu Mohac - Beograd
» Kanuom Topusko - Letovanić 2011. godine
» Kanuom Donja Dubrava - Beograd 2006. godine
» Prica sa rijeke Kupe ili kanuom od Broda na Kupi do Ozlja
» 10. Spust Murskih ladja 2012. godine

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Planet Zemlja :: Turizam i putovanja :: Olimpove priče-
Forum(o)Bir: